2015. november 9.

Harc az adórappenekért

Amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek - tartja a mondás.

Svájcban a szabályok szerint, ha valaki lakcímet vált, azt 14 napon belül be kell jelenteni. Nem is akárhogy, a régi helyen ki kell jelentkezni, majd az új címen, pedig x adatot megadva be kell jelentkezni. Ugyanez vonatkozik a vállalkozókra is.
Nem így csinálja mindenki.

Roger Federer, a svájci teniszcsillag nem így tett.
Korábban, az egyik - adó szempontjából - legolcsóbb kantonban lakott, Schwyzben, majd építtetett egy csodaszép villát a hegyek között, Graubündenben.
Ezzel nem is lenne baj, de a cégbejegyzés szerint még mindig az előző helyen van a székhelye, holott a polgármester szerint már hónapok óta az új házikóban él.
Egy adószakértőt is megkérdezett az újság, amiben a hír megjelent, aki - tekintettel az érintett személyre -, igen finoman fogalmazott, amikor azt mondta, hogy ez az eljárás meglehetősen szokatlan.

Egy képletes számítás szerint, ha 1 millió frank az adóköteles jövedelme, és a vagyona 100 millió, akkor az új lakóhelyén éppen duplája az adóteher, mint korábban volt.

Itt csak halkan és csendben jegyzem meg, talán költözés előtt meg kellett volna nézni ezt is.
:)

A Forbes az éves bevételét 58 millió dollárra, a vagyonát 350-500 millió dollárra kalibrálta a 2014/2015-ben.

Foto: Peter Lauth


A házikóban természetesen a kikapcsolódáshoz minden földi jó megtalálható: úszómedence, 100 nm hobby- szoba, 60 nm konyha, 150 nm relaxációs szoba, garázs kilenc autónak.
A gyerekek jót tudnak bújócskázni benne.
:)
Az előzetes költségvetése 6 millió frank volt, de ezt már az építkezés felénél át kellet számolni, mert több, előre nem kalkulált, váratlan költség is felmerült.
Hát, na...

Eredeti cikk ITT:

5 megjegyzés:

  1. Wochenaufenthalt Lenzerheideben? 😂

    VálaszTörlés
  2. Na az hiányzik nekem is, egy relaxációs szoba DD

    VálaszTörlés
  3. Appenzell a legolcsóbb, majd alapít ott egy céget amivel majd adózik. Egy cseppet sem aggódom.

    VálaszTörlés