2015. március 24.

Mik vannak! - érdekesség

Cikk elé: a fejléc átalakítás alatt áll, kis türelem. Szépülünk.
:)

Érdekes cikkre bukkantam minap.

Aki az utóbbi években Svájcban él, bizonyára a saját bőrén tapasztalta az emigrációval kapcsolatos kérdéseket. 2014-ben a svájciak megszavazták az EU-ból érkező bevándorlók számának korlátozását, amivel kivívták az EU haragját is. A viszony azóta is hűvös Brüsszel és Svájc között.

A cikk szerint a "kamera-kész díszletek", a magas életszínvonal, a jó fizetések, és a csoki azonnali hozzáférhetősége (angol humor ?) miatt nem csoda, hogy sokan itt szeretnének élni.
Az ország 8 milliós lakosságának 23,8 %-a külföldi (külföldön született).

Hogyan oszlik el ez a nemzetek között?

1. Svájcban 299 ezer olasz él. Ez a legnagyobb külföldi populáció. Ez a szám megfelel Olaszország 11. legnagyobb városának, Velence a lakóinak számával.

2. A sorban a másodikak a németek, 292 ezer fővel. Ez a szám Mannheim lakosságának felel meg.

3. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Portugálok állnának fel, 253 ezernyi lélekszámmal. Portugália második legnagyobb városa Porto, ott laknak ennyien. A fővárosban, Lisszabonban többen laknak, mint Svájcban.


4. 110 ezer a francia rezidensek száma. Ez a 32. legnagyobb francia város, Rouen lakosságának felel meg.

5. Az országban 91 ezer szerb él, amely lélekszám Szabadka városának felel meg, ami Szerbia 5. legsűrűbben lakott városa.

6. Koszovó lakossága kb. 2 millió. Ebből Svájcban 87 ezer ember él, ami több, mint Koszovó második legnagyobb városában (Prizren) élők száma.
Ennél többen csak Pristinában, a fővárosban laknak.

7. Svájc 75 ezer spanyol otthona. Ez megfelel Toledo városának lakosságával.

8. A török lakosság kb. 70 ezer fő, ami Burdur lakosainak számával egyezik meg.

9.  A macedónok 63 ezren vannak, ami több mint Macedonia ötödik legnagyobb városa, a kulturálisan sokszínű Tetovo város lakosainak száma.

10. A tizedik helyen a britek állnak 41 ezer fővel. 
És akik nem fértek az első tízbe
- horvátok - 30 ezren,
- sri lankaiak - 27 ezren,
- hollandok - 20 ezren,
- amerikaiak - 20 ezren,
- brazilok - 19 ezren,
- eritreaiak - 17 ezren,
- kanadaiak - 7 ezren,
- asztrálok - 3 ezren,
és még 858 új-zélandi is regisztrálva van.

Sajnos, mi magyarok valahogy kimaradtunk a listából, pedig ha az első tízbe nem is férünk be, valahol ott lehetünk közvetlenül mögöttük.
Kutakodtam, de pontos számot nem találtam, egy évekkel ezelőtt olvasott cikk szerint (sajnos, nem találom), olyan 30-35 ezren lehetünk.
Tud valaki pontos adatot?
Eredeti cikk, angolul ITT:
Statisztikák, ITT:

15 megjegyzés:

  1. http://www.bfs.admin.ch/bfs/portal/de/index/news/publikationen.html?publicationID=5745

    5. oldalon Europában (1.6 Millió) talán mi is benne vagyunk. Ha jól tudom a BFS jó pénzért kiadja a részletes statisztikát is :-)

    VálaszTörlés
  2. Mar nem talalom, de 2005 környékén olvastam egy hasonlo publikaciot. Akkor olyan 10 ezer körülire tették az itt élö magyarok szamat.
    Bàr Finn

    VálaszTörlés
  3. https://www.pxweb.bfs.admin.ch/Table.aspx?layout=tableViewLayout2&px_tableid=px-x-0103010000_202\px-x-0103010000_202.px&px_language=de&px_type=PX&px_db=px-x-0103010000_202&rxid=b4cef3ec-7092-4bb2-a297-0c88f8058d5a

    Eszerint 2011-ben a svájci állandó lakosok közül 7780 fő született Magyarországon. A Svájcban tartózkodási hellyel rendelkező magyarok pedig 1604-en voltak. (Együtt tehát közel 9400 fő.)
    Kicsit keveslem a számot, többre gondoltam volna...
    Ugyanakkor, ha a 2010-es számot is megnézzük, akkor szembeötlő a növekedés dinamikája (6416+1333, azaz 1 év alatt 21%-os bővülés!)
    sajnos az oldalon frissebb adatok nem voltak elérhetőek.


    amúgy az itt olvashatók is izgalmasak:
    http://www.bfs.admin.ch/bfs/portal/de/index/themen/03/02/blank/key/erwerbstaetige0/auslaender.html
    gazdasági áganként mutatja be a svájci gazdaság "elkülföldiesedettségét" :). sőt, az is kiolvasható belőle, hogy mennyit változott a helyzet az elmúlt 20 évben.

    VálaszTörlés
  4. mégis vannak újabb adatok:
    https://www.pxweb.bfs.admin.ch/Table.aspx?layout=tableViewLayout2&px_tableid=px-x-0102010000_104\px-x-0102010000_104.px&px_language=de&px_type=PX&px_db=px-x-0102010000_104&rxid=d06bd0d6-8cbc-4e75-91c9-ea7112986c52

    (2013: közel 15 ezer fő, azaz 3 év alatt megduplázódott a magyarok száma)

    VálaszTörlés
  5. Én ezt is nagyon kevésnek gondolom, szerintem sokkal többen vagyunk.
    Ezt az is erősíti, hogy naponta (!) találkozom újakkal.
    És csak Argauban mozgok.
    Ma két magyarral találkoztam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. mondjuk ha maradt a dinamika, akkor a mostani szám már 25 ezer fő körül járhat. az illegálisok száma nem lehet jelentős?
      ill. a németországi lakosokat - ingázók - se tartalmazhatja a statisztika.

      Törlés
    2. Ebben már lehet valami.
      És akkor még nem beszéltünk a 90 napos engedéllyel dolgozókról, vagy az idénymunkásokról.

      Törlés
  6. Csak tudnám, hogy hogyan kerül Svájcba 27 EZER sri-lankai és 17 EZER afrikai néger eritreai?!

    Csak nem ők is sok ezer kilométeren keresztül nem találtak biztonságos országot és éppen Svájcban kellett menedékjogot kérniük?

    Annyira, de komolyan annyira kíváncsi lennék, hogy a semmiből hogy kerülnek ilyen csóró országokból, képzettségben abszolút elmaradott emberek a világ leggazdagabb országaiba a fél világon keresztül és miből élnek utána. És nem 100 meg 1000 db, hanem 27 és 17 EZER, amik nem 1-2 év alatt jöttek gondolom.

    Meg a sri lankaiaknak 8000 km-t kellett óceánokon meg mindenen keresztül vergődniük a világ leggazdagabb országába?! Ez most hogy?
    http://www.distancefromto.net/distance-from/Sri+Lanka/to/Switzerland

    Tényleg, komolyan, mindenféle rasszizmus nélkül most utánanéztem, hogy mennyi is az eritreaiak írni-olvasni tudása.
    Egy cikk azt írja, hogy 80% a férfiak körében, óriási javulás az utóbbi években, egy másik cikk azt írja, hogy az egész lakosság körében 64,6% 2010-ben. 2002-ben a férfiak 64%-a tudott írni-olvasni.

    És akkor itt még nem a svájci dialektusok vidámságairól beszélek, hanem hogy felismeri-e az anyanyelvének a karaktereit és le tudja-e írni.

    Mi az atyaúristent csinál ennyi és ilyen képzettségű ember Svájcban, amikor az építőiparban is mindig olvassuk tőled, hogy micsoda küzdelem van a munkákért?!

    Amúgy ugyanezeket a kérdéseket kérdezem magamtól akkor is, amikor itt, Ausztriában sárga fejkendős afrikai gyerektologatókat látok a villamosokon, meg pl. arról olvasok, hogy Németország 10 ezer szíriai menekültet fogad be (teljes lakosság írni-olvasás képessége: 79.6% ffi: 86% nő:73.6%).

    A másik pillanatban meg arról lehet olvasni itt a gazdag Ausztriában, hogy milyen magas a fiatalkori munkanélküliség, illetve az 50 éven felüli, itt született, anyanyelvi osztrákok helyi diplomával nem találnak munkát, mert "öregek". Németországban meg tény, hogy kialakult a working poor, azaz azok, akiknek 40 órás munkájuk van, egy jó vastag sok milliós réteg kénytelen szegénységben élni, mert olyan keveset keresnek.

    Akkor mire számít a kormány, mi lesz azokkal, akik alig tudják leírni a saját nevüket, nemhogy a fogadó ország nyelvét megtanulják és hasznos részei legyenek a társadalomnak.

    Máig nem értem a nyugat-európai jólét országoknak ezt a hozzáállását és még mindig fel tudok háborodni rajta.

    És most aztán abszolút lehet látni pl. a mai határátkelős történeten, hogy mennyiben különbözik kivándorlás és kivándorlás, menekült és menekült és micsoda minőségbeli különbség van közöttük.
    http://hataratkelo.blog.hu/2015/03/25/az_orszagnak_csak_koszonet_jar_hogy_befogadtak


    Azt már említettem, hogy 1800 eurót kap nettó évi 12x egy három gyerekes 2 szülős család, ha senki nem dolgozik a családból? Most akarják ezt megvágni itt Ausztriában, mert nem "sarkallja" egyik szülőt sem a munkára ez a sok segélyezés. Mivel ha elmenne Abdul dolgozni, kevesebbet keresne a család, mint így. Persze az 1800 euró nem sok 5 főre, kérdés, hogy még miket kap mellé a család (ingyen lakás, fűtéstámogatás, van itt minden ám). Mézesmadzag a segélyes sok gyerekeseknek egész Nyugat-Európa.

    Bocs a kifakadásért de ez a téma mindig felháborít ez az egész.

    Lukas M.


    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindenki számára vannak olyan témák, amitól rögtön ugrik.
      :)
      Én azt nem értem, hogy miért nem arányosak a befogadási "kötelezettségek".
      Svájc arányaiban sokkal több embert fogad, mint mások.

      A faluban is van egy menedékház, úgy néz ki, mint egy putri.
      :(
      És akkor nem beszéltünk a kedves befogadottak életviteléről.
      Ők marhára nem "hálásak", hozzák a mentalitásukat, és eszük ágában sincs meghúzni magukat.
      :(
      Kihasználják a legutolsó lehetőséget is, hogy ne legyenek hasznos tagjai a társadalomnak.
      Te, én, mi szponzoráljuk őket.
      :(

      Törlés
    2. Kedves Lukas, hogy miért? Ha még nem láttad, ajánlom figyelmedbe a Das Boot ist voll című filmet.

      Mi ismertünk az előző falunkban egy eritreai pasit, teljesen korrekt volt.

      A fiunknak pedig volt szíriai osztálytársa, akik idehozhatták az egyébként a háborúban biztosan halálra váró bővebb családjukat. Esetleg próbaként próbáld meg elmagyarázni egy hétéves gyereknek, hogy miért kell(ene) meghalnia "odahaza" a nagyinak és az unokatesónak, ha ők meg itt lehetnek.

      Az már tényleg baj, ha ki tudják használni a szociális rendszert hosszú távon keresztül. Ellenben ez már egy másik téma: ilyenkor illene a törvényhozónak befoltoznia a kiskapukat, és felállítani, ill. betartatni a követelményeket.

      Törlés
    3. Nézd Geza Kuhmann, a filmet nem láttam és tudom, vannak szép történetek, de be kell látnod, hogy az öregedő 300-400 milliós Nyugat-Európa nem tudja az egész világot megmenteni, pl. az 1.1 milliárdos Afrikát meg a 3-400 milliós Közel-Keletet.

      Éppen most, amikor az egész Nyugat-Európa gyakorlatilag csődben van (nézd meg az eladósodottságokat) és ez egyre rosszabb lesz az öregek miatt, akiket meg el kell tartani.

      "Az már tényleg baj, ha ki tudják használni a szociális rendszert hosszú távon keresztül. Ellenben ez már egy másik téma: ilyenkor illene a törvényhozónak befoltoznia a kiskapukat, és felállítani, ill. betartatni a követelményeket."

      Remélem nem gondolod komolyan, hogy olyan emberek, akik még az általános iskolát sem járták ki, minden negyedik-ötödik írni-olvasni sem tud az anyanyelvén, 3-5 gyerek a normális per család, na azok majd nem fogja kihasználni a szociális rendszert hosszú távon.

      Éppen akkor, amikor a HELYI fiatalok és öregek sem kapnak munkát anyanyelvi tudással!

      Képzeld azt is el, hogy a helyieknek csak x hónapig adnak segélyt, míg a világ másik végéről idehurcolt családokat meg évtizedekig eltartják. Mit gondolhat szerinted egy helyi erről?

      Le kéne szoknia a megmentősdiről egész Nyugat-Európának mert már így is nagyon mélyen ülnek a szarban (már bocsánat).

      Ráadásul mint a rák, úgy vonzzák egymást az ilyen családok családegyesítéssel (számolj utána, 4-6 gyerek/család és a rokonokat is hozzák meg a nagyszülőket), ezen kívül az interneten meg az otthon maradottak között terjed, hogy X. országban full exclusive ellátás van életük végéig.

      A következményekről (iszlám, bűnözés, terrorizmus) meg nem is beszéltem még.

      De ha nekem nem hiszel és ezt támogatod, akkor tessék:

      Svájci kanton csődben:
      http://www.dailymail.co.uk/news/article-2758055/Outraged-Swiss-village-1-000-residents-forced-raise-taxes-African-refugee-mother-seven-moves-costs-40-000-month-benefits.html

      http://www.unzensuriert.at/content/0017288-Schweizer-Gemeinde-wegen-Asylanten-fast-pleite

      Az ISIS-hez utazó és nyugati embert lefejező Johadi John és családja 20 évig 1 percet sem dolgoztak Angliában:
      http://www.dailymail.co.uk/news/article-2978334/Jihadi-John-family-s-20-years-benefits-s-cost-taxpayers-400k-house-fanatic-relatives-upmarket-areas.html

      Lehet ezt egyáltalán támogatni?!

      Lukas M.


      Törlés
    4. Azt hiszem te elolvastad amit írtam, de elfelejtetted értelmezni, amiket írsz az pedig a hőbörgés és- a gyűlölködés határán mozog, részemről a "vitát" itt nem folytatnám veled, ha nem haragszol.

      Törlés
    5. Ez nem gyűlölködés, ezek tények. Ha valamelyik bekezdésem nem igaz, nyugodtan próbáld megcáfolni.

      Amúgy nem lepődök meg, a legtöbben elköszönnek, ha érveket kéne hozni az ellen, amiket mondok vagy kimoderálnak vagy trollnak/nácinak/rasszistának és gyűlölködőnek vélnek.

      Most én is visszavághatnék azzal, hogy "Azt hiszem te elolvastad amit írtam, de elfelejtetted értelmezni". A menekültes témára az a válaszom még egyszer röviden, hogy be kell látnod, hogy az öregedő, már most csődben lévő 300-400 milliós Nyugat-Európa nem tudja az egész világot megmenteni. Pont.

      Lukas M.

      Törlés
  7. A sri lankaikat azóta megtaláltam:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Sri_Lankans_in_Switzerland

    Az egész világon pont a 8 milliós Svájcnak kell megmentenie a tamilokat 8000 km távolságból? Mi ez a baromság? Amikor ott van az 1,3 milliárdos India mellettük?



    VálaszTörlés