2016. április 29.

Kossuth Lajos azt üzente, elfogyott a regimentje...

...mégse sorozott be nőket.
Igaz, az egri nők hőstetteit azóta is emlegetjük. Azt hiszem, ezt leszámítva nem sok esetet tudunk felsorolni, ahol effektíve harcoló alakulatban szolgáltak volna. Az rendben van, hogy háborús helyzet esetén besegítenek. Az I. és a II. Vh.-ban is nagy szerepet játszottak a hölgyek, hogy kiszolgálják a frontot mindenféle ellátmánnyal. 


Fotó innen:  Keystone/urs Flueeler

Véleményem szerint, az azért nem normális, hogy  nők katonák legyenek, kötelező jelleggel.
Most is akadnak nők a seregben, váljék egészségükre. Szabad választásuk alapján döntöttek mellette.
Hogy kötelező jelleggel sorozzák őket?
Elment a maradék eszük?
El.
Mármint egy Leopold Bruges nevű embernek biztos. Szerinte egyenlőséget kell tenni ebben a szerepkörben is. Régi sztereotípia az, hogy a "nők maradjanak a tűzhelynél, és a férfiak menjenek a háborúba."
A férfiak sorozása egy "letűnt korszak maradványa" (kíváncsi lennék, hogy ő mennyi rántást kavargat... ha már egyenlőség).
A megvalósítással növelné a civil szolgálati lehetőségeket is, csökkentené a szolgálati időt, és külföldiek számára is kiterjesztené a szolgálatot. Itt a secondókra (másodgenerációs), illetve a nem itt született, de itt felnőtt hölgyekre gondol. A civilek szerint ez a megoldás jót tenne a menekültek integrációs folyamatában is.

Szerencsére, a konzervatív kantonok és a biztonságpolitikai szakértők szkeptikusok a kérdésben.
Az SP politikusa szerint az egyenlőséget először más területen kell megteremteni, hisz a nők ugyanazon munkakörben még mindig kevesebbet keresnek, mint a férfiak. A külföldiek sorozásával sem ért egyet, hisz mi alapján esküdnének fel, mi alapján éreznék kötelességüknek a szolgálatot, ha még szavazati joguk sincs.

Engem meglepett a közvéleménykutatás eredménye (természetesen/szerencsére nem reprezentatív).
Majd 11 ezer szavazó közül 67 % gondolja úgy, hogy jó ötlet a nők sorozása, 29 % szerint elég terhet viselnek a társadalomban már így is, 4 %-nak nincs véleménye.
Azért kíváncsi lennék, hogy az ötletet támogatók közül hánynak van lánya...
:(



Umfrage
Dienstpflicht für Frauen – eine gute Idee?


67 %

29 %

4 %
Insgesamt 10888 Teilnehmer

Kapcsolódó cikkek eredetiben ITT és ITT.

Mi a véleményetek?
Le is írhatod, de az oldalsávban szavazhatsz is.
:)


4 megjegyzés:

  1. Az egész svájci hadsereg egy vicc. Gyakorlati értelme nincs, az amúgy sem létező (lásd: "nyelvében él a nemzet") svájci nemzet(tudat) mesterségesen egyben tartásának egyik eszköze. A NATO körbeveszi az országot, mégis ki ellen védenék magukat? (Ellenük meg esélytelen lenne.)
    Az meg hogy a nők is hadkötelesek legyenek, nonszensz, értelmesen ezt megindokolni nem lehet (ez nem Izrael, ahol folyamatos a hadiállapot), háborúban való érintettség utoljára a középkorban volt... Esetleg majd tartanak erről is egy népszavazást, de leginkább még odáig sem jut el.

    VálaszTörlés
  2. Nem annyira elvetemült ötlet, különösen, hogy a svájci katonaság csak egy játszótér, bár ők igen komolyan veszik magukat. Németországban és Amerikában igen sok nő megy önkéntesen katonának. Vannak jó karrier lehetőségek.
    Anno én szavaztam a katonsaság eltörlése mellett, természetesen a NÉP meg akarta tartani a hadat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ok, de itt most nem önkénteskedésről van szó... az más tészta. Otthon is vannak nők a seregben.
      Itt a kötelező jellegről van szó.

      Törlés
  3. Én még a férfiak kötelező besorozásával sem értek egyet.

    VálaszTörlés