2013. február 9.

Menni, vagy nem menni? Ez itt a kérdés...


A HÁ-s cikk után többen megkerestek, ilyen-olyan segítséggel kapcsolatban. Volt, akinek tudtam segíteni, és volt, akinek nem. Továbbmegyek: volt/van, akinek nem is akarok.

Miért? A beszélgetés/levélváltás után arra jutottam, hogy sokan semmit nem tudnak megoldani önállóan, másoktól várják (elvárják), hogy majd gyógyírt találnak a problémájukra, megoldják a nehézségeket.
Ki az, aki ezt felvállalja? Pláne, egy idegennek.

Nem feltétlenül a nyelvismeret hiányáról beszélek. Arról a rengeteg információról, amit a neten be lehet szerezni manapság. Nem kell hozzá diploma.
A szüleim bőven 65 felett kezdték el használni a számítógépet. Ma már, túl a 70-en mindent megtalálnak, vásárolnak, mindennapossá vált az életükben.
Ennek fényében, azt hiszem lehetnek kritikai észrevételeim:  ne mondja nekem egy harmincas éveiben járó, hogy "nem tudom, hol kell keresni."
Ettől feláll(na) a szőr a hátamon.

Sokan ahelyett, hogy maguk utánanéznének dolgoknak, inkább beírnak egy fórumba. Én nagyon szégyelleném magam. Nem a tudatlanságom miatt, hanem a lustaság végett.
Minap is beleütköztem egy ilyen bejegyzésbe, egy három éve itt élőtől az egyik információs portálon: mi az a Pensionskassa? Most, három év után merült fel a kérdés? Hisz minden hónapban vonják a fizuból. Megjegyzem, kb. 3 kattintás a számítógépen.
Persze, neki sem ez volt az első, és valószínűleg nem is az utolsó ilyen kérdése.
Általában ezektől az emberektől halljuk, hogy milyen sz@r itt. Egy részük haza is megy, és irigykedve gondol azokra, akiknek "bejött" (naná, mert ők a lottón nyerték a lehetőséget), vagy otthon osztja a tudást, hogy "oszt ott sincs kolbászból a kerítés."

Többen tanácsot is kértek tőlem. Sajnos, ez az, amit soha nem teszek. Nem hozhatok döntést mások helyett, hisz nem én hordom a cipőjüket. Nem ismerem őket (a személyiségüket, az elszántságukat, a kitartásukat), a körülményeiket, nem tudom mennyi lapul a zsebükben és folytathatnám. Ha ezt figyelembe veszem, nyilvánvaló felelőtlenség lenne bármilyen tanács. Maximum annyit mondhatok el, hogy mi hogyan csináltuk, egy-egy helyzetet hogyan oldottunk meg.
Ha ebből egy szeletet adaptálni tud a saját pillanatnyi helyzetébe, és az segít, akkor rendben van a dolog, de ennyi és nem több.

Végezetül, azért mégis adok egy tanácsot: mielőtt valaki nekivág, gondolja végig a saját személyiségét, hogy egyáltalán alkalmas-e arra, hogy külföldön éljen. A külföldi létet ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor megszületik egy gyermek: minden új.
A különbség az, hogy míg a gyereknek van min. 20 éve, ahhoz, hogy megismerjen mindent, addig egy külföldre költözőnek egyetlen napja sincs. Azonnal kell problémákat megoldani, ügyeket intézni.

Természetesen, ez nem azt jelenti, hogy becsuktam a kaput és nem vagyok hajlandó segíteni, csak már mérlegelek. :)
Bizonyára mindenki ismeri a mondást: Lehetetlen nincs, csak tehetetlen.

3 megjegyzés:

  1. Egyszerűbb kérdezni, mint megkeresni az interneten:-) Ezt én is tapasztalom néha a tőlem kérdezőktől.

    VálaszTörlés
  2. Abszolut igazad!
    Nem is ertem, hogyan gondolkodnak emberek?!
    Am eljutottam arra a megallapitasra, hogy lehetetlen megerteni...
    Szerintem minden lenyeges info benne volt a cikkben, mi kell meg, ami nem megtalalhato?
    Ha van olyan, akkor pedig mégis, akkor ahogyan irtad, ki kell nyitni a gepet, en sem sertodtem meg, amikor engem is figyelmeztetett Eddie anno: Google a baratod...;)
    Igaza volt!

    AZT pedig tenyleg nem ertem, hogyan donthetnel te masok helyett, bar mar mindenhol ezt olvasom!

    Varj, ezzel kapcsolatban tamadt egy otletem:) letre kellene hozni egy 5-6 tagu csapatot, akik a hozzajuk beerkezett infok hatasara kozosen dontenek valaki helyett...termeszetesen anyagi ellenszolgaltatas fejeben. Aztan ez a csapat kijeloli a napi tennivalokat ( pl, mint coach en a napi idot osztanam be es az erzelmi dolgokra figyelnek, mas valaki az irodai teendoket, a harmadik az alkalmazkodashoz szukseges ismereteket adna at ezredszer, a negyedik a nyelvtanulas miatt kerne szamon az illetot, az otodik pedig folyamatosan kiosztana, hogy miert nem csinalja, ha ezek utan sem jott ossze, akkor a hatodik segitene intezkedni a hazateresben!
    Mindezt nem keves penzert, hiszen mindannyian az idejuket szannak ra!)

    Ok, csak viccelek, de amennyire vicces, annyira mukodokepes!;)

    A motto lehetne az: le vesszuk a dontes felelosseget a valladrol! Mindent erted, de semmit sem helyetted! A tobbi rajtad mulik!:)

    VálaszTörlés
  3. Errol mar en is irtam, de az Arnyoldalak sorozatban is lesz meg rola szo.
    Iszonyu sok ember van, akik keptelenek onalloan gondolkodni es cselekedni, de olykor meg erezni is.
    A legujabbkori evolucio vesztesei, a taplaleklanc alja.

    VálaszTörlés