2016. április 18.

Időskori bűnözés Svájcban

Ha már az előző írásban bűnöztünk, maradjunk a témánál.

Ismét egy érdekes írásra bukkantam a "vasárnapi blikk"-ben, amiben az időskori bűnözés emelkedéséről írnak. Ezen belül is a droggal kapcsolatos bűncselekmények kerültek górcső alá.
A legújabb statisztikák szerint a kábítószert csempésző vagy árusító személyek száma néhány év alatt megduplázódott, míg 2009-ben 88 eljárás folyt 60 éven felüli személy ellen, addig ez a száma az elmúlt évben 320 lett.

Néhány kiragadott eset:
Elfogtak egy 74 éves férfit, aki 2,5 kg kokaint csempészet Brazíliából az alsónadrágjában.
Nyáron, egy 71 éves férfinál 19 kg kannabiszt találtak egy közlekedési ellenőrzés során.
Volt még egy 76 éves taxisofőr, aki kokaint adott el 46 ezer frank értékben.


foto innen: wikipédia

A svájci egyetem gerontológusa szerint a nyugdíjasok nagyon alkalmasak az ilyen cselekmények elkövetésére,  hisz a vámosok kevésbé ellenőrzik az időseket, mert ártatlanabbnak tűnnek minden más korosztálynál. Ezt pedig egyre több esetben próbálják kihasználni.
Gyakorlatilag a toborzás sem okoz gondot, hisz sok nyugdíjas alig él meg a nyugdíjából és könnyen rábeszélhetők arra, hogy ezzel egészítsék ki a megélhetésükre szánt összeget.
A büntetés visszatartó erejétől sem nagyon beszélhetünk, hisz sok esetben a bíróság  sokkal enyhébb büntetést szab ki egy idős személlyel szemben (vagy egyáltalán nem szab ki letöltendőt), de egyes vélemények szerint esetlegesen a börtönben jobb ellátást kapnak, mint egy idősek otthonában.
Érdekes adatok.

Eredeti cikk ITT:

3 megjegyzés:

  1. Na hát amit a Blick ir, arról meg van a véleményem. De elgondolkozom a dolgon. Egy kis nyugdíj kiegészítés egész jól jönne.:-)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én sem gondolom, hogy ez lenne az újságírás csúcsa, de a jelenség érdekes, ezért tettem be.
      :)
      Mondjuk engem a cikk vége döbbentett meg.

      Törlés
  2. Engem nem lep meg annyira. Volt egy barátnőm, aki egy Kirchgemende-nél volt amolyan szociális munkás. Megdöbbentő és rémisztő dolgokat mesélt. Se ő se én nem tudtuk elképzelni, hogy milyen szegénységben is élnek öregek Svájcban. Természetesen nem arra vannak/voltak nevelve, hogy az állam segít, így szépen nyomorogtak. Neki kellett erőszakoskodnia, hogy kérjenek segítséget.

    VálaszTörlés