2016. május 20.

A svájci férfiak élnek a legtovább

Minap egy érdekes írás jelent meg, melyben egy WHO jelentést tettek közzé, miszerint a világon a svájci férfiak várható életkora a legmagasabb. A svájci hölgyek a hatodik helyet foglalják el.
Az adatok szerint a fiúk várható élettartama itt 81.3 év, ami jóval meghaladja a világ átlagát, ami csak 69.1 év volt a 2015 évi adatok alapján.
A helyi hölgyek átlagos életkora 86.3 év, ami a hatodik helyre elég, Japán, Szingapúr, Spanyolország, Dél-Korea és Franciaország mögött. A világátlag 73.8 év.
Ha a globális számokat nézzük, akkor a svájciak átlaga 83.4 év, amit csak a Japánok előznek meg 83.7 év várható élettartammal. A világátlag ebben az összevetésben 71.4 év.
A statisztikából az is kiderül, hogy a legrosszabb adatok Sierra Leónéban vannak, ahol a férfiak átlagos életkora mindössze 49.3, a nőké pedig 50.8 év.

A WHO elemzés arra is rámutat, hogy az elmúlt 15 évben javultak a várható élettartam adatok mindenhol a világban. Ez a javuló egészségügyi helyzetnek és a gyermekhalandóság csökkenésével is magyarázható.
A szervezet főigazgatója szerint azonban még cseppet sem lehetünk elégedettek a helyzettel, hisz a fejlődés nem egyenletes. Míg a fejlett országokban jelentősen nőtt a 80 év feletti átlagos életkor, addig a szub-szaharai országokban még mindig 60 év alatt van ez a szám.
Kiemelte, hogy a pontos statisztikákhoz az is kellene, hogy minden országban azonosak legyenek az alapadatok (pl. a halálozás oka).
Van még hova fejlődni.



A lap - szokásához híven -, megkérdezte az olvasókat, hogy:
Mennyire törekszik az egészséges életmódra?
- Igen, de néha "bűnözök".
- Igen, egészségeden táplálkozok és sportolok.
- Nem, nem figyelek rá.
- Nem tudom, meg kell kérdezni az orvosomat.
:)

Umfrage
Bemühen Sie sich, gesund zu leben?

56 %

18 %

19 %

7 %
Insgesamt 660 Teilnehmer

Eredeti cikk ITT:

5 megjegyzés:

  1. Az nem lehetséges, tessen mondani, hogy a japánok átlagos várható életkora egy cseppet el lett írva? Nekem azért az a 93,7 év egy kicsit soknak tünik.... :)))

    VálaszTörlés
  2. Igen, a kérdés költöi volt, mert közben látom, hogy belinkelted az eredeti cikket is: stimmt, 83,7 év az a japcsiknál.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi az észrevételt, elütöttem.
      :)

      Törlés
    2. Kibékülnék azzal a 83,7 évvel is.
      ;)

      Törlés
    3. Ááá, sok az... :))) Részemröl a 80 is nagy buli lenne. :)

      Törlés