2016. szeptember 20.

Népszavazás - ősz

Idén ősszel három fő kérdést tesznek fel a választásra jogosultaknak.
Az első a környezetvédelemre fókuszál, miszerint akar-e a szavazó úgynevezett "zöld" gazdaságot.
Ez azt jelenti, hogy a szövetségi kormány, a kantonok és az önkormányzatok további intézkedéseket tennének annak érdekében, hogy fokozottan tartsák tiszteletben a környezetet és 2050-ig csökkentsék az erőforrások felhasználását.
Videó ITT:
A szövetségi tanács a kezdeményezést elutasította.


A második kérdés a nyugdíjemelésre vonatkozik, melynek értelmében a jelenlegi és a jövőben nyugdíjakat tíz százalékkal kellene megemelni. (Ez csak az állami nyugdíjra /1.oszlop/ vonatkozik).
Mivel jelenleg is éppen ki tudják gazdálkodni a nyugdíjakat, ez most évi 4 Mrd frank többletköltséget jelentene, 2030 körül pedig már 7 Mrd frankra rúgna a kiadás. Ezt a nyugdíjrendszer jelenlegi formája nem bírná el.
A tervek szerint 2020-ra új koncepció születik a nyugdíjrendszer átalakításával kapcsolatban, ami a lyukas büdzsét pótolná valamilyen formában (gyanítom, hogy nem fogunk jól járni).
Ennek értelmében a népszavazási kezdeményezést a szövetségi tanács elutasította.
Videó ITT.

A harmadik kérdés arra vonatkozik, hogy a svájci titkosszolgálat felhatalmazást kapjon a személyes információk betekintésére. Ez a levelezésen át, az internetforgalom és a telefonlehallgatásokat is magában foglalja. Jelenleg elég bonyolult engedélyeztetési folyamaton megy keresztül egy adott megfigyelésre vonatkozó kérelem. A referendum értelmében egyszerűsítenék a jelenlegi eljárást és egy független bizottság monitorozná ezt a tevékenysége.
A szövetségi tanács ezt a kérdést előzetesen támogatta.


Videó ITT.
Természetesen minden kérdésnek vannak támogatói és sokan ellenzik azokat.
Szeptember 25-én fény derül, hogy melyik kérdés kap támogatást és melyiket meszelik el.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése