2014. július 11.

Apróságok

A héten meglehetősen be voltam "havazva", így nem volt időm írni. Az is igaz, hogy a történések nem töltenek ki egy egész írást, ezért inkább összegereblyéztem őket.

Lakás-ügy: 
Nemrégiben megnéztünk egy házat, amire elég sok (20) jelentkező is volt. Bár odatettük magunkat, nem éreztem, hogy szimpatikusak lennénk. Ezt mondjuk rühellem. Persze, én is annak adnám ki, aki szimpatikus, csak akkor minek futjuk le az általános köröket...
Sokszor olvasni olyan hirdetést, hogy csak CH-bürgernek (svájci állampolgár) adják ki. Ez marha diszkriminatív, de legalább tiszta sor. Nem vagy svájci? Felejts el. Ne is jelentkezz!

Aztán sokan ezt nem merik felvállalni, de már akkor tudják, hogy "egy nagy lópikulát adom ki neked", amikor bemutatkozol, és rögtön világossá válik, hogy nem vagy svájci. Ennek ellenére megmutatja a lakást (ha jó, legalább még jobban elveszi a kedved).
Ami számomra visszatetsző, hogy sok esetben (most sem), egy szaros levelet vagy telefont sem pazarol az ember arra, hogy "nem te kaptad meg". Onnan tudod, hogy nem jön válasz.
:(
Tegnap megnéztünk egy másikat (lassan kezdek belefáradni). A tulaj itt is svájci, de nem éreztem, hogy unszimpatikus lennék. Akkor meg is nyugodtam, amikor kiderült, hogy filippinók bérelték előzőleg.
Erre is beadtuk a jelentkezést, mert egyébként megfelelne. És várunk.




Felmondtuk a munkásszállást is. Ott az "ex-jugo" tulaj már kever. Mert szerinte a felmondási határidő előtt mondtunk fel, és ezért fizessünk neki 2 ezer frankot.
Anyádat!
Lesz boksz megint.
Arany szíve csak azt felejti el, hogy nincs is érvényes szerződésünk. Majd rájön. Ha nem, elmagyarázzák neki az ügyvédek.

Adóellenőrzés 2.0 :
Kb. 2 hónapja levél érkezett egy következő adóellenőrzésről. Persze, ismét szívinfarktus közeli állapot. Levelet odaadtam a könyvelőnek további ügyintézésre. Néhány hét múlva jön egy felszólítás, hogy nem érkezett be az anyag.
Szívinfarktus 2.
Telefon könyvelőnek.
Elfelejtette. :(
Aztán nagy nehézségek árán beküldte. Mert itt így is lehet.
Jelezte azt is, hogy valamit elrontott, félrekönyvelt, tehát elképzelhető, hogy ezt majd észreveszik és akkor a különbözetet be kell fizetni.
:(
Hurrá!



Közben telt az idő, én is megfeledkeztem róla, de valamelyik nap eszembe jutott, hogy nem kaptam semmit az üggyel kapcsolatban.
Telefon könyvelőnek.
- "Mi újság? Tudsz valamit?
- Ja-ja, már nem is emlékszem, hogy hívtak vagy írtak (pedig nem mindegy, hogy idd ki vagy vidd ki a bilit), rendben van minden. A revizor észrevette a hibát, de mivel az nem jelentős, ezért nem foglalkozott vele, csak felhívta  figyelmet, hogy erről nem feledkezzen meg legközelebb."
Hm, hát így is lehet.

Mások sikerei: 
Sokszor illetem kritikával honfitársainkat ezért vagy azért (kapok is érte, pedig szerintem jogosan).
:)
Nagyon sokan keresnek meg, ilyen-olyan kérdésekkel, jellemzően még otthonról, de van aki már itt él, és kér tanácsot valamilyen ügyben. Lehetőségeimhez/ tudásomhoz mérten/képest próbálok segítséget nyújtani.
Nagy örömmel tölt el, ha visszajelzést kapok (ritkán).

A héten három esetben is kaptam választ, amit nagyon köszönök az érintetteknek, nagyon jól esett.
:)
Egyikük talált megfelelő lakást, másikuk első "harapásra" egy jól sikerült B-vel indított (ezen magam is meglepődtem), a harmadik kedves ismerős nem Svájcba jött végül, de neki is sikerült egy jó kis állást megcsípnie a szomszédban.
El kell mondjam, hogy mindegyik gondos tervezés után vitte sikerre a projektet.
Ezúton is kívánok nekik minden jót. :))))



8 megjegyzés:

  1. Ezek szerint nem kaptätok meg az elözöt ? Biztos ? Mert ha nem irtak ....... ? Vagy naiv vagyok ? :-) Nagyon sajnälnäm, mär készültem a zserboval :-)
    Persze a most feltett is helyeske, ha ez bejön, akkor is lesz zserbo !!!! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos, nem erősségük, hogy jelezzék, ha "nem" a válasz. Ez mások tapasztalata is. :(
      Onnan is gondolom, hogy nem lettünk nyertesek, hogy megkérdeztem a megadott referencia személyeket, és őket sem hívták. :(

      Zserbó? Az egyik kedvenc. Majd találok okot rá... :D

      Törlés
  2. Bár nem ismerjük egymást, de én is adnék egy visszajelzést: nagyon tetszik a blogod, mar 1 éve rendszeresen követem az érdekes írásokat! Gratulálok hozzá! Év eleje óta élek Svájcban, sok hasznos infót találtam itt az első időkben... Köszönöm
    Ádám

    VálaszTörlés
  3. Helloç Adok egy visszajelzest en is.

    Szinten B-vel inditottam, a Kreisburoban az ugyintezo szerint pillanatnyilag nincs kvota, szoval ha valaki hatarozatlan ideju szerzodessel jon, megkapja. (legalabbis itt Zurichben.)
    Most mar lakas is van, azaz lesz, kivettem egyet 1700ert Seebachban, igaz pici, de mi leszunk benne az elso lakok, es van egy popec terasza, ahonnan valami havas hegyeket latni. (szerintem a Santis lesz az, de nem biztos :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, neked is.
      Zürich - talán - a legliberálisabb kanton. Teljesen igazad van abban, hogy határozatlan szerződéssel nagyobb az esély. Pláne, hiányszakmában. Egészségügy, IT.
      Gratula a lakáshoz is.
      :)
      Megy ez, csak akarni kell.
      Sok sikert kívánok neked is!

      Törlés
  4. Én is szívesen olvasom a blogodat, bár csak kedvtelésből, de ez nem hiszem, hogy elkeserít Téged.
    Lakásügyben támadt egy eretnek ötletem: ha olyan nehéz elfogadható kéglire lelni, elfogadható áron, nem lenne egyszerűbb zsebből megcsináltatni azt a rohadt fűtést a nappaliban? És nem kell költözni... :)
    Bocs, nem akarok beleszólni a dolgotokba, csak egy kérdés.

    Kriszta

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kriszta,
      Köszönöm az ötletet, már mi is gondoltunk rá, de ott van az a fránya DE.
      A tulaj tudta nélkül nemigen lehet semmilyen beavatkozást tenni.
      Így marad, hogy az ember rágja a fülét.
      Másrészt, ha a fűtés megoldódna, még akkor ott a parkoló probléma.
      :(

      Törlés