2014. július 28.

Te szemét!

Nem, nem fog vér folyni, nem fogok szidni semmit sem.
A hulladékkezelésről szeretnék néhány információt megosztani veletek.

Természetesen, ez sem egységes. Miért is lenne az?
:)
Először, menjünk egy kicsit vissza Magyarországra.
Hogy is volt ez otthon?
Amikor eljöttünk, a szelektív hulladékgyűjtés még csak hallomásból, illetve egy-két kísérletből volt ismert.
Nem tudom, hogy azóta mennyiben változott.

Mi egy vidéki város kertvárosi részén laktunk, ami annyit jelentett, hogy volt egy kukánk, amibe szinte mindent beledobtunk, ami a háztartásban keletkezett, a zöld szemetet, a csomagolóanyagot, ételmaradékot, stb.
Azt hetente egyszer ürítették. Ha jól emlékszem, talán 3-4 ezer forintot fizettünk negyedévente (erre nem veszek azért erős mérget).
Egy évben egyszer volt lomtalanítás, ami alkalmával az összes felgyülemlett kacatot (a téli gumitól az ágybetétéig) kivittük a ház elé és a megadott napon elvitték.

Térjünk vissza ide!
Eddigi lakóhelyeinken mindenhol zacskós módszer működik. A boltokban kapható a zacskókhoz egy matrica, amit nagyság szerint kell ráragasztani. Nálunk 17, 35, 60 és 110 literes matrica kapható. Az ára is különbözik, én általában 35 litereset vásárolok. Az előző helyen ez 2,70 volt, itt csak 1,50.
Van olyan település, ahol magát a kukazacskót kell megvenni a boltban vagy a Gemeindén méret szerint, erre már nincs külön matrica.



Az nagyon szigorúan meg van szabva, hogy mit lehet beledobni. Kartont, fém hulladékot, PET palackot tilos, de nálunk -elméletileg- zöld hulladékot sem lehet.
Felénk hetente egyszer jár a kukásautó. Ez nyáron okozhat kellemetlenséget, ha valakinek nincs tárolója, mert hamar be tud büdösödni.
:(
Ez nem túl szerencsés.


Minden más szemetet, az erre rendszeresített hulladékudvarokban lehet otthagyni. Van, amit ingyenesen dobhatunk ki, de van amiért fizetni kell.
Érdemes rákeresni a helyi település honlapján a szabályokra.
Hulladékudvar minden nagyobb településen van, igaz ezek nincsenek minden nap nyitva. Érdemes erre is figyelni.


Szeméttelep is akad, oda is lehet vinni a szemetet, nem olcsón nálunk ca. 0,40 frank egy kiló szemét elhelyezése. Ez lehet pl, bontási törmeléktől, a bútorig minden.
A PET palackokat a boltban kihelyezett gyűjtőbe lehet dobni.


A kinőtt ruhától, cipőtől is sok helyen tudunk megszabadulni. Rendszerint a hulladékudvarokban, de nagyobb áruházak, vasútállomások mellett is megtalálható a "TEXAID" feliratú gyűjtőláda.

Az újságpapír és a karton összegyűjtésére szintén vannak rendszeresen akciók.

Akit részletesen érdekel a téma, ITT , és ITT talál bővebb információt, illetve ahogy korábban írtam, a település honlapján. Pl. ITT.

A "szemét kérdést" nagyon szigorúan veszik (nem véletlen), aki vét ellene meg is lakolhat érte.
:)
Nem állítom, hogy néha nem macerás egy kicsit, de egy idő után megszokja az ember a rendszert és belátható, hogy szükség van a szigorú szabályozásra.



4 megjegyzés:

  1. Hetente kukásautó?? Nálunk két- vagy négyhetente (!!) viszik az ú.n. Restabfall-t, nyáron is. (A két-négyheti ürítés választható, természetesen a sürübb verzió drágább.) A Bioabfall (de abba ételmaradék nuku!!) szintén kéthetente megy (de az júni-aug.között automatikusan hetivé válik), a papír négyhetente, a sárga zsák (recycling-képes cuccok a megfelelö logóval: joghurtospohár, tetrapack, nem visszaváltós müa. palackok, konzervdoboz, stb.) kéthetente. Ez ügyesen be van osztva, tehát (nálunk) minden hétföre jut valami, ehhez van is egy ú.n. Müllkalender. Díj a választott kukamérettöl (és a Rest-nél az ürítés gyakoriságától függöen) egy családnál úgy évi 100-200 € között van, persze ez erösen helyfüggö. Ezzel jár még max évi két alkalommal lomielszállítás, az összes többire ott a hulladékudvar, ami ingyen átvesz papírt/kartont, fémet és elektromos kütyüket, ha nincs benne veszélyes anyag (akksi, hütö), mert az már durván fizetös. A sitt/beton/egyebek szintén fizetös, ráadásul arra csak egy-egy lerakó van kijelölve úgy ca. 50 km-es körzetben. Viszont a PET-palackok java itt betétes (25 cent/db), így abból aztán nincs sok széthajigálva. Mit mondjak, nem egyszerü a szeméttöl megszabadulni, és kökeményen betartják a rendet. Ha a kukában valami nem odavaló van, akkor elöször figyelmeztetö cetli, a másodiknál már nem viszik el. És még egy érdekesség: a papíros kukát ürítö autó teljesen automatikusan veszi fel a kukát (nincs sárga mellényes ugráló bácsi), így szigorúan meg van szabva, hogy az edény füle merre álljon. (Jellemzöen pont fordítva, mint ahogy logikus lenne, ill. a többinél.) Ha tévesztesz, a soför nem száll ki, ottmarad a kuka ürítetlenül.... :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor jócskán kell figyelni nálatok is.
      :)
      Múltkoriban beszélgettem egy otthoni ismerőssel arról, hogy megint több az illegális lerakóhely a falvak szélén. :( Sajnos, semmilyen komolyabb retorzió nincs, így nem is lehet arra számítani, hogy megszűnik.

      Törlés
  2. Nálunk Szegeden 5502.-ft a szemétdíj 2 hónapra. Ebben benne van a heti 1x 110l-es kuka meg egy plusz zsák (fű nyáron vagy falevél ősszel) és a 2 hetente 1db szelektív sárgazsák elszállítása.Ezen felül évente 1x lomtalanítás. A többlet szemét sitt,autógumi,stb a körzethez tartozó szemétlerakóban napi 1 m3-ig ingyenesen lerakható. Ide vinni kell lakcímkártya,befizetett csekk,hogy fizetjük a szemétszállítást. A gond sok eső után van, mikor nem fér bele egy zsákba a fű,vagy a falevél ősszel akkor kell csak kivinni autóval. Valóban a szelektív hulladékgyűjtés itt még gyerekcipőben jár. Iskolában is nagyobb hangsúlyt fektethetnének erre a kérdésre és lehet pár év múlva javulna a helyzet.

    VálaszTörlés
  3. Bizony, én is akartam írni, hogy otthon utoljára (2008. környékén) már mi is majd 2000.- Ft-ot fizettünk havonta a szemétért.... Ha a szegedi árat nézzük, akkor egy évre már nem is sokkal olcsóbb (különösen ugye a fizukhoz képest), mert az is van már majd 100.-€... :( Arról nem is beszélve, hogy otthon Érden matricás rendszer volt + a kukát is magadnak kellett megvenni, így kb. évente kétszer simán ellopták (!) a kukát matricástól.... Ja és az utcánkba nem volt hajlandó bejönni a kukásautó (mert szük és lejt...), így a teli kukát még cígölhettük ki sk. a következö utcasarokig (havi 2e-ért).

    VálaszTörlés