2015. március 10.

Pletykafészek

Sokszor ért már régebben itt élőktől (magyaroktól) az a vád, hogy túl negatívan látom az őslakosságot, és mennyivel szebbek/jobbak/okosabbak/kedvesebbek (igény szerint választandó), mint mi.
Vagy nagyon rossz a merítésem, vagy igazam van. Én semmi különbséget nem vélek felfedezni.
:D

Véleményem szerint, az egyes ember (svájci) semmivel sem másabb, mint mi.
Az igaz, hogy a (még) stabil gazdasági környezet nem teremt társadalmi feszültségeket, a mindennapokban nem érezni a negatív "leheletet".

Utóbbi időben lettek új svájci ismerőseink, az ő történeteik adták az ötletet a fenti - reményeim szerint -, rovat elindításához.
Talán a szkeptikusoknak is szolgálnak egy kis tanulsággal/felismeréssel, a néhol bosszantó, néhol megmosolyogtató történetek.

Mára ez jutott:
Két svájci alapított egy céget.
Hogy több munkát tudjanak vállalni, kétfele dolgoztak. Már épp kezdett beindulni a dolog, az egyikük egy munkához szerszámot akart vásárolni. Bement az üzletbe, választott, majd fizetett. Volna.
A terminál azt írta ki, hogy nincs fedezet.
Következő útja a bankba vezetett, hogy tisztázza a nyilvánvaló félreértést.
Akkor dobott egy hátast, amikor a kivonaton szerepelt egy 65 ezres tétel, mint kivét.
Egyis ismert autókereskedő cég nevére szólt a jóváírás.

Felhívta a társát, elmesélte, hogy mi történt a fizetésnél.
A manus először értetlenkedett, aztán amikor a másik a kész tények elé állította, az alábbi magyarázatot adta.

Úgy gondolta, hogy az ügyfelekhez nem mindegy milyen autóval megy, ezért vett magának egy Jaguárt.
:)

40 megjegyzés:

 1. Szerintem rossz a merítésed :-).
  A svájci ember abban különbözik a magyartól, hogy egy teljesen más világba született és nött fel, mint mi a "bevándorlók". Itt a nyugalom és a biztonság az anyatejjel csorgott be a szervezetbe. '99 óta nem élek Magyarországon (Ausztria után 6. éve Svájc) de azt kell mondanom, hogy már az osztrák is teljesen másképp "ketyeg" mint a magyar, a svájciról nem is beszélve. Itt nem nemzeti sport az adófizetés elkerülése, az emberek többsége becsületre volt nevelve, nem véletlen, hogy vidéken most sincsenek zárva az ajtók. Természetesen itt is van kivétel, de elenyészö.
  Ebböl a pár mondatból kiderül, hogy én "szkeptikus" vagyok, szeretnék egyszer valami jót is olvasni, nem csak Svájcról hanem Magyarországról is, mert az egész egyszerüen nem lehet, hogy mindenki birka...
  A Jaguáros sztori viszont jó. Nem lehet hogy a vásárló neve "ic"-re végzödött, csak fehér keresztes piros útlevele van?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hm...
   "Itt nem nemzeti sport az adófizetés elkerülése"
   Ezzel vitatkoznék.
   Engem echte svájciak "tanítnak", hogyan kell "adóoptimalizálni".
   Khm..

   A történetben szereplők echte helyiek, és nem bevándorlók.
   Pont ezért írtam.

   Törlés
  2. Mint mindenhol, itt is vannak adocsalok ( nem személyeskedésként, személytöl elvonatkoztatva értem )
   Ennek ellenére itt ez nem szàmit "dicsöségnek", mint Magyarorszàgon.
   Névtelennel értek egyet

   Törlés
  3. Ez otthon sem dicsőség.
   :(
   A különbéség annyi, hogy itt nincsenek rákényszerítve a vállalkozók (és mégis csinálják), otthon - sajnos - a legtöbb vállalkozás rákányszerül.

   Törlés
  4. Adocsalàsra legfeljebb önmaga àltal van kényszeritve valaki.:)) Csakugy itt, mint otthon is.
   A dicsöségen a tàrsadalmi megitélést értettem, azért volt idézöjelben. Akkor nevezzük népszokäsnak. s fogalmazzunk ugy, ez az itteni népnek kevésbé szokàsa :)

   Törlés
  5. Nevtelennel nem ertek egyet.

   Ha nem is napi, mint otthon, de havi rendszeresseguek a botranyok itt is Ausztriaban.
   Megy a sogor komasag, van ra kulon szavuk is, Freunderlwirtschaft. JO allast csak ismeroson lehet kapni, sokszor a lakasberlesek is azon keresztul mennek, persze ezekbol a bevandorlok ki vannak zarva, mert mindenki a sajat kis nepevel jar ossze + az osztrakok nem igazan nyitnak egy szinten felul vagy nyelvileg nem tudsz hozzajuk felfejlodni, igy nem nagyon fogadnak be.

   A der standardben irtak, hogy szigoritjak a kasszak ellenorzeset es nem tudjak, hogy a gasztronomiban hogy fognak mukodni a vallakozasok, mert sokszor minden feketen megy. Epitkezeseken ugyszinten (persze osztrak fovallalkozo, bevandorlo, olcso munkaeroval).

   A Hypo bank osszeomlasarol persze veletlenul sem olvasott a 10 ev alatt a kollega, echte osztrakok kovettek el, azota is targyaljak, sok milliardot loptak/lophattak el, keveseket kaptak el, a nagy reszuk (FPÖ part tagja) ma is ugyanott ul a parlamentben.

   Az osztrak nep eddig kifizetett a Hypo-ra 5-6 milliard eurot (1500-1800 mrd Ft), most azt mondta a kozponi kormany, hogy eleg, nem fizetnek tobbet, igy Karintia eppen csodbe keszul menni.

   AMS: hely foglalkoztatasi hivatal rendszeresen kozvetit ki idoszakos allasokra munkanelkulieket, mint kiderult, sokszor a haver cegehez, persze allami tamogatassal. Ugyanaz, mint otthon.

   A helyi stromanok evi 150-250 ezer euros allasai az allami cegeknel ugyanolyanok, mint otthon a havi 1-2 millios allasok, ossze-vissza mennek a szereplok, kozuk sincsen az iparaghoz, de sasszeznak a pozik kozott.

   Tombol a feminizmus, egyetemi berkekbe es allami helyekre aligha tudsz elmenni dolgozni, mert noket vesznek csak fel a Frauenquote miatt.

   " vidéken most sincsenek zárva az ajtók"
   Salzburgban most fogtak el egy 20-30 fobol allo, torok/volt jugoszlaviabol erkezokbol allo bandat, akik 2010 ota bunoztek az osztrak videken, loptak, fenyitettek, betortek.
   Gondolod, hogy valaki nyitva hagyta az ajtajat ejjelre? :D

   Napestig tudnam irni a problemakat. Es en meg csak par eve vagyok itt.

   Oriasi hazudozas megy a hazaiak fele minden szinten a kulfoldrol a kulonbozo blogokon es a Hataratkelon (foleg hogy maga a Hataratkelo szemelye meg nem is dolgozott kulfoldon).

   Meg jo, hogy vannak olyanok, mint a svajci sapka, aki vegre leirja, hogy mik is tortennek tenyleg Svajcban.

   Ha lenne idom, en is irnek blogot, mert ideje lenne a kokemeny valosagrol irni!!!

   Amugy pont tegnap beszelgettem egy penzugyes kollegaval, mondta, hogy oriasi felreertes, hogy Svajc adoparadicsom. Ha egyszer lesz kedved (vagy irtal mar rola?), irhatnal errol svajci sapka.

   Lukas M.

   Törlés
  6. Még nem írtam róla, csak érintőlegesen, de köszönöm az ötletet.
   :)
   "Epitkezeseken ugyszinten (persze osztrak fovallalkozo, bevandorlo, olcso munkaeroval)."
   Erről lesz egy konkrét esetem. Csak még várok egy papírra. Közre fogom adni, hogy mennek itt a dolgok.
   :(

   Törlés
  7. Reagálnék Lukas M. sazvaira:
   Jó állást akkor lehet kapni, ha van jó képesítése és tapasztalata. 11 év alatt nem éreztem, hogy lenéznének, mert "madzsar" vagyok. Igaz 99-ben még nem hallott az ember Bécsben minden sarkon magyar szót.
   Képzeld a "kollega" olvasott a Hypo-ról, de szándékosan kihagyta a politikát, mert az mindenhol ugyanolyan mocskos. Na de mindegy...Söt ismeöse is volt aki ott dolgozott.
   A fekete munkáról annyit, hogy hála a nagy EU nyitásnak (2004) lezüllött az egész a Balkán szintjére.
   A stromanok vagy lobbisták mindig voltak és lesznek, de itt nem erröl volt szó, de lehet hogy én értettem félre valamit.
   A feminizmusról az a véleményem, hogy amíg a nök ugyanazért a munkáért 30%-al kevesebb bért kapnak, mi férfiak befoghatjuk a szánkat.
   Salzburgot hasonlítási alapnak venni a vidéki Svájchoz: az elefánt és az egér is emlös állatok, de mecsoda különbség, hogy melyik lép a lábadra. A szervezett balkáni bünzés Svájcban is ugyanúgy jelen van, de már megint én értettem félre valamit biztos.
   Én nem hazudozom oriásokat a HÁ-n és máshol sem, nem írok blogot sem csak csípi a szemem a sok negatívum amit itt néha olvasok. Én azt mondom, hogy amíg mi itt vendégek vagyunk, addig ne szarjunk a csapba és ne próbáljuk megmondani a helyieknek (akik 700 éve elkergették a Habsburgokat), hogy mi milyen okosak vagyunk. Inkább dolgozzunk és viselkedjünk úgy hogy ha azt mondják "Ausländer" ne ránk gondoljanak elöször az ismeröseink. Mert ha ezt elértük, akkor már barátaik vagyunk.
   Nem azt mondom. hogy mindent le kell nyelni, és csak dícsérni szabad, de mindenhol csak a negatívumokat kiemelni nem olyan szép.
   Ez kicsit hosszúra sikeredett, de kikívánkozott. Kíváncsi vagyok, hogy ki lesz-e moderálva:-)

   Törlés
  8. "mi itt vendégek vagyunk."
   Miért lennél vendég?
   Nem fizetsz adót? Nem teszed be a közösbe, amit kell?
   Ha csípi a szemed minek olvasod?

   Attól még nem kell becsukni a szemet, mert nem ide született valaki.
   Megjegyzem, csak akkor megy a sápitozás, ha az igazat/valóst leírom...
   :D
   És többek csak ezt ragadják ki.
   Komisch.

   Törlés
  9. Az adofizetés jövedelemmel összefüggö kötelezettség, nemre, fajra és ällapolgärsägra valo tekintet nélkül.
   Vendégnek lenni stäusz.
   Mindenki vendég ott, ahol nem "otthon" van. :-)

   Törlés
  10. En nem erzem magam vendegnek. :)

   Tegyunk kulonbseget a maganszemely es a vallalkozas adofizetese kozott. Nem egy a ketto

   Törlés
  11. Igazából "vitázni" (beszélgetni) azon emberekkel lehet akik elfogadják és megpróbálják megérteni a másik fél érveit. Na mentem dolgozni, mert adót kell fizetnem. Ez volt az utolsó kommentem itt.
   Szép napot/hétvégét mindenkinek.

   Törlés
  12. Igen, én is azt várom, hogy fogadják el, hogy az is Svájc, amiről én írok, és nem csak az, amit sokan üvegkalitkából látnak.
   Megjegyzem, magához az íráshoz egyetlen megjegyzés érkezett.
   Neked is minden jót.
   :)

   Törlés
  13. Regalalas Nevtelen kollega szavaira:

   Rengeteg dologbol kimaradsz, kulonosen ha "nemzetkozi" (=olcso keleti emberbol allo) csapatban dolgozol es nem tudsz a helyi stiklikrol, amibol marpedig rengeteg van.

   "11 év alatt nem éreztem, hogy lenéznének, mert "madzsar" vagyok."
   Nem neznek le, nem ezt mondtam, csak Freunderlwirtschaft van. A kulfoldiek az esetek nagy reszeben sima koltsegcsokkento tenyezok a helyi helyett, mert fiatalabbak es olcsobbak. Nem olelnek keblukre, ahogy azt az otthoni cikkekben irjak neha.

   Olykor, amikor meg pici hiany van egyes agazatokban, akkor kenytelenek kulfoldit behozni, mert kell nekik a munkaero, es akkor fizetnek is rendesen. De ez nagyon ritka mostanaban, 2008 ota, laza 7 eve. Elotte gondolom jobb volt sokkal.

   "A fekete munkáról annyit, hogy hála a nagy EU nyitásnak (2004) lezüllött az egész a Balkán szintjére."
   Az elobb azt irtad, hogy minden osztrak rendesen fizeti mindig az adot...

   "mi itt vendégek vagyunk"
   amig itt dolgozom es elek es 0 Euro tamogatast kapok (nem ugy, mint a sok menekult meg gazdasagi bevandolro, aki tobb ezer kilometeren keresztul pont Ny-Europaba menekul at a rengeteg biztonsagos orszagon keresztul), addig megvan a velemenyem ugyanugy, mint a helyinek.

   Raadasul aki vallakozast csinal, mint svaci sapka konyvelessel, logisztikava, alkalmazottakkal, arra hadd ne mondjad mar, hogy vendeg. Vendeg akkor lenne, ha kapna oriasi adokedvezmenyeket. De amig ugyanolyan kemenyen dolgoznak, mint masok, addig ugyanolyan erteku allampolgarok es vallalkozasok, mint a helyiek.

   Le kene vetni mar ezt a magyar kishituseget, hogy "vendegek" vagyunk, oruljunk, h itt lehetunk.

   Az 5-6 fos torok/iszlam family, akiket eletuk vegeig kitartanak az adofizetok a minimalberes apaval es nem dolgozo, rongyos anyaval, azoknak kene befogni a pofajukat, de erdekes modon pont nekik a legnagyobb...

   Lukas M.

   Törlés
  14. Egy utolsó válasz Lukas M. kollegának:

   "..Rengeteg dologbol kimaradsz, kulonosen ha "nemzetkozi" (=olcso keleti emberbol allo) csapatban dolgozol es nem tudsz a helyi stiklikrol, amibol marpedig rengeteg van."
   1996 óta IT ´tanácsadással foglalkozom (99 óta nem Mo.-n), de örülök, hogy tudod, hogy "olcso" vagyok/voltam. Tudod mikor 99-ben Bécsben elkezdtem dolgozni egy cégnél (dán, norvég és angol tulajdon) akkor az 1200 ember közül én voltam a 3. Magyar és a kollegák sem Indiából jöttek mint manapság.

   A balkáni szintre való lezüllést Ausztria egészére értem, rengeteg bécsi barátom költözött el Bécsböl, mert már nem bírja a "Tschuschokat". Tudod a túlélési ösztön néha elfelejteti a neveltetést.

   "amig itt dolgozom es elek es 0 Euro tamogatast kapok (nem ugy, mint a sok menekult meg gazdasagi bevandolro, aki tobb ezer kilometeren keresztul pont Ny-Europaba menekul at a rengeteg biztonsagos orszagon keresztul), addig megvan a velemenyem ugyanugy, mint a helyinek."

   Ezzel a meglátással egyet is tudok érteni bizonyos fokig, de:
   felejtsük már el ezt a nagy EUs maszlagot a jogokról és a szabad letelepedésröl. Soha ebbe a büdös életben nem leszünk egyenlöek. Majd az utánunk következö hatodik generáció talán, akik megtanulnak másképpen gondolkodni, mint mi (magamat is beleértve).

   "Le kene vetni mar ezt a magyar kishituseget, hogy "vendegek" vagyunk, oruljunk, h itt lehetunk."
   Ennek semmi köze a kishitüséghez (tudod két diplomával az ember néha olvasni és gondolkodni is megtanult Magyarországon). Én csak azt próbáltam volna elmagyarázni, hogy nem mi magyarok szartuk a spanyolviaszt és nem kellene mindenkit lenézni meg magunkat felsöbbrendünek tekinteni.
   Ha ismernél tudnád, hogy rám sok tulajdonság akasztható, de a kishitüség és a meghunyászkodás 102%-ban nem stimmel. Nem vagyok hálás Svájcnak amiért itt lehetek, magamnak vagyok hálás, hogy eleget tanultam és dolgoztam, hogy "nem szarért-húgyért" alkalmaznak. De a véleményem fenntartom: abba a fészekbe ahol enni kapunk nem szarunk. Bocs a kicsit direkt beszédért, de azt hiszem így talán erthetö.

   "Az 5-6 fos torok/iszlam family, akiket eletuk vegeig kitartanak az adofizetok a minimalberes apaval es nem dolgozo, rongyos anyaval, azoknak kene befogni a pofajukat, de erdekes modon pont nekik a legnagyobb..."

   Ebben teljesen egyetértünk, ehhez nincs hozzáfüzni való.

   Szóval peace és respect, de ezek szerint nagyon félre lett értve amit mondani akartam, úgyhogy innentöl fogva nem próbálok meg senkit sem meggyözni semmiröl sem és élem tovább a magam "szürke" és "meghunyászkodó" életét a "hegyekben"...

   Törlés
  15. Peace!
   :)
   Engedd meg, hogy reagáljak én is.
   Köszönöm, hogy elárultad, hogy te is "üvegkalitkás" vagy. Nincs ezzel baj, nem irigyek vagyunk.
   De!
   Te/ti nem látjátok, hogy mi folyik más szektorokban, építőipar, mezőgazdaság, vendéglátó.
   Felveszed a tizenezer frankos fizut és pont leszarod, hogy mi van máshol. Nincs ezzel semmi baj, csak NE! állítsátok, hogy amiről más ír, az hazugság, "kiragadott eset."
   Mert fogalmad/fogalmatok sincs, hogy a ház amiben laksz, az étel, amit egy teraszon elmajszolsz, a paradicsom, amit leemelsz a boltban a pultról, hogyan, milyen áron került oda.
   A ti kiindulási pontotok más.
   Mondok egy utópiát: a világban egyszer csak nem lesz hiány az IT szakma (de írhatnék pár másik szakmát is), Svájcban sem. Egyszer csak jön Hansi, aki svájci, itt végezte az iskolát. Mondja a főnököd, hogy Te Pista, itt van Hansi, akinek ugye svájci a papírja, meg egyébként is helyi, így az ő fizetését meg kell emelni, a tidet meg csökkentjük 30 %-al. Szerintem, nem lenne őszinte a mosolyod :)
   Pláne, ha tudod, más választásod nincs (dolgozni kell, el kell tartani a lepénylesőket), mert ugye másik 20 ember toporog az ajtó előtt, akik a te béred - 50 %-ért is beállnak helyetted.

   Az említett szektorok így működnek. Mi 25-30 %- nyi frankocskával dolgozunk kevesebbért, mint egy echte svájci tulajdonossal rendelkező cég (ezért sem lesz Ferrarim) . :D
   Ha nem csinálom meg, jön más.

   Írok más példát: volt egy ismerősöm, full értelmes srác. Otthoni (itt eladhatatlan) egyetemi diploma. Élni kell. Elment egy vendéglátós helyre melózni. Heti hat nap, 12 órával: havi nettó 1700 frank + szobáért.
   Igen!
   Nem lehet? Már hogyne lehetne. Félállásban volt bejelentve. :D

   Szerinted egy svájci elmegy ennyiért? Nem.
   De, ha ő nem, akkor majd jön egy másik balkáni.
   Ennyi, ez ilyen egyszerű.

   Mielőtt csípőből tüzeltek, nem árt a dolgok mögé nézni, meghallgatni a "pórnépet" is.
   És tényleg peace.
   Nyugodtan írd meg, amit gondolsz, nem tiltja a törvény.
   :)
   Szép hétvégét.

   Törlés
  16. Még valami:
   "De a véleményem fenntartom: abba a fészekbe ahol enni kapunk nem szarunk."
   Az, hogy észreveszed a történéseket, beszélsz róla, kritizálod, nem jelenti, hogy odaszarsz.
   Ingyen kapsz enni? Nem.
   Addig meg igenis lehet véleményed.
   Negatív is.

   Törlés
  17. Nevtelennek valaszom:

   "Tudod mikor 99-ben Bécsben elkezdtem dolgozni egy cégnél (dán, norvég és angol tulajdon) akkor az 1200 ember közül én voltam a 3. Magyar és a kollegák sem Indiából jöttek mint manapság."
   Ne haragudj, nem rad mondtam, hogy olcsó, keleti vagy, csak ma ez a trend megy itt mostansag, mindenkit lecserelnek olcso keletire, ahol lehet.
   En is IT-ben dolgozom es a munkatarsaim fele kulfoldi, persze nem norveg meg angol, hanem keletiek. Ismerek olyanokat, ahol inkabb kirugtak a teljes osztrak csapatot 10 ev alatt, es mindenkit kicsereltek keletire, persze olcsobban, csak a fonok es a tulaj maradt osztrak. Ugy latszik, ma mar mas szelek fujnak...

   "Soha ebbe a büdös életben nem leszünk egyenlöek."
   Persze, hogy nem, mert kokemeny diszkriminacio van, foleg a keletiekkel/arabokkal/volt jugokkal szemben minden teren (lakas, munka, kapcsolatok). Nagyon bizalmatlanok, mert nekik minden, ami keletrol jon, az SZINTE csak rossz lehet, mint a bunozes, a segelyen elok, lakasaremelkedes. Amugy ebben igazuk van sajnos.

   "De a véleményem fenntartom: abba a fészekbe ahol enni kapunk nem szarunk. "
   Ebben nem ertek egyet, en is ugyanolyan ember vagyok, mint aki itt szuletett es azt mondok vagy csinalok, amit akarok. Senkitol nem fuggok (a munkaltaton kivul) es amig jogom van itt lenni es dolgozni, addig jogom van mindenhez, ami a helyinek jar vagy az csinalhat.

   Azert respect, hogy milyen ertelmes beszelgetest folytattunk. Ritka az ilyen.
   A legtobb kint elo hazudik es feltetel nelkul dicsoiti az orszagat, ahol sikerult egy minimalbert elernie vagy a helyieknel 20-30%-kal kevesebbet keresnie ugyanazert a munkaert.

   Lukas M.

   Törlés
  18. "mindenkit kicsereltek keletire, persze olcsobban, csak a fonok es a tulaj maradt osztrak. "

   Meg hozza kell tennem: angolul megy a kommunikacio, mert angolul sokkal nagyobb a merites olcso keletiekbol, mint nemetul, hiszen angolul kb. minden IT-s tud.

   Igazabol erre ertettem, hogy aki egy ilyen "nemzetkozi" csapatban dolgozik, annak fingja sincs az orszagrol, mert nem is erti, hogy mi folyik korulotte.

   Lukas M.

   Törlés
 2. Nem akarok a szavakon lovagolni, de az adóoptimalizálás (legalábbis így, idézőjelek nélkül) nem jelent egyet az adócsalással. Ha viszont idézőjelesen írod, akkor szerintem írd ki nyugodtan, hogy adócsalás.

  Ami viszont nekünk is lejött, hogy becsületesség ide, nevelés oda, de azért - csakúgy mint máshol - rengeteg itteni ember is - hogyan is mondjam szépen - egyszerű, mint a föld. A kommunikáció pedig még a jobbaknak sem az erősségük :)

  Névtelen nem tudom mennyire laksz vidéken, mi is vidéken lakunk, de azért az ajtót be szoktuk zárni. Na jó, a garázsajtó általában nincs kulcsra zárva, de ott maximum a rozoga bringáinkat találnák meg :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igazad van. Természetesen adócsalásra gondoltam.
   :)
   Az ajtót max, a hegyekben nem zárják. A múltkor a kantonban vagy 25 betörés volt egy hétvégén.

   Törlés
  2. Hát ha a Berner Oberland vidék, akkor ott. És még nem a hegyekben:-) És én sem zárom be, mert a faluban mindenki ismer mindenkit :-). A Mittellandon lakó ismeröseim mesélték, hogy húsz évvel ezelött még ök sem zártak semmit, de sajnos most már nem lehet.. Az egyszerüség pedig szvsz nem jellemhiba, hanem megfelelö oktatás/érdeklödés hiánya. De Hál' Istennek ebben lassan utolérjük Svájcot (lásd oktatáspolitika Mo.-n).

   Törlés
 3. Igaza van Gézänak, hogy nem érdemes szavakon lovagolni, ezért csak nagyon halkan jegyzem meg, hogy az ajtok - és mäs- reteszelését, elsösorban a népvändorläs hozta magäval.

  Mivel a "vitaindito" iràs megällapitäsa az : "semmi különbséget nem vélek felfedezni", érdemes nem az elszort/ritka esetekböl kiindulni, sem itteni, sem otthoni viszonylatban.
  Abban a reläcioban nézve a dolgot - mindkét nép esetében- hogy az "öslakossàg" häny szäzaléka adocsalo, betörö, tolvaj, szabälyäthägo, szemetelö stb. itt és ott, - én azért nehezen tudnék egyenlöségjelet huzni. :)

  Gondolom most sokan fogjäk azt välaszolni hogy igen de.... :), viszont a megällapitäs ältalänossägban, summäzva lett feltéve a "vitainditoban" .
  Két nép összehasonlitäsa, ok- okozati összefüggések vizsgälata/elemzése nélkül, igy én is ennél maradnék.

  Névtelennel egyetértve, a semmivel ellentétben jelentös különbséget vélek felfedezni a két nép között !
  Azzal a vitathatatlan ténnyel együtt, hogy mindenhol emberek élnek, s az emberek között mindenhol van ilyen is meg olyan is.
  Az aränyok összehasonlitäsa hatärozza meg a kialakult képet, nem az elszort esetek jelenléte.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem vitaindítónak szántan az írást. Ezek tények, amiben svájci mondja el svájciról a véleményét.
   Én csak közreadom.
   Pont azért, hogy ne érjen az a vád, hogy elfogult vagyok.
   :)

   Törlés
 4. Nahat....Hinta pontosan Teged kezdett ki.... olyan dolgokrol is irsz, amin o kesereg...nem olvassa a blogod? Kellett volna. Egyebkent igazad van. Sok olyan bevandorloval talalkoztam aki svajcit, franciat, nemetet, osztrakot stb. jatszik, de ettol a helyiek szemeben mindig kulfoldi marad aki bohocot csinal magabol, az akcentusaval, a fizikumaval stb....legyen az ember ez is az is illeszkedjen be, erdekelje a kultura, igy lehet egy baratsaggal befogadott kulfoldi, de pl. engem soha nem fognak igazi szuletett francianak tekinteni, es senkit akinek AKCENTUSA van. Igenis joga van az embernek kritizalni, azt a helyet, ahol fizeti az adojat es kolti a penzet. Azt bezzeg senki nem firtatja, hogy a Magyarorszagon elo svajci ugyan halas-e a magyaroknak, hogy ott elhet. Hiszen az megtiszteltetes, ha nyugati ember kis hazankat valasztja....ezzel a halaval magunkat degradaljuk le vmi csoro, primitiv ehenkorasz nemzet szintjere...nem, mi is erunk annyit, es megerdemlunk annyi tiszteletet, mint a svajcba koltozo angol, sved, amerikai stb es pont.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. "Hiszen az megtiszteltetes, ha nyugati ember kis hazankat valasztja..."
   Ez nagy igazság.
   A szüleim utcájába költözött egy német házaspár. Majd összevesztek a szomszédok, hogy a bizalmukba kerülhessenek, elnyerjék a barátságukat.
   :D
   Én meg csak néztem, hogy akkor most mi van?

   Törlés
 5. Nemetorszagba egy kis faluba koltozik egy magyar hazaspar, szerinted a szomszedok osszetorik magukat a baratsagukert ((-:? Ha a szuleid utcajaba egy bulgariai roma hazaspar koltozott volna be, akkor is versengtek volna ertuk a szomszedok? Felelmetes ennek a pszichologiaja.....

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Most rohadtul aktuális és konkrét esetröl tudok beszámolni. De elötte: miért kéne a szomszédoknak összetörniük magukat a barátságért ?? Ja, hogy valamiféle "gazdasági" elönyöket várnak ? Na ez az echte magyar mentalitás csúcsa.... Sorry. Én meg pl. ilyenkor szégyellem magyarságomat.
   De visszatérve a költözésre. Nagyobb faluból kisebb faluba költözünk BW-ben, egyre "mélyebbre" az öshonos bennszülött svábok közé. Még messze nem lakunk ott, de ugye ilyen helyen híre van az újak érkezésének. Egyre nagyobb intenzitással kell ügyintéznem a faluban és még én is le vagyok nyügözve. Többen nevemen köszöntöttek még mielött a számat kinyitottam volna, és pontosan tudják azt is, hogy magyarok vagyunk. Maximális bizalomban és segítökészségben volt részem eddig, ami csak megerösítette bennem, hogy nem volt rossz a döntésünk. És innen csak rajtunk múlik, hogy ne rontsuk el ezt a megelölegezett bizalmat.
   Most én is kérdezhetném, hogy miért van az, hogy (legalábbis ilyen szempontból) velünk csak jó történik ???

   Törlés
  2. Karma? :) Viccet felreteve, mi sem vagyunk parasztok. Ha visszaolvasol, bennunket nem igy fogadtak. Megjegyzem, a masik szomszeddal mas a helyzet. Igaz, ok nem svajciak. ;)

   Törlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

   Törlés
  4. "Most rohadtul aktuális és konkrét esetröl tudok beszámolni. De elötte: miért kéne a szomszédoknak összetörniük magukat a barátságért ?? Ja, hogy valamiféle "gazdasági" elönyöket várnak ? Na ez az echte magyar mentalitás csúcsa.... Sorry"

   Ezt egyébként nem értem egészen, ha rám céloztál.
   Nem írtam soha, hogy barátkozni akarok, főleg nem hátsó szándékkal.
   Visszautalva a korábbi posztra, a szomszéd volt bunkó velünk és nem fordítva.

   Törlés
 6. Dehogy rád! Vivi hsz.-ére... Nem téged cikizlek egyáltalán, söt nem cikizek senkit. Csak szimplán bosszant, ha 256.-szor hallom, hogy a svájciak/németek nem fogadják be/el a külföldieket/magyarokat. Egy fenét. "A" faluban "B" svájci így viselkedik "c" külföldivel, míg "d" faluban "e" német amúgy az "f" külföldivel.
  Igen nekem valahogy sokkal több pozitívum jutott, nem mondom, hogy karma. De tény, hogy magas szinten beszéltem németül, amikor idejöttem, elötte (5 év suli/kolesz az NDK-ban) megtanultam alkalmazkodni (nem simulni, nem benyalni !!) és minden esetben, ha vélt vagy valós sérelem ért, feltettem magamban a kérdést, hogy én hogy viselkedtem volna az ö helyében...
  Mellesleg, nagyon fel vagy piszkálva, hallod-é... A lakástéma bosszant?
  Valamennyire figyelemmel követtem a dolgokat és tudod, hogy én is dolgoztam épitési vállalkozóként, igaz itt Németországban, no és nem ma.
  De a probléma már akkor is hasonló volt (oké, a svájci lakáspiac két hatvánnyal macerásabb és elmebetegebb a németnél..). És most szívedre a kezed: te, a virtuális magyar lakásodat/házadat ugyanolyan szívfájdalom nélkül adnád ki egy bolgár építöipari vállalkozónak munkásszállásnak, mint egy helyre kisgyermekes magyar házaspárnak pl. ?? Ugye, hogy nem?
  Te tudod, hogy nem fogod szétszarni a házát, és ha igen, akkor is helyre fogod állítani, de ö ezt nem tudja, nem hiszi és nem ezt olvassa nap, mint nap a helyi Blick-ben. Mellesleg nemzeti hovatartozás nélkül, az építöiparban dolgozó ilyen-olyan "gyerekszobájú" emberek sajna nem keveset tettek azért, hogy ez a megközelítés ne is álljon olyan messze az igazságtól (azt hiszem erröl a témáról és saját tapasztalataimról többkötetes regényt tudnék írni, sajnos...). Mi annak idején azt a megoldást alkalmaztuk, hogy az emberi kapzsiságra alapozva szemtelenül ráígértünk a kiszemelt kégli árára (hirdették ezerért, ajánlottunk kettöt...). Ugye jött a "nincs az a pénz....., vagy lehet, hogy mégis?" effektus és mindig volt lakásunk a melósainknak. Igaz megértünk olyat is, hogy a tulaj azt mondta, hogy szó sem lehet róla, ö ennyiért hirdette meg és punktum. Nooormális? (Mondjuk nem is kaptuk meg azt a kéglit...)
  Sajna ezek a dolgok együtt járnak ezzel a világgal, és még azt sem mondom, hogy ez a fajta diszkrimináció a magyarságnak szól, sokkal inkább a munkászállási státusznak. Na jó, a kelet-európaiság se a jó irányba mozdítja a mérleget.
  Aztán persze lehet, hogy Svájcban ez is másképp müködik és nem ér sokat a tanácsom, de ez is csak azt bizonyítja, hogy nem lehet semmit sem általánosítani.
  (Mellesleg lásd ehhez L.M. : "a HÁ-n mindenki hazudik..." és arany haverunk, Hinta elméleteit...)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm a korrekt hozzászólást (tőled ezt is várom. ;) ).
   "Mellesleg, nagyon fel vagy piszkálva, hallod-é..."
   Igen, így van.
   Kb. 3/4 éve ömlik a szar a nyakunkba, mindenféle szinten. Hidd el, nem tettünk érte. Ez van.

   És ez csak egy dolog.
   Én valóban sokkal többet "vártam" a svájciaktól, és most egy kicsit csalódott vagyok. Ugyanazok a problémák, mint otthon. Lehúzás, átvágás, csalás.
   Erre próbálok rávilágítani.

   Nem várok vörös szönyeget, de nem kirántott karddal rohangálok, maximálisan próbálok kedves/normális és a többi lenni, hogy még egy hangyafasznyi indokot se adjak arra, hogy leuusländerozzanak. Épp ezért érint érzékenyen, amikor mégis ezt kapom, akár a hátam mögött is.

   A lakástémát pont azért nem értem, mert olyannyira be van biztosítva a tulajdonos, hogy felesleges a para. Itt a törvény őt védi.
   " te, a virtuális magyar lakásodat/házadat ugyanolyan szívfájdalom nélkül adnád ki egy bolgár építöipari vállalkozónak munkásszállásnak, "
   Nem virtuálisan, ki volt adva többször is. És a magasan kvalifikált magyar bérlő jobban lelakta/ellopta, mint azt bárki gondolta volna.
   :(
   Szóval, előre nem megállapítható a végkifejlet. Voltam már itt élő szintén magasan kvalifikált házaspárnál, és - hogy is mondják?- seggel jöttem ki. Ha az én embereim úgy laktak volna, már másnap repülnek.

   Másrészről a garanciát vállalja a cég, de akár én is.

   Azt én sem gondolom, hogy a magyarságnak szól a diszkrimináció, mi is balkán vagyunk - szerintük.

   Azért "ismersz" már annyira, hogy a jó dolgokról is írok (különben már nem lennék itt), de attól herótom van, amikor valaki azt mondja, hogy nem igaz, amiről írok, csak azért, mert vele nem fordult elő.
   Igaz, ahogy az elején említettem, az utóbbi időben csak rossz dolgokról tudok beszámolni.
   De!
   Lesz ez még ígyse!
   :D

   Törlés
 7. Én is kösz a "hozzámállásodat"... :)))
  Sajnálom, hogy így el vagytok csüggedve, van ez így, amikor semmi sem úgy alakul. Nálam a munkaügy tett be az utóbbi pár évben, volt nekem is elba..ott döntésem, meg valahogy mindig rossz helyre nyúltam. De kimásztam belöle..
  Szóval "positiv denken" és elöre... !!!! :)))
  Jaj, most fingattam meg egy svájci nöt. A nejem dolgozott az itteni szállodájában ilyen "450.- eurós" (tudod: pl. heti két nap, 450.-ig bruttó=nettó) állásban. Ez elvileg jogilag ugyanolyan munkaviszony, mint bármely másik, persze van néhány speckó szabály, de pl. ugyanúgy jár a törvényes szabadság idöarányos része. Na a munkarend miatt ezt sokan hajlamosak úgy kezelni, hogy az a szabi, amikor nem dolgozol (:D), vagy kerek perec kijelentik, hogy az márpedig nem jár... A feleségemnek ez volt a harmadik ilyen állása, az elsönél maga a munkáltató minket kérdezett, hogy szerintünk hogy van ez (akkor néztem én utána, Google, 5 perc..). Ö is csekkolta a dolgot, ugyanarra jutott, mint én, majd miután kiszámolta, hogy a nejemnek így évi nyolc nap szabi jár, közölte, hogy mit ér azzal a nejem,hiszen nekem meg 30 nap van... Így "felkerekítette" az övét 20-ra (!), hogy együtt is tudjunk már nyaralni. Gondolhatod, hogy csak néztem bambán, de be is tartotta, amit ígért. A következö helyen már nem akartad tudni szabiról, de amikor jeleztem, hogy bocsi, itt és itt tessenek már utánanézni, akkor szó nélkül kifizették (idöközben ugyanis eljött onnan). Ezután jött a svájci picsa. Vele a kezdetek óta már dráma volt, stilusa és szarrágósága minden képzeletet felülmúlt. Nála is rákérdeztem, hogy akkor hogy is van a szabival. mire lazán elküldött melegebb éghajlatra. Közben a nejem felmondott, én meg úgy voltam vele, hogy most már azért sem hagyom a dolgot, írtam neki gyönyörü hivatalos levelet kérdéseimmel, gondosan idézve a megfelelö paragrafusokat, kiszámolva helyette, hogy mennyi szabi is járt volna. Lesöpörte azzal, hogy az ö jogi "osztálya" szerint ez nem így van. Elmentem hozzá személyesen, elkezdett velem a hülye a reggelizö vendégei elött sipítani, hogy "ez az én cégem, itt azt csinálok, amit akarok, maga meg a sajátjában csinálhat, amit akar". Na több se kellett, még aznap feljelentettem a munkaügyi bíróságon, a múlt héten megjött a papír a békéltetö tárgyalás idöpontjával. Másnap átutalta a pénzt (szabadságmegváltást) kommentár nélkül, igaz a számolásban -termézetesen a mi kárunkra- tévedett még kb. 20 eurót. Nem is akartam már vele foglalkozni, de mozgott a kisördög. Megírtam neki, hogy észleltem a hibát, de neveltetésem folytán nagyvonalúan eltekintek az összeg átutalásától abban az esetben, ha azt a saját munkajogi továbbképzésére költi.... :))) Természetesen, válsz nem jött. De nekem aznap kurva jó napom volt.... Gyarló az ember. :))))))))))

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Na!
   Pontosan erről mesélek. Csak most több az eset(ünk). És akkor még van egy csomó probléma, amiről nem is írtam. Ugye az ember nem teregeti ki az egész életét. :)
   Sajnos vagy szerencsére nem vagyunk olyanok, akik mindenre legyintenek.

   Megértem, hogy aki minden hónap x-én megkapja a zsíros svájci fizuját, az nem foglalkozik semmivel, az élet szép és kerek.
   Ismerem az érzést, én is dolgoztam alkalmazottként.
   Ettől még nem győzködtem az uramat, hogy milyen szép a világ, és milyen kedvesek az emberek, és még a tehenek is rózsaillatút finganak, amikor a rég elvégzett munka, kifizetetlen számlája után rohangált.
   :(
   Sajnos, ugyanezt látom itt is.
   Persze, hogy fel vagyok paprikázva.
   Nem az a célom, hogy átalánosan kijelentsem, hogy minden svájci köcsög, csak ne tegyünk úgy, mintha ez lenne a menyország.
   :)

   Törlés
  2. Háát, kifizetetlen számla.... Ismerös téma. Nekem ez vetett véget építöipari vállalkozási karrieremnek, igaz akkor még nagyon más világ volt itt is. És akkor fogadtam meg, hogy a jövöben csakis alkalmazottként, mert akkor a hó végén csörög a kassza akkor is, ha cigánygyerekek potyognak az égböl. Igaz erre is rácáfolt egyszer már újból N.o.-ban egy magyar (!!) cég.....
   Igen, az utolsó bekezdéssel teljesen egyetértek, de azzal a kiegészítéssel, hogy azért az arányok mások. Otthon az építöiparban jó, ha a cégek 20%-a korrekt a számlafizetést illetöen, itt inkább fordított az arány.

   Törlés
  3. "Otthon az építöiparban jó, ha a cégek 20%-a korrekt a számlafizetést illetöen, itt inkább fordított az arány."

   Ez így van, csak épp nem vígasztal, ha abba a 20 %-ba esel.
   Otthon már egyszer eljátszottuk, itt nem szeretném.
   :(

   Törlés