2014. július 26.

Svájc kontra EU

Nem eszik olyan forrón a kását. - mondtuk néhány hónapja, a népszavazás után.
A február 9-i népszavazás arról döntött, hogy 2017-től a svájci államnak vissza kell állítani a kvótarendszert az EU-ból érkező munkavállalók/letelepedni szándékozók számára.
Sokaknak nem tetszett a döntés, nekem sem.
Persze, az teljes mértékben érthető, hogy a szociális háló vékony, és olyanokra nincs szükség, akik a hálón akarnak lógni.
A menekültekre vonatkozó nemzetközi egyezmények felrúgása még nagyobb "tüzet" okozott volna (pedig velük van a nagyobb baj), így valahol/valamivel el kellett kezdeni a szigorítást.

Már akkor is írtam róla, hogy nem lesz ez egyszerű menet, ugyanis bár Svájc nem tagja az EU-nak (hála a magasságosnak), ugyanakkor vannak kétoldalú egyezmények, amik kötelező érvényűek, ráadásul egy olyan záradékkal, hogy amennyiben akár egy pontját is felrúgja valamelyik fél, úgy az egész hatályát veszíti.

A kormány nincs egyszerű helyzetben, mert a népszavazás eredménye végrehajtandó, nem vehető semmisnek, ugyanakkor az EU-s megállapodást sem lenne jó felrúgni.
Következett néhány hónap csend, amikor próbáltak kitalálni valamiféle 'kecske is jól lakik, káposzta is megmarad" lehetőséget.
Néhány hete elküldték első levelüket, melyben tájékoztatták Brüsszelt a népszavazás eredményéről.
Tegnap megszületett a válasz: sok meglepetés nincs benne, az EU elutasítja a kezdeményezést.
Természetesen, minden politológus/elemző az utolsó vesszőt is górcső alá vette, és próbálja kitalálni mit is gondol az ellenérdekelt fél.
Jó-e, hogy korán jött a válasz? Mennyire kategorikus az elutasítás? Ki írta alá a levelet, és miért ő, és a többi.
Vicces.
Tehát, egyelőre nem tart sehol a dolog.

Németül tudók ITT olvashatnak róla.
A magyar sajtóban is megtalálható a hír, ITT.



3 megjegyzés:

  1. Szerinted lesz ebből az egészből komolyan valami vagy marad évekig a maszatolás, mint ahogy ez Magyarországon szokott lenni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Maszatolas semmikepp. A nepszavazas eredmenye kotelezo a kormanyra nezve. Ha annak eredmenyet nem valositanak meg, akkor labbal tipornak az evszados demokraciat. Tehat 3 ev all rendelkezesre, hogy ebbol torveny szulessen. A problema a tobbi ponttal van. Ugyanis rengeteg olyan kereskedelmi megallapodas is semmisse valna, amire Svajcnak szuksege van. Ezek nelkul a gazdasag remeghet meg. Szoval, nem lesz egyszeru. Ugyanakkor -ahogy a cikkben is megfogalmazasra kerult -, ez egyelore csak "erofitogtatas". A komoly egyezkedes majd ezutan jon, es nem tudni, hogy mi van /van-e valami/ a svajci kormany zsebeben.

      Törlés
  2. Ez a svajc egy gusztustalan fereg orszag , az osszes gennyes tetü rasszista van gecivel együtt.Barhova erdemes menni , de ha nem akarsz ciganykent az utcan vegigmenni ne ide gyere...... Persze szep meg jo minden.... De itt a kulfoldieket SENKI NEM SZERETI.Ketszinu ocsmany emberek.Inkabb a magyar hon.... <3

    VálaszTörlés