2015. szeptember 17.

Az IS és Svájc

Azt hiszem, hogy a jelenlegi helyzetben előre borítékolható, hogy sokáig fogunk beszélgetni a Közel-Keletet érintő problémákról, legyen az menekültügy, a dzsihád, vagy épp az IS.
Bármennyire is elszigetelt Svájc, az összes probléma jelen van, ha nem is akkora mértékben, mint a többi európai országban.
A minap megjelent egy nagyon érdekes írás, amiből pár részletet kiemelnék.

A jelenlegi számok szerint 69 ember utazott el, hogy részt vegyen a szent háborúban. Ez a szám elenyésző a többi országhoz képest, de a jelenség mindenesetre nem elhanyagolható.

Myriam Eser Davolino, a zürichi egyetem munkatársa készített erről egy tanulmányt.
Állítása szerint, ugyan kevesen utaznak vissza, hogy részt vegyenek a szíriai harcokban, vagy csatlakozzanak az IS -hez, de szem előtt kell tartani a problémát.
A szerző egy előadásban vázolta, hogy nincs itt a világvége, de a tanulmány alapul szolgálhat annak megértésére, hogyan és miért radikalizáldnak egyesek, és megoldási, megelőzési lehetőségeket vázol fel.

A Szövetségi Hírszerző hálózat adatai szerint 2001 óta 69 főt motivált a dzsihadista táborhoz való csatlakozás lehetősége. Többségük 20 és 35 év közötti fiatal, és akadt köztük három nő is.
Voltak 15-19 év közöttiek is, de csak hat fő.
Származásukat tekintve a volt Jugoszláv államokból, valamint Szomáliából jöttek Svájcba.

A képen Valdet Gashi koszovói származású 2 x kick-box világbajnok, aki ugyan Németországban élt, de Svájcban is tartott edzéseket. Ő ebben az évben csatlakozott az IS-hez.

A radikalizálódás nem követ semmilyen mintát, mindegyik egyedi eset. A szerző felhívja a figyelmet a kamaszkorra, amikor nagyon fogékényak a fiatalok a szélsőségekkel kapcsolatban.
Néhányuknál szerepet játszott a beilleszkedés hiánya, illetve annak nehézségei, és egyéni mentális problémák is.
Azt is kiemelte, hogy az interneten közzétett videók nagy jelentőséggel bírnak. A megjelenített képi világ nagyobb hatással van a fiatalokra.
Felhívja a figyelmet, - ugyancsak az internettel kapcsolatban -, az IS toborzó akcióira is.

Egy érdekess esetet is megemlít. miszerint 2013-ban egy nehéz élethelyzetben lévő svájcit találtak meg toborzók, aki kiutazott Szíriába, és csak ott szembesült vele, hogy tulajdonképp nem egy városnéző kirándulásra érkezett, hanem még akár öngyilkos merénylő is lehet belőle.
Miután majd két hónapot töltött ott, meglehetősen rossz körülmények között, kiábrándultan tért vissza Svájcba. Itt persze elnyerte méltó bűntetését. Ő az IS áldozatának érzi magát és már távol tartja magát a terrorista közegtől.

A tanulmány kiemeli, hogy koncentráltan kell foglalkozni a veszélyeztetett réteggel, és ki kell dolgozni egy működtethető know-howt.
Szükséges akár segélyvonalat létrehozni és javasolja, hogy a visszatérőket, kiábrándultakat afféle mentorként vonják be a programba.

Eredeti cikk: ITT !
http://www.20min.ch/schweiz/news/story/24002280

1 megjegyzés:

  1. (OFF:
    svájci ingatlanbuborék, azaz miért ne vegyünk 2 millió frankos luxusingatlant. ;)
    http://blog.tagesanzeiger.ch/datenblog/index.php/10296/platzt-die-immobilien-blase-in-schweizer-staedten

    a térkép és a százalékok a 10-éves áremelkedésről érdekesek. illetve az áremelkedéssel korreláló tényezők: adóteher és külföldiek aránya.
    )

    VálaszTörlés