2015. március 5.

Gyomorforgató kérdések

Sokféle igénylőlapot láttam már, de amit tegnap kaptam, az túltesz az eddigieken.
Ok, első oldalon személyes adatok. Pipa.
Persze, két bérlő esetén mindkét félre érvényesen kell kitölteni.Az elmúlt 7 (!) évben hol laktam/laktunk? Hát mi közöd hozzá?
Mi okból költözök? Csak.
Ki mondta fel a bérletet? A tulaj vagy mi? Nem mindegy? 

Itt még csak a rendes állományba emelkedett a vérnyomásom.


Második oldal egy kedves kérdéssel indít.
Soroljam fel a kölyköket, és hogy melyik félhez tartoznak. Hát bakker, elmész ám oda, ahova gondolom. Ebből vajon milyen következtetés vonható le? 

Mellékletek:
-"Nullás igazolás", hogy nincs tartozásom. Ok, ez standard.
- Az utolsó éves bérkimutatás, illetve bérelszámolás. He-he, és ha egy hónap múlva kirúgnak, és nem tudom fizetni a bérleti díjat? Akkor mi van? Beesik az eső, és még ki sem rakhatsz. 
- Felelősségbiztosítás(ok). Bidére, üvegre.... WTF?
Persze, ez is mindkét személytől...
Csak nem gondolod, okoska, hogy két felelősségbiztosítást kötök?
Komolyan mondom, ezek nem normálisak.

Miután a vérnyomásom 200 fölé emelkedett, elkezdtem agyalni: mekkora sz@rban lesznek, ha egyszer telítődik a lakáspiac, és nem keresleti, hanem kínálati lesz a piac.
Hm...


10 megjegyzés:

 1. Remélem egyszer majd lesz sajat hazad/lakasod amit kiadhatsz és te is megtapasztalhatod kit engedsz be és kit nem. :-) Én sajnos mar tudom :-(
  Egyébként ezek teljesen standard kérdések, amik utan (legföképpen cégek, Verwaltungen) minden esetben utana néznek mégha nem is kérdezik.
  Pl bérkimutatas: vagy törvény vagy szabalyzat van ra, hogy a bevételeid max. 30%-at fordithatod bérlésre (a brutto Mietzins nem lehet több mint 30% )
  Nem kell 2 felelösségbiztositas, csak érvényesnek kell lenni minden lakasban lakora, de gondolhatod, hogy vannak olyan esetek amikor több személy összeköltözik egy lakasba és mindenkinek van sajat biztositoja.

  Kicsit gonosz leszek, de nem hiszem, hogy extra a te szamodar allitottak össze ezeket a kérdéseket. Lehetnél kicsit megértöbb! :-)

  Bär Finn

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nos, akkor kezdjük az elején. Van saját ingatlanom, ami ki volt/van adva, így arról is van fogalmam, hogy mik a hátulütői.
   Ez egy üzlet, van kockázat. :)

   A kérdéseket illetően: egy részük standard, de a többi egyáltalán nem. Mivel itt is költöztem már vagy tucatszor van róla fogalmam, hogy kb. mik szoktak lenni.

   Ezért is SOHA nem bérelek Verwaltungtól. :)
   Ez sem az.
   Megértő azért nem vagyok, mert szerintem óriási a különbség az óvatosság és a szarrágás között.
   :)
   Ráadásul olyan referenciáim vannak, (amit egyébként nem ellenőriztek, mint ahogy a bérpapírt sem), ami nem ad okot még az óvatosságra sem.

   Törlés
  2. És még egy: ha egy több milliós villáról lenne szó, még megérteném, de ennek inkább dózer kell, mintsem bérlő.
   :D

   Törlés
  3. Nekem is van házam is, magyarországon még kiadva is, és szerintem is röhejes és/vagy felháborító majdnem az összes kérdés. Ha valami van amit irtózatosan rühellek ebben az országban, az ez... és mi még viszonylag szerencsés bérléseket tudhatunk magunk mögött. Szerencsére ez az egész már a múlté, és nagyon-nagyon nem hiányzik még a gondolata sem.

   ...ja, és én is elég jót röhögnék, ha egyszer átfordulna a piac :D

   Törlés
  4. Megértem. Nekem is tele a papucsom a költözéssel.
   Megszületett az ötlet a kivédésére, de erről majd később.

   Törlés
 2. igazad van svacji sapka, neha az allasinterjuknal is olyan pofatlanok itt Ausztriaban, h csak nezek...

  gyerek, csaladi allapot alap,,, pofam leszakad!

  amugy sztem soha nem fog megszunni a svajci ingatlanpiac keresleti reszrol, mert mindenki oda akar menni, itt is folyamatosa cikkeznek arrol, h bezzeg Svajcban minden jobb....

  ahhoz kepest sztem egy atlagos svajci kb ugy vagy egy szemernyit elhet jobban, mint egy atlag osztrak vagy nemet, raadasul tonnanyi akadaly van, ami itt nincsen (egyseges nyelv, kis orszag->behatarolt koltozesi lehetosegek, csaladosnak horror ovodai, bolcsi dijak stb)

  meg amiket irtal mar eddig is

  na azert minden jot a tovabbiakban

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ha korlátozzák a bevándorlást, akkor telítődik a piac. Rengeteg az építkezés, de egyelőre még van rá kereslet.
   Majd kiderül 5-10 év múlva.
   :)

   Törlés
 3. a "milyen hangszeren jätszik?" kimaradt a kérdéssorbol... nekem ilyen is volt benne:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Na, igen. Már csak az a kérdés hiányzik. Az egyébként szinte mindegyikben benne van.
   :)

   Törlés
 4. szerintem is vannak közte durva kérdések. hogy ki kinek a gyereke... jó, hogy azt nem kérdezik meg, hogy hogyan védekeztek a gyerekáldás ellen...

  azzal a fenti kommenttel nem értek egyet, hogy az osztrák (anyagi) életszínvonal majd' ugyanolyan lenne, mint a svájci. most láttam egy összehasonlítást, majdnem ugyanakkora különbség van ausztria és svájc között, mint magyarország és ausztria között. ami nem kevés. ha magyaro.-t vesszük 1-nek, akkor ausztria 2, svájc meg 3,3 volt (a fizetésekben persze még sokkal nagyobbak az eltérések, de ennyi marad a végén, ha az eltérő árak hatását kiszürjük).

  bizalom
  osztrák és svájci álláskereséshez egy saját tapasztalat. ugyanaz a személyi tanácsadó cég, mégis ég és föld a különbség, ami nyilván a mentalitásbeli különbségnek tudható be.
  annak idején az osztrák semmi referenciát nem kért az előző munkahelyekről.
  a svájci - miközben jelenleg az osztrák "testvérénél" vagyok alkalmazásban, tehát sokkal több infója van rólam, mint az osztráknak annak idején - a 2001-es munkahelyemről kért ma telefonszámot ahol ellenőrizni akarja, hogy tényleg ott dolgoztam-e...

  no comment. nem tett rám túl jó benyomást, azt kell mondjam.

  VálaszTörlés