2013. február 20.

Állattartás

Most a házi kedvencekről írnék néhány szót. Lehet, kissé felületes lesz, de még én sem ismerem az állattartás minden szegmensét.
Először is le kell szögezni, minden kanton más szabályozással bír.

Kezdjük a kutyusokkal:
Aki itt kutyát tart, az családtagként kezeli az állatot. Nem látni láncra kötött, kennelbe zárt ebet. A kutyák a lakásban élnek (falun is). A gazdi vállalja az ezzel kapcsolatos összes macerát, a sétáltatáson át, az ürülék összeszedéséig.
Igen, itt mindenhol van kihelyezve kutya-kaki gyűjtő konténer, a kutyák nem a játszótéri homokozóba végzik a dolgukat.

A kutyák után adózni kell, egy standard méretű után kb. 75 frank éves adót kell befizetni. Az oltás 70-100 frank között mozog. Az átadás/eladás szerződéssel, chippel, leoltva történik.

A kantonokban eltérő a kutyafajták megítélése. Nagyon szigorúan veszik a harci kutya tartást, sok helyen nem engedélyezik azt. Szintén nem engedélyezik a csonkítást, kivéve, ha egészségügyi ok miatt kerül sor rá.
Hallottam olyan esetről is, amikor valaki kihozta otthonról az ebet, majd felszólították, hogy ő maradhat, de a kutya haladéktalanul hagyja el az országot.
A kutyusoknak és a gazdiknak is iskolába kell járniuk. A gazdik a kutyatartás szabályait, az ellátást tanulják, az ebek az alap viselkedési formulákat. Ez nem minden kantonban, és nem minden fajtára előírás.
Hallottam olyan esetről, amikor a gazdi felelőtlen volt, és az eb elszökött. A gyepmesterek hazavitték, egy kis csekk kíséretében, mely egyben emlékeztette a gazdit, hogy jobban jár, ha többet nem fordul elő ez a kihágás. (100 frank)

Ami meglepő lehet, hogy itt a tömegközlekedéssel is utazhatnak a négylábúak (szájkosár nélkül is, a gazdi felelősségére), az étterembe és egyéb közintézményekbe is bemehetnek.
:)

Érdekességképpen megemlíteném, hogy itt egy állattartással kapcsolatos üzlet kész aranybánya, a gazdik vagyonokat költenek el ezekben.
Pl. hogy a kedvencet mindenhova magukkal tudják vinni, sok esetben beépíthető ketrecet vesznek a kocsiba.
Árakról...

Cicák: nagyon sok háztartásban élnek. A "kijárósok" nyakában sok esetben kis lakcímkártya van. Biztos, ami biztos. Nekik szintén van chipjük. Az értékesebb cicákat nem minden esetben engedik ki.
Nekem is van kettő, róluk már korábban írtam. Az egyik kijárós, a másik nem. Oltás, mint az ebeknél. Én egy magyar állatorvoshoz viszem őket, akivel kölcsönös a bizalom, még a cicák részéről is. :)

Egyéb kedvencek: néhány éve hoztak egy olyan szabályozást, miszerint bizonyos állatfajokat nem lehet magányosan tartani, minimum párban élhetnek egy háztartásban (rágcsálók, madarak).

Sok helyen látok nyuszikat, főleg kertes házban.
Ahova majd költözünk, a jelenlegi bérlő terráriumban tart különböző rémségeket, (kígyót, békát, skorpiót).
Csak remélni tudom, hogy nem hagy itt nekem valami meglepetést.
:)

Összességében elmondható, hogy itt valóban felelős az állattartás, az emberek tisztelik saját, és mások kedvenceit.
Hogy ehhez is említsek két példát: az autósok, megállnak, ha egy macska átmegy az úton (otthon inkább gyorsítanak). Az enyém rendszerint keresztben - mintha lassított felvételt néznék - megy át a főúton úgy, hogy a forgalom mindkét irányban áll. Nem dudálnak, nem hisztiznek az autósok.

Ennek ellenére előfordul baleset. Múltkoriban - a legnagyobb elővigyázatossággal mellett -, de elütöttek egy cicát. A sofőr azonnal kiszállt a kocsiból, és hívta a mentőket. Igen, a mentőket.

Csak bízni tudok abban, hogy ez a szemlélet mihamarabb otthon is megvalósul.
Vajon mi kell ehhez?

13 megjegyzés:

  1. Az ürüléket Genfben is összeszedik általában, sok helyen vannak az utcán dobozok zacskókkal, de a pórázra is rákötik a gazdik sétáltatásnál a biztonság kedvéért.
    A parkban külön hely van a kutyásoknak, a játszótér közelébe nem mennek.
    Én itt szoktam üldögélni, ha ráérek, és elnézegetem ahogy játszanak.
    Itt is utazhatnak a tömegközlekedési járműveken szájkosár nélkül is.
    A boltba általában nem viszik be őket, kikötik a bevásárlás idejére valahová.
    Én azt látom, hogy az állatok itt tényleg családtagnak számítanak.
    Hogy otthon megvalósul-e ez? Hát...

    VálaszTörlés
  2. Nálunk, franciáknál is hasonló a helyzet.
    Reggel amikor kiengedem a kutyát még két-három kutya vár és a szomszéd macska, akik folyamatosan azt lesik, mikor adom már a reggelit...:)Aztán megérkeznek a madarak a madáretetőre..:)
    Délután pedig az én kutyámat etetik 100% valahol, mert állandóan tele van a hasa és válogatósabb, mint valaha...:)

    Julien azt szokta mondogatni viccesen hétvégén,amikor szembesül ezzel, hogy akkor kezd majd aggódni, ha a vadon élő állatok is megjelennek és rám várnak reggelente..:)

    VálaszTörlés
  3. Szia!! Én azért irok ide mert segitségedet szeretném kérni. Imádom a kutyákat itt élek kint svájcban szeretnék egy kis kutyát azt szeretném kérdezni,hogy vala hová be keljelentenem hogy kutyát szeretnék tartani?? Vagy hogy megy??? A kutya már meg is lenne csak nem tudom mit kell tennem hogy itt a lakásban tarthatsam. Elöre is köszönöm. Aniko

    VálaszTörlés
  4. Kedves Anikó!
    Mindenképp szólni kell a lakás tulajdonosának, akár magánszemély, akár Verwaltung. Sajnos, nem mindenhol engedik a kutyus lakásban való tartását. Ezen kívül be kell jelenteni az illetékes Gemeindének is, mert adózni kell. Ca. 75 frank évente az adó egy kutyus után. Szükséges a chip és az oltások megléte.

    VálaszTörlés
  5. HELLO! Esetleg tudtok segiteni abban, hogy melyik fajták tartoznak pontosan a harcikutya kategóriába? Hol tudok utánanézni/kérdezni? Zürich kantonra gondolok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Google a baratunk. ;) Ird be a keresobe, hogy " kutyatartas zurich" es ki fogja dobni az aktualis oldalt. Elmeletileg a zh.ch oldalin is meg kell talald.

      Törlés
  6. Üdv :) a párommal svájcba költözünk és szeretnénk egy nyuszit. Mi kell neki hogy ki tudjuk vinni? :) se az állatorvosok , sem a google-n nem tudtam meg semmit. Kérlek segíts! :( köszönöm előre is :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Itt találsz bővebb infomrációt az állatok behozataláról.
      http://www.ezv.admin.ch/zollinfo_privat/04406/index.html?lang=de

      Törlés
    2. Mivel a nyuszi nem ragadozó (hiszen vegetariánus), az oltási könyvén kívül nem kell semmit vinned vele. :)

      Törlés
  7. Hello :)

    Nyár elején tervezzük a kiköltözést véglegesen Svájcba. Szeretnék egy macskát, Bengálit. Kell chip, oltás, útlevél és egy hordozó. Ezen kívül kell még más? Kell valami állattartói vizsgát tennem? (mert úgy hallottam németben van valami) Egyéb dolgok, papírok kellenek?

    Előre is köszönöm a válaszát :)
    Viktória

    VálaszTörlés
  8. Hello! Milyen fajta kutyusokat kedvelnek a svájciaK Köszi a választ, ajándékba vinnék barátnak, meglepiként. Választ köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erre nehéz válaszolni, van a mopsztól a dán dogig minden. Harci kutya kizárva.
      Ha megfogadsz egy tanácsot, első körben egy csokor virágot/vagy üveg bort vinnék.
      Nem vagyok benne biztos, hogy egy kutya jó meglepetés lesz.
      1./ Ahol lakik a barátod, nem biztos, hogy lehet kutyát tartani. Ha kiderül, vagy a kutya vagy a barátod repül(het).
      2./ A kutya után adózni kell.
      3./ Az állattartás költségei elég magasak.
      4./ A kutya nem egy játékmackó, amit be lehet dobni a sarokba. Itt nem lehet kitenni az udvarba, hogy majd jól el lesz magában.
      5./ Egyes típusoknál kötelező a kutyaiskola, amit szintés idő és pénz.
      Szóval, első körben ki kellene puhatolni, hogy egyáltalán adottak-e a feltételek a felelősségteljes kutyatartáshoz.
      :)
      Köszi.

      Törlés