2016. június 27.

Az internet veszélyei

Mikor gyerek voltam, hol volt még az internet? Még telefon sem volt. Hétfőként még adásszünet volt a TV-ben.
Rossz volt? Nem.
Ha ma egy pillantásra visszamennénk az időben, nagyon szenvednék én is.
De akkor teljesen rendben volt, hogy a nyári szünetben reggeli után összeverődtek a környék gyerekei és együtt játszottunk. Délben hazamentünk ebédelni, majd ugyanez délután is. Sötétedésre kellett hazamennünk. A szüleink jószerivel azt sem tudták, hogy merre járunk. Nem nagyon volt miért izgulni.
Volt, hogy az erdőt jártuk, volt, hogy az úttestre pályát rajzoltunk krétával és ott lábteniszeztünk.
Ha jött egy-egy autó, lementünk a "pályáról" és megvártuk még elmegy. Jó volt a nagy nyári záporok után a lefolyó langyos esőben sétálni, fára mászni és még ki tudja milyen sok érdekes dolgot csinálni.
Persze, csináltunk sok galibát is, de soha nem volt különösebb probléma.

A mai gyerekeknek fogalmuk sincs ezekről.
Ma a játék többnyire a telefon, tablet nyomkodásában merül ki.
És ki gondolná, hogy ez veszélyesebb lehet, mint az utcán focizni?
Pedig igen.

Egy héttel ezelőtt egy felhívás jelent meg az internetes és a nyomtatott sajtóban. Eltűnt egy 12 éves, rendezett családban élő fiúcska a szomszéd kantonban.
A rendőrség nagy erővel kereste. Talán másnap megtalálták a kerékpárját is. Nem szép, de bevallom, hogy én egy lyukas garast sem adtam, hogy megkerül. Hisz tudjuk, hogy az első 48 óra kritikus a statisztikák szerint és utána fogy az esély a megtalálásra.
Szerencsére nem így lett.




A nyomozás eredményeképp egy héttel később, a hétvégén Düsseldorfi (!) lakásban sértetlenül (?) megtalálták.
Mint kiderül, a fiú egy internetes oldalon ismerkedett idegenekkel egy Minercraft nevű játékban játszva (fogalmam sincs mi az, tudja valaki?)
A profilja szerint a kedvenc elfoglaltsága ez a játék, amiben lehet a többiekkel, akár a világ másik végében élőkkel is beszélgetni.
Az eltűnésének körülményei még nem tisztázottak és az sem, hogyan került Düsseldorfba.

A szerencse az egyébként szomorú történetben, hogy a szomszédok figyeltek fel a pasi furcsa viselkedésére és ők tettek bejelentést, aki egyébként már szerepelt a bűnügyi nyilvántartásban, igaz más jellegű bűncselekmények kapcsán.
Nyilván sok még a tisztázandó kérdés, és bizonyára kiderül majd, hogyan férkőzhettetek a fiú bizalmába, és ő miért ment el otthonról.
Talán egy kalandnak gondolta?
A minap megjelent egy írás, amiben egy szakember hívja fel a szülők figyelmét erre az új veszélyre.
A virtuális világban is nagy figyelmet kell fordítani a védelemre, hisz az on-line játékok során bárkivel meg lehet ismerkedni. (Nem tudható, ki és milyen szándékkal ül a másik oldalon.)
A szülőknek érdemes arra is figyelni, hogy minél kevesebb személyes adat kerüljön nyilvánosságra gyermekükről. (Igaz, ennek megőrzése a későbbiek folyamán is fontos.)

Érdemes-e letiltani ezt vagy más online játékot? A szakember véleménye szerint a tiltás nem vezet eredményre, inkább fel kell hívni a gyerekek figyelmét a veszélyekre, akár úgy, hogy a szülő maga is játszik.
Eredeti cikk ITT:

A személyes véleményem az, hogy nagyon szűk a mezsgye, hogyan kezeljük ezt a kérdést.
Hisz valóban a tiltással semmit sem lehet elérni.
Arra sincs mindig idő, hogy a szülő ott üljön a gyerek nyakán.
Hiába készítjük fel a gyereket, nincs benne kellő óvatosság, hisz ha bejelentkezik egy másik fél, hiába írja azt, hogy esetleg ő is vele korú, lehet, hogy épp egy pedofil állat.
Még felnőttként is bele lehet esni ilyen csapdába.
Néhány éve volt egy ismerősöm, aki hasonlóan ismerkedett meg egy online felületen egy pasival, aki addig-addig udvarolt neki, míg a végén majdnem kifosztotta.
Pedig ő felnőtt volt...
Szóval, nem egyszerű a kérdés...
Ti mit gondoltok?


8 megjegyzés:

  1. Ismerem a játékot. A gyerek állandóan azon akar játszani ha engedném. Pont a múltkor részleteztem neki hogy mire kell vigyázni az online játékosokkal. 1. Semmit nem szabad elhinni 2. Semmilyen infót nem szabad adnia magáról 3. Ha a legkisebb durva szót is látja, azonnal szól 4. Ne gondolja hogy a neten egy idegen a barátja, stb. Rendszeresen kell mondani mert mindig van újabb és újabb formája a behálózásnak, csalásoknak. Én nem szeretem ezeket az online játékokat. Legszívesebben megtiltanám. Semmi értelme idegenekkel játszani. Van annyi ismerőse hogy abból válogathat. Legalábbis én ezt szeretném. Ő nem egészen így gondolja.

    VálaszTörlés
  2. Az én gyerekkoromban még azt mondták otthon, hogy az utcán ne ismerkedjünk senkivel és nehogy elmenjünk ha hív valahova egy idegen.
    Ma azt kellene megtanítani a gyereknek, hogy tegye közzé a valódi nevét és a pontos címét, mint ez a fiu tette. Ez annyira alapvető, de egy gyerek magától nem gondol erre.
    Kíváncsi lennék a részletekre, de eddig még nem láttam semmit róla.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szakàcssegéd, meztelenül talàltak a fiuval együtt az àgyban amikor ràtörtek, tele volt a lakàsa kinderporno lapokkal. 35 eves, s a jàtékon keresztül ismerkedett meg a fiuval. A lànyok - eddig ugy nez ki -nem erdekelték csak a kisfiuk.

      Törlés
  3. En hagyom, hogy a gyerekem online jatszon, igaz, az "igazi" barataival jatszanak, akikkel egyebkent is talalkozik, kiallitasokra, rendezvenyekre mar 8 eve egyutt jarnak, ismerem mindannyiukat. Az online jatek egyik elonyet abban latom, hogy en pl nem szeretem a minecraftot, de talal olyanokat akik igen. A veszelyekre viszont nekunk kell megtanitani, az nem megy magatol. Hozzatennem azt is, hogy idonkent elovesszuk a magyar kartyat, a ferjemmel a sakkot, tanitva arra, hogy bar nem ez a kedvenc jateka, de lehet ezt is elvezni. Mar semmi nem lesz olyan, mint regen, es bar a helye valogatja, de neha veszelyesebb lenne a szomszed utcaba atengedni, mint online hagyni jatszani egy gyereket. Vio

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez teljesen rendben van, én is pont azt írtam hogy van annyi ismerőse hogy velük játsszon online ha lehet, ne idegenekkel. De szokott idegenekkel is :-( Budapest baromi kiszámíthatatlan biztonság szempontjából. A szomszéd utca sem biztonságosabb csak azért mert közel van, ez így igaz ahogy írod. Ezért járattam önvédelmi sportra, mindenre felkészültünk!

      Törlés
  4. A nyomozásról elég lassan szivárognak az adatok. Egyrészt a német hatóság jár el, másrészt a nyomozás érdekeire tekintettel csak annyiról tájékoztatnak, ami tény.
    A legújabb hírek szerint szexuális bántalmazással és személyi szabadság megsértésével vádolják a szakácsot.
    Eddig nem volt ellene hasonló búncselekmény miatt nyomozás, de most azt is vizsgálják, hogy elkövetett-e korábban hasonlót.

    VálaszTörlés
  5. Na ja majd meglátjuk.Pesten s vannak dolgok. A minap egy hajnalban a belvárosban találtak egy félig eszméletlen nőt, a bugyija a bokáján volt és a parkoló autók közt feküdt. Miután a bulinegyedben történt a dolog, feltehetően hót részeg volt. Nagy beharangozás volt, aztán azóta egy szó se esik a dologról.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. http://index.hu/belfold/2016/06/30/a_rendorseg_nem_tud_arrol_hogy_megeroszakoltak_az_utcan_eszmeletlenul_talalt_lanyt/

      Mai hír szerint nem lett megerőszakolva. Fura.


      Törlés