2014. november 27.

"Gettó" Svájcban

Soha nem fogok megfeledkezni arról a megdöbbentő élményről, ami első svájci látogatásom alkalmával ért.
Valamelyik autópályán kocsikáztunk, amikor kinéztem és sok apró faházat láttam.
Szerintem a döbbenet azonnal az arcomra ült.
:)
Abban a pillanatban a legkomolyabban azt hittem, hogy ez valami gettó. Lecsúszott alakok lakóhelye.



És ide akarok én jönni?
Már láttam magam, hogy csóringerként én is ide kerülök.
Egyik kisebb, mint a másik, sok helyen füstölgött a kémény.
Aztán a másik pillanatban eszméltem fel, hogy "á, ez kizárt."
:)
Amikor már itt laktunk, akkor kérdeztem meg egy ismerőst, hogy akkor ezek tulajdonképpen mik is?
Kiderült ezek ki családi "kertek".
Talán azért is volt megtévesztő, mert tulajdonképp ezek a terciák jó, ha 50m2 területűek.

Emlékszem, a '80-as években otthon is volt ilyen mozgalom.
Talán ingyen vagy minimális bérleti díjért lehetett igényelni. Sok városlakó élt ezzel, és ott töltötte a szabadidejét. Egyesek kis házat is felhúztak, volt aki pincét épített rá. A kertek, amik jóval nagyobbak voltak az itteninél, szépen megművelték.
Gyümölcsök, zöldségek, virágok.
Az emberek beszélgettek (!), bandáztak egymással. Jó kis közösségek is kialakultak.

Aztán eltelt 15-20 év, beköszöntött a nagy jólét, és kezdték elhagyni az "oázist". A kerteket felvetette a gaz, a kisház összedőlt vagy ellopták, a pince beszakadt.
Ha valaki nem tudja a történetét, ma már semmi sem emlékeztet erre az időszakra.
:(
Itt azonban élnek ezek a kis kertek. Télen-nyáron.
A mi falunkban (!) is van ilyen.
Soknak saját weboldala is van.
Ott kivétel nélkül azt emelik ki, hogy itt összejöhetnek az emberek és beszélgethetnek egymással, miközben jól érzik magukat, kipihenik a munka fáradalmait.
Akit bővebben érdekel, ITT nézelődhet, illetve kiválasztottam egyet, amit EZEN az oldalon találsz.

Kár, hogy otthon ez már senkinek sem fontos.

9 megjegyzés:

  1. ---"sok városlakó élt ezzel és ott töltötte a szabadidejét!!! -(akkor még volt neki olyanja!)
    ---"beköszöntött a nagy jólét??? (hova, kinek??) -és elkezdték elhagyni az oázist"...

    -Bocsáss meg, de nem tudom megállni, hogy néhány "tapasztalati tényt" ne írjak ide...
    -pl.:Miskolc, annak idején "óriás iparváros", -két hatalmas és sok kisebb gyár = munkások tízezrei, akik nagy része faluról jött be. Előbb, utóbb lett egy panel- lakása. Igaz, többnyire 3 műszakban, sokszor, iszonyú "körülmények között" dolgozott (pl.kohászat, stb.), -ezután hazament, az esetleg 60-80 fokos, mérges gázokkal telt munkahelyéről, a nyáron, 40 fokos panelketrecbe "pihenni"...
    Naná, hogy boldog volt, ha hozzájutott, egy olcsó, busszal is elérhető, "oázishoz", kiskerthez (70-es évek).
    Annál is inkább, mivel 6-14-ig! dolgozott, pl., ha "reggeles volt", tehát, délután már max. 3-kor kint lehetett a kertben, a jó levegőn, stb.
    Mint írtam, a nagy részük "faluról jött be", ezért örömmel és szakértelemmel létesítették (sok munkával) az "oázisokat", arról nem is beszélve, hogy mennyivel jobb volt, a (kis)gyerekeiknek is pl., ott kint "hétvégézni", mint a büdös városban,"panelban"...
    DE, a gyerekek nőttek, -nyilván, te, -mint több gyerekes anya, tudod, hogy az ilyen "oázisba", -egy idő után, -esetleg a haverokkal bulizni, -megy ki a "kisdrága"...-Esetleg, később, -ha, még megvolt az "oázis", és a "nagyszülők", -a saját kisgyerekeikkel...(80-as évek)

    -"aztán beköszöntött a nagy jólét és kezdték elhagyni az oázist"- (idézet tőled)

    -akkor ezt "lefordítanám a realitásra": -gyakorlatilag, szinte, -"percek alatt" MEGSZŰNT a város munkahelyeinek 90%-a!!!
    -emberek tízezrei, akik, addig, évtizedeken át, nagyon keményen dolgoztak, (a férj és a feleség is), -egyik pillanatról a másikra ott álltak MUNKANÉLKÜL!
    -a "következményeket" nem részletezem...
    -a lényeg: -a jelenleg itt élő, -"oázis tulajdonos szülők"- "leszármazottai", -ha van munkájuk-, NEM "8 órát" dolgoznak"!!! -és nem csak "hétköznapokon"...
    -nem azért veri föl a gaz az "oázist", -és, nem azért "dől össze a kisház"...stb., -mert olyan "kurva nagy a jólét", -hanem azért, mert már NINCS, aki naponta kijárjon, gondozza, vigyázza...-viszont, VAN!, -a több ezer nyomorult, aki folyamatosan feltöri, kirabolja, stb...


    -




    -















    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem akartam megbantani senkit. En FALUSI vagyok. Tudom mi az kapalni. A velemenyem valtozatlan. Egyszerubb sirni, mint valamit tenni. Latom a sajat faluban. A portat rendben lehetne tartani attol, hogy valaki munkanelkuli. A megtermelt javakrol nem is beszelve.

      Törlés
    2. Délután egy Asfinag parkolóban olvastam a hozzászólást, nem volt módomban hosszabban válaszolni, de a neveltetésem nem engedi, hogy válasz nélkül hagyjam.
      Először is, tényleg nem az volt a cél, hogy bántsak bárkit is.
      Mondhatnám, akinek nem inge...

      Másodjára pont nem ezt akartam kiragadni lényegként, hanem azt, ahova a felkiáltó jel is került.
      Az emberi kapcsolatokra.
      Amik bizony jóval fontosabbak voltak 20-30 éve. Ezek a kis kertek jó alapul szolgáltak erre. Svájcban most is.
      Ehhez csak egy példa. A 2000-es évek elején költöztünk családi házba. Jó környék, nagyjából azonos társadalmi réteg. Nyaranta, esténként garázs-party volt. Ez annyit jelentett, hogy valaki garázsa előtt,-ban,-ben.-nál,-nél összejöttünk és nagyokat dumáltunk. Aztán eltelt x év, és egyre kevesebbet. Mikor már itt éltünk és néha hazamentünk, embert nem láttunk, nem beszélgetést.
      :(
      Véleményem szerint ez nincs rendjén.

      Végezetül, hogy reagáljak a soraidra. A párom is nehéz fizikai munkát végzett, ennek ellenére minden hétvégén lenyírta azt a kb. 2000 m2 kertet, ami a házhoz tartozott. Mert igénye volt rá. Ennyi.
      Ma végigmegyek azon a falun, ahol felnőttem és elképesztő a látvány. Nem, nem az a probléma, hogy málik a vakolat (illetve baj, de az valóban pénz kérdése), de hogy a kertet felveti a gaz, az nem pénz kérdés. Sok esetben olyan házaknál is, ahol egy középkategóriás autó áll. Mi ez, ha nem igénytelenség?
      Persze, tudom én panaszkodni sokkal egyszerűbb. Oldja meg más. Az állam, az önkormányzat, a szomszéd (mert neki jól megy), vagy akárki.
      És sajnos ez tök mindegy, hogy Miskolcon, Sopronban vagy épp Pécsett van.
      :(

      Törlés
    3. Köszönöm, hogy nem töröltél...
      Amit írtam, "hirtelen felindulásból", -azt, a keserű, szomorú valóság íratta velem...
      -DE, kérlek, ne keverjük össze, a "saját porta", -(ahol laksz)- gondozása, -és, a lakóhelytől távolabb eső, -város környéki kiskertek, víkendházak fenntartása, gondozása "ügyét"...
      -én az utóbbiakról írtam, ahogy te is, eredetileg...




      -



      Törlés
    4. Miért töröltem volna? :)
      Nem kötelező velem egyetérteni. Lehet vitatkozni. Nem sértegettél, nem írtál nyomdafestéket nem tűrőt, tehát semmi okom nincs a törlésre.

      Abban igazad van, nem egy a kettő.
      De! Ha valaki munkanélküli, azzal is tud magán segíteni, hogy megtermeli a konyhára valót.
      Régen sem volt mindenkinek kocsija. Mentek az emberek busszal, kerékpárra.

      Hidd el, sok "érdekes" esetet hallok, látok, tapasztaltok.
      Tudom, kivételek is vannak, nem vonatkoznak mindenkire a leírtak.
      És az emberi kapcsolatok pedig tényleg romokban.
      :(

      Törlés
  2. Muszáj még írnom, néhány dolgot, bocs.
    Én, sajnos már "banya" vagyok, -korban is. 26 éves koromig Győr melletti faluban, "papíron" a város kerülete, de, akkor még, "falusi erkölcsök" szerint éltek az emberek...-(tiszta udvar, rendes ház, -segítünk egymásnak, -nyitott kapu, nyitott ajtó, -bármelyik kölyökre, bárki felnőtt "rászólhat" ha rosszalkodik, stb-stb.,- te is tudod...
    -jelenleg: -pl.: -ház előtti kiskertet kapirgálom, kerítést festek, az arra járók többsége, (ha tőlem fiatalabb), elmegy az "orrom előtt", a járdán, vagy biciklizik, és NEM köszön...-(mondtam, hogy banya vagyok), -de...-nálam pl. itt kezdődik az "emberi kapcsolatok ügy"...
    -szintén Győr: -néhány napja egy nagy drogériában összeesett egy 24 éves -rendes külsejű!- fiatal férfi, a többség kikerülte, egy jól öltözött fiatal nő lehajolt hozzá, és állítólag mentőt hívott, közben "KILOPTA A ZSEBÉBŐL A PÉNZTÁRCÁJÁT!!!, -majd meglógott (kamera rögzítette)..., -miközben a mentősök hosszan próbálták újraéleszteni, (sajnos meghalt), -a bolt ajtóban álló rendőröknek, veszekedni kellett, a vásárolni bemenni akarókkal...---iszonyú...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, nem vagy banya. Erről (is) próbáltam írni. Én az ország közepére jövök haza, és ugyanaz a helyzet.
      Jönnek gyerekek, fiatalok és nem köszönnek, pedig az utcában laknak.
      :(

      Törlés
  3. De, muszáj "mást" is írnom, bocs.
    Előre is elnézésedet kérem, hogy hogy ilyen hosszan, többszörösen "visszaélek" a fenti írásoddal, ne haragudj...-(locsogó banya)
    30 éve élek Miskolcon, eljutottunk Portugáliáig, Írországig, stb., de, a Szatmár- Bereg "csücsökbe", csak két éve először...-(szégyen!!!)
    Szerencsénkre, a környéket jól ismerő barátaink mutatták meg, ha azt mondom hogy "szemünk-szánk elállt", nem túlzok, ennyi különleges "csodát": -a fatemplomok, szatmárcsekei temető, stb., -felsorolhatatlan...
    És +-ban az emberek kedvessége! Semmi "túristalehúzós trükk"!, -sőt, az abszolút, önzetlen segítség...-és, a láthatóan, rettenetesen szegény falvak tisztasága, rendezettsége, komolyan mondom, a szánk tátva maradt...
    A "cigánysorokon", -apró házak, kicsi telkeken: -lenyírt fű, -egy darab szemét sehol!
    "Vérszemet" kaptunk és tavaly Húsvétkor "elcsaltunk", erre a részre (is), néhány napos kirándulásra, két, svájci, lakóautós baráti házaspárt. (Az egyikben a feleség magyar, gyermekkorban került ki.) Mindkét "pár" nagy utazó, (Afrikától Himalájáig).
    Sajnos, rettenetesen rossz idő volt, hideg, esős.
    DE, ők is teljesen "el voltak ájulva", a sok különleges látnivalótól, és az ottani emberektől is, -(mindkét pár sokfelé, sok időt, töltött Magyarországon is.)

    Pl.:-az "ismertebb csodafatemplomok" látogatása úgy van "megoldva", hogy ki van írva egy telefonszám, azt kell felhívni, és jön valaki aki lelkesen megmutatja, elmeséli...
    -akár ebédidőben, -szakadó, jéghideg esőben, gyalog vagy biciklivel (hiába mondtuk, hogy érte megyünk autóval), -és, vagy nevetséges "belépti díj" van, -vagy csak a "perselybe" lehet pénzt tenni, ha akarsz...
    -De, pl. az egyik, "szépség", egy "istenhátamögötti" faluban volt, (Nagyszekeres), -valaha szigeten állt, -most már, csak a körülvevő mély folyóárok van meg a sziget körül, és ott áll a fatemplom...
    Itt nem volt kiírva, hogy lehetne belülről megnézni, --(szakadt a hideg eső).
    A férjem leszólított, egy boltból jövő, szatyrokkal megrakodott nénit, -aki elkísérte, a "Juliskáékhoz", -akik, talán tudják, -ők fölhívták az öreg harangozó bácsit, akinél a kulcs volt, aki, az ebédjét félbehagyva, jött a kulccsal, -a szakadó esőben-, -és, rettentő boldogan, lelkesen beengedett, -és elmesélte, megmutogatta...
    És muszáj leírnom, hogy itt történt életem, egyik legnagyobb szégyenkezése:
    -Miután megnéztük a templomot, úgy döntöttünk, összeülünk ebédelni, mind a hatan az Éváék lakóautójába, -(szép, nagy, svájci rendszámos)...
    -Egyszer csak, egy rokkantkocsis kopogtatott, -nyilván koldul, -gondoltuk, -(miskolci, tapasztalatos "észjárással"), ---kinyitottunk, -Ő megkérdezte, hogy tudna-e segíteni, -a templomot akarjuk-e megnézni? ---Azt hittem elsüllyedek szégyenemben, -soha nem tudom elfelejteni...
    -Persze, megköszöntük szépen, mondtuk, hogy már sikerült. Ő mondott még, néhány különleges "megnéznivalót" a környéken, és jó utat kívánt...

    -a lényeg: -hálásan köszönjük,az "ottaniaknak", hogy mutathattunk, olyan "Magyarországot" is, ami, nem a "turistalevevésről" szól, sőt!, ---sorolhatnám:

    -pl.: -a nyírbátori "gyógyos" kempinget,-ahol, hatunknak!, -előre! befűtötték a gyönyörű, tiszta, "fürdő- mellékhelyiséges" épületet, -és angolul is, mindenféle "felvilágosítást" tudtak adni, bármiről, a környéken is, stb...

    -a "Túr-bukó" kemping, -(ami egy gyönyörű félsziget, a Tisza és Túr "között", rengeteg csodaszép diófával), -de, sajnos, akkor nagyon nem volt "aktuális", -ezért, a tulajdonos, vagy bérlő?, -felajánlotta, "fillérekért", hogy lakjunk a panziója udvarán a három lakóautóval... ---sorolhatnám...

    -Ismét elnézésedet kérem, ne haragudj, hogy erre (is) használtam a blogodat...

    -Őszintén szólva, nagyon örültem, hogy VANNAK még, ilyen helyek is itthon, -és ezeket (is) meg tudtuk mutatni...






    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, hogy megosztottad. A blog nyitott, örülök, hogy más is szóba kerül.
      Tudom, sokszor kritizálok és akik csak benéznek, rossz néven veszik.
      Pedig, aki ismeri az egészet, tudja, hogy nem áll szándékomban a bántás. Inkább jobbító szándékú kritikának szánom. Ha már egy ember megérti és elgondolkodik, megéri.
      Sok mindent lehetne otthon is jól, jobban csinálni. És nem csak pénz kérdése, csak...
      Mellesleg Svájcot is kb ennyit "bántom".
      :)

      Törlés