2016. május 2.

Magyaroszágra csábítják a fogorvosok a betegeket

Minap megjelent egy írás.
Én nem fűzök hozzá semmit, majd megteszitek ti.
...
Aki Svájcban fogorvoshoz megy, mert tömésre vagy koronára van szüksége, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Ez egy olyan tény, amely nem kerülte el a magyar fogorvosok figyelmét sem. A „Dental Europe” fogorvosai Svájcban többek között a Facebook-on hirdetik magukat vonzó ajánlatokkal: kezelés Magyarországon, de ingyenes konzultáció és utóellenőrzés a zürichi rendelőben.
A teljes költség 50-70%-al alacsonyabb, mint egy svájci fogorvosnál. Két tömést már 300 frankért elkészítenek és az orvosok folyékonyan beszélnek németül valamint angolul. A „Dental Europe” azt ígéri, hogy kéthetente rendelnek Zürichben.

«Fogorvosok, akik csak a profitot látják»
A kelet-európai konkurencia nyugtalanítja a Svájci Fogorvosok Szervezetét (SSO). A „Zahninfo” folyóirat aktuális kiadásában mindenkit óva intenek a vonzó magyar ajánlatoktól. Különösen Genfben találkozhatunk nagyon rámenős magyar reklámakciókkal, nyilatkozta Marco Tackenberg szóvivő, de tudatában kell lenni annak, hogy az ilyen „olcsó kezelések” számos kockázattal járnak.
„Újra és újra előfordul, hogy a külföldre érkező pácienseket további meglepetésszerű költségekkel szembesítik”, mondja Tackenberg. Mivel nincsen másodlagos vélemény, nagy a veszélye az un. túlkezelésnek is. Olyan fogorvosokról beszélünk, akiket kizárólag a profit érdekel.

forrás: 20minuten.ch

A szövetség a BAG (Szakmai Egyesület) közbenjárását kérte
„Tudunk olyan esetekről, amikor valakit Magyarországon kezeltek, aztán utána mégis felkeresett egy svájci fogorvost. Ő aztán észrevette: A magyarok olyan kezeléseket végeztek, amire egyáltalán nem is lett volna szükség.”  A magyar fogorvosok továbbá a svájci pácienseknél nem a magyar tarifákkal dolgoztak, hanem háromszoros vagy négyszeres árat kértek.
 „Még akkor is, ha egy külföldi fogorvos kiváló szakember és a kezelés megfelelően történt, a minőség látja kárát annak, hogy a beavatkozásokat túl rövid alatt végezték el.” A problémát tovább erősítik a bilaterális szerződések. „Minden EU-polgár 90 napig feltétel nélkül dolgozat Svájcban, ami azt jelenti, hogy a külföldi orvosok minden további nélkül végezhetnek itt kezeléseket, de lehet, hogy későbbi komplikáció esetén már nem megtalálhatók.” A probléma olyan mértékű lett, hogy már a Szövetségi Egészségügyi Hivatalt is felkeresték tárgyalás céljából.
«A svájci fogorvosok is szeretnének keresni»
A «Dental Europe» cáfolja az SSO vádjait: „Miért lennénk mi profitéhesek? Csak azért, mert magyarok vagyunk?”, kérdezi Alexandra Füle ügyféltanácsadó. Már tíz éve vagyunk Zürichben és két rendelőben is végzünk kezeléseket. „Az orvosaink nem tűnnek el csak úgy. Kéthetente Zürichben vannak, és elvégeznek minden utólagos ellenőrzést.” Az alkalmazott tarifa tényleg magasabb, mint a magyarországi. „Természetesen fedeznünk kell az ingyenes konzultáció költségeit valamint a svájci rendelők fenntartását is.”
Alapvetően mindenki óvatos. „Nem helyezzük fel a koronát azonnal a frissen beültetett implantátumra, a páciens ilyenkor második időpontot kap.” De ez sajnos nem minden magyar fogorvosnál van így Svájcban. Füle azt mondja, hogy a gyorsabb eljárás sokszor az ügyfél kérése. „A svájci orvosok a kezelést gyakran túlságosan elaprózzák, mi viszont összevonjuk a lépéseket, ha a páciensek kifejezetten azt kérik.”

A lap megkérdezte az olvasók véleményét is.
A kérdésre, miszerint igénybe vennének-e fogorvoslást Magyarországon, több mint hat ezren válaszoltak.
27 % már kipróbálta és jó tapasztalatai voltak.
36 % kipróbálná.
2 % kipróbálta, de többet nem.
35 % soha sem próbálná.


Umfrage
Würden sie zum Zahnarzt nach Ungarn?

27 %

36 %

2 %

35 %
Insgesamt 6055 TeilnehmerEredeti cikk ITT:

2 megjegyzés:

  1. A konkrét céget nem ismerem, de a magyar orvosképzés (még) megállja a helyét, nem számíthatnak gyengébb ellátásra Magyarországon a "rászorulók".
    Mi családilag természetesen hazajárunk fogorvoshoz, ha szükséges, mivel nem a "Róbert bácsi" névtábla szerepel az ajtónkon, egyetlen esetben fordult elő, hogy itt mentünk el, de annak sem volt semmi értelme.
    A kislányom (kb 4.5 éves volt akkor) egyik tejfoga fölött nem nézett ki jól az ínye, tályogos volt. Az itteni fogorvos ki akarta húzni, nem tudta (persze a gyerek sem volt túl együttműködő). Empátia, türelem zéró, az óráját nézegette, hogy haladni kell. Két sikertelen alkalom után a végeredmény csak a számlánkról hiányzó X száz frank volt, a fog maradt a helyén. Aztán mikor otthon voltunk, a fogorvos megnézte, és azt mondta ha nem hagyja, hogy kihúzzák nem kell erőltetni, amíg nem fáj, nincs panasz, addig rendben van... Csak szúrjuk meg a tályogot és nyomjuk ki a gennyt (bocs az ilyen részletekért) néha, hogy tisztuljon. Aztán kb. fél évre rá kiesett magától, kinyomta az új, maradandó fog.
    Persze az itteni fogorvos paráztatott, hogy ki kell húzni, mert ilyen meg olyan nagy baj lesz.

    VálaszTörlés
  2. Nekem svájci orvos ismerősöm is Pestre járt az én fogorvosomhoz, de tudok olyanokról is, akiknek Amerikábül is megéri haza repülni fogorvoshoz. A probléma nem új, még javában kint voltam, amikor már erről folyt a vita. Noná, hogy svájci fogorvos csak hibát talál ha észre veszi az idegen orvos munkáját.Nem túl etikus ugyan orvosnak orvost kritizálni, különösen ha nem történt komoly műhiba.
    Az én svájci magyar fogorvosom, aki alkalmazottként dolgozott ott, csak azt kérdezte mindig, mikor megy haza? Aztán jött egy átmenetei megoldás. Soha semmi probléma nem volt.

    VálaszTörlés