2015. szeptember 2.

Az osztrákok csodálják a svájci menekültügyi politikát (?)

Nem gondoltam volna néhány hónappal ezelőtt, amikor elkezdtek szivárogni a menekültek(?), hogy ebből ekkora káosz lesz.
Azt hiszem, ez is biztosít még egy darabig témát. Sajnos.

Elszomorító a helyzet abban a tekintetben, hogy Európának fogalma sincs, hogy mit kellene tennie, dobálják a labdát, mintha az legalábbis forró szén lenne.

Fenti címmel jelent meg egy cikk (kérdőjel nélkül) az egyik svájci internetes portálon.
Az írás szerint a menekültügy nagyobb problémát jelent jelenleg Ausztriának, mint Svájcnak. A szomszédos országnak az év első felében megháromszorozódott a menedéket kérők száma a múlt év azonos időszakához képest, ami már majdnem 30.000.
Ezzel szemben Svájcban mérsékelt az emelkedés, mindössze 15 %.
Ugyanakkor, ha tágabb időintervallumot nézünk, akkor a menedékkérők száma jelentősen csökken.
Svájcban 2012-ben volt egy nagyobb hullám, azóta a csökkenés szemmel látható.




Az osztrák FPÖ párt vezetője egy interjúban kijelentette, hogy Svájcban jobban működik a menekültügyi politika, elismerését fejezte ki.
Szerinte Svájc felismerte a problémát, míg Ausztria nem.

A svájci Migrációs hivatal ügyesen passzolta vissza a labdát, mondván almát nem lehet a körtével összehasonlítani.
A magam részéről azt gondolom, hogy a hárítás inkább annak szól, hogy az FPÖ szélső-jobboldali párt.
Minden politikát félretéve, a külső szemlélő szemével is van a megállapításban valami.

(Míg egész Európa politikai tőkét akar kovácsolni az egész menekülthelyzetből, addig nem veszik észre, hogy marha nagy a baj. Félre kellene tenni az aktuálpolitikát és valami egyezségre jutni, és kitalálni gyorsan valamit, ami megoldást jelenthet.
Amíg Merkel asszony naponta változtatja, hogy mit is akar, kitől mit is vár el, csak hergeli a menekülteket. Ez nem jó Magyarországnak sem. Tegnap pl. nyomorultaknak ellőtte valaki azt a poént, hogy Németország buszokat küld értük. Nekem az jutott eszembe erről, anikor '56-ban otthon várták az amerikaiakat. Azok sem mentek, meg a buszok sem.)

Gondolom, mindenki hallott a "halálkamionról". Gyakorlatilag az összes európai nyomtatott sajtó és internetes hírportál minap főoldalon hozta le az esetet.
Mindenki el van borzadva és nagyjából ennyi.

Mit tesz Svájc? Először is, nem tököl.
AZZONAL összehívta a Védelmi Bizottságot és létrehoztak egy úgynezevezett Task-Force csoportot, akiknek az lesz a dolguk, hogy megakadályozzák az embercsempészetet. Szeretnék elkerülni az említett szomorú halálesetet.
A határőrök és a rendőrök szoros együttműködésben dolgoznak a német és az olasz hatóságokkal.

Eredeti cikk ITT:
És ITT:

Ezt aztán néhány nap múlva Ausztria is lereagálta, és határzárat csinált. Jaj, bocsánat, nem az a neve, csak közlekedési ellenőrzés. Tette ezt úgy, hogy egy kanyi szót sem szólt a szomszédos országnak. Itt megint csak csendben, halkan jegyzem meg, hogy azt be tudják jelenteni, amikor a rendőrség csinál európai, összehangolt ellenőrzést. :(
Most miért nem?

forrás: 20minuten.ch


Visszatérve a svájci helyzetre: arról persze szó sincs, hogy itt nincs gond, vagy mindenre van megoldásuk. Itt is probléma a menekültügy, heves viták zajlanak. Úgy látom, hogy abban van a nagy előnyük, hogy a probléma elébe mennek, és próbálnak konszenzusra jutni, lehetőség szerint azonnal.

A végére egy kis statisztika:
Egy friss közvéleménykutatás szerint a választ adók 45 %-a nyilatkozott úgy, hogy teljes határzárra lenne szükség.
Ugyanakkor sokan gondolják úgy, hogy fontos Svájc humanitárius szerepe.
De! Adott esetben, az adott országban (Távozz tőlem sátán esete. Inkább adok pénzt, de ne gyere ide).
A szkepticizmus nő, az évi 40 ezres tömeget soknak gondolják a megkérdezettek. Félnek, hogy ennek a tömegnek a szociális ellátása az adófizetők zsebét egyre jobban terheli majd, csökkenni fog az életszínvonal. Ezt 64 % jelentette ki.

Ha már felmérés, akkor kérdést tettek fel az EU-hoz kapcsolódó viszonyról is.
Az esetleges belépést az EU-ba a következő tíz évben a választ adók 86 százaléka utasítja el.
Cikk ITT:

Érdekesség, hogy a cikk illusztrációja pont a magyar viszonyokat mutatja, ITT:

Mi a helyzet a szűkebb terciánkon?
A kantonunk főtanácsosa akként nyilatkozott, hogy masszívan sok pénzt kell beletenni a menekültek integrációjába. Irányítani kell a migránsok letelepedését, beilleszkedését (nem kell ide Bronx vagy kínai negyed). El kell kerülni, hogy egy-egy nemzet "felhalmozódjon".
A minap a kormány közzétette a legfrissebb adatokat, hogy hol, mennyi eritreai és szír ember él (ők jönnek legnagyobb számban).
A számok világosan mutatják, hogy a kisebb településeken él a legtöbbjük, a nagyobb városokban elenyésző a számuk.
A legtöbb szír, 5.78 % százalékuk GR kantonban van, ezt követi A ZH kantonban található Oberembrach település 3,48 %. A harmadiktól tizedik helyig szintén Genf, illetve Bern vonzáskörzetében lévő települések vannak.
Az eritreai menekülteket felvonultató falvak közé már Aargau kanton is "beszállt", a hatodik helyen van 3,5 százalékkal.
Összehasonlításként Zürichben és Baselban 0,34 % az eritreaiak aránya.
A helyzet további kérdéseket vet fel. Ha a menekültek szabadon választhatnak a letelepedést illetően, akkor fennáll a veszélye a felhalmozódásnak, amit az önkormányzat nem tud végtelenül ellátni. Ezek a csoportok "időzített bombát" jelent(het)nek a társadalom részére.

Ugyanakkor, (az éremnek mindig két oldala van)  egy integrációs szakember felvetett ezzel összefüggésben további problémákat is az anyagiakon kívül: a szociális segélyen való lógástól, a bűnözés esetleges növekedése is szerepel a listán.
Kiemeli, hogy fontos a kulturális beilleszkedés segítése, valamint, hogy mielőbb munkát találjanak, ami segítheti a beilleszkedésüket.
Eredeti cikk ITT:

És egy friss, mai cikk szerint - annak ellenére, hogy otthon lezárták a Keletit -, mégis sikerült felszivárogni pár menekültnek a Wiener Walzerra.  Gondolom, hogy ismét visszaáll az állandó rendőrségi jelenlét, már a vonaton.
Cikk ITT:
A tudosítás megjelent egy magyar oldalon is, némi túlzással (szokás szerint), ITT:

Folyt. köv.


4 megjegyzés:

  1. Kiräly összefoglalo, mint mindig!

    Én nem nagyon olvasok már rendes sajtót, csak a főcímeket, mert csak felidegesítem magam, hogy milyen töketlen az egész EU, itt Ausztriában is mindegyik párt csak politikai tőkekovácsolás megy az egész menekülthelyzetből (lényeg, hogy az FPÖ nem növekedjen már annyira).

    Tegnap vagy tegnapelőtt Bécsben 20 ezren felvonultak a szolidaritás és a befogadás mellett...

    De tudod mi a vicc? Hogy mindenki hányigerrel tekint a legbevándorlósabb kerületre, bárki, akivel beszéltem valaha itt, Favoritenre, ott a legalacsonyabbak a lakásárak, aki osztrák és tud, az elköltözik onnan (van róla dok. film a youtubeon, nézd meg, ha érdekel), az iskolákban szinte kizárólag bevándorló van ott. Ja és amit már említettem, az osztrák szülők első dolga a gyerek iskolaválasztásakor, hogy minél kevesebb ausländer legyen az osztályban. Láttam már cikket, hogy egy törökös nevű, ugyanolyan önéletrajzú pályázónek 1,5-2x annyi jelentkezést kell küldenie álláspályázatra, mint egy osztráknak, hogy felvegyék, pedig a cv-jük ugyanolyan (igaz, ez Németo. volt). Folytathatnám napestig...

    Szóval a kérdésem az, hogy ha ennyire "szeretik" a németek meg az osztrákok a bevándorlókat, akkor miért költöznek el a közelükből, diszkriminálják őket és kerülik őket ezerrel?

    A másik dolog, hogy ha ennyire utálják őket, akkor meg ki vonul fel? A Bécs leggazdagabb kerületeiből a plebssel nem érintkező, divat elfogadó-multikultiimádó/zöld réteg meg a vállalkozók, lakástulajdonosok, ingatlanfejlesztők, üzlettulajdonosok vagy kik?

    Mert kb. csak nekik van profitjuk ebből a menekültezésből hosszú távon, az egyszerű népnek, aki a 99% nincsen semennyi, mindenki húz el a közelükből, aki teheti minden téren.

    (Most bevándorlók, ausländerek és menekültekre az európai értékekkel nem összeegyeztethető afrikai és közel-keleti, muszlimokat értem. Egy k-eui, ha normális és melózik, meg nem szül 4 gyereket, meg beilleszkedik, azokkal nem nagyon van baj).


    LM.

    VálaszTörlés
  2. Ja, azt még az láttam valahol, hogy 3mrd euróba kerül idén vagy jövőre a menekülthelyzet Németországban, 900 mrd Ft.

    Gondold el, hogy mennyi mindenre lehetne ám az a pénz fordítani, pl. enyhíteni állami lakásokkal a fő városcentrumokon (pl. München, Frankfurt, Hamburg), ahol kifizethetetlen átlagos keresetűeknek az albérletár...de ugyanez igaz Ausztriára is. Vagy lehetne egyetemeket építeni, a jelenlegieket ezerrel fejleszteni, K+F centrumokat létrehozni és így tovább, akik esetleg vinnék előre az életet meg az gazdaságot.

    Gondolj arra, hogy Magyarországon pár 10mrd Ft-ból hány óriási stadion épült korrupcióval EGYÜTT, ez meg 900mrd, egy óriási régiót/szektort ÉVENTE meg lehetne ebből a pénzből újítani

    De nem, meg kell menteni több 100ezer menekültet, nyelvkurzus, integrációs programok, a muszlim anyának örökös segély élete végéig, gyerekek mindenféle megfinanszírozása (orvos, iskola) és így tovább.

    Ausztriában a helyzet az, hogy nagyjából hasonló a dolog már ahhoz, ami Magyarországon megy, aki valamit teljesít, az le van szarva és agyon van adóztatva (pl. a jó keresetűek), aki meg nincstelen, azt meg felemelik a jó keresetűek életszínvonalának 60-70%-ra (segélyek, lakás-kiutalás, mindenben támogatás), a rossz keresetűek 80-90%-ra.

    Azért a 30%-ért meg egyszerűen nem éri meg egyetemezni, meg folyamatosan tanulni, a rossz keresetűeknek meg bejárni melózni, ha 3-as gyerek kombóval + 2 munkanélküli segéllyel ugyanúgy élnek, mint egy osztrák házaspár 3 gyerekkel, ahol apa dolgozik 40 órában vmi rossz melót, anya meg 10 órában szintén vmi rossz melót (ugyanannyi a segély, mint amit felsoroltam itt az osztrák családra).

    Arról nem is beszélve, hogy Ausztriában a felső 20% fizeti nagyjából az egész államháztartást, az alsó 80% a kapó kategória, aki a transzfereket kapja, tehát abszolút vicc a kapó kategóriát bővíteni, amikor ilyen kevesen termelik meg ténylegesen az állami transzfereket.

    LM

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A hétvégén csináltam egy kis provokációt a saját FB oldalamon a kérdéssel kapcsolatban. Úgy döntöttem közreadom. Kell pár nap, hogy összefésüljem. Érdekes lesz.
      Sajnos, marha nagy a baj, de az emberek legnagyobb része nem látja vagy nem akarja látni.

      Törlés
    2. "Sajnos, marha nagy a baj, de az emberek legnagyobb része nem látja vagy nem akarja látni."

      Pontosan, "Deutschland vagy Europa schafft sich ab", ahogy már 1000x lehetett olvasni német újságokban, amikor még olvastam őket, ez volt a leggyakoribb komment.

      És tényleg, ha Európa gazdag országai sok millió buta, más életfelfogású nincstelent importál, azzal egyszerűen megszünteti a saját jólétét.

      Nézd meg, 1960-1980ig volt a nyugat az igazi nyugat, 2%-os munkanélküliséggel.
      http://diepresse.com/images/uploads/3/4/2/1512258/arbeitslosigkeit2_1388679350656811.jpg

      http://dioezese-linzold.at/redaktion/data/kathmaster/arbeitslosigkeit_grafik.jpg

      lakosság:
      https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4b/Austria_population.svg

      1980-tól SENKIT nem szabadott volna beengedni bevándorlót, amikor 4-5% fölé ment a munkanélküliség.

      Nézd meg, 350 EZER osztrák munkanélküli van (bereinigt, tisztított ugye, mert csalnak a hivatalos statisztikával), 1 DB új bevándorlóra sincsen szükség, amíg ezeknek nincsen munkájuk.

      Persze a munkaadók, tőkések, cégtulajok, ingatlanosok meg lubickolnak a sok bevándorló miatt, olcsó munkaerő, magas lakásárak, a jólét meg eltűnik, éppen ez van most.

      Gyanítom, hogy a grafikonok ugyanígy néznek ki Németországra is, Svájcra nem, mert azoknak agyuk is van annak ellenére, hogy utálják a külföldieket.

      https://www.iconomix.ch/uploads/_processed_/csm_RTEmagicP_Staubli-arbeitslosigkeit_Schweiz_06c1ad05a4.jpg

      Svájcban nem tudom, hogy mit-mikor-hogy csináltak, majd ha egyszer időm lesz, utánanézek.


      Nézd meg, ma is egy interjú, hogy Európában szüksége van a migránsokra:
      http://alapblog.hu/migrans-kerdes-az-erem-egyik-oldala/

      Ez az ember hol él? Az egész EU-ban a fiatalok negyedének nincs munkája:
      http://de.statista.com/statistik/daten/studie/74795/umfrage/jugendarbeitslosigkeit-in-europa/

      Napestig folytathatnám, na ezért nem olvasok már semmit!

      LM.

      Törlés