2016. május 10.

Ne szemetelj !

Minap éppen arról beszélgettünk, hogy régebben sokkal kevesebb szemetet halmoztunk fel, mint manapság.
Az üdítő, a tej nem műanyag palackban volt, hanem visszaváltható üvegben. Sőt gyermekkoromban, akiknek nem volt tehenük egy fém kannát vittek magukkal, ha tejért mentek.
A felvágottat is zsírpapírba csomagolták, nem műanyagba.
Nem volt kényszerűnk minden kacat megvételére, ezért a csomagolóanyag is ritkább volt. A karton meg jó volt gyújtósnak a kályhába.

Tudom, most sokan azt mondják, hogy ne menjünk már vissza a középkorba. Van ebben valami, ugyanakkor az sincs rendben, hogy lassan elnyel bennünket a szemét. Mondom ezt úgy, hogy itt szelektíven gyűjtjük a szemetet, és nagyságrendekkel jobb a helyzet, mint mondjuk otthon.
Ellenben azt gondolom, hogy még mindig nem gondolkodunk elég felelősen a kérdésről, sokan dobálják el személyes hulladékukat ott, ahol épp vannak. Akkor is, ha van az elhelyezésére alkalmas gyűjtőegység a közelben.
Az otthoni helyzetet nem elemezném, az egy kisebb katasztrófa, de itt is vannak problémák. Azt vettem észre, hogy az ország jóval szemetesebb, mint amikor jöttünk.
Ez nem jó irány.



Ezt felismerve jutott arra Zug városának vezetése, hogy megpróbálják a kialakult helyzetet visszafordítani és a prevención felül bírsággal rábírni a renitens embereket a szabályok betartására.
Civil ruhás rendőrök járják a várost és akit szemetelésen kapnak, azt 100 frank bírsággal büntetik.
A múlt pénteken néhány civil ruhás rendőr, jelen esetben "szemét-vadász" járta a várost és intézkedett. Kb. 7 óra alatt 34 embert ellenőriztek és 13 személyt bírságoltak meg.
Ezek mellett azokat is elkapták, akik kábítószert használtak.

Ezek az akciók nem most indultak a városban és megfigyelhető némi javulás, de még mindig van hova fejlődni. A legkritikusabb időszak a nyári hónapok, amikor esténként cigarettacsikkek, flakonok és egyéb, szemétnek minősülő dolgok lepik el a város kiemelt pontjait.
Eredeti írás ITT:

A cikkben ismét van lehetőség szavazni, hogy jó-e ez az intézkedés.
Több mint 11 ezer szavazó adott választ és 90 % gondolja úgy, hogy helyes az intézkedés és máshol is be kellene vezetni. Mindössze 10 % véli úgy, hogy eltúlzott az intézkedés, a forrásokat inkább az igazi bűnözők felkutatására kellene bevetni.


Umfrage
Was halten Sie von zivilen Polizisten, die Jagd auf Güsel-Sünder machen?
90 %
10 %
Insgesamt 11645 Teilnehmer

3 megjegyzés:

  1. Én tovabb is mennék és hasonloan az USA-hoz akar 6-800 frankost büntetést is kiosztanék. A szemetelés nem mas, mint lustasag...

    VálaszTörlés
  2. Nagyon okos. Szingapurban se születtek annyira tisztaságmániásnak az emberek, mint amilyen rend és tisztaság van. Horribilis büntetések nyomán persze.

    VálaszTörlés