2016. szeptember 1.

A külföldiek barátságtalannak tartják Svájcot

Ezzel a címmel jelent meg a napokban egy írás, mely egy felmérés adatait teszi közzé.
Nemzetközi összehasonlításban Svájc egyre népszerűtlenebb az expatok körében. Sokan úgy vélekednek, hogy nem látják őket szívesen - állítja egy nemrégiben készült tanulmány.

Az expat fogalma, a wikipédia szerint külföldre szakadt, áttelepült személy. A köztudatba azonban inkább úgy épült be a fogalom, hogy rendszerint magasan kvalifikált személyek, akik rövidebb-hosszabb ideig élnek, dolgoznak idegen országban.



A tanulmány ezek véleményére alapozva tette közzé állításait, mely 67 országot vizsgált, mindegy 14 ezer fő részvételével.
Alább látható az eredmény:
 Top 10 

1. Taiwan 
2. Malta 
3. Ecuador 
4. Mexiko 
5. Neuseeland 
6. Costa Rica 
7. Australien 
8. Österreich 
9. Luxemburg 
31. Schweiz

Ahogy látható Svájc csak a 31. a sorban, amivel nem is lenne baj, ha nem nézzük meg a korábban készült listát, amiben a 14. helyen volt található az ország (jelentős a visszaesés).

A TOP 10 vesztes, amiben Svájc az 5. helyet foglalja el:
Grösste Verlierer 

In Klammern: Verlorene Plätze im Vergleich zum Vorjahr 

1. Vereinigte Arabische Emirate (21) 
2. Indonesien (20) 
3. Hongkong (20) 
4. Malaysia (17) 
5. Schweiz (17) 
6. Irlan (16) 
7. USA (13) 
8. Argentinien (11) 
9. Dänemark (11) 
10. Thailand (11) 

Willkommenkultur helyett Keine Willkommenkultur - fogalmaz a lap.
A Svájcban élő expatok ugyan kiemelik a jó életkörülményeket (biztonság, jó közlekedés, jó munkakörülmények), ugyanakkor a személyes élethelyzetüket rosszabbnak gondolják, mint két évvel ezelőtt. 65 % gondolja úgy, hogy a megélhetési költségek túl magasak és ezt nem követték le a bérek emelésével. Azt is hozzá kell tenni, hogy sok kiegészítő juttatást vontak el az elmúlt években a cégek.
További problémaként megemlíti a felmérés, hogy nagyon nehéz a beilleszkedés, csak három másik országot említenek meg, hogy problémásabb, mint itt.
Háromból két személy fogalmaz úgy, hogy nem talál svájci barátokat. A megkérdezettek csupán7 % véli úgy, hogy a helyiek barátságosak, minden harmadik pedig kimondottan barátságtalannak ítélte meg a svájciakat.

Egy svájci távolságot tart a külföldiekkel szemben - erre a következtetésre jutott egy szakember. Úgy véli, hogy ezt a bevándorlás körüli viták, a magasabb munkanélküliség is magyarázhatja. Szerinte a cégeknek - ezen hátrányok kompenzálására -, magasabb bért kell majd fizetni.

A svájci német, mint akadály
Egy pszichológiai tanácsadó segíti a nehéz élethelyzetben lévő zürichi expatokat a megoldás megtalálásában. Megerősítette, hogy sok esetben aki nem talál kapcsolatokat, az depresszióssá válik.
További nehézséget okoz a svájci nyelv (nem) ismerete.
Mivel az országban több dialektust használnak, nehezen várható el egy expattól, hogy mindegyiket ismerje.

A tanulmánnyal némiképp ellentmond a csatolt videó, így nehéz igazságot tenni.
:)

Végezetül egy személyes történet a témában. Minap megismerkedtem egy nagyon barátságos és közvetlen helyivel. Beszélgetni kezdtünk, majd jött a szokásos kérdés: "na, és sok svájci ismerősöd van?" Mondtam, hogy nincs, de a félreértés elkerülése érdekében azonnal hozzátettem, hogy ez kizárólag az én hibám, mert nem "gyűjtöttem" barátokat otthon sem. Erre csak annyit mondott, "akkor itt jól fogod magad érezni."

A szokásos netes felmérés az alábbiakat mutatja:
A kérdés: A svájciak barátságtalanok az expatok szerint. Ön is így találja?
1. Igen, nyitottabbnak kell lennünk.
2. Igen, de ez így van rendben.
3. Nem, nem stimmel.

Szerintetek?

Umfrage
Schweizer seien reserviert und unfreundlich, sagen die Expats. Finden Sie das auch?

45 %

33 %

22 %
Insgesamt 7853 Teilnehmer
Eredeti cikk ITT:

7 megjegyzés:

  1. Szerintem ez inkabb azt mutatja,hogy asvajciak mast ertenek baratsag alatt, mint mi. Olyan barataim, mint otthon vannak, itt nincsenek es nem is lesznek. Nem lehet veluk mindenfelet megbeszelni, spontan ide-oda elmennimeg ilyenek. Szepen beszelnek az idojarasrol, vagy a kozos hobbirol, ha van,de mindezt felueltesen. Azt nem tudom, Te mennyire beszelsz/ertsz nemetul (irod, hogy nem vagy perfekt), de ha megfigyeled oket, egymas kozt ( svajci a svajcival) Sem melegebb a viszony. Amit ok meleg baratsagnak ereznek, az nekunk kis tulzassal hideg tavoltartas. De ez van, megvaltoztatni oket nem lehet, en nem is varok el tobbet egy svajcitol es akkor nem is csalodom :)

    VálaszTörlés
    Válaszok

    1. Azt is érdemes lett volna tudni, hogy a kérdezettek milyen nációhoz tartoztak. Ugye, ez is nagyban befolyásolja a véleményt.
      Én azt vettem észre, hogy köztük is vannak nyitottabbak és érdeklődőbbek.
      Aki meg nem olyan, azzal felesleges erőltetni.
      :)

      Törlés
    2. Egyébként ebben az összefüggésben kifejezetten jól érzem magam itt.
      :)
      Az egyik szomszédom szokott néha az őrületbe kergetni. Állandóan beszélgetni akar. Alig lehet "bemenekülni" előle a házba.
      :D

      Törlés
    3. En szivesen beszelgetek mindenkivel, ha normalis :) De en is elvagyok egyedul, nem kell feltetlenul tarsasag. A svajciakkal nekem az a tapasztalatom, hogy tavolsagtartoak, de ha segitsegre van szukseged, ott vannak. Nem az osszes, akit ismersz, de van nehany, Akira lehet szamitani. Cserebe nem erdekli az osszes gondod-oromod a nap 24 orajaban. En szerencses vagyok, mert nekem ket nagyon kozeli baratom megmaradt Magyarorszagon, veluk ki tudom elni, ha melegsegre vagyom. A feluletesseget meg a svajciakkal :) Szerintem a nacio nem sokat befolyasol, nekem van hollan es nemet ismerosom is, ok is ugyanezt mondjak. Nagyon nehez meleg, bensoseges viszonyt kiepiteni veluk.

      Törlés
    4. Csatlakozom. Nekem is maradt barátom otthon, akivel bensőséges a kapcsolatom. :)

      Törlés
  2. Alapból nem barátkozni megy az ember Svájcba, hanem pénzt keresni. Aki nagyon akar tud barátkozni is, persze ahhoz kell valami hoby, belépni sportkörbe vagy egyéb egyesületbe. A 25 év alatt egyetlen igazi svájci barátunk nem volt, de volt sok más. Nekem megfelelt a hűvös távolságtartás, sokkal inkább mint pl. az amerikai mindenáron bájolgás, beszélgetés.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megértem, én mondjuk sehol se barátkozok, de vannak olyanok akiknek ez fontos.
      Gondolom, hogy azoknak is, akiket a tanulmány megkérdezett.
      :)

      Törlés