2014. november 21.

Megérkezett az első ebolás beteg

Sokan reménykedtek abban, hogy az ebola nem éri el azt az országot, ami épp lakhelyül szolgál, de a mai nyitott világban ez elkerülhetetlen.
Szerencsére, Európa felkészült az "érkezésre", és bár vannak félelmek, hisztéria nincs. Azt hiszem, ezt a témát -kivételesen- a média is jól kommunikálja.

Tegnap éjszaka Svájcba is megérkezett az első fertőzött beteg. A 43 éves kubai orvos Sierra Leonéban harcolt a vírus ellen, ami közben ő is megfertőzödött.
A gép landolása után azonnal a genfi egyetemi kórházba szállították. A kezeleőorvos szerint állapota kielégítő, jól viselte az utazást.

Természetesen egy hermetikusan elkülönített szobában fogják elhelyezni.
A kórház vezetősége megnyugtatta a közvéleményt, hogy minden körülmény adott ahhoz, hogy ne okozzon fennakadást, problémát, esetleges továbbfertőzést a beteg elllátása.


Vonatkozó cikkek ITTITT és ITT olvasható.



Foto innen: AFP/Fabrice Coffrini

3 megjegyzés:

  1. o,Ó. Én is úgy gondolom hogy Európában nem lesz ebből gond de hogy itt ahol mi vagyunk, na attól be vagyok rezelve rendesen. Ha lesz, azonnal megyünk haza. Ott nagyobb az esély elkerülni. Valahogy nem értem a repülő témát. X beteg jött már onnan betegen, többekről nem tudták még a gépen sem hogy beteg. Ha eleve úgy hozzák hogy tudják és elkülönítik, az más. Heteket vártak, mire bevezették, nem tudom mindenhol-e, hogy az onnan jövő utasokat valahogy jobban figyelik. Bár nekem az az aggályom hogy eleve ha már betegen jut fel a gépre akkor a többiknek is van esélye megfertőződni. Nem lehetne ezt valahogy másképpen? Most már van gyorsteszt, állítólag, nem lehet a felszállás előtt ellenőrizni az utasokat? Végül is baromi nagy rizikó naponta fogadni az onnan jövő gépeket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. No, igen. A ti helyzetetek egész más. :(

      Itt egyébként ez kivéeles eset. Az embert magángép hozta, így nem állt fenn a felülfertőzés veszélye.
      Svájc egy megállapodásban vállata a WHO felé, hogy segíti az ebolás betegek ellátását. Ő az első.

      Törlés
    2. Így ezt értem is, meg írtad is hogy ő eleve beteg volt és tudták, csak ezzel kapcsolatban jutott eszembe hogy az USA-ba hányan érkeztek betegen olyan gépen ahol senki nem tudta hogy van beteg. Több hét telt el és kb. az 5. beteg után volt egy nemzetközi tanácskozás ez ügyben és az USA is csak akkor vezette be a különleges akármiket.

      Törlés