2015. november 13.

Ha ugrik a jogsi...

... az bizony kellemetlen.
Ám - ahogy később megvilágosodtunk -, ez Svájcban nem ritka. Vagányabbak szerint nem is jó vezető az, akinek legalább egyszer az életben nem vonják be a vezetői engedélyét.
Azért nem vágtunk volna eret magunkkon, ha kimaradunk belőle.
.
.
.
A szerencsés "nyertes" a kisebbik gyermekem.
Munkába menet az autópályán szeretett volna haladni, de valami balfék 105 km/h-val döcögött a belső sávban, ami elméletileg a haladó sáv, és ha már 120 a megengedett, annyival kéne haladni.

Mit lehet ilyenkor tenni?
Ha elmész jobbról, az szabálytalan.
Én ilyenkor index, fénykürt, duda sorozatot szoktam leadni, ami általában használ. Rosszabb esetben "letolom" az útról.
Volt kitől tanulni, a gyerek is ezt tette.
Csak épp - megfelelő rutin híján -, nem nézett tükörbe a művelet előtt.
Mikor végre sikerült megoldani a dolgot, egy civil autó élőzte meg, majd felvillant a " bitte folgen " (kövessen!) felirat.
Az egyébként nagyon udvarias rendőrök a bemutatkozás után megkérdezték, hogy tudja-e miért állították meg? A gyerek nem egészen értette, mert nem ment gyorsabban, mint ami még "elcsúszik".
Ekkor felvilágosították, hogy túl közel ment az előzőhöz, ami balesetveszélyes.
Ráadásul az esetről videófelvétel is készült, a felvétel alapján valami kütyü képes arra, hogy lemérje a két autó közötti távolságot, centire.
Mint ahogy később utánajártam, ez legalább 30 méter kell legyen. Inkább nem írom meg, hogy mennyi volt. :)
Felajánlották neki, hogy megnézheti. Ő nem élt vele. Kérdés volt, hogy elismeri-e?
Hát, mi a manót tudna csinálni, ha ott a felvétel...

Mivel ez súlyos szabálytalanság, feljelentést von maga után. Maga a jegyzőkönyv felvétel vagy fél óra volt, a személyes adatokon kívül még a hobbyra, a távoli tervekre is kíváncsiak voltak.
A jegyzőkönyvbe bekerült az is, hogy az első autót is meg fogják bírságolni, mert feltartotta a forgalmat. Ez ugyan egy hangyányi plusz, de őt nem mentesíti. A jegyzőkönyv felvétele után igazolást állítottak ki, miszerint rendőri intézkedés miatt késett el a munkahelyéről. :)
Aztán jött a várakozás.

Persze, az volt az első, hogy még aznap körüljártuk a lehetőségeket. Mint kiderült, mind a svájci, mind a német közlekedési szabálysértések közül ez számít az egyik legsúlyosabbnak. Keményebben szankcionálják, mint a gyorshajtást.
Szóval, nem számítottunk semmi jóra, előzetesen jó nagy pénzbírságra, és jogsi bevonásra, valamint a próbaidő meghosszabbítása volt a pakliban.
Nagyjából egy hónap múlva érkezett az (elő)ítélet.
Jogsi bevonás három hónapra, próbaidő meghosszabbítás 1 évvel.



Gyorsan imerősök interjúvolása, mit lehet/érdemes tenni?
A gyereknek van egy jó kontaktja a cégnél, így ő felajánlotta, hogy amennyiben szükséges, a cég ír egy levelet, hogy legalább harmadolják a kirótt ítéletet.
Bementünk a Strasserverkhersamthoz, és megkérdeztük, hogy mik a lehetőségek. Sajnos semmi, ugyanis a kiróható legkisebb büntetést kapta. Ezt nem lehet csökkenteni.
Ami viszont segítség, hogy a jogsit nem kell azonnal leadni, fél éven belül kell dönteni, hogy mi a kiválasztott időpont.
Meghánytuk, vetettük és a dec.-jan.-február hónapnál maradtunk. Decemberben van két hét szünet, február meg rövid.
:)
Egy levélben kellett ezt megírni a hivatalnak, majd ezt követően jött a jogerős dörgedelem, ami annyiban változott, hogy ugyan pénzbírságot nem kapott, de odacsaptak egy 350 frankos ügyintézési díjat. Na, ja kérem. Krisztus koporsóját sem őrizték ingyen. :(

Amire nagyon (!) érdemes figyelni:
- egyre több a felségjel nélküli autó az utakon, ami ugyanúgy fel van szerelve minden okossággal, mint a Polizei feliratúak. Kvázi érdemes körülnézni.
- a hajnali és az esti órákban szívesen portyáznak a rend őrei az autópályán,
- nem kell halálos bűnt elkövetni, már egy gyorshajtásnál is könnyen bevonhatják egy kis időre.
- bevonás után 2 évig marad valaki a rendszerben. Ha valaki notórius szabályszegő (mondjuk két gyorshajtás), akkor tőle is elvehetik. Itt természetesen nem 5 km/h -val történő gyorsabb közlekedésről beszélünk.
- ha már kézben az ítélet, érdemes futni egy kört az enyhítésre vonatkozóan.
- még véletlenül se üljünk autóba jogsi nélkül.

Hát, így jártunk.
Gyerekem az eset óta többet néz hátra, mint előre.
:)

11 megjegyzés:

  1. Én is találkoztam már ilyen rendőrautóval Bernben, de nem igazán tudom, hogy lehet könnyen kiszúrni, főleg vezetés közben... Van valamilyen jó tippetek? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amiben ketten ülnek, sötétkék felsőben.
      :)
      Mondjuk ezt csak szép, világos időben lehet kiszúrni.

      Törlés
    2. IMHO, a legegyszerűbb úgy megúszni az ilyen eseteket, hogy nem kell letolni senkit sem az útról. Még ha lassan megy, akkor sem. Tudom, hogy idegesítő, meg siethet is az ember, de ez egyszerűen életveszélyes. Nem csak az előtted menőre, hanem arra is aki melletted vagy mögötted ül, vagy éppen mögötted autózik. Pont.

      Törlés
    3. Köszönöm, már vártam ezt a hozzászólást.

      Törlés
    4. Hát bizony nehezen írom le, de azt kell mondjam, hogy messzemenően egyetértek "druszámmal". Fiatal, rutintalan sofőrnél (is) különösen életveszélyes mutatvány ez a letolós játék, nem kéne ezt elbagatellizálni. Én bizony az ilyenért hamar kiosztanám a fiamnak a másik 3 hónap helybenjárást, mert inkább legyek én egy darabig a főgonosz, mint gyászoló szülő egy temetésen... A másik persze az, hogy mióta ő aktívan figyeli hogy vezetek, megpróbálok több-kevesebb sikerrel "példamutató" lenni, mert pontosan tudom, hogy nehéz lesz rajta bármit is számonkérni, ha csípőből visszalőhet, hogy "papa, te beszélsz....". Nem vagyok én sem egy szent,sőt...., de ahogy régen a jobb családokban mondták: "nicht vor dem Kind!"

      Törlés
    5. Azt ugye nem gondolod, hogy megdícsértem?
      :)
      Most visszaolvastam, de ezt sehol sem írtam.

      Igazad van abban, hogy egy rutintalan vezető nem tud olyan gyorsan reagálni, mint az, akinek van 30 éves gyakorlata.
      Viszont én is, és a párom is sportosan vezetünk (sokat), nehezen változtatunk a stíluson, így a gyermek nekünk is odszegezte, hogy "de ti is..."
      Ilyenkor persze elmondtuk a fenti érveket. Nem sok sikerrel.
      Nem fogom fel tragikusan, jó lecke volt.
      :)
      Nekem meg persze szívás.

      Törlés
  2. A fönököm fianak a jogsijat egy evre vettek el, mert telefonalt vezetes közben. Friss jogsija volt es nem nagyon örült annak, hogy megallitottak (es ennek hangot is adott) szoval ez a harom honap meg jobban hangzik.
    Egy kerdes meg, neki egy ev mulva ujra kell vizsgaznia, harom honap mulva csak ugy visszaadjak?
    Judit

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Visszaadják, csak a tanuló jogsi időtartama hosszabbodott meg.

      Törlés
  3. Amire még érdemes figyelni: SOHA ne próbáljunk meg egyezkedni a rend őreivel.

    VálaszTörlés
  4. Ezüst/fekete BMW kombi, sötétített üveggel legyen gyanús... :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. .....mert abban biztos exjugoszlävok ülnek! :)))))

      Törlés