2016. február 26.

Családi gasztro-sztori

Azt hiszem, hogy akik a '60-as években születtek elég későn ismerkedhettek meg  nemzetközi konyhával, hacsak nem volt a családban valami külföldi "beütés".
Ha jól emlékszem, a hot-dog is csak a '80-as évek elején érkezett meg, aztán követte a hamburger és a többi szépen lassan.
Bár megyeszékhelyen éltem, de nem emlékszem, hogy lett volna valamilyen külföldi étterem a városban. Megjegyzem, azóta sem nagyon van. Néhány olasz próbálkozott, több-kevesebb sikerrel. Aztán jött a pláza, a kínai étteremmel. Na, az meg olyan, amilyen. Mondjuk rajtam nem gazdagodnak meg. Néha próbálkozom vele, de nem az én világom. A múlt héten voltunk épp, szerintem az sem lesz a törzshelyem.


Külföldön járva, mindig próbálkozunk a helyi specialitásokkal, így azért lassan behoztuk a lemaradást a gasztronómia terén.
Nekem, személy szerint a magyaron kívül, az olasz a kedvencem. Bár, a minestrone levessel a világból ki lehet kergetni. :)
Ami tenger gyümölcse, az jöhet. Nem vagyok válogatós.
De kipróbáltunk már csigát, lovat, kengurut, cápát. Azt hiszem, hogy tücsök és bogárra nem vágyom.
:)
Most épp egy mongol étteremmel szemezünk, akit érdekel és a környéken lakik, ITT talál több információt.

Mindezek fényében, talán meglepő, hogy nagyon ragaszkodok a magyar ízekhez is. Soha nem hagyom ki, ha otthon vagyok, hogy hozzak ezt-azt, ami itt nincs, vagy nem úgy árulják, ahogy mi azt megszoktuk. Mindig van a hűtőben füstölt kolbász, szalonna.

Tél nem múlhat el kocsonya nélkül sem. Nálunk. Tudom, ez sokak szemében a pfúj kategória, de én szeretem.
Mivel már kifele megyünk az évszakból, eszembe jutott, hogy még egyszer kellene csinálni a szezonban.
Így aztán elmentünk egy nagyobb Migrosba, ott lehet kapni "alkatrészeket", bőrkét, körmöt, csülköt, farkat, orrot. Néha fület is.
Bevásároltunk és hajrá.


A kocsonya elkészítése nagy-nagy türelmet igényel, így az teljesen ki van zárva, hogy én készítsem el.
Ez a párom reszortja.
Nem kell hozzá más, mint idő és türelem.


Türelem pedig kocsonyát teremt.
Idő is volt, pálinka is, estére készen lett a mű.




:)
Ne kérj, már elfogyott.


7 megjegyzés:

  1. Imádom a kocsonyát! Sosem csináltam még

    VálaszTörlés
  2. Nem szeretem. Anno a bográcsgulyásos poszt jobban tetszett :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vannak "megosztó" ételek. ;)

      Törlés
    2. Vannak "megosztó" ételek. ;)

      Törlés
    3. Nálam a tejleves volt a megosztó étel. Óvodás korom óta nem tudom elfelejteni. Szörnyű volt

      Törlés
  3. A tejleves finom. A bográcsgulyás finom. A kocsonya és a pacal brrrrr..... :)

    VálaszTörlés