2015. szeptember 8.

Átlagfizetés

Azt gondoltam, hogy egy-egy témát nem árt időszakonként aktualizálni, kiegészíteni. A legtöbb kérdést a bérekkel kapcsolatban kapom, ezért most ismét a fizetések a téma, statisztikai adatokkal alátámasztva.
Korábban ITT írtam a témáról.

Sok esetben találkozom azzal, hogy sokan ferdítenek egy picit a saját fizetésükön, sok városi legenda kering arról, hogy mennyi, az annyi.
Zárójelben jegyzem meg, hogy mi (tisztelet a kivételnek), még mindig nem értünk meg arra, hogy bizonyos témákat magánügynek tekintsünk, ezért az első találkozások első öt kérdésének egyike a "mennyit keresel"...
Igaz, sokakban dúl a közlési vágy, ha nem kérdezik, akkor is mondja. És akkor még nem beszéltünk az "én jobb vagyok, többet keresek" effektnél, tehát "behazudnak" egy olyan bért, amit az otthoniak vagy az ide frissen jövők meg jól elhisznek. A szorzó néha nem tizedes jegyű szám.
:)

De ez most nem társadalomismereti óra, jöjjenek a statisztikai adatok:
(Az adatok 2012-ből származnak, azóta jelentősen nem változtak.)

Az első táblázatban a nagy átlag található ágazatonként.
Jól látható, hogy az átlagfizetés alja 5000 frank alatt van valamivel és a teteje 8000 ezer frank körül.
A legjobban a bankszakmában lehet keresni, de több ágazat teljesít gyengén. Legkevesebb fizetés a vendéglátóiparban van.




A következő diagramm a köz-, és a privátszféra adatait tartalmazza, átlagosan.
Nem árt azt figyelembe venni, hogy Svájcban jóval nagyobb hangsúlyt kap a képzettség mértéke, és a gyakorlati évek szerinti elérhető bérjövedelem, mint jelen pillanatban otthon.



Mivel, az állami szektorban dolgozók bére szigorú szabályok közé van szorítva, ezért a következő kimutatások a privát szféra adatait mutatják. Azt hiszem, ez érdekel a legtöbbeket.

Az alábbi diagram a képzettségi szintenként vizsgálja a fizetéseket.
Azt hiszem, hogy nem kell magyarázni, minél többet tanul valaki, annál magasabb bért érhet el.
Itt egyetlen adatra hívnám fel a figyelmet: az tisztán látszik, hogy a nők mindenhol kevesebbet keresnek, mint ugyanazon képesítéssel rendelkező férfi munkavállalók. A legmagasabb (egyetemi) végzettség esetében még jobban kileng a mutató.
Tehát, hiába "seggel" ugyanannyit egy nő, mint egy férfi, a keresete akár 3500 frankkal kevesebb.
:(




Ha már témánál vagyunk, lássuk a nemenkénti megoszlást, kiegészítve az életkorral:






A következő táblázat igazolja a más sokszor elhangzottakat, és sokszor cáfoltakat. A külföldiek bére bizony alatta marad a helyiekének.



Gondolom, bennünket ez a téma érdekel a legjobban, ezért beteszek egy linket, ahol a belföldi-külföldi, férfi-nő, képzettség, lakhely szerinti különbségeket lehet vizsgálni, egy változtatható táblán (alul), ITT:

A keresetek szempontjából az sem mindegy, hogy ki hol telepedik le. Az alábbi kép azt mutatja, hogy bizony bérek tekintetében az olasz részen élőknek kell kevesebbel beérnie.
Az adatok mellett a kantonok rövidítése is megtalálható, könnyen kikereshető, hol mennyi az átlagos / elérhető jövedelem.



Ezt a táblázatot csak áttekintésre ajánlom, mert sokaknak szívinfarktus közeli állapotot okozhat, ha jobban belemélyed.
Ebben a felsővezetők bére látható, ágazatonként.
Az tisztán látszik, hogy a gyógyszeripar, a bankszektor, a biztosítási cégek, a telekommunikáció és a kutatás-fejélesztéssel foglalkozó ágazatban fizetik meg menedzsereiket a legjobban.
Vezetőként nem lehet meggazdagodni a korábban említett vendéglátóiparból, építőiparból és a többi szolgáltatási terület sem fizet túl jól.

A táblázatokat, ITT találod eredeti verzióban.

Jó csemegézést kívánok!
:)

61 megjegyzés:

  1. Nagyon jó összeállítás!

    Felmentem a svájci statisztikai honlapra, még érdemes lett volna a béreloszlást beszúrni.

    http://www.bfs.admin.ch/bfs/portal/de/index/themen/03/04/blank/key/lohnstruktur/lohnverteilung.html

    Még egy kérdésem lenne: mennyik kb. a kiadások a német részen?
    Persze tudom, hogy attól függ, hogy hol laksz meg melyik kantonban, de mennyit neveznél már egy "jó" fizetésnek a német részen?

    Az eloszlás alapján az tippelném, hogy a 4-6000 az bőven az átlag, abból nagyon félretenni sem lehet, a jól keresőket legalább 7-8k felé tenném, az viszont nem olyan sokkal több, mint egy 6k (nyilván van egy kis adóelvonás is, az még inkább csökkenti a különbséget).


    "nők mindenhol kevesebbet keresnek, mint ugyanazon képesítéssel rendelkező férfi munkavállalók."
    Ez nem igaz, ha ez így lenne, akkor minden, ismétlem, minden multi otthon meg külföldön is kizárólag nőkkel lenne tele (mert nagyon sok emberből válogathatnak), ha olcsóbban ugyanazt el tudnák végezni, mint a férfiak.

    Ez csak egy feminista dogma, sokan leírták már, hogy nem létezik és ha ésszel végiggondolod, akkor nem is létezhet:
    https://www.google.at/search?q=age+gap+myth&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=87DuVYWOMce7UfuMl_AP#q=wage+gap+myth

    Az meg hogy a külföldiek bére kevesebb, mint a helyieké, nyilvánvaló, ha sok menekültet meg egyéb rossz képzettségűt fogadtak be. A bajt én abban látom, amit korábban is írtál, hogy ugyanazért a munkáért egységesen kevesebbet fizetnek a külföldinek, mint a helyinek, pedig a külföldi ugyanolyan jól végzi a munkáját, mint a helyi.

    LM

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi a kiegészítést.
      :)
      Nehéz kérdés, mert ugye nem mindegy milyen színvonalon él az ember.
      Mi megéltünk 3 ezerből is, amikor jöttünk, most meg majdnem ennyi csak a lakás.
      Nagyjából jól lőtted be, én is ezt tippelem.

      Figy! Én nem vagyok feminista, de otthon is ezt tapasztaltam, a saját bőrömön. :(
      A cégnél azonos beosztásban, azonos felelősséggel kilenc ember dolgozott. Hárman voltunk csajok, és nagyságrenddel kevesebbet kerestünk, mint a fiúk.

      Igen, a külföldi esetenként jobban dolgozik, mint a helyi. Ugyanakkor azt is látom, hogy nem ismerik el a külföldi végzettséget, és besorolnak a "malus" kategóriába. :(
      Ez jellemzően a középfokú végzettségre vonatkozik.

      Törlés
    2. Volt egy ismerősöm, aki tanárként jött ki. Már nem emlékszem, hogy milyen diplomája volt, de nem honosították. Ok, gondolta, majd tanul valamit. Az érettségijét sem fogadták el. :(

      Törlés
    3. ausztria európai összehasonlításban az egyik legnagyobb nemi diszkriminációval büszkélkedhet, de sajnos mindenütt megfigyelhető. ausztriában kampány is volt, szeptember környékén, hogy mostantól év végéig a nők "ingyen" dolgoznak (a diszkrimináció miatt). pl.:
      http://www.wien-konkret.at/soziales/gleichbehandlung/beruf/einkommensschere/
      http://www.statistik.at/web_de/statistiken/menschen_und_gesellschaft/soziales/gender-statistik/index.html

      ennek a létét tagadni, khm, furcsa.
      olyannyira közismert téma, hogy az osztrákok külön számológépet csináltak rá, ami megmutatja, hogy adott munkakörben / tapasztalattal / tartományban / ágazatban / etc. (még jó néhány paraméter szerint) mennyivel kap UGYANAZÉRT a munkáért kevesebbet egy nő, mint egy férfi:
      https://www.gehaltsrechner.gv.at/

      erről a témáról nem is vitatkozom, mert ez számomra a közismert, széles körben elfogadott (elismert) tények kétségbevonása.

      Törlés
    4. Ab 10. Oktober arbeiten Frauen statistisch gratis
      http://diestandard.at/2000006417026/Ab-10-Oktober-arbeiten-Frauen-statistisch-gratis

      Törlés
    5. Köszi, ez nagyon érdekes. Nekem otthon épp 20 % pont volt a különbség.

      Törlés
    6. Kedves Névtelen,

      te el tudod képzelni, hogy a nők ugyanolyan munkáért ugyanolyan végzettséggel ugyanolyan teljesítményért kevesebbet kapnak?

      Akkor miért vannak tele a büdös nagytőkés multik férfival, akik csak az olcsó munkaerő miatt vannak Magyarországon? Biztos a férfiak egységesen összefogtak, mert utálják a nőket! :D Feminista agymosás.

      Nem tépem a számat, a neten 100 helyen le van írva, hogy a nők rosszabb szakmákat választanak (pl. tanár, recepciós, titkárNŐ mindig nő), nem tárgyalnak olyan jól a bérért, sokszor részmunkaidőben dolgoznak meg kevésbé felelősségteljes poziban (gyerek miatt), vagy nem tudnak a család miatt akkora teljesítményt nyújtani de olvass utána.

      Svájci sapkának:
      "Hárman voltunk csajok, és nagyságrenddel kevesebbet kerestünk, mint a fiúk. "
      El lehet menni a főnökhöz kilincselni fizuemelésért vagy céget váltani. Tudom, könnyebb mondani, mint megtenni, de egy férfi is ugyanezt tenné vagy ha nem teszi, akkor lúzer meg puhapöcs, de nőként lehet arra fogni, hogy "jajj, elnyomnak".

      Mondom, a 2 nem feladata biológiailag más, alapvetően a férfinak pénzt kell keresni, a nőnek meg a családdal kell foglalkozni, felesleges összehasonlítgatni őket, főleg, hogy a nők felfelé házasodnak pont biológiai okokból (elvileg a jövendő gyerek miatt, hogy a férfi a szüléskor és a kezdeti gyerekneveléskor el tudja tartani a családját), na ezekről miért nem zeng ódákat a média!

      a diestandardet nem kell linkelgetni, a derstandard feminista nyúlványa, örökös áldozatszerep és nősajnáltatás folyik ott (remélem azt a cikket is olvastad ott, hogy az egyetemeken kell javítani a női kvótát, így csak nőket vesznek fel phd-snak és a kommentekben férfiak panaszkodnak, hogy nem tudnak menni emiatt tudományos pályára,), meg azzal is tisztában vagy, hogy állami munkahelyre "ugyanolyan kvalifikáció esetén nőt vesznek fel", ez ki van írva minden egyes állami álláshirdetés aljára itt a fényes Ausztriában

      http://karriere.oenb.at/Jobs/Job?Job=1903

      Nagyon mennek nyugaton az állami meg országos médiából a feminista dogmák, pedig ha végiggondolod, akkor nagyon sok minden hazugság, érdemes utánaolvasni a dolgoknak.

      Ugyanaz van, mint a bevándorlókérdéssel, valakik (a média meg a kormány gyakorlatilag) eldöntötte, hogy mi a "helyes út" és ha ennek ellentmondasz vagy megkérdőjelezed, akkor náci vagy, a nőkkel kapcsolatban meg nőgyűlölő.

      Szerintem sokkal inkább a férfiak vannak elnyomva manapság, de ez egy másik téma, nézz rá a férfihang-hu-ra, teljesen kifordult magából a világ a nemi szerepeket illetően a feminizmus miatt.

      Amúgy meg ha "Ab 10. Oktober arbeiten Frauen statistisch gratis", akkor azt hogy számolgatják a feministák, hogy ha egy nő anyagilag felfelé házasodik (szinte mindig) és a férje pénzét költi, meg a lakásában lakik (vagy a férfi keresi meg a lakásra a 70-80%-át a pénznek) és igénybe veszi az összes szolgáltatását? Mert bizony ez megy itt otthon nagyon sokszor, itt meg magyar nő beházasodásakor meg aztán végképp.
      Akkor férfielnyomás van?

      De nyugi, ilyen cikkeket nem fogsz látni, mert ez már nőgyűlölet a média és a közvélekedés szerint.

      LM.

      Törlés
    7. Figy!
      Megtettem. Tudod mit válaszolt?
      "Egy nő soha nem lehet jó vezető, egy nő nálam soha nem fog annyit keresni, mint egy férfi."
      Na, ezt minek nevezed?
      :)
      Megjegyzem, vannak olyan helyzetek, amikor az ember nem ugrál. Attól még egy férfi sem puhapöcs...
      Pláne, ha el kell tartani a családot.
      :(
      A statisztikában valamit nagyon félreértettél. Az összehasonlítás azonos szakmák esetén érvényes. Itt most nem arról van szó, hogy ki, milyen szakmát választ. Nyilván nem lehet összehasonlítani egy takarítónő bérét egy professzorával.
      Az viszont nagyon nincs rendben, hogy egy professzor csak azért keres többet, mert neki pöcse van.
      :)
      A másik: nyugaton megteheti egy nő, hogy nem dolgozik, de otthon nem. Hacsak nem top-manager vagy vállalkozó a férfi.
      Ezen is felesleges vitázni, én is szívesen maradtam volna otthon, és lettem volna "csak" anyuka, feleség.
      :)

      Törlés
    8. ""Egy nő soha nem lehet jó vezető, egy nő nálam soha nem fog annyit keresni, mint egy férfi.""

      Hát, ez nagyon nehéz kérdés. Mondanám, hogy menni kell feljebb a ranglétrán a főnök főnökéhez, de akkor már az állásoddal játszol.
      Elmenni sem tudtál volna máshová, mert Magyarországon ugye mindenki mindenkit ismer ágazaton belül (amúgy Ausztriában is kb.), így lecsekkolnak előtte, hogy miért rúgtak ki/mentél el és ha elterjed, hogy visszabeszélsz, az sokaknak ugye nem tetszik.

      "vannak olyan helyzetek, amikor az ember nem ugrál"
      Nyilván, én is pontosan tudom, hogy kb 28-35/40 éves koromig van a szakmai csúcsom, utána behúzhatom a fülem-farkam, mert már "öreg" leszek, meg lehet, hogy a hajtást sem bírom már annyira. Így addig kell kialakítani valami karrierfélét, ezt próbálom most csinálni.
      Amúgy nagyon esélyes, hogy pár hónap múlva hazamegyek, mert leépítés van nálunk a cégnél és lehet, hogy elküldenek, a felmondási időt meg kifizetnék. Már eléggé elegem van az itteni dolgokból főleg emberi oldalról, így aztán lehet, hogy otthon leszek egy kicsit és majd úgy jövök vissza már valakivel/családalapítás szándékával (szerintem ez a tuti szcenárió, nem az egyedül kimenés, főleg férfiként azok miatt, amit már írtam).

      "A statisztikában valamit nagyon félreértettél. Az összehasonlítás azonos szakmák esetén érvényes."
      Nem értettem félre, de el nem tudom képzelni, hogy ez így lenne.
      Ott a gonosz multi Magyarországon, van 5db 40 éves férfi meg 5 db 40 éves nő, mind mérnök, mind ugyanaz a végzettségük, ugyanolyan jó a tapasztalatuk ÉS a nők olcsóbbak, akkor miért ne kizárólag a nőket választaná a Svájcban adócsaló (bocs, legálisan adóoptimalizáló), mindenen spóroló multi (hiszen ezért van ott!).
      Amúgy szerintem a wage gap nagy része abból fakad, hogy nagyrészt a nő feladata még mindig a gyerek itt nyugaton is meg otthon sokkal jobban (nagyon helyesen), így ugye a nőknél 28-30 körül már beleárazzák a munkáltatók, hogy szülni fog, így nem lehet rá hosszú távon számítani, miután meg szült, hogy úgyis a gyerek az első (nagyon helyesen) és nem a munkahely, míg a férfinak, ha van felesége, akkor a munka az első, a nőnek meg a család (szerintem helyesen).

      Én láttam már 40-45 éves gyerektelen, családtalan női professzorokat az egyetemen meg multis vezetőket, hát mindegyik munkamániás és frusztrált volt állandóan és kb. 0 női tulajdonsága sem volt (biztos "jó" vezetők voltak), olyan volt, amikor velük beszélték, mintha egy férfival beszélnél. Persze az életrajzuk tip-top volt és szakmailag a csúcson voltak mindig... na de megérte nekik? Szerintem 90% azt mondaná, hogy nem.

      Egyszer láttam statisztikát, hogy az osztrák nők 25%-nak nincs gyereke 40 felett, Bécsben ez a szám meg vmi 30% (nagyváros ugye). Vajon megérte-e nekik?

      Törlés
    9. Na persze már jön a feminista diestandard és megnyugtatja a nőket, hogy jól van ez így:
      http://diestandard.at/2000011670026/Ohne-Kinder-gluecklich-im-Alter

      De még van tonnányi vitatkozó cikk, hogy jól van-e ez így (frauen kinderlos, keress rá, ha érdekel).

      Amúgy érdekes, találtam egy statisztikát, ahogy kelet-nyugat Németország alapján, meg iskolai végzettség szerint van, hogy 45 év felett mennyi gyerekük van a nőknek.
      http://www.bpb.de/cache/images/3/139263-st-original.jpg?6DD80

      Jól látszik a feminista agymosás, meg a modern Karrierefrau nyugaton, a nők negyedének nincs gyereke, mert nincs hová feljebb választani és az elvárások az egekben vagy a munka fontosabb volt a gyereknél.

      Amúgy látod, már megint a gyerekvállalásnál kizárólag a nők szempontjairól beszélek, pedig a férfi a másik oldalon mindig ott van és, az összes cikk is arról szól, hogy a NŐ mit akar és nem arról, hogy mit a férfi a gyerekvállalással kapcsolatban.

      Márpedig ha a nő nem akar gyereket, és mindezt milliós számban, akkor milliós számban a férfiaknak sem lesz gyereke.

      Na mindegy, lehet, hogy én vagyok ilyen maradi, de ez is annak az eredménye, hogy Magyarország még annyira nem feminista, mint itt nyugaton. De egyáltalán, te elcserélnéd a gyerekeiddel való élményeidet pár 100ezer euróra, amiket ruhára, utazásra meg élményekre költötted volna?

      Szerintem még a felvetés is hülyeség.

      "A másik: nyugaton megteheti egy nő, hogy nem dolgozik, de otthon nem. Hacsak nem top-manager vagy vállalkozó a férfi.
      Ezen is felesleges vitázni, én is szívesen maradtam volna otthon, és lettem volna "csak" anyuka, feleség."
      Szerintem egy átlagos család itt is eléggé szűkösen él, mert azért olyannyira nem kapnak sok segélyt, csak azok, akik egyáltalán nem dolgoznak. Az tény, hogy sokkal jobb a helyzet, van Teilzeit-os munka Ausztriában rengeteg, de a költségek az egekben vannak.

      Pl: a férfi mediánt keresi, egész évben dolgozik
      http://www.statistik.at/web_de/statistiken/menschen_und_gesellschaft/soziales/personen-einkommen/jaehrliche_personen_einkommen/074885.html

      Ez nettó évi 28k euró, ami havi 2k (14 havi fizu van).
      Feleség keres mellé heti 10 órában nettó 500 eurót havonta.
      Na ja, gyerekenként kapnak kb. 200-at, mondjuk 2 gyereke van, az havi 400.

      Ez össz. 2k+ 500+400, 2900 nettó, ami egyáltalán nem kevés már, de 1 szobás lakás 700 eurtól kezdődik Bécsben, 3 szobás gondolom 1200 megvan simán, 1700 marad mindenre... na igen, igazad van, jobban jár az átlag család sokkal és még anya csak heti 10 órát melózik.

      De Ausztria nagyon családbarát, tonnányi segély meg támogatás van, elvileg a sulik ingyenesek, meg asszem a bölcsi is.

      Szóval úgy néz ki, hogy családdal érdemes idejönni (nem véletlenül jön annyi aljanép ide sok gyerekkel), de ami pont én vagyok, egyedülálló, karriert csináló, pénzt gyűjtő, na annak nem nagyon a progresszív adó miatt, meg hogy nem kapok semmi segélyt és nem nagyon veszek igénybe semmit (orvos, iskolák).

      Meg kettő dolgozó ember itt is sokkal jobban él, ha együtt laknak, úgy nagyon meg tud ugrani az életszínvonal, ha mindketten jól keresnek... igaz otthon is (mindketten 300k nettót keresnek, az 600k nettó havonta, 120 egy jó albérlet, 30 rezsi és marad 450k otthoni árakkal, az sem rossz, igaz sok minden majdnem ugyanannyiba kerül, mint külföldön, de otthon vagy).

      Akkor mondjuk úgy, hogy nekem, mint egyedülálló és jól keresőnek nem különösebben éri meg itt lenni, mert arányaiban ugyanúgy tudtam élni otthon (fizu harmada megspórolva egyedül élve), mint itt.

      Monológ befejezve, különben nem olvasod el, olyan hosszú lett. :)

      LM

      Törlés
    10. Na, ezzel most így, ebben a formában egyetértek.

      Törlés
    11. LM,
      ismerek valakit, aki 40 fölött kezdett el programozni. megbecsülik, és bőven "ugrál", válogathat az állásajánlatok között.

      a magyar lehetőségeket alábecsülöd:
      https://www.profession.hu/cikk/20130528/ezekben-a-poziciokban-gigantikus-fizeteseket-kaphat/2756

      Törlés
    12. Persze, ilyen is van, de otthon azért nem standard.
      Én, egy percre az ötventől nem érzem magamban a késztetést, hogy újat tanuljak (kivéve kedvtelésből).
      :)
      Köszi a táblázatot, évek óta nem láttam ilyen összefoglalást.
      Én sajnos a pénzügy területére már nem tudnék visszamenni, más ágatazban pedig a felét sem keresném.
      És mivel nem hiányszakma a HR, szerintem nem lennék versenyképes.
      Arról nem is beszélve, hogy nem tervezem a visszatérést.

      Ellenben sok fiatalnak jelenthet perspektívát, ha külföldi tapasztalattal mennek haza.
      Mondjuk azt jó lenne tudni, hogy mennyi valós, üres álláshely van.

      Törlés
    13. /Nevtelen2/
      @Nevtelen
      A hagyomanyos csaladmodellt, a karrierista gyerektelen satan feminista no felfogast, es a buntudatkeltest felejtsuk mar el.

      Talan ha nem jelentene a noknek sokkal tobb hatranyt es kockazatot a csaladalapitas, akkor tobben vallalnak be.

      En pl szivesen valasztanek parnak "lefele" valasztassal, csak tudod mikor viseli el barmelyikuk, hogy nekem sokkal jobb vegzettsegem es fizetesem van? A gyerekkel sem maradnanak otthon, es nem tennek elem a vacsorat, ami a hagyomanyos csaladmodell sajatja forditott esetben. A modell, amibol valahogy mindig kihagyjak a nem jo hazassagot, a valast, es minden mast most es mindorokke. Ja es nem koltoznenek velem ha jobb allast kapnek mashol.

      Törlés
    14. Nevtelen1: persze, vannak kiugró tehetségek mindenhol és kiugró fizetések is
      a fizukat keményen túlzásnak tartom, 2 millát nagyon kevesen akasztanak otthon, de 1 milla felett is

      az IT 850k reális 10-15+ év tapasztalattal
      az üzleti fizukon nevetnem kell, senki nem kap 3-5 év tapasztalatra 650-1 millát soha sehol, az ez igaz lenne, oda tódulna mindenki
      xy menedzser meg kb, mindent takarhat cégtől függően


      Névtelen2: nyilván mindkét félnek nehéz, de nekem ne mondja senki, hogy a világ leggazdagabb 10%-ban lévő Németországban, sőt Ny-Németország a világ top5%-ban van, a nők nem tudnak gyereket szülni, mert az milyen kockázatos...sokkal több segély van, mint otthon meg az otthoni átlaghoz képest jólét az egyszerű embereknek, mindez Ny-Németországban, aztán keleten, a szegényebb és a nagyobb munkanélküliségű keleten mégis többen szülnek, hogy is van ez?!

      Itt Ausztriában kizárólag a segélyből meg lehet élni, ha van 2-3 gyereked életed végéig nem is szarul egy k-eui színvonalhoz képest. De itt jobb szoc. háló, mint Németországban, de ott sem lehet nagyon rossz. Magyarok ír/angol blogokon is panaszkodnak, hogy tonnányi a segélyes ott is.

      "En pl szivesen valasztanek parnak "lefele" valasztassal,"
      A legtöbb nő meg sem látja a nála rosszabb anyagi helyzetben lévő és kilátásokkal rendelkező férfit. Persze te kivétel vagy, az interneten mindenki szép, okos, toleráns és elfogadó, na meg kivétel.
      Szerintem bármelyik férfi cserélne a nője helyzetével, mert a ma a szülés/háztartásvezetés/nevelés sokkal könnyebbé vált, mint a 40 évig tartó gályázás, ahol konstansan kell hozni a jó fizut haza, különben kb. éhen hal a család.
      Hosszan beszélhetnénk erről, de minek. Nézz rá a férfihang.hu weboldalra, ott le van írva sok minden a férfiak szemszögéből, amit soha nem mondanának a szemedbe, mert akkor nőgyűlölőnek lennének titulálva az agymosó feminista médiának köszönhetően, ami kiskorunktól körülvesz.

      LM.

      Törlés
    15. Névtelen2: itt kezdd: http://www.ferfihang.hu/2011/10/20/ferfihang/

      Törlés
  2. érdekesek a számok.

    kicsit offolok, ha szabad, az érem másik oldaláról, avagy lakásbérleti díjak és annak változása az elmúlt 15 évben svájcban. a diagram mutatja a "forrópontokat" (hegyeket), ill. a bérleti díjak időbeli változását:
    http://blog.tagesanzeiger.ch/datenblog/index.php/9964/wo-mietpreis-berge-sich-erheben

    (Lukas, úgy tudom, hogy főleg az IT érdekel. egy átlagos java fejlesztő 3 év gyakorlattal évi bruttó 90-100 ezer CHF körül kap (nem zürichben, ott valamivel magasabbak a bérek). az elvonás alacsonyabb, mint ausztriában (a bruttó 100 nettója durván 73, a pontos érték kantonfüggő, akár 5-10e chf eltéréssel).
    ugyanilyen paraméterekkel ausztriában kb. bruttó 40-45 ezer EUR-t kapna.

    egyébként a német-osztrák-svájci bérek reálértékének összehasonlítására van egy jópofa kalkulátor, ami mutatja, hogy ha mondjuk évi 44e eurót keresel ausztriában, akkor ugyanolyan életszínvonalhoz 73e frankot kell kapnod svájcban:
    http://www.lohnanalyse.at/at/loehne/details/softwareentwicklerin.html#tab5
    de mivel 95-öt kapsz, ezért ennyivel (30%) magasabb életszínvonalat tudsz magadnak biztosítani, ill. plusz megtakarítást képezni.
    ha bizonyos szolgáltatásokat egyáltalán nem vagy nem svájcban veszel igénybe, akkor persze nagyobb, jóval nagyobb is lehet a különbség.

    becslésem szerint 1 fő 1500-2500 frankból szerényen meg tud élni (2500-ból már nem is annyira szerényen), kb. úgy, mint ausztriában 800-1400 euróból.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi.
      Az biztos, hogy a kevesebb adóelvonás mindig azoknak kedvez, akik jól keresnek, így nyilván az USA-ban a legnagyobbak a vagyoni különbségek meg Szingapúrban, meg Hong-Kongban, ahol alacsonyak az adók.

      Ausztria a megvalósult szocializmus, a nem igyekvőek tűrhetően keresnek, nettó 250-280 ezer Ft lehet az mediánfizu magyarra átszámítva, amit feljebb linkeltem, nem nettó 120 ezer, mint otthon.
      Erre gondolok:
      http://www.statistik.at/web_de/statistiken/menschen_und_gesellschaft/soziales/personen-einkommen/jaehrliche_personen_einkommen/074885.html

      26000 euró nettó, akik teljes évben dolgoztak (ganzjährig) és Vollzeit (40 órában), az nettó 1885 14x havonta vagy 2200 12x havonta. Ez ugye 660 ezer Ft nettó, de mivel az árak 2-2,5-3x drágábbak, attól függően, hogy mit nézünk, így ez kb 250-280 ezer Ft nettónak felelne meg otthon.

      Persze ez mind szép és jó, nagyon jó középosztályt csinál, csak ha valaki ennél többet akar/tudna, az lehúzza az adó.

      A felső 20%-ba 37000 évi nettóval lehet bekerülni Ausztriában, az 3083 nettó 12x egy évben, ha rögtön visszaszámolod, ez 925 ezer Ft, de otthon ez csak nettó 370 ezernek felelne meg 2,5-ös szorzóval számolva.

      És akkor nagyon-nagyon csúcsnak kell lenned külföldön, de mégsem jön el a kánaán, hogy összekeresed 10 év alatt egy családi ház árát itt kint. Ez amúgy 58000 EUR bruttó lenne évente, 4142 EUR havonta 14x, ami itt kint iszonyat soknak számít.

      Otthon viszont senki nem vágna fel egy 370 ezer Ft-os nettó fizuval, hogy ő aztán az isten fizu tekintetében.

      Persze az is benne lehet, hogy otthon mindig csak jól keresők között voltam, itt meg ismerek elég sok olyat, aki kulimunkázik/rosszul keres. Sok osztrák is csak álmodik az ilyen fizukról, az 58k EUR-ról évente, pont, mint otthon, na meg itt sokkal nehezebb eljutni felfelé, mert ugye külföldi vagy.

      Még azt is be lehet venni a számításba, hogy otthon kb 120 ezer Ft a medián bér, de szerintem ez lazán lehet több a sok fekete meg szürke fizu miatt. Én mindig fehéren voltam foglalkoztatva a gonosz multi által, így nem ment soha zsebbe.

      Szóval a nagy különbség ott van az otthoni hoz képest, hogy az átlag alatti munkás túl van fizetve (láthatod a 20. és az 50. percentilis között 30% különbség van, ami nem túl sok), viszont onnantól meg alig akar feljebb menni a fizu, nem rugaszkodik el, mint otthon.

      Szerintem reálisan megcélozható a 75-80. percentilis fizuja, (felső 20-25% alja), feljebb már csak a vezetők kapnak meg az államigazgatás (itt nagyon jól tartják őket, nem úgy, mint otthon).

      Ez viszont olyan nettó 370-400 ezer Ft-os fizunak számít otthon, ami igen, otthon jónak számít, de azért nem esünk hasra tőle. Szerintem a nagyon jó fizu otthon a privát szektorban beosztottként az olyan 5-600 nettó lehet, ez a csúcs én úgy saccolom a felső 10-15 percentilis fizuja (80-85. percentilis), felette már csak a vezérigazgatók meg a politikusok vannak.

      Vagy ti mit gondoltok? Túl el vannak szállva a számaim?

      Lm.

      Törlés
    2. Még egy kitétel: ha valaki nem külföldön akar megöregedni, hanem haza akar menni (én úgy saccolom most, hogy csak a gyerekeket akarom külföldön felnevelni, otthagyni, aztán mi, szülők, majd hazahúzunk nyugdíjasnak 55-60 évesen), akkor érdemes minél többet spórolnia, ezt pedig Svájcban tudja legjobban megtenni.
      Akkor nem kell ingatlanra gondolni, ami a legnagyobb horror itt (amúgy rosszabbak az árak itt Ausztriában a fizuhoz képest is, mint otthon).

      Amúgy a kalkulátorban nem nagyon bíznék, nagyon sok minden függ a programozóknál a fizunál, de simán el tudom képzelni, hogy vásárlóerőparitásban is magasabbak a fizuk az alacsonyabb adók miatt, mint Ausztriában.

      Persze ha van család meg gyerek, akkor lehet, hogy a különbség el is veszik rögtön, hogy az anya nem tud melózni vagy kevesebb a Teilzeitos állás vagy pl. kevesebb a támogatás a gyerekre/fizetős a bölcsőde, de ez még nekem a jövő zenéje.

      Azt régen olvastam, hogy Svájcban nagycsaláddal (3 gyerek vagy felette) nem éri meg menni pont ezek miatt.

      Na majd meglátjuk.

      LM.

      Törlés
    3. A következtetéseid szerintem jók, annak ellenére, hogy a szorzóra egyáltalán nincs rálátásom, Ausztriát nem ismerem.

      Persze, az sem mindegy, hogy kinek mi az álomfizu.
      Én, itt arányaiban sokkal kevesebbet keresek, mint otthon. Igaz, nem abban a munkakörben, de szakmán belül.
      Ha azonos munkakörben dolgozhatnék (ahhoz itt kellett volna tanulnom), akkor más lenne a gyermek fekvése.
      :)
      Mondom ezt úgy, hogy amikor eljöttünk még nem ilyen barátságos volt az SZJA:

      Vállalkozóként sem minimálbérre voltam bejelentve, alkalmazottként meg minden fillér tiszta volt, mint a patyolat.

      Világos, ha valaki otthon - képzettként is - alig kereste meg az átlagot, annak az itteni mininálbér is óriási ugrás lehet.
      Szóval, ez egy nagyon érdekes és bonyolult kérdés.

      Törlés
  3. Én anno sokat nézegettem a lohnrechner.ch oldalt, ott érdekes adatokat találtam a kereseteket illetően (gondolom, ott is bruttó van mindenhol)... ha valaki, aki nálam jobban tud németül, megnézi, és leírja, "pontosan" mit hogyan kell értelmezni, megköszönöm :) (én speciel nyomdászt (könyvgyártás, napilap gyártás) néztem, 38-40 év körüli, 18-20 év tapasztalattal, hát... Zürich környékére egész szép fizetéseket írt... feltéve, hogy mindent jól értettem...)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. itt is megtalálható néhány munkakörhöz tartozó fizetés:
      http://www.lohnanalyse.at/at/loehne.html

      az adott szakmára kattintva nemenkénti, kantononkénti, stb. bontásban is megnézhetők az adatok.

      DruckerIn:
      http://www.lohnanalyse.at/ch/loehne/details/druckerin.html#tab1

      Törlés
    2. A tapasztalatot nyugodtan állítsd kezdőre...
      :(

      Törlés
  4. tény, hogy az IT divatos terület, ezért lehet, hogy nem mérvadó, de ott elismerik a nem-svájcban szerzett tapasztalatot is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így van. Ezért is írtam, hogy ez jellemzően kf. végzettségnél van így.
      Az IT és az egészségügy kivétel. Az eü. szakmákhoz külön elismertetési, rövidített eljárás van.

      Törlés
    2. Ahol hiány van vagy inkább részleges hiány, ott nem cécóznak és viszonylag normálisan fizetnek. A többi szakma szívás és megy keményen a diszkrimináció.

      Amúgy olvastam német fórumokat régen, még ők is panaszkodtak, hogy kevesebbet kapnak, mint az echte svájciak, pedig ők aztán németek...

      LM

      Törlés
    3. Így van. A német is külföldinek számít.
      Nem annyira, mint egy külföldi-külföldi, de mégis.
      :D
      :D

      Törlés
  5. Svajcban nincs minimalber, tehat mindenkinek szemelyre szabott a fizetese. Itt nagyon sok mindent vesznek figyelembe, de a lenyeg, hofy a munkaerö olcso legyen a munkaja pedig minösegi. A brutto berezesnel nem szabad összehasonlitani egy külföldit es egy svajcit ( vagy külföldit C tartozkodasival) mert itt van olyan, hogy forrasado (quellensteuer ), ami lenyegesen kevesebb mint a normalis ado. Ez ugy nez ki, hogy egy svajci az eves fizeteseböl lehet hogy 10000 chf- ot fizet adoba mig külföldi kollegaja ugyanazert az eves fizetesert cssk 2000 - et fizet.
    Ha svajci fizetesröl beszelünk akkor az adot is meg kell emliteni, mivel itt a kettö szorosan összekapcsolodik: )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezzel vitatkoznék.
      Egységes minimálbér valóban nincs, ellenben vannak ágazati minimálbérek, amit be kell tartani.
      Szerintem a személyi jövedelemadóval valami nem stimmel.
      Ha valaki Quellensteuert fizet, abból szinte semmit sem lehet leírni, míg az állampolgár nagyon sok mindent leírhat.
      Én Qst-t fizetek. Ha csak évi 2 ezret kellene fizetnem, a főtéren nyalnám ki bárki seggét.
      :D
      Aki 2 ezer frankot fizet évente, az havi brutto 3500 frankot keres (egyedülállóként). Ez nettóban - BVG-től függően -, 2800-3000 körül van. Az nagyon kevéske...vagy nem teljes munkaidő.
      Eddig bruttó bérről beszéltünk, a táblázatok is azt mutatják. Az adó mindenhol eltér, tehát kár is ezt belevonni.
      Megjegyzem, én azt tapasztaltam, hogy vannak "adóoptimalizált" kantonok, ahol valóban kevesebb az adó, ugyanakkor a lakásbérlet sokkal drágább, tehát amit nyersz a vámon, fizeted a réven.
      :(

      Törlés
    2. Quellensteuerböl is le lehet irni dolgokat, ha sajat adobevallast keszit az ember. Az egyetlen feltetel, hogy vissza is kapjon valamit: az eves fizetes 120kCHF felett kell legyen. Legalabbis Kanton BE-ben.

      Törlés
    3. Valóban, vannak ilyen tételek, pl. a C oszlopba befizetett összeg egy része.

      Törlés
    4. A bérek àltalàban hozzà vannak alakitva az adott kanton adorendszeréhez, megélhetési költségeihez. A Quellensteuer pedig egyértelmüen kedvezöbb mint a normàlis ado, majd ha odaér az ember megtapasztalja. Visszasirni akkor viszont sajnos màr nem lehet! :)

      Törlés
    5. Kar, hogy nem tamasztod ala a velemenyed szamokkal. Igy nem mond senkinek semmit.
      :(

      Törlés
    6. Kar, hogy nem tamasztod ala a velemenyed szamokkal. Igy nem mond senkinek semmit.
      :(

      Törlés
    7. Kar, hogy nem tamasztod ala a velemenyed szamokkal. Igy nem mond senkinek semmit.
      :(

      Törlés
    8. Der Unterschied lässt sich an der Steuerrechnung ablesen. Und er kann ins dicke Tuch gehen, wie Beispiele zeigen, die der Steuerexperte Kurt Widmer von KPMG für die Weltwoche ausgerechnet hat. Zum Beispiel in der Stadt Zürich. Ein Schweizer Haushalt ohne Kinder, der brutto 102 000 Franken im Jahr verdient, erhält vom Finanzamt der Stadt Zürich eine Rechnung über 9300 Franken. Wird dem Angestellten die Steuer an der Quelle abgezogen, weil er Ausländer mit Ausweis B ist, beträgt die Belastung nur 7500 Franken. Es macht steuerlich also einen grossen Unterschied, ob einer die Niederlassungsbewilligung B hat oder ob er den roten Pass besitzt. Die unterschiedliche Behandlung ist 1800 Franken wert.

      Törlés
    9. Magyarul röviden: Zürich kantonban egy gyerek nélküli háztartásba, ha az éves bevétel 102 ezer frank, akkor egy svájci 9300 frank Qst-f fizet, míg egy B-s csak 7500.-
      Hááát, nem tudom ki mondta ezt, és mi alapján, de ...
      Vagy csomagoljak inkább?
      Én itt 9948 frankot fizetek ilyen feltételek mellett.

      Törlés
    10. a comparis válaszol is kérdésre, melyik kedvezőbb:

      Welche Besteuerung ist besser für den Geldbeutel?

      Ein Vergleich zwischen Quellensteuern und ordentlichen Steuern ist schwierig, weil die Quellensteuern auf den Bruttolohn erhoben werden, während die ordentlichen Steuern auf den Lohn nach Sozialleistungen und weiteren Abzügen erhoben werden. Es kommt auf die individuelle Situation an, mit welchem System man weniger bezahlt. Wohnort, Arbeitsweg oder Pensionskasse haben zum Beispiel einen Einfluss darauf.

      https://www.comparis.ch/umzug-schweiz/immigration/news/2013/09/quellensteuer-steuerpflicht-expats.aspx

      Törlés
    11. (magyarul: nincs egyértelmű válasz arra, hogy a forrásadó vagy a svájci polgárokra vonatkozó jövedelemadó-e a kedvezőbb. lakóhelytől, nyugdíjkasszától és egyéb tényezőktől függ.)

      Törlés
  6. pár perc google után nekem az a benyomásom, hogy a külföldiektől vont quellensteuer mértéke ugyanannyi, mint a svájci állampolgárok jövedelemadója. az egyetlen különbség, hogy a svájcinak évvégén kell bevallást készíteni, a külfölditől meg havonta levonják.
    (megjegyzem, magyarországon is ugyanezt jelenti a forrásadó: a kifizető kötelessége az adó levonása és az adóhivatal felé továbbítása. mondjuk az is igaz, hogy elképzelhető, hogy az adóból levonható tételek köre szűkebb, ennek nem néztem utána.)


    Schweizer Staatsangehörige zahlen ihre Steuern am Jahresende, von ausländischen Arbeitskräften (ohne C-Bewilligung) wird der Fiskalbeitrag jeden Monat durch den Arbeitgeber direkt an der Quelle als so genannte Quellensteuer abgeführt. Der Arbeitgeber zahlt diese Steuer direkt an die Steuerbehörde in der Schweiz. Dieser Betrag ist je nach Kanton unterschiedlich hoch und kann sich jährlich ändern.

    Mit dem Quellensteuer-Rechner können Sie direkt online Ihren jeweiligen Steuersatz ganz einfach ausrechnen und die Kantone schweizweit vergleichen.
    https://www.comparis.ch/steuern/quellensteuerrechner/default.aspx


    ebből a cikkből (http://www.nzz.ch/auslaender-zahlen-oft-weniger-steuern-als-zuercher-1.8038997) kiderül, hogy zürichben egy anomáliáról van (volt?) szó, ott - legalábbis 2010-ben, amikor a cikk született - bizonyos esetben valóban kevesebbet fizettek a "forrásadósok", mint a többiek.
    de ez nem szándékolt és tendenciózus volt, hanem inkább technikai hiba következménye, amit könnyen lehet, hogy azóta orvosoltak.
    ("Bei der Quellensteuer handelt es sich um eine im ganzen Kanton erhobene Steuer, bei welcher ein einheitlicher Steuertarif angewandt wird, der auch die eidgenössischen, kantonalen und kommunalen Steuern umfasst. Da es für die Berechnung der Quellensteuer nicht auf den steuerrechtlichen Wohnsitz der Steuerpflichtigen ankommt und der jeweilige Gemeindesteuerfuss somit keine Rolle spielt, werden die Gemeindesteuerfüsse im Tarif als Mittelwert berücksichtigt. ")

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. magyarul: a forrásadóban átlagolnak egy csomó mindent, ami településenként sem egyforma (kommunális adó), így fordulhat elő, hogy bizonyos településeken (pl. zürichben) akár 1-2000 chf-fel kevesebb is lehet a forrásadó.
      hozzáteszem, kantonok között ennél egy nagyságrenddel nagyobbak a különbségek, a már idézett kalkulátor mutatja, hogy egy konkrét esetben (minden egyéb tényező változatlansága mellett) a "legjobb" kantonban 6200 chf lenne az évi adó, a "legrosszabban" pedig 17600 chf.
      https://www.comparis.ch/steuern/quellensteuerrechner/default.aspx

      Törlés
    2. Köszi, így másoknak is világos.
      Igen, korábban említettem, hogy pl. Schwyz kantonban vagy Obwaldenben kevesebb az adó, ugyanakkor drágább a lakásbérlet.
      Szóval, nem minden arany, ami fénylik.
      :)
      Úgy gondolom, hogy - ebben svájci könyvelőm is megerősített -, hogy amíg a jövedelem 100-200 ezer frank között van, nem érdemes rugózni, hogy hol érdemes lakni. Felette már meggondolandó.
      :)

      Törlés
    3. lehet az adók és a lakásbérlet összefüggésében valami. épp zug kanton adója a legalacsonyabb, és a napokban néztem, hogy zugban lényegesen magasabbak a lakbérek, mint zürichben! nem akartam hinni a szememnek, mert mindig zürichet bezzegelik. (zürich város bérleti díjai is jóval a zugiak alatt maradnak.)

      Törlés
  7. Tegyétek már meg, ha idéztek valahonnan, írjátok már le magyarul a lényeget.
    Ez így, német nyelvterületen kívül élőknek nem mond semmit.
    :)

    VálaszTörlés
  8. Hm, érdekes statisztikák, ezek alapján bevándorló nőként egyáltalán nincs okom panaszra (eddig sem gondoltam, hogy lenne), ez mindenképpen jó.

    VálaszTörlés
  9. Egy újabb névtlelen

    "becslésem szerint 1 fő 1500-2500 frankból szerényen meg tud élni (2500-ból már nem is annyira szerényen), kb. úgy, mint ausztriában 800-1400 euróból.)"

    A becslésed sajnos sántit. Nem lehet úgy megélni, mint Ausztriában a nevezett összegből, ahol az egy normál fizetés, Svájcban meg kb. a szociális segély összege. 1500-ból esetleg Hinter-Wallisban tudsz megélni egy 2-300 frankos szobában meg az ottani olcsó betegbiztosítással, amihez olyan szolgáltatás is járul. Egy nagyobb városban, például Zürichben örülhetsz neki, ha az 1500-ból kikerül a lakás és a betegbiztosítás. Aki annyit keres, annak még joga van szociális segélyt kérni kiegészítés képpen. A 2500-ból meg lehet élni szerényen. Nem csak kaját kell venni, amiből a minőségi nagyon drága, hanem ott vannak a havi fix kiadások, mint a rezsi, szemétmatrica, közlekedési bérlet, tv-díj, telefon, internet. Kötelező biztosítások, felelősségbiztosítás, önrész a betegbiztosításból, hogy csak az abszolut minimumot említsem. Fodrászhoz jobb, ha nem itt mész és ruhaneműket, cipőt is próbálj meg kiárusításkor venni, vagy a legolcsóbb boltokban keresni, ha ennyi pénz áll rendelkezésedre.
    De egy bevándorolni szándékozónak ekkora keresetre nem is adnak tartózkodási engedélyt, még mielőtt valaki átszámolná a "horribilis" összeget magyar pénzre és vérszemet kapna nekiindulni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. - a 800 euró ausztriában is a minimálbér szintje alatt van jóval.
      - svájcban egyértelműen jóval magasabb a pénzben mért életszínvonal, tehát vélhetőleg a legalacsonyabb bérből is jobban meg lehet élni, mint annak osztrák megfelelőjéből ausztriában.
      - az egyik legdrágább helyen, zürichben is 1300 euró alatt van a kiadó garzonok többsége. ez már a rezsit is magában foglalja, és bútorozott lakások közül lehet válogatni:
      https://www.comparis.ch/immobilien/result/list?requestobject={%22DealType%22:10,%22SiteId%22:0,%22RootPropertyTypes%22:[1],%22PropertyTypes%22:[],%22RoomsFrom%22:%221%22,%22RoomsTo%22:%221%22,%22FloorSearchType%22:0,%22LivingSpaceFrom%22:null,%22LivingSpaceTo%22:null,%22PriceFrom%22:null,%22PriceTo%22:null,%22ComparisPointsMin%22:0,%22AdAgeMax%22:0,%22AdAgeInHoursMax%22:null,%22Keyword%22:%22%22,%22WithImagesOnly%22:null,%22WithPointsOnly%22:null,%22Radius%22:null,%22MinAvailableDate%22:%221753-01-01T00:00:00%22,%22MinChangeDate%22:%221753-01-01T00:00:00%22,%22LocationSearchString%22:%22Z%C3%BCrich%22,%22Sort%22:1,%22HasBalcony%22:false,%22HasTerrace%22:false,%22HasFireplace%22:false,%22HasDishwasher%22:false,%22HasWashingMachine%22:false,%22HasLift%22:false,%22HasParking%22:false,%22PetsAllowed%22:false,%22MinergieCertified%22:false,%22WheelchairAccessible%22:false,%22LowerLeftLatitude%22:null,%22LowerLeftLongitude%22:null,%22UpperRightLatitude%22:null,%22UpperRightLongitude%22:null}&sort=1&page=5

      (a találati listában 1020 euró alatt van 20 zürichi kislakás bérleti díja)

      - a biztosítás 100-150 frankból megúszható (maximális önrészt vállalva)

      Törlés
    2. Bocs, de én még nem láttam 100 frankért KK -t.
      Elrulod, hogy hol lehet ennyiért hozzájutni?
      Nekem max. önrésszel is 300 felett van.

      Törlés
    3. ez pl. 127, de gondolom nem ez a legolcsóbb. engem graubünden kanton érint, ezért csak azt néztem:
      http://www.primster.ch/praemie/assura-chf126-nr175302/modell/hausarzt-modell/franchise/2500/jahrgang/1982/unfallversicherung/exklusive/ort/7473-alvaneu-bad-alvaneu-4364/

      kíváncsiságból megnéztem zürich környékét, 8913 Ottenbachban 152 frank lenne hasonló adatokkal.

      Törlés
  10. Még egy névtelen

    A Quellensteuer magasabb, mint a "rendes" adózás, mert semmit sem tudsz levonni belőle. Én 10k felett fizettem és a jövedelmem nem érte el a 100k-t.
    Ez egy nagy biznic a helyi gazdaságnak, azért nem akarják, hogy rendesen adózzon a szegény bevándorló, ha már beengedték.
    Én a fenti összeg után kértem papirokat adóbevalláshoz, arra nem is reagáltak. Következő évben személyesen odamentem, akkor már kénytelenek voltak adni. A számításaik szerint járt vissza nekem 1200 frank, amit nem kaptam meg, hanem nekem küldtek csekket, hogy annyit fizessek be. Hónapokig tartott, mire rendezőtt a dolog. Ennél a hivatalnál nagyon résen kell lenni és mindent rögtön megfellebbezni, mert ott vágják át a külföldieket, ahol tudják. Vannak más sztorik is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Khm... hogy mondhatsz ilyent?
      :D
      Ezek a derék helyiek nem is ilyenek...
      :D

      Törlés
  11. Még egy névtelen

    "Volt egy ismerősöm, aki tanárként jött ki. Már nem emlékszem, hogy milyen diplomája volt, de nem honosították. Ok, gondolta, majd tanul valamit. Az érettségijét sem fogadták el. :("

    Ez biztos régebben lehetett, mert most már elfogadják, legalább is a magyart. De ha valami miatt nem fogadják és van az illetőnek felsőfokú végzettsége, akkor azt fogadják el belépőként a felsőoktatásba. Az persze többnyire úgy van még Mo-n is,hogy pl. egy művészet szakos érettségivel nem lehet az orvosi egyetemre menni.
    De a tanári pályában van 1.2 csavar, ami miatt nem nagyon fogadják el a végzettséget. Abban ugyanis túl sok az ideológia és itt az ő ideológiájukat és módszereiket akarják továbbadni a gyerekeiknek, ezért nem leeht egy főleg régebbi magyar tanári diplomát csak úgy áthozni és azzal dolgozni. Én ismeretem egy srácot, akinek nem is régebbi végzettsége volt, hanem eléggé újkeletű, mégis alig ismertek el neki valamit a diplomájából, azt hiszem egy évet. Otthon középiskolai tanár volt, itt meg a tanárképző főiskolára járt, hogy tanító bácsi lehessen belőle az alsótagozatban, ráadásul még francia nyelvvizsgát is le kellett tenni hozzá.Ja és pincérként dolgozott, hogy éhen ne haljon a tanulmányi idő alatt.

    VálaszTörlés
  12. Huuuh jo sokminden van itt :) A svajci adorendszer egyedi, ahoz hogy ertse az ember jo erös svajci tarsadalomismerettel kell rendelkeznie. Külföldieknek es nem olyan reg ota itt elöknek:
    itt minden kantononkent valtozik!!! Az adozas a jogviszonyok, a beadando dokumentumok, az iskolai ügyek es a többi. Mindenki leirja a sajat esetet, es biztos igaza van, de nem irja oda hogy melyik kantonban törtent az eset, egy masik olvasva racafol, mert ö mast elt at egy masik kantonban, akinek szinten igaza van, es igy születnek a kommunikacios felreertesek. Tömören összefoglalva: Itt svajcban nem csak minden kanton rendelkezik elterö adozasi rendszerrel, hanem ez helysegenkent is elternek. Minden helyseg sajat adokulccsal rendelkezik ami a forrasadora is vonatkozik. Ha mar megemlitettem a forrasadot, akkor erröl röviden. Ez egy altalanyado es a munkavallalasi engedellyel rendelkezök fizetik. Minden honapba a munkaltato levonja a lakohelyenek megfelelö altalany adot. Az adohivatal közlemenye szerint minden munkavallalo a sajat hazajaban köteles adobevallast csinalni, ezert vonnak csak altalanyt, amit a hazai adobevallas es ezek dokumentummal valo bizonyitasa utan visszautalnak. (Erröl nem tudok többet)
    A svajci allampolgarok es a letelepedesi engedellyel rendelkezök adojarol : Itt minden ev elsö feleben ( települesenkent es kantononkent eleterö a beadasi hataridö) kell az adobevallast megcsinalni. Az itt elök nem csak a jövedelmük utan adoznak, hanem az ingosagaik es az ingatlanjaik utan is! Minden evben!!!! Az adopapiron fel kell tüntetni az auto tipusat es az evjaratot es ök ertekelik fel. A vetelar nincs a kerdesek között (Kanton Zürich)Itt 10 ezer Frankig az auto adomentes, bar ahol több auto van mar nem igy van, mert az erteküket összeadjak. Az ingatlanok es földterületek es egyeb vagyontargyakrol ebben az esetben nem tudok semmit, mivel itt nincs szemelyes tapasztalatom :) Van olyan kanton, ahol az adobevallashoz a bankszamla kivonatot is be kell adni, a fekete munka kiszürese okan. ( Tessin) Az adobevallas beadasa utan jön egy level a helyi önkormanyzat ado osztalyatol termeszetesen csekkekkel egybekötve. Ez a Gemeinde - und Kantonsteuer, avagy a helyi es kantonado. ennek a befizetendö adonak az x szazaleka (nem tudom fejböl) lesz a bundessteuer, az allami ado. Sok velemenyt olvastam, de sehol nem lattam megemlitve, hogy a helyiek nem csak a gemeindenek (települesnek) fizetnek, hanem Bernnek is. Az altalanyosok pedig altalanyt fizetnek amiben minden benne van. Az adolevonas egy masik törtenet, ahol meg van minden adva, hogy mi felett es milyen feltetelek mellett lehet a levonast igenyelni.
    Valaki azt irta hogy 1500 -bol meg lehet elni. ennyiert nem kap engedelyt. Ami svajcban kötelezö a betegbiztositas.. Ennek dija biztositotol, kantontol, települestöl, eletkortol, nemtöl, frenchisetöl es egyebektöl elterö lehet, amire also hangon 250 CHF -re kell gondolni (ha a frenchise 2000-2500 -on van fent) Ez az ertek nem hiteles, csak pelda!
    Avagy. Ha valaki munkavallalasi engedelyert folyamodik, ahhoz kell a lakas berlesi papir, a biztositas szerzödes es a munkaszerzödes. Itt kanton Zürichben. ha ennyire keves, akkor megkerdezik, hogy van -e segitsege es legfeljebb csak 3 honapra kap engedelyt.
    A pedagogusi diplomakat Bernben lehet hitelesiteni. Itt lehet nemetül utanaolvasni : http://www.edk.ch/dyn/12933.php
    Üdvözlettel: Züüri

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Koszi a kiegeszitest. Majd az adobevallasrol lesz kulon iras. Ez most elmeletileg a berekrol szolt volna
      : d
      Az egy jo bonyolult tema, ahogy irod.

      Törlés
  13. A másik névtelen

    Szerintem nem feltétlen kell egy mezei munkavállalónak megértenie az adórendszert, elég ha az adóhivatalt (ki)ismeri. Az adóbevallási papiron ott van, hogy mit kell kitölteni, oszt ezzel el is van intézve.

    Senki nem fizet külön sehova adót, azt egy helyre fizeti a lakóhelye szerinti adóhivatalba. Hogy az adó hogyan oszlik meg, az teljesen mindegy egy külföldi földi halandónak, mert arra nincs ráhatása. Egyébként 3 felé osztják el, Bund, Kanton és Gemeinde, vagyis az államszövetség, a kanton és a város/falu is kap belőle, ahol él.
    Svájcban teljes vagyonadózás van, nem pedig jövedelemadózás, mint Mo-n, már ami az alkalmazott munkavállalókat illeti otthon. Vagyis fizet mindenki a jövedelme, a készpénze meg annak a kamata, a lova és aranya, vagyis minden ingó és ingatlan vagyona után. Az igazán gazdagok külön egyezkednek a helyi adóhivatallal összegekről, nem azt fizetik, ami a tarifa.
    Minden kanton úgy viselkedik az adózás szempontjából, mintha külön állam lenne, nincs központi adózás mint otthon, ebből adódik, hogy mindenhol más az adó mértéke, de affelől nincs kétségem, hogy ki jár vele jól, bármekkor is legyen a mérték. A gazdasági szükségletek miatt kényszerből beengedett külföldiek garantáltan nincsenek előnybe helyezve a helyiekkel szemben.

    A levél nem az adóbevallás után jön, bár ez valószínű időben így zajlik, hanem késő tavasz tájékán, hogy 3 részletben fizesd be az évi adót, ami a MEGELŐZŐ ÉVI adóbevallásod alapján készül. És ez akkor is így jön, ha te a tárgyévben nem kerestél egy petákot sem és akkor elkezdhetsz rohangálni, hogy vonják vissza, ami valahogy nagyon nehezen megy. Nem is értem... Egyébként nem vagy köteles leadni az adóbevallást március 15-ig, mint ami a papírra van írva, mert van hallgatólagos elfogadás május 15-ig és kérhetsz ingyes hosszabbítást szeptemberig, továbbá illetékköteles hosszabbítást novemberig. Végre valami jó is...

    Szerintem a forrásadó nem átalányadó, mert sávosan vonják a fizetésed mértékének a függvényében. Átalányadót a gazdagok fizetnek, akik kialkudják a fizetendő adó mértékét az adóhivatallal.

    Az alaphangon 250 frankos betegbiztosítás az leginkább fiatal férfiakra vonatkozik, akik nem nagyvárosban laknak és magas aaz önrészük és/vagy nem éppen jó biztosítónál vannak. Csak nehogy betegek legyenek vagy balesetet szenvedjenek! Ennek nugodtan lehet fizetni a duplájánál is többet csak az alapbiztosításra. A kiegészítő biztosításba meg nem biztos, hogy felvesznek, ha van valami bajod vagy annak a finanszírozását kizárják a biztosításból. Itt nem kell valami egetverő bajra gondolni, elég egy kis pollenallergia is. A lényeg az, hogy nem mindenféle kezelést és gyógyszert finanszíroz a kötelező biztosítás, hanem csak a mérgezőt, hogy a gyógyszergyár meg a gyógyszertár is jól járjon, ne csak az orvos. Hogy te esetleg kidőlsz a mellékhatásoktól, az senkit sem érdekel.

    Minden diplomát / végzettséget Bernben kelll vagy lehet elismertetni, nem pedig hitelesíttetni. A felsőoktatási bemeneti feltételekről és elfogadható dokumentumokról (érettségi, x év tanulmányok, oklevél) az illetékes intézmények dönthetnek. Érdemes időről időre áttanulmányozni a dolgokat, mert többször változnak az előírások. Ha hivatalos helyen érdeklődünk, vigyázzunk a magyar "diploma" kifejezéssel, mert az külföldön többnyire nem felsőfokú végzettséget jelent. Ami meg ott diploma, azt Mo-n bizonyítványnak hívják.
    Itt lehet utána nézni a dolgoknak, kinek hol kell keresgélni, mert az elismertetés számos helyen történik:

    http://www.sbfi.admin.ch/diploma/01783/01784/index.html?lang=de

    @Tilmir
    Ha az ismerősöd még Svájcban van, érdemes újból nekivágni, persze lényeges, hogy hány éves, milyenek a szakjai, milyen a nyelvismerete, van-e pénze és ideje kiegészítő tanulmányokra, mert semmire sincs garancia, főleg nem arra, hogy a tortúrák fel is veszik iskolába dolgozni.

    VálaszTörlés
  14. Sziasztok,

    egy érdekes oldalt több/fajta adattal találtam.
    Sztem elég hasznos infók, ha valaki tájekozódni szeretne:

    http://www.budgetberatung.ch/Budget-fuer-Einzelpersonen.114+M54a708de802.0.html

    VálaszTörlés
  15. Üddvözlöm nekem oylan kérdésem volna, Olvastam olyat hogy, akinek 3480nas minimal bére van , nekem 3450 ..
    Az esetleg kaphat egy fajta szociális segélyt az államtól?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Svájcban nincs minimálbér.
      Egyes ágazatokban vannak bérminimumok, azt a munkáltatónak ki kell fizetnie.
      Az állam nem fizet bérkiegészítést.

      Törlés