2014. július 25.

Mennyi az annyi?

Az utóbbi hetekben többektől kaptam kérdést/kérést, a munkabérrel kapcsolatban. Volt, aki még a bérszámfejtését is átküldte, mert vélelmezte, hogy van valami trükk, mert kevés a pénz, amit kézhez kapott.
Svájccal kapcsolatban sokaknak az a tévképzete van, hogy itt adózni sem kell. Pedig kell, nem is keveset. A munkát terhelő járulékok százalékosan magasak.

Megpróbálom összeszedni, hogy milyen járulékok terhelik a bért.
Ne vegyétek szentírásnak, mert sok olyan tétel van, ami nem fix. Függ a lakhelytől, a kortól,  az adózó bugyijának színéig (ez persze vicc), de tényleg nem kőbe vésett számok. Másrészről vannak olyan sorok a bérpapíron, amik ágazatonként változnak.


Lássuk, miket kell fizetni?

AHV: Alters- und Hinterlassenenversicherung
ALV: Arbeitslosenversicherung
IV: Eidg. Invalidenversicherung
NBU: Nichtberufsunfallversicherung
BU: Berufsunfallversicherung
UV: Obligatorische Unfallversicherung
(In diesem Buch werden BU und UV nicht separat abgerechnet, sondern wie allgemein üblich als eine Position
unter NBU abgerechnet.)
EO: Erwerbsersatzordnung für Wehr- und Zivilschutzpflichtige
BVG: Pensionskasse und berufliche Vorsorge
SUVA: Schweiz.Unfallversicherungsanstalt
(Da die SUVA eine NBU Versicherung ist, gilt alles, was über die SUVA steht, selbstverständlich auch für alle anderen NBU Versicherer. Entweder ist Ihr Betrieb bei der SUVA oder bei einer anderen Versicherung versichert.)

Nagyjából ennyi a lista, ezek szinte mindenkinél előfordulhatnak.
Öregségi nyugdíj, a rokkantsági nyugdíj, a munkanélküli járadék, a balesetbiztosítás, az egészségbiztosítás, a nyugdíj 2. oszlop, betegbiztosítás.  :)

Természetesen, ezeket nem mindenkinek kell fizetni, vannak benne vagy-vagy tételek is.
Ami fix:
AHV - 5.15 % - nyugdíj, munkavállaló fizeti 
ALV - 1.10 % - munkanélküli járulék, munkavállalói rész
ALV 2 - 0.50 %

Aztán következik a jövedelemadó.
Quellensteuer - jövedelemadó, amely függ a lakhelytől és a bruttó bértől, valamint a családi állapottól, és a vallástól is. Ezt egészen addig fizetjük, amíg C-engedélyünk/állampolgárságunk nem lesz.
Onnantól már egészen más a matek (nem biztos, hogy jobb).

BVG - "magánnyugdíjpénztár", vagy 2. oszlop: függ az életkortól. 25 éves kor felet kötelező fizetni, ha a bér meghaladja a ca. 21 ezer frankot évente. Ez az életkor előrehaladtával nő. Ezt általában fele-fele arányban fizeti a munkáltató és a munkavállaló.

Ezek után jönnek a balesetbiztosítások, a BU/UV/SUVA.

Mi SUVA-t fizetünk, ami besorolás alapján kerül megállapításra, nálunk ez nagyon sok, mert veszélyes a munkánk.

Aztán nem beszéltem még a különféle "szakszervezeti" díjakról. Általában ez sem kevés, akár 5 %-ot is elérhet...
Vagy a táppénz biztosítás.
Ez egyénre lebontva (nálunk) havi 50 frank.

Sokan tévedésben vannak abban is, hogy a 13. havi fizetést majd az év végén megkapják "pulykapénzként". Nem így van. Minden hónapban találunk egy ilyen sort a bérszámfejtésben.



Én azt szoktam mondani, hogy a bruttó bérből, kb, 20 % levonással számolhat az, aki a nettó bérre kíváncsi.

23 megjegyzés:

  1. 20% levonás ? Sok? Cserélek máris: én 67%-ot kapok kézhez minden sallang levonása után....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ahhoz képest sok, hogy többeknek van hibás elképzelésük az országról, és azt hiszik, hogy adózni sem kell.
      :)

      Törlés
  2. Na ja ! Elörebocsäjtom, hogy NEM SIROK !!!! Csak infoként: ugye - mint tudjuk - Sväjcban progressziv adozäs zajlik. àllami alkalmazottként- ( ez azért fontos, mert elég kevés dolgot tudunk leirni a fenti tény miatt az adoalapbol)- 3 havi összjövedelmünket fizetjük be minden évben adora ebben az "adomentes" orszägban :))))))

    VálaszTörlés
  3. 13. havi fizu... hat szerintem nem feltetlenul. Legalabbis az en munkaszerzodesemben az van, hogy a 13. havit December elejen fizetik ki. Es hat ennek megfeleloen a havi bruttom az a szerzodesben allo eves fizu 1/13a.

    Amugy meg a siras rivast nem ertem. A 9000es havi bruttombol megkapok kb 7200at, szerintem az marha jo.... (plane Magyarorszaggal osszevetve.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ahogy irtam nem mindenhol egyforma. A tobbseg havonta fizeti. ;) Szerencses vagy , hogy ennyit keresel. Sokan dolgoznak 3-4 ezerert. Es abbol is adoznak. A maradekbol megelni nem egyszeru.

      Törlés
    2. Igen, itt a szomszédban is van számtalan variáció a "13." havi fizura. Egyrészt tényleg nem feltétlenül pont egy havi pluszpénzröl van szó (mondjuk a 14. havi itt azért viszonylag ritka), másrészt jellemzöen egy- vagy két részetben fizetik ki. Ha egy, akkor a novemberi fizuval kapod meg, ha egynél több (legutóbb nekem 13,6 havi volt), akkor egyhavit kapsz karácsonyi pénzként, a maradékot meg ú.n. nyaralási pénz címén (Urlaubsgeld), általában a májusi fizuval együtt. Érdekesség még, hogy ha van is ilyen a szerzödésedben, alapvetöen nem az elsö pillanattól jár, hanem legtöbbször "felfuttatják", tehát az elsö évben mondjuk megkapod a plusz pénz 20%-át, a másodikban a 40-et, stb., azaz a teljes "bónuszt" csak az ötödik évtöl tudod kasszírozni (ezzel elöször jól pofára is estem: év végén be volt tervezve a pénz, helyette kaptam valami kis törtrészt, szaladok reklamálni, mire elmesélték ezt a progresszivitási táblázatot. Kérdezem, hogy hol van ez a szerzödésemben, mire közlik, hogy abban nincs is, de ágazati tarifa szerint fizetnek és a szakszervezeti tarifa-keretszerzödésben benne van, hisz mindenkire ez vonatkozik. :(( - hangos koppanás...)
      A nagyobb cégeknél (jellemzöen pl. autóipar) a bónusz a cég erdményétöl függ, ilyenkor azt a következö év tavaszán fizetik ki, ez az utóbbi években koponyánként átlag 10e €-nál is több lehetett akár (Porsche, Audi...). El lehet képzelni, hogy súlyozottan ez pl. a jobb szakiknál, mérnököknél 3-4 havi plusz fizu is lehetett.... Na persze ebben benne van az is, hogy aztán lehet (és volt is) olyan év, amikor nincs bónusz, ill. akkor is adnak azért valamit, de az már inkább csak jelképes összeg.

      Törlés
    3. Jó, hogy leírod, mi van a "szomszédban". Legalább van összehasonlítási lehetőség. Köszi!
      Majd írok egyszer a szakszervezeti "izékről" is. Na az sem piskóta, de most még én is csak emésztem.
      Pont tegnap lepett meg vele a könyvelőm. :( Oda is be KELL lépni a munkáltatónak. Hű, de örültem... :(

      Törlés
  4. 4000bol szerintem meg lehet, mondjuk vegyunk egy part, ahol a ferfi dolgozik csak.
    1500 lakas
    400 egeszsegbiztositas
    1000 kaja / kozlekedes / egyeb

    Ez mar 3000bol megvan siman. Mi az asszonnyal lazan kijovunk 4000bol ugyis, hogy havonta repulunk haza magyarorszagra, meg szoktunk kolteni mindenfele apro csepro hulyesegre (kirandulgatas, hosszu hetvege a comoi tonal stb.) Gyerekkel persze nehezebb, de szerintem az orszag ugy van belove, hogy alap berbol is meg lehessen elni normalisan.

    Probalnak ezt meg mashol... Magyarorszagrol ne beszeljunk, de en pl eltem Ausztriaban, minimalberbol ott is marha nehez.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem azt mondom, hogy nem lehet, de a te fizetésed nem tartozik az átlagba.
      És bizony 4 ezerből is lejön a 20%.
      Az itt élő magyarok zöme nem keres annyit, mint te.
      :)
      Az alap bérből itt is nehezen él egy család.
      Az otthoni dolgokkal felesleges az összehasonlítás.
      Aki otthon jól keres, az ott is jól él.

      Törlés
  5. Din Serpahis mi lassan 20 éve élünk itt, de szerintem soha nem tudtunk volna megélni 4000-böl . Legfeljebb elvegetälni. Nyilvän ez azon is mulik, hogy hol és hogy lakik az ember, milyenek az igényei, és mire mennyit költ. Az is lényeges, hogy itteni életvitelre rendelkezik-e be az illetö, vagy elvan itt ugy ahogy, s élére rakja a pénzt, hogy ha hazamegy otthon jobb legyen neki, esetleg az otthonmaradottakra keres. A felsoroläsodbol hiänyzik egy pär biztositäs ami az itteni életvitelhez elengedhetetlen- ha csak nem akarsz nagyot kockäztatni - Bilag, bérlet - vagy autofentartàs költsége, különféle tagdijak és még sorolhatnäm. A 4000 Franknyi jövedelem mindenképp kevés egy itteni életvitelhez. Az összehasonlitäs Magyarorszäggal pedig tényleg felesleges, és nincs is értelme.

    VálaszTörlés
  6. Elnézést, de ez a bejegyzés rettenetesen pontatlan.
    Kötelezõ biztosítások a következõek:
    AHV
    IV
    EO/MSE
    ALV
    BVG
    UVG / NBU (utóbbit csak akkor fizeti az alkalmazó, ha valaki több mint heti 8 órát dolgozik az adott cégnél.)

    A KTG (táppénz) nem kötelezõ biztosítás, de ha egy cég megköti, akkor a munkavállalónak kötelezõ a ráesõ részt fizetni (amennyiben a cég nem állja a cehhet.)

    A BVG szabályok is eléggé mások - biztosított fizetés minimum - maximum, Koordinationsabzug, életkor szerint Risiko- ill. Altersbeitrag, azaz a biztosítás pl. rokkantság ill. halál esetére már korábban elkezdõdik, csak a Sparbeitrag kezdõdik azon év januárjában, amikor a delikvens a 25. életévét betölti. És ne felejtsük el, hogy a BVG nem magánnyugdíjpénztár, mert a munkavállaló nem dönthet arról, hogy fizetni akar-e vagy sem, max. arról, hogy mennyit akar fizetni. (A 50-50 pedig nem kötelezõ érvényü, a munkavállaló számára lehet barmikor kedvezõbb PK Plant ajánlani.)

    A BVG 2 sem magán, de ha van ilyen Plan, akkor itt a munkavállaló már dönthet arról, hogy szeretne-e fizetni (ez ugye az a BVG, amely az évi fizetés 84'240 frankot meghaladó részét biztosíthatja, és nem kötelezõ megkötni a munkáltatónak.)

    A magánnyugdíj az a 3. pillér. ami dec. 31-ig 6'739 frank évente alkalmazottak számára és 33'696 frank magánvállalkozók részére, akik nem vesznek részt semmilyen BVG Planban. Ezek a számok valószínüleg magasabbak lesznek 2015 jan. 1-tõl, csakúgy mint az AHV/IV/EO/MSE kvartett is (most van a szokásos kétéves revizió.)

    Elnézést a névtelen belepofázásért, ez a munkám, így egy kicsit zavar, ha valami nagyon pontatlan, illetve félreérthetõ.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Koszonom a kiegeszitest. Ez nem egy hivatalos oldal. Nem allitom, hogy mindent reszleteztem, ugy gondoltam elegseges, ha nagyvonalalban leirom, hogy mivel lehet talalkozni egy berpapiron. Az is eleg megterhelo. ;)

      Törlés
  7. Elnezest, ha nem mindig felelek meg a forditasnak. Tobbszor is irtam, hogy probalom attenni a magyar viszonyokba. Az ertelmezhetoseg kedveert. :)

    VálaszTörlés
  8. Abban tudtok segíteni, ha kint Quellensteuert vontak akkor itthon még kell adóbevallást készíteni, kell itthon fizetni valamit? Több mint 183 napot töltöttünk kint.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem. Arra az időszakra itt teljesítetted az adófizetési kötelezettségedet.

      Törlés
  9. Helló, egy kis segitségre lenne szükségem. A héten kiderült hogy a volt munkaadóm nem fizette a nyugdijárulékot 2014.09.01.-óta. Ilyen esetben mit tudok tenni....Elöre is köszönöm a segitséget.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Arbeitsamtnál kell feljelentést tenni.

      Törlés
    2. hallo segitseg L engedelyel vagyok iden megint.tavaj is 3 honapot dolgoztam es iden is eddig 3 honapot - fest arbeit meg mindig nincs temporaron keresztül dolgozok kerdes jar nekem valami szocialis segely eltudok menni munkanelkülire vagy kepzest kerhetek . mert nem folyamatos a munkam van lakcimem beteg biztositasom .

      Törlés
    3. Munkanélküli segélyhez szükséges egy év munkaviszony.

      Törlés
  10. Sziasztok! László vagyok ! Kérdésem a következő : 2016 október től dolgozom kint, temporel cégeken keresztűl megszakításokkal. 2017 május 31.-én munkahelyi baleset ért. Műtötték a jobb kezemet izomszakadással . A gyógyulási idő várhatóan 3-4 hónap. Suwa munkahelyi biztosítás van. A gyógyulás után már ezt a munkát (gipszkartonozó) fizikai munkát és fogom tudni, bírni.... csinálni! Van lehetőségem rokkant nyugdíj elérésére ? Mi a feltétele a rokkant nyugdíj hoz

    VálaszTörlés
  11. Sziasztok! László vagyok ! Kérdésem a következő : 2016 október től dolgozom kint, temporel cégeken keresztűl megszakításokkal. 2017 május 31.-én munkahelyi baleset ért. Műtötték a jobb kezemet izomszakadással . A gyógyulási idő várhatóan 3-4 hónap. Suwa munkahelyi biztosítás van. A gyógyulás után már ezt a munkát (gipszkartonozó) fizikai munkát és fogom tudni, bírni.... csinálni! Van lehetőségem rokkant nyugdíj elérésére ? Mi a feltétele a rokkant nyugdíj hoz L bewilligung érv 2018. 03. 31.

    VálaszTörlés
  12. Várom a segítő választ ! Köszönöm

    VálaszTörlés