2014. február 4.

Durva kampány

Korábban már említettem, hogy ezen a hétvégén lesz a népszavazás a bevándorlás/befogadás csökkentésére vonatkozóan.
Nagy a lobbizás pro és kontra, úton-útfélen feliratokkal találkozik az ember.
Olyan elvakultak is vannak, akik maguk készítettek lepődőből feliratot és azt helyezték ki. Hogy ez szabályos, vagy sem, nem tudom. Nem ismerem az idevonatkozó jogszabályokat.
Az SVP, aki a kezdeményezést tette a legnagyobb erővel kampányol.
Minap ezzel a plakáttal találkoztam,

Több politikus kérte, hogy ezt a képet tiltsák be, mivel ez már meghaladja a jó ízlés határát, és kimeríti a bűncselekmény fogalmát a faji megkülönböztetés tárgyában.

Itt egy másik tabló, AMI szerintem rendkívül vicces is.

Ha nem vigyáznak, akkor többen lesznek a külföldiek, mint a Svájciak?
Halkan és csendben kérdezem: mi van azokkal, akik már vegyes  házasságban születtek/születnek?
Tegyük hozzá, hogy annak idején komoly probléma volt a rendkívül rossz génállomány, tehát nem véletlenül engedték be a külföldieket. Hja, hogy az már feledésbe merült... :O

Az ellenérvekről bővebben ITT olvashattok.

Persze volt példa a másik tábor érdekes reklámjára is.
A múlt héten az Australien Open-t egy újabb svájci teniszező, Wawrinka nyerte. Szép svájci neve van, nem?
:)
Persze, ő már itt született, de a felmenői nem Svájcaik voltak, csak ide települtek.
Így adódott aztán, hogy a bevándorlást támogatók elkezdték "használni" őt, mint jó példát. Milyen büszke rá Svájc és a többi. 

Bár, ha belegondolok minden nemzet hamar ’örökbe fogad’egy külföldit, ha az valamilyen kiemelkedő teljesítményt nyújt.
A sportoló azonban hamar rövidre zárta a kampányt, és menedzsmentje útján tájékoztatást adott, hogy nem adja a nevét ehhez (vagy csak nem fizettek eleget? Sicc!).

Itt nálunk, Aargauban az SVP nagyon erős, nem titkoltan idegen ellenes politikájukkal sokszor találkozunk.
Példa (ez is vicces lesz): amikor lakást kerestünk, a hirdetésben fel volt tüntetve, hogy az adott településen milyen százalékban élnek külföldiek. Érdekes mód, ahány települést megnéztem, mindenhol nagyon kevés volt azok száma /hm, akkor vajon a többi hol lakik? :) /
Legutóbb akkor éreztük, amikor iskolát váltottunk, és a gyerek svájci osztálytársait egy szempillantás alatt áttették a másik osztályba, nekünk kellett futni pár kört az ügyben.
Ezek nem olyan jelentősek, vagy zavaróak, de azért meg kell említeni, mert van ilyen is.




Mi a magánvéleményem? 
Bizonyos mértékben egyetértek az SVP-vel. Abban mindenképp szigorítanék, hogy boldog-boldogtalant ne engedjenek be. 
Akik csak a szociális ellátás miatt veszik célba Svájcot, én nem nyalnám ki a feneküket (tudom, a nemzetközi egyezmények miatt nem egyszerű a dolog a menekültekkel, de a sok sima bevándorló között is akad alja).

Ellenben, ha nem engeditek be a dolgozni, építeni, alkotni vágyókat, az a kevés paraszt nem tart el benneteket kedves svájciak.
Jól gondoljátok meg, hova szavaztok!
:) 
Szóval, kíváncsian várom a végeredményt.


6 megjegyzés:

  1. A sejtésem az, hogy nem szavazzák meg...
    Én azoknál a menekülteknél látom inkább a problémát, akik kapnak lakást, segélyt, aztán sem dolgozni, sem nyelvet tanulni nem akarnak, mert nekik ez jár...aztán a felülvizsgálatnál fel vannak háborodva, hogy nem hosszabbítottak, miközben semmit nem tudnak felmutatni az elmúlt 1-2 év arra vonatkozó törekvéseiből, hogy be szeretnének illeszkedni, szeretnének dolgozni, meg akarják értetni magukat, stb.

    VálaszTörlés
  2. Azért egy dolgot hozzä kell tenni. Nem megtiltani akajäk a bevändorläst, csak sajät maguk eldönteni hogy kit, s milyen szämban engednek be. Ez ezért annyira nem baj. Mellesleg szerintem sem fogjäk megszavazni, mivel az gyakorlatilag az EU-val megkötött bilaterälis szerzödések miatt nagyon nehéz lenne kivitelezni. Természetesen a többi gazdagabb EU-ällamnak nem érdeke az, hogy az összes gazdasägi menekült ott landoljon, "menjenek csak Sväjcba is, azok ugyis elég gazdagok" cimszo alatt. Az pedig szintén megemlitendö, hogy egész Europäban most is Sväjc fogadja be a legtöbb menekültett. ( Ez természetesen népesség- és terület aränyosan meghatärozott adat )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a kiegészítést, így teljes a kép.
      Sajnos, a nemzetközi egyezményeket nem lehet csak úgy megkerülni, így menekültek jönnek a jövőben is.
      Azt hiszem, hogy a legnagyobb probléma velük van. Párhuzamot lehet vonni az otthoni kisebbséggel. Hamar hozzászoknak, hogy minden JÁR, és utána nehéz őket rávenni, hogy önálló kereső tevékenységgel biztosítsák a megélhetésüket.

      Törlés
  3. Ugy néz ki megszavazzäk. Nem gondoltam volna, hogy ätmegy !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, én is követem az eredményeket.
      Most lesz csak érdekes a helyzet.

      Törlés
  4. Ez csak saját vélemény és monolog. Az az oszág ahol 1938 tol elárult millio ember pénzugyidolgait ezzel veszélyeztetve életét aki a mai napig idegen milliárdokbol éll ezzel már nemtud meglepni. Eletemben sokat utaztam a csodaorszába is privát/uzleti dolgokban de svájc az egyeduli ország akire sosem tudtam felnézni és már nem is fogok. Aki nemérti mirol írok gyakorolja a torténelmet. Koxi. Fefo

    VálaszTörlés