2014. augusztus 9.

Amitől elborul az agyam...

...
van egy nagyon rossz szokásom (kinek nincs?).
Minden reggel elolvasom a vezető hírportálokat (de minek?).

Minap reggel azt olvastam, hogy Bajor Imre jobban van. Megörültem, hisz mindig is nagyon kedveltem. Bár, tudva lévő, hogy a betegsége túl sok jóval nem kecsegtet, a remény hal meg utoljára alapon, az ember bízott benne hogy esetleg jobbra fordul az állapota.
Nem így lett.
Délután bekapcsolva a gépemet, látom a vezető hírt: meghalt!
Borzasztó, hisz oly fiatal volt még.
:(

Ami ezek után következett, na, attól borult ki a bili nálam.
Akik ismernek tudják, hogy nem foglalkozom a politikával, mert sarkos véleményem van. Egy mondatban összefoglalva, az egyik 19, a másik meg egy híján 20. Tök mindegy, hogy kék, zöld, piros vagy épp narancs.
Hányok az összestől.

De! Amit a közszolgálati (királyi) TV művelt, az egyenesen felháborító.
Míg minden csatorna megemlékezett, áldozott néhány percet a műsoridejéből, hogy felelevenítsen néhány pillanatot Bajor életéből, addig a TV1 nem.
Többen szóvá is tették az internetes médiumokban, erre az első reakciójuk az volt, hogy:
" nem fért bele a műsoridőbe".
Másnap újraértelmezték az előző napot: ekkor már arról szólt a fáma, hogy "sokan meghalnak, ezért csak a Kossuth-díjasokról emlékeznek meg".
Persze, több sem kellett, néhány élelmes blogger ezt is csípőből cáfolta.
Hivatkozás Itt:

A következő jutott eszembe: idősebbek emlékeznek még az átkosra, a rendszerre és a Hofira is.
Fiatalabbaknak Hofiról: a stand-up egyik korai alakja, rendszerint rendszerellenese kabaréval jelentkezett.


Már akkor is volt annyi esze a vezetőknek, hogy alkalmazzák a "kenyeret és cirkuszt a népnek", már rég bevált elméletet.
Így volt:
Az emberek elmentek egy-egy előadásra, jókat röhögtek, hogy valaki megmondta a tutit, oszt másnap bementek a munkahelyre és dolgoztak tovább.
Egy felvétel itt:

Úgy látszik a mostani vezetőknek nincs ennyi eszük vagy hiányoztak a történelemóráról, vagy (azt fel sem merem tételezni), ennyire beképzeltek.

Hogy Bajor az ellenérdekelt táborba tartozott-e? Fogalmam sincs, mert ez a része az életének nem tartozik senki másra, csak rá.
Mi az ok?
Elég volt, hogy a nyíltan komcsi Farkasházyval bratyizott?
Vagy azért, mert politikai kabaréban szerepelt?
Vagy azért, mert a műsor az azóta ellenségnek minősített csatornán ment?

Szánalmas.
Nem tudom, hogy hova van még lejjebb a magyar közéletben.

Vujity Tvrtko-t idézem a saját FB profiljáról:
"Megérkezett a Magyar Televízió közleménye arról, hogy miért nem számoltak be a Híradóban a Magyar Televízió műsoraiban sikert sikerre halmozó, a Szomszédokban Oli Urat zseniálisan megformáló, rengeteg filmben és színházi darabban maradandót alkotó, több szakmai és állami díjjal elismert Bajor Imre haláláról. Többek között ezt írja a közlemény:
"Sajnálatos módon nagyon sok haláleset történik, mindről az esti 35 perces Híradó – érthető módon – nem tud beszámolni. A Híradó gyakorlata szerint, művészek esetében a Kossuth-díj az a „választóvonal”, amely esetben egy halálhír feltétlenül bekerül az összeállításba. Bajor Imre – noha több elismeréssel méltatták kiemelkedő munkásságát – nem volt Kossuth-díjas."
ÚJSÁGÍRÓKÉNT MÉLYSÉGESEN SZÉGYELLEM MAGAM!"

....

Megemlékezés ITT:
(15. perctől)

Bajor Imre!
Nyugodj békében!

1 megjegyzés: