2014. február 14.

Hilfe!!!

Most jött el a pillanat, amikor eljutottam oda, hogy a nagy nyilvánosság előtt kérek tanácsot.
Régebben itt élők, tapasztaltabbak, segítsetek! Hogyan oldjam meg az alábbi problémát, hogy ne menjen a svájci-magyar barátság rovására?
:)

Tehát: amikor beköltöztünk, a szomszéd házba is új lakók érkeztek.
Lehet paranoiás vagyok, de amikor megláttam, hogy egy huszonéves pár fog beköltözni, annyira nem örültem.
Félelmem beigazolódott. A költözéskor azt hittem majd sokat fognak bulizni.
Nem ez a baj.
Ezek éjnek évadján üvöltöznek egymással.



Nem, nem valami szerelmi évődés zajlik, az artikulálatlan üvöltésből néha a "huere" és az "arschloch" , valamint erre hajazó kifejezések vehetők ki, amik nem tekinthetőek éppen kedvesnek.
A vitát a gyengébb nem képviselője kezdi. A maga 140 centijével és 40 kilójával olyan decibellel nyomja, hogy azt a Fradi B közép is megirigyelhetné.

Jellemzően nyáron az udvaron, télen nyitott ablaknál zajlik a csörte. A csaj üvölt és / vagy sír.
A srác egyes opció szerint beb@ssza az ajtót, és elmegy otthonról, második variáció szerint ő is üvölt (megjegyzem hasonló kaliber, ketten együtt is messze vannak a mázsától, ahonnan egy "rendes" ember kezdődik).

Egy normális ember általában éjjel szeret(ne) aludni (én is), sőt a család többi tagja is. Ez nem mindig sikerül, minek folytán morcossá válok másnap, és / vagy az egész család.

Ha most otthon lennénk, akkor bizonyára elveszítve a türelmemet és ellentmondva neveltetésemnek, kiüvöltenék az ablakon. Azt inkább nem részletezem, hogy mit mondanék, a fantáziátokra bízom.
De nem vagyok otthon.

Utalva a fenti jó szomszédi (v)iszony megőrzésére, mit tennétek?

Kiegészítés: köszönni nem köszönnek, mert minek. Eleinte (szintén fentiek miatt), mi rájuk köszöntünk, mindenféle bevett szokásnak ellentmondva, de már nem erőltetjük.
Várom az ötleteket.
:)

13 megjegyzés:

  1. mit csinálna egy született svájci? Feljelentené őket.

    VálaszTörlés
  2. 1.) Elöször "megkérném" öket, hogy este 10h utän csendesebben legyenek. Esetleg lehetne beszélni a mäsik oldali szomszéddal is - ha van - nyilvän öket is zavarja. 2.) Bemenni a Gemeindehez, jelezni a problémät és "tanäcsot" kérni. A Gemeinde ilyen esetben szokott figyelmeztetö levelet küldeni a bepanaszoltnak. 3.) Kihivni a rendörséget.

    VálaszTörlés
  3. Sima falon átkopogással kezdeném... Errefelé is értik, mit jelent...

    VálaszTörlés
  4. Hát, nekünk egy cetlit ragasztottak az ajtóra a svájciak, hogy csendesebbek legyenek reggel a gyerekek, mert nem tudnak aludni...Próbálom őket fékezni, talán sikerrel, mert azóta újabb papír nem érkezett.

    VálaszTörlés
  5. Egyetértek Sugarassal, először keresni kell a párbeszédet, nyíltan megnevezni a problémát (de van egy olyan érzésem, hogy igazából mit se fog érni, de meg kell próbálni), utána ha semmi, akkor Gemeinde és / vagy rendőrség, vagy esetleg szólni a tulajnak/ Verwaltungnak is....ha jól értem elég régóta megy ez így és nem igazán tűnik úgy, hogy magától elmúlna.
    Egyébként szintén zenész, jómagam mióta beköltöztem egy év alatt háromszor szóltam a szomszédnak, hogy éjjel meg hajnalok hajnalán legyen szíves halkan tévézni. Pedig majd minden este szólhattam volna kb. A harmadik alkalom óta olyan 70%-ban 'lehet' aludni, a fennmaradó részben pedig marad a füldugó. Ja, és az én szomszédom is svájci...
    Valószínű hosszadalmas tortúra elé néztek velük, ezt a saját tapasztalataim alapján mondom. De azt kívánom ne legyen így!

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm az eddigi javaslatokat.
    :)
    Mindenképp békés megoldást szeretnék, megpróbálok először beszélni a másik szomszéddal, aki ugye szintén magyar. :)
    Fontolgatjuk a költözést is, a korábban leírt fűtés gondok miatt.
    Viszont, az sem megy egyik napról a másikra. Egyelőre csak 2 olyan ingatlant találtam, ami szóba jöhet.
    Ezt ne értsétek félre, nem extrák után vágyakozom, de a vállalkozás miatt vannak "speciális" igényeink.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem szép,de hasznos: az "ellentűz"-módszer! Ha elkezdik az ordítást,vedd koppra a tv-t. Mindig,és csak addig,míg le nem halkulnak. Előbb-utóbb megértik,vagy szólni fognak a zaj miatt.Így átpasszolod a kellemetlen kérést a hibás félnek. Szerintem működni fog.

      Törlés
  7. Ti meg üvöltözzetek vagy bulizzatok jo hangosan nappal... valamikor nekik is aludni kell, nem!?

    VálaszTörlés
  8. Ez már halmozati eset azzal a fűtésses sztorival :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még rá kell gyúrni a családban a költözés tárgyában.
      Mi csajok már benne vagyunk.
      A lányom érve: " ... miért? van aki síel, van aki bélyeget gyűjt, mi meg költözünk... "
      :D

      Törlés
  9. Nincs megoldásom, úgyhogy kíváncsian várom a tiedét.
    Én valószínűleg beszélnék mindkét féllel külön-külön, és azonnal írnék a DAS-nak (nekem náluk van Rechschutzversicherungom).
    Valószínűleg azonnal felhívnám a Gemeindét és a rendőrséget is, hogy mik a lehetőségeim.
    Egy telefon még nem feljelentés.
    üdv, Gabi

    VálaszTörlés
  10. Vedd fel a veszekedést "magnóra" és jelentsd fel. Ezt tenné egy svájci is...

    VálaszTörlés
  11. Szerintem a dolog szép oldalát kell nézni. a szomszéd tutti tudja hogy éjjel zaklatnak a macskáid én este áttterelném oda ha már hangoskodnak nekik is legyen buli a pozitív oldala a dolognak hogy kialszod magad mert így csak a szomszéd zavar nem a 9 macska.
    A másik dolog meg lehet a csajnak a valodi neve Heuréka beceneve Huere a srácé meg Arnold bece Arschloch, minden lehetséges a demokráciában. Apropo szerintem orulj neki hogy nem Mongol a szomszédod. Nekem 3 honapig Berlinben volt szerencsém a Polizei sem tudott semmit tenni mert kijottek csend volt de elárulom a Hajlag segített. Fefo

    VálaszTörlés