2014. február 10.

JA...

Mit gondolok a szavazásról? Érdekes volt arra ébredni ma, hogy egyes szélső-jobbos újságok címlapon hozták: Uusländer raus! (Külföldiek kifele!)
Ugyanakkor meg is mosolyogtatott.

Sajnos, az SVP kampánya nagyon jól sikerült, hisz hónapok óta nagy piros JA-val kampányoltak. Nem tudtam elég rövid utat megtenni, hogy ne láttam volna egy plakátot az út mellett.
Azt ugye tudjuk, hogy a svájciak nem jeleskednek az önálló gondolkodásban, így nem véletlen, hogy erősen hatottak ezek a látványelemek az elmére.

Ugyanakkor a kezdeményezést elutasítók ültek a babérjaikon, mondván: úgysem szavazzák meg.
Én úgy éltem meg, mintha Uri Geller ejtette volna őket transzba… JA-JA-JA… mondom, JA.

Hát, kérem! Megszavazták.
Most van szarban a kormány. Adottak az ENSZ egyezmények és az EU-val kötött megegyezés a munkaerő szabad áramlásáról.
Ezeket egyoldalúan felrúgni, felér egy harakirivel.

Hogy mit jelent ez a gyakorlatban?
Egyes vélemények szerint, nem eszik olyan forrón a kását. A referendum megfogalmazása elég nagy mozgásteret hagy a politikusoknak. Így talán sikerül elérni a kecske is jól lakik, és a káposzta is megmarad állapotot.

Hogy mit jelent ez nekünk?
Mi már itt vagyunk, tehát maradunk. Nyáron jár le a Bewiligung, nagy összegben fogadok, hogy Kanton Aargau keménykedni fog, és nem adnak C-t, csak egy jól sikerült B-t.
Hm… Mondjam vagy mutassam?
:D

A cég életében hozhat ez komolyabb változást. Persze, ez sem azonnal. Eddig viszonylag egyszerűen intéztem engedélyt, most lehet bonyolultabb lesz.
Szerencsére, az intézkedések életbe lépéséig még van idő, így ki lehet találni a következő lépéseket.

Annyi változást jelenthet még, hogy ha és amennyiben svájci munkaerő felvételére leszek kényszerülve, akkor
-        emelnem kell az árakat,
-        optimalizálni kell az adómat.
Ugye, Krisztus koporsóját sem őrizték ingyen…
Erre kell felkészülni. Előre.

Az a vicc, hogy a gazdaság egyik mozgatója az építőipar. Fossuk (bocs!) a házakat, csak körbe kell nézni.
Az SVP egyik érve a magas bérleti díjak voltak.
Vezessük csak le: ha én helyi, ne adj Isten Swiccer munkaerőt tudok csak alkalmazni, az sokkal többe kerül nekem, kvázi én is drágábban dolgozok, a házikó többe kerül. Éppen így fog emelkedni a bérleti díj is.
Szóval ez az érv, innen megközelítve kicsit sántít.

Így van ez az összes többivel, csak meg kellett volna cáfolni.
Mindegy, ez van.




22 megjegyzés:

  1. Naszoval...
    Mégha én NEMmel is szavaztam, most mar örülök, hogy ez lett az eredmény. Remélem a Bundesrat is egy kicsit a "fejéhez" kap és bizonyos kérdésekben nem nyiltan liberalis döntéseket hoz. Ez döntés szerintem inkabb szolt a Bundesrat-nak mint a külföldieknek. Néhanyszor mar megszavaztak, hogy Svajcnak nem kell EU, de valahogy mégis mindig egyre közelebb kerül hozza. Amugy sem eszik olyan forron a kasat, harom év alatt sokat fog ez még puhulni.
    A masik dolog pedig az esti balodali tüntetések ill. rongalasok: visszataszito
    En is el tudom fogadni, hogy ez lett az eredmény...

    Az hogy a svajciak nem tudnak gondolkodni erösen kérdöjeles. Itt is vannak hülyék, de sztem közel sem annyian mint pl. Kelet-Europaban.

    Azt azert megkérdezném, miert is dragabb neked joval a svajci munkaerö? Ha jol tudom egy külfödit is hasonlo feltételekkel kell foglalkoztatni mint egy svajcit, vagy mégsem?!???
    Egyébként tovabb folytatva a gondolatodat, kevesebb külföldinek kevesebb ingatlan kell.

    VálaszTörlés
  2. Kinek a pap, kinek a papné. Te állampolgár vagy, másként látod. Szíved joga.
    Tüntetés máshol is van, ez semmi egy francia, spanyol, olasz megmozduláshoz képest.
    Miért kerül nekem sokkal többe egy helyi? Mert egy svájci itt veri a mellét, hogy neki papírja van arról, hogy képzett munkaerő, és akkor neki ennyi, meg annyi JÁR. Az más kérdés, hogy megcsinálni nem tudja.
    Rosszul tudod. Köze nincs a külföldiek foglalkoztatásának a helyiekhez.
    Tudnék mesélni...
    Természetesen, itt is van olyan szektor (állami), ahol nem tudnak trükközni, de az építőipar pont nem olyan.
    A jelenleg épülő házakat pillanatnyilag a helyiek veszik előszeretettel, mert egyrészt sokkal olcsóbbak, mint régebben, másrészt a jelenlegi kamatok mellett, jó befektetés. És azért olcsók, mert a külföldiek építik. :)

    VálaszTörlés
  3. A referendum egyik célja volt a beépitettség csökkentése. A lakäshiäny csak az elmult években ällt elö, pontosan a betelepülök nagy szäma miatt. Tehät van abban igazsäg, hogy ha gätat szabnak a betelepülésnek, kevesebb lakäsra lesz szükség. kväzi kevesebb épitöipari munkäsra is. Persze épitkezések mindig lesznek, s ez jol is van igy, de ez az ütem ami az elmult években volt mindenképpen lassulni fog. Sok kérdés äll még nyitva a referendum következményeként, talälgatäsokba pedig személy szerint nem nagyon bocsäjtkoznék. A C-engedély referendummal vagy anélkül jelenleg is 10 éves itt tartozkodäs utän aktuälis magyarok részére, ugyanis a jogosultsäghoz kötött idö, nemzetenként van meghatärozva. Magyarok szämära 10 év, ellentétben a németekkel, akik mär 5 év itt tartozkodäs utän megkapjäk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom, hogy le fog-e lassulni. Mióta itt vagyunk folyamatosan ezt hallom, szerencsére nem ezt látom.
      :)
      A C már nekünk is adható 5 év után.

      Törlés
  4. Bocsänat, de pont ellenkezöleg ! Nem hogy nem olcsobbak sokkal, de joval drägäbbak az ingatlanärak, mint pl. 10 éve ! Lehet hogy az elöellitäsuk kevesebbe kerül - ezt én nem tudom - de ezt a vevök nem érzik, mert az ingatlanärak min. 20, de több helyen még nagyonn %-ban emelkedtek.A väsärläsi kedv, az alacsony kamatok miatt nött meg. /Csak kiegészités, nem kötekedés ! :-) /

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a kiegészítést. Én nem éltem itt 10 éve, így hallomásból tudom (lehet, rosszul), amit leírtam ezzel kapcsolatban.
      Majd még megkérdezek néhány "régit", hogyan látják ők ezt a témát. :)
      Mondjuk az emelkedés betudható helyi dolgoknak is. Pl. vannak olyan kantonok, ahol nagyon levitték az adókat, ott azóta horror az ár. (OW,NW)

      Törlés
  5. Magyaroknak nem jar 5 ev utan a C, barmennyire is ohajtja azt az ember fia/lanya: https://www.bfm.admin.ch/content/bfm/de/home/themen/aufenthalt/eu_efta/ausweis_c_eu_efta.html
    Az utolso mondat az ami azt mondja, hogy mi Balkan voltunk, vagyunk es leszunk :-(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elméletileg... Nem jár, de adható. Van ilyen ismerősöm, ezért merek rá hivatkozni.
      Mondjuk nekem teljesen mindegy, jó volt az L is.
      :)
      Majd a nyáron megírom, mi lett belőle.

      Törlés
  6. Időközben megnéztem a Statisztikai Hivatal honlapját, és revideálom az álláspontom. Az ingatlanárak nem lettek kevesebbek, max. a bekerülési költség. Ez mondjuk nekem rossz. :(
    Sok érdekes adat van, jó téma lesz belőle.
    :)

    VálaszTörlés
  7. Zürichben már a 70-es években is igen nehezen lehetett egy megfizethető lakást szerezni, még svájci állampolgároknak is. Azóta csak rosszabb lett a helyzet és drágább a lakás. Szerencsére már nem éredekel, de ez van. Persze lehet, hogy vidéken könnyebb volt és most is könnyebb. De nagy argaui házzal rendelkező barátaim azt mondják, hogy a ház áráért nem tudnának Zürichben egy lakást venne. Szóval nem egy Zuckerschlecken az ingatlan helyzet ott.
    Nagyon sajnálatosnak tartom a populista jobboldali párt előrenyomulását. Ez nem az első külföldi ellenes szavazás volt, de eddig soha nem nyertek a külföldi ellenes referendumok.

    VálaszTörlés
  8. Mindenkinek:

    Nem hiszem, hogy a svájciak nem tudnak önállóan gondolkozni. Szerintem a nép egy tömegben mindenhol agyatlanul viselkedik, Amerikától Japánig. Maximum árnyalatnyi különbségek vannak. Nevetséges, ahogy egymásra mutogattok, ki a hülyébb. Már bocs.

    Nevtelen-nek:

    Nem teljesen értem, hogy miért lenne az baj, hogy a Bundesrat nyíltan liberális törvényeket hoz? Másnak meg az a baj, ha nem liberális törvényeket hoznak. Azért ez a kijelentés ebben a formában csak nevetséges, de komolyan nem vehető.

    Továbbá még mindig rendkívül ironikusnak (és szomorúnak) találom, ha magyarul beszelő, magyarok ártal magyarul írt blogokat követő "svájciak" örvendeznek egy ilyen népszavazás - vagy éppen az SVP - sikereinek. Na _ez_ viszont (tapasztalataim szerint) sajnos tényleg magyar jellemvonás.

    És igen, C bewillugingot simán kaphatunk már öt év után, semmi extra nem kell hozzá (max. egy B1 nyelvvizsga), nekem is van ilyen magyar ismerősöm. Mondjuk amíg nem változtatknak a B EG/EFTA bewilligung jogosultságain, addig konkrét nem sok értelmét látom C-t szerezni.

    Az én szakmámban meg konkrét összeomlana nagyon sok cég a külföldi munkaerő nélkül, annak ellenére, hogy amióta itt vagyok, soha nem kerestem kevesebbet mint svájci kollégáim.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Géza!
      Köszönöm a megjegyzésed. Annyit engedj meg, hogy hozzáfűzzek: ahogy a blog elején írtam, a mi tapasztalatainkról mesélek. Lehet, hogy nagyon rossz a "merítésem", ezért kritizálom sokszor a helyiek szürkeállományát.
      Bár, ha egy helyi is ezt mondja, akkor lehet benne valami...
      :)

      Törlés
    2. Nekem is van ismerősöm, aki a B permit első 5 évének letelte után igényelte is megkapta a C-t, kismamanként (!! 2 éve nem dolgozott.)
      Egyébként meg kantononként eltér a gyakorlat (ez Vaud-ban volt), szerintem még leírva sincs pontosan, hogy mik a feltételek, pl. milyen nyelvtudás/nyelvvizsga kell hozzá. Olvastam olyanról, aki nem adott be semmilyen nyelvvizsga papírt az igényléshez, és megkapta.
      Visszatérve a népszavazáshoz: egyszerűen nem tudna működni Svájc a külföldi munkavállalók nélkül.
      Szállodákban kik ülnének a recepción? Kik takarítanának? Ki szolgálna fel az étteremben? Kórházakban kik gyógyítanának? Építkezéseken kik dolgoznának? Ezt még oldalakon keresztül lehetne sorolni, rengeteg szektorban igen magas a külföldi munkavállalók aránya (valahonnan csak összejön ugye az a 25%-os arány a népességben), és nem azért, mert a gaz idegenek bagóért elvállalják a jól képzett, de drága svájciak elől a munkát...
      Nem beszélve róla, hogy a lakosság maradék 75%-énak is igen jelentős részének vannak külföldi gyökerei... (egy német anyuka, egy francia apuka, olasz nagymama, vagy a szülei bevándoroltak, de ő már azóta állampolgár... Az echte svájciak aránya, ha egyáltalán van még ilyen, talán olyan 25% lehet..??)

      Meg lehet nézni a térképen, elég beszédes, hogy hol fogadták el és hol utasították el a kezdeményezést. Az összes francia nyelvű kantonban elutasítva, Zürich-ben is, az itt élők tudják, látják, érzik, hogy rengeteg munkakörben/területen egyszerűen nincs megfelelő mennyiségű és/vagy képzettségű svájci munkaerő.
      Én az IT/Telekom szektorban dolgozom, 50+ darabszámú kolléga és ügyfél közt egy kezemen meg tudnám számolni a svájciakat.
      2 évvel ezelőtt kerestem embert egy pozícióra, kitalálja valaki, hány svájci jelentkező volt? Megfejtés a komment legalján. OK, angolul volt a hirdetés, sajnos sok svájcinak ez már komoly akadályt jelent.

      A szerző által alkotott kép még az esetlegesen kis merítése ellenére is helyes, a svájciak (amennyiban vannak ilyenek) "szürkeállománya" kétségtelenül jogosan kritika tárgya.
      Egyszerűen birka népség, sok esetben gondolkodni képtelen, szabályokat követni szerető (csak szabályok adta keretek köz élni tudó), azok értelmét soha nem vitató, csőlátású, beszűkült tudatú társadalmat sikerült itt megteremteni.

      (megfejtés: 0 azaz nulla.)

      Törlés
    3. Két dologgal nem értek egyet, egy valamit pedig nagyon nem értek.
      1. A C-permitre ott a szabály kicsit följebb valaki már belinkelte. Én is ismerek olyat aki B után rögtön C-t kapott, csak közben férjhez ment egy svájcihoz, úgyhogy kérem szorítkozzunk a tényekre, OK? Te mondád, hogy mindenre van szabály, ne cáfold meg saját magad.
      2. Én is IT szektorban dolgozom, és én azt mondom, hogy Minimum 50 % hazai. Dolgoztam persze én is olyan német tulajdonosú cégnél, ahova svájci azért nem jött, mert olyan "sok" volt a fizu svájci viszonylatban (na ez volt az én svájci leckém amit megtanultam).
      Amit nagyon nem értek:
      Te is meg a szerzö is úton útfélen fikázzátok a svájciakat, ha ilyen felsöbbrendüek vagytok, miért ereszkedtetek le erre a szintre? Miért kellett elhagyni az "okosban" ügyeskedö, adócsaló hazánkat? Én sem mindenben értek velük egyet, de ha ilyen lesújtó lenne róluk a véleményem biztos tovább álltam volna egy olyan helyre ahol értékelik az IQ-mat. Szóval "no offense" de nem értem.
      Amivel egyetértek:
      Külföldiek nélkül becsukhatnák a boltot, de erre ök is rá fognak jönni, ne félj, mert 150 év alatt azért felépítették ezt a "beszükült" társadalmat, Europa szegényházából és azért nem teljesen hülyék.

      Törlés
    4. Üdvözöllek!
      Engedd meg, hogy reflektáljak az észrevételedre!
      1./ Ha régebben itt élsz, akkor bizonyára megtapasztaltad, hogy bármi előfordulhat és annak az ellenkezője is, akkor is, ha van rá szabály.
      Példa 1: a Krankenkassa ugye kötelező? Mindenki tudja, törvény van rá. Van egy kedves barátom, aki évek óta itt él, és dolgozik, ellenben nincs biztosítása.
      Példa 2: barátnőm ide jött férjhez, és csak B- je van, pedig több mint 10 éve itt él.
      Hm.
      2./ Svájc nem csak IT-ből áll. Menj ki egy építkezésre, max. a Bauleiter svájci. A külföldiek aránya közelít a 100 %-hoz.
      3./ Ez egy privát blog, arról írok, amiről akarok, nem kötelező olvasni. :)
      Ahogy a köszöntőben írtam, ezek az én tapasztalataim. Milyen felsőbbrendűségről beszélsz?
      Ha visszalapozol, a rossz otthoni tapasztalataimról is írok. Nem vagyok elfogult sem ide, sem oda.
      Hogy ki, miért jött, az pedig magánügy.

      Én azt nem értem, hogy Svájcba belépve miért kell feltenni és rózsaszín szemüveget, és miért kellene hálálkodni, amiért itt lehetünk?

      Ez egy üzlet: a külföldi hozza a know-how-t és/ vagy a munkaerőt, befizeti az adóját, amiből az ország gyarapodik. Nem menekültnek jöttem, akkor miről beszélünk?

      Hogy Svájc miből küzdötte fel magát, abba jobb, ha nem megyünk bele...

      Ja, és ami a legviccesebb számomra: a legtöbb helyi (aki egy picit tovább járt iskolába) tisztában van a saját adottságaikkal, miért pont egy külföldi érzi bántónak az igazságot???
      :D

      Törlés
    5. "feltenni és rózsaszín " / és helyett a

      Törlés
    6. Nincs rózsaszín szemüvegem és nem is lesz, be is fejezném a vitát. Engem is idegesít néha egy két dolog, de nem felejtem, hogy én itt vendég vagyok, és vendégségben illik viselkedni. Szerintem mint magyart mást is bántana, ha rólunk is így beszélnének valakik, mint mi a svájciakról.
      Ezt nem Te írtad (úgyhogy "no offense":-)):
      "Egyszerűen birka népség, sok esetben gondolkodni képtelen, szabályokat követni szerető (csak szabályok adta keretek köz élni tudó), azok értelmét soha nem vitató, csőlátású, beszűkült tudatú társadalmat sikerült itt megteremteni."
      de ha ez a vélemény, szerintem nem fikázni kellene, hanem húzni a sunyiba ott ahol nem birkák laknak, hanem értelmes emberek, de akkor meg az akadály lenne túl magas, nemdebár? Könnyebb a vakok között félszemüként királykodni, mint a sólymok között, nem?
      Arról, hogy mit írsz, arról egyedül Te döntesz, ebben teljesen igazad van, nem is kívánok beleszólni...
      Nekem is vannak helyi ismeröseim, söt azt is megkockáztatom, hogy barátaim (van köztük aki az egyetemet is elvégezte) az a véleményük, hogy a proletariátus mindenhol a világon bunkó és könnyen félrevezethetö (az SVP is ezt csinálja), de nem csak belölük áll egy nép és ez az általánosítás b...a a csörömet, külföldiként, hiszen ilyen szempontból nézve mi is csak egy bunkó balkán népség vagyunk, akik nem beszélünk idegen nyelveket, és még a saját házunk táján sem tudnk rendet tartani...
      Tolerancia kellene legyen a jelszõ mindkét oldalról, nem csak kapni, hanem néha adni is...Ezen kéne sok embernek elgondolkodni, mindkét oldalon.
      Na de most már eleget szövegeltem, senkit megtéríteni nem volt szándékomban, ez csak az én véleményem, remélem elmondhatom :-).
      Szép napot mindenkinek!

      Törlés
    7. :)
      Nincs probléma, beszélgetünk.
      Ahogy írtam, és írom megint: az én tapasztalataim.

      És igen. Ők sincsenek másként, mint mi. Ha rossz a tapasztalatuk velünk kapcsolatba, ugyanígy fognak vélekedni rólunk. Megjegyzem, sok esetben abszolút érthetően. Velem is előfordul, hogy sokszor szégyenlem magam (lsd. magyar prostik, sticik), a nemzeti hovatartozásom miatt.

      Volt egy eset: még magyar rendszámmal közlekedtünk, és mentünk vásárolni. Egy mélygarázsba kanyarodtunk épp, amikor a mellettünk elhaladó (láthatóan svájci) annyit mondott: "sz@r magyar". Kicsit meglepődtem, de rögtön arra gondoltam, hogy vajon milyen negatív tapasztalata lehetett velünk, hogy ezt így kinyilatkoztatta.
      Szóval, nem egyszerű ez a dolog.

      Egyet szeretnék láttatni, és talán ezt még te is elfogadod. A köztudatban Svájc úgy szerepel mint valami nagyon szuper, nagyon előkelő és a többi "leg"-es képzős kifejezés.
      Nem így van. Az emberek itt is emberből vannak: némelyik nem tud viselkedni, némelyik adót csal, némelyik kupiba jár, és folytathatnám. Nem tökéletes. Ebből én azt tudom és akarom kiragadni, ami engem érint (balf@sz a szerelő). Ezt teszem az otthoni dolgokkal is, néha összevetve a kettőt. Nevezzük jobbító szándékú kritikának.

      Összegzésképpen, nem áll messze a véleményünk. Lehet a kifejezésem kicsit karcos.
      ;)

      Törlés
  9. "Hogy mit jelent ez nekünk? Mi már itt vagyunk, tehát maradunk. Nyáron jár le a Bewiligung, nagy összegben fogadok, hogy Kanton Aargau keménykedni fog, és nem adnak C-t, csak egy jól sikerült B-t.Hm… Mondjam vagy mutassam?" A törvény (AuG - Ausländer Gesetz) pontosan megmondja, hogy ki kaphat C Bewilligungot. Olyan nincs, hogy nem "akarják" megadni, Nekem sem "akarták" mert nem volt meg a 10 évem, csak 9. Ráadásul a levelet úgy fejezték be, amiben értesítenek, hogy csak a B-t hosszabbítják meg, hogy Wir bitten Sie um Kenntnissnahme. Hát nem hagytam magam, visszaírtam, hogy: Sehr geehrte Damen und Herren

    ich wohne seit xx.xx.2004 in der Schweiz und meine Aufenthaltsbewilligung läuft im Januar 2013 ab. Ich bin ungarischer Staatsangehörige.
    Gemäss Bundesgesetz über die Ausländerinnen und Ausländer (AuG) es ist möglich die Niederlassungsbewilligung auch vorzeitig beantragen.

    Mein Antrag wurde leider abgelehnt gem. Art. 34 Abs. 2 AuG (Ausländerinnen und Ausländern kann die Niederlassungsbewilligung erteilt werden, wenn:
    a. sie sich insgesamt mindestens zehn Jahre mit einer Kurzaufenthalts- oder Aufenthaltsbewilligung in der Schweiz aufgehalten haben und sie während den letzten fünf Jahren ununterbrochen im Besitz einer Aufenthaltsbewilligung waren; und b. keine Widerrufsgründe nach Artikel 62 vorliegen.)

    Ich habe aber die C- Bewilligung gem. Art. 34. Abs. 3 und 4 AuG beantragt.

    (3 Die Niederlassungsbewilligung kann nach einem kürzeren Aufenthalt erteilt werden,wenn dafür wichtige Gründe bestehen.
    4 Sie kann bei erfolgreicher Integration, namentlich wenn die betroffene Person über gute Kenntnisse einer Landessprache verfügt, nach ununterbrochenem Aufenthalt mit Aufenthaltsbewilligung während der letzten fünf Jahre erteilt werden.)

    Ich habe alle erforderlichen Dokumente zu meinem Antrag beigelegt, nämlich:
    -Strafregisterauszug

    -Aktueller Betreibungsregisterauszug der Wohngemeinden der letzten drei Jahre.

    -Nachweis, dass der Gesuchsteller in den letzten fünf Jahren in der Schweiz durchgehend

    einer Erwerbstätigkeit nachgegangen ist.

    -Zertifikat, das dem Gesuchsteller bescheinigt, die deutsche Sprache in Niveau B1

    (schriftlich und mündlich) zu beherrschen. (ich habe sogar B2, mündliche Prüfung 100%, schriftliche Prüfung 89 %)
    -Nachweis, dass der Gesuchsteller während der gesamten Dauer des Aufenthaltes in

    der Schweiz nie von der Sozialhilfe unterstützt werden musste.)

    Trotz dem wurde mein Antrag abgelehnt. Ich möchte gerne wissen ob man noch etwas machen kann, weil mein Antrag war nicht gem. Art. 34 Abs. 2 AuG sondern Art. 34 Abs. 3 und 4 AuG.

    Freundlich Grüsse...

    Erre minden valasz nélkül 2 héten belül ott volt a C a postaládámban. Ne hagyd magad, olyan nincs, hogy nem "akarják". A törvény az törvény.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen a tippet.
      :)
      Kíváncsian várom a nyarat.

      Törlés
  10. Szívesen. Egyébként valaki kérdezte, hogy mire jó a C. Hát arra, hogy éppen készülnek módosítani a Bürgerrechtgesetz-et. És az újban benne lesz, hogy csak C-vel lehet állampolgárságot igényelni. Már akinek ez szempont...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt sem tudtam, köszi.
      :)
      Azzal vagyok tisztában, hogy adózás szempontjából nem mindegy.

      Törlés