2015. november 11.

Nőtt a fenyegetettség

Egyesek még mindig elbagatelizálják (vagy csak próbálják) a menekültkérdést.
Ugyanakkor a svájci kormány szerint sem szabad homokba dugni a fejeket.
A legutóbbi felmérések szerint egyre több nő és fiatal csatlakozik a dzsihádhoz.
A TETRA munkacsoport, a terrorista fenyegetettség vizsgálatára létrehozott csoport -(TE rrorist TRA vellers ) szerint meg kell vizsgálni, hogy milyen lehetőség van ennek a kezelésére.
A svájci titkosszolgálat már 2015 januárban felhívta a Szövetségi Tanács figyelmét a veszélyekre, mely azóta fokozódott.
Ennek következtében a biztonsági szolgálatok fokozták az együttműködést. Ennek eredményeként mintegy 70 olyan esetet tártak fel, amit az ügyészség jelenleg is vizsgál, ebből 20 esetben történt vádemelés.

Az együttműködés nem csak országon belül, de nemzetközileg is szorosabbá vált. Svájc is aláírta az Európa tanács, a terrorizmus megelőzéséről szóló kiegészítő jegyzőkönyvet.
A Szövetségi tanács vizsgálja azokat a lehetőségeket, mi módon tudja megakadályozni az állampolgárok csatlakozását a radikális csoportokhoz. A javaslat szerint, akár utazási tilalmat is be lehetne vezetni.
A svájci hatóságok vizsgálják azt a lehetőséget, hogy milyen törvénymódosításokra van szükség ahhoz, hogy a repülőterek is adatokat cseréljenek az utasokkal kapcsolatban. A személyiségi jogok miatt ez az eljárás aggályos.

Forrás: Keystone


Azt is meg kell jegyezni, hogy míg  legutóbbi írásom alapját szolgáló közlemény szerint a menekültek számát 30 ezerre becsülték az év végéig, addig ezen a héten már 34 ezerről beszélnek.
Az elmúlt hetekben ugrásszerűen megnőtt az érkezők száma, köszönhetően a balkáni útvonal módosulásának.
Egyes adatok szerint csak októberben többen jöttek a Földközi-tengeren, mint az elmúlt évben összesen.
Miután Svédország és már Németország is kezdi módosítani a hozzáállásukat a témához, változott a lehetőségek köre is. (itt jegyzem meg, hogy mivel mindenféle kommunikációs eszközzel rendelkeznek, sokan tájékoztatják az útban lévőket, hogy nem is biztos, hogy olyan jó az a hely, ahova ők mentek). Így kerülhetett képbe Svájc is, ahova - a Határőrség jelentése szerint -, elsősorban Ausztria és Németország felől jönnek.
Az ellátás egyelőre még megoldott, de több kantonban kezd gondot okozni. Több esetben szükségmegoldásokat alkalmaznak, a polgári védelem épületeiben helyezik el őket.
Szóba került a menedékjogi eljárás módosítása is.
A nemzetiségi megoszlás szerint nőtt az afgán bevándorlók száma, de Szíriából és Eritreából is sokan érkeznek.

Források ITT, ITT és ITT:
Folyt. köv.


9 megjegyzés:

  1. Lesznek itt még gondok, az a baj hogy el vannak késve az intézkedésekkel mindenhol és most inkább rohannak az események után, az meg sosem nyerő helyzet

    VálaszTörlés
  2. Szerintem két majdhogynem független dolgot keversz itt össze. Egyrészt vannak a mostanság Európába érkező menekültek. Másrészt, ahogy írod, "A Szövetségi tanács vizsgálja azokat a lehetőségeket, mi módon tudja megakadályozni az állampolgárok csatlakozását a radikális csoportokhoz. "
    Hát hol vannak ezek a szerencsétlenek az állampolgárságtól..? (12 év, integráciò, beilleszkedés, ne soroljuk, tudjuk mindannyian)
    A dzsihádistákhoz csatlakozó fiatalok nem a most ideérkezők közül kerülnek ki (nem is sok értelme lenne idegyalogolniuk, aztán visszamenni).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem kötekedés helyett fuss neki újra. Két különböző dologról írtam, melyet -jelzés értékkel - a kép is elválaszt.
      Mivel egyik cikk sem tett ki egy egész írást, ezért mertem - közös téma lévén-, egy cikkbe pakolni.

      Törlés
  3. Hát, az első bekezdés első mondata menekültkérdést említ, ami után ugrunk is a dzsihádistákról csatlakozókra (majd a kép után újra a menekültek), így nehéz belelátni ebbe, hogy nem mossa össze a két külön témát, de mindegy, ezen nem fogunk összeveszni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Véleményem szerint, a kettő szorosan összefügg.
      Azt is tudom, hogy mindenbe bele lehet kötni.
      Lehet, hogy el kell gondolkozni, hogy folytassam-e...

      Törlés
  4. Svédország még nagyon hosszú ideig nem fog eljutni odáig hogy lezárja a határait. Az emberek elégedetlensége növekszik, persze nem nyilvánosan. Felmérésekből, szavazásokból látom ezt. A politikusok töketlenek, sok kicsi párt van, a kormány kisebbségből kormányoz. Ma déltől határellenőrzést vezetnek be a Dániából Svédországba vezető hídon és a kompállomásokon. Más országrészekből vezényeltek ide rengeteg rendőrt, ami azt jelenti hogy máshol virágozhat most a bűnözés. Jellemző a svédekre hogy még fogalmuk sincs hogy hogy fogják ezt az egészet kivitelezni. Most olvastam a neten és 11 óra van már. Mivel Svédországba elég régóta jönnek menekültek, nem tudom hogy fogják kicsemegézni a normál munkába járót a menekülttől. Sokan járnak át Dániába dolgozni, őket figyelmeztették hogy vigyenek magukkal szem.igazolványt hogy biztosan visszaengedjék őket Svédországba.
    Atocha

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A polikusok mindenhol töketlenek.
      Már így is nagy szarban van Európa, és ez napról napra rosszabb lesz.
      :(

      Törlés
  5. Nem tudom más országban hogy van, de Svédországba rengeteg gyerek jön egyedül. Újságcikkben jelent meg, persze név és kép nélkül, amiben fiatalemberek nyilatkoztak hogy ők ugyan 21-22 évesek de 16-nak mondják magukat mert így kedvezőbb bánásmódban részesülnek. Ebben az évben 30.000 "egyedülálló gyerek" várható.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pontos adatokat erről még nem olvastam. A minap azonabn megjelent a hír, hogy a legfiatalabb egyedül érekző 6(!) éves.

      Törlés