2015. október 21.

Mit is csinálunk?

Több megkeresést és konkrét jelentkezést is kaptam az elmúlt időszakban, miszerint munkába szeretnének állni nálunk építőiparban jártas, vagy nem jártas emberek. Sajnos, általánosságban el kellett utasítsam őket, mert ugyan építőiparban dolgozunk mi is, de nem rakunk falat, és nem ácsolunk tetőt. Malteroskanál helyett fúrót és behajtót, habarcs helyett csavart használunk.
A mi szakmánkat nem is tanították otthon (nem tudom, hogy változott-e az elmúlt időszakban), így mindenki maga tanulta ki. Nekünk erre most nincs kapacitásunk, olyanok jelentkezését vár(j/t)uk, akinek már van gyakorlata.

Nos, a fő csapásirány lemez-, vagy kerámiaburkolatok elhelyezése lakó,-és ipari épületek, irodák homlokzatára. Lehet ez új, vagy épp régi épület.

Még a '90-es évek végén kezdtük foglalkozni ezzel. Talán emlékeztek még az akkori zöldmezős beruházások körében gombamód épülő csarnokokra, legyen az raktár, üzem, bevásárlóközpont.
Ezt otthon jellemzően úgy csinálták, hogy egy fém vázat építettek, és az arra kerülő tető lemezből, illetve az oldafalburkolat szintén ebből az anyagból készült.

Előnyük, hogy jóval olcsóbb volt a fajlagos négyzetméterára, és gyorsabb volt a kivitelezése, mint a hagyományos (pl. tégla) épületeké.
Több százezer négyzetmétert raktunk, építettünk így.
Később fejlődött a technológia, megjelentek a szigetelt lemezek is, ezekkel még gyorsabbá vált a munka. Szakmabeliek biztos emlékeznek az Astron névre, aztán jött a Lindab és a többi.
Hogy szakmán kívüliek is el tudják helyezni, biztosan mindenki látott már Tescot, Corát.

Kép a múltból...






... és napjainkban Svájcban:

Itt annyi a különbség, hogy nem nagyon alkalmazzák az acélvázat, hanem inkább beton szerkezetre kerül az anyag, vagy már meglévő régebbi épületeket újítanak fel úgy, hogy beburkolják lemezzel.

Az új generációs anyag pedig a kerámia. Ez szebb, de drágább, mint a lemez. Hátránya, hogy külön kell szigetelni.
Mind a lemezek, mind a kerámia adott méretre készülnek, ezért nehéz velük csalni. Ahhoz, hogy a végeredmény szép legyen, nagyon pontosan kell dolgozni.

A munkát a fogadószerkezet felrakásával kell kezdeni, ilyen-olyan profilok felfúrásával, majd a szigetelés elhelyezése következik. Ezt nem mindig mi csináljuk, van amikor külön céget bíznak meg vele. Nem egy álommeló.
A jellemzően kőzetgyapot felrakása kellemetlen pillanatokat tud okozni, ha a bőrrel érintkezik (marhára tud viszketni).
Aztán még erre kerül egy vízzáró fólia, ha a lemez megkívánja. Utána pedig a lemez vagy kerámia.
:)
Jópofa dolgokat lehet belőle kihozni, mind formában, mind színben, gazdag a választék.

Jöjjenek a képek:

























Mellékesen néha elcsábulunk egy-egy hidegburkolat erejéig...













3 megjegyzés:

  1. Jó poszt! Meg az is érdekes, hogy megtudhattuk, hogy mit csináltok, ez segítség a későbbi jelentkezőknek.

    Svájc pedig jó ország, mert amíg van bevándorlás és hely, addig mindig lesz mit építeni. Ha meg Svájc megtelt, mehettek Németországba! :)

    LM

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elméletileg mire Svájc megtelik, már a nyugdíj felé kacsingatunk erősen.
      Azt meg nem itt képzeljük.
      ;)

      Törlés