2014. augusztus 12.

Megint a Bewilligungról - igénylés, hosszabbítás

Nemrégiben írtam arról, hogy megkértem munkatársainknak az állandó tartózkodási engedélyt. Akkor jeleztem, hogy egy kicsit macerás volt, de azt hiszem ez helyi probléma, balfék/rosszindulatú/buta (igény szerint kiválasztandó) volt a helyi "mondmeg".
Hozzáteszem, amikor a Migrationsamt megküldte az iratokat, még egyszer felhívtak bennünket és megkérdezték, hogy akkor most hol is laknak? Nem tudom, hogy mi nem volt világos, amikor előzőleg már bejelentettük őket a hivatalban, az összes írásba foglalt dokumentummal együtt.
No, mindegy. Nem is érdekes. Az első, jól sikerült L-re egyébként 5 hetet kellett várni. Hozzáteszem, a szerződésük határozott, tehát B szóba sem kerülhetett. Ráadásul, később kiderült, hogy tévedésből egy régebbi verziót nyújtottam be, ami nem is igazán felelt meg a követelményeknek. Ennek ellenére megérkezett a papír.


Időközben a miénk lassan lejár(t). Észben tartottam, de nyomatékosításként küldtek még egy behívót, ami egyben igénylőlapként is szolgált.
Ez nekem új, eddig még nem láttam/hallottam hasonlóról.
Nem sok adatra voltak kíváncsiak, csak a jogi státuszra és arra, hogy dolgozik/tanul/eltartott-e a személy.

A benyújtáshoz szükséges doksik listája fenn van az interneten (igazolvány vagy útlevél, fotó, munkaszerződés).
Mivel már tapasztalat is van, megfelelően felvértezve indultunk a hivatalba. A biztonság kedvéért vittem a lakásbérleti szerződést és a Krankenkassa szerződést is. Ezekre aztán nem volt szükség.

A felhívásban az szerepelt, hogy a lejárat (júli.31) előtt kettő héttel szükséges a leadás. Mi, biztos ami hótziher, már június közepén benyújtottuk.
Majd következett a várakozás...
1,2,3 hét...
Aztán eltelt, még 2 és jött egy levél, miszerint rossz igazolványt küldtünk be. Ó, hogy szakadna az ügyintézőre egy mázsa szar!!! A rosszat csatolta, miközben a jót kukázta.
Hát, na... van még hova fejlődni itt is.

Persze, másnap ismét Gemeinde, irat ismét leadva.
A múlt héten jött az értesítés,  hogy 196.- frank ellenében átvehetjük.
Ma augusztus 12 van. Tegnap vettük át az újabb 5 éves igazolványt. Hét hetet vártunk rá.
Tehát, nem árt felkészülni, hogy a várakozási idő inkább több, mint kevesebb.
Akkor sincs baj, ha már lejárt az engedély és esetlegesen valamilyen hivatalos ügyünk van, mert a Gemeinde ad ki egy igazolást arról, hogy az ügyintézés folyamatban van, nem jogtalanul tartózkodunk az országban.

24 megjegyzés:

 1. Csak icipicit ugrott elö a "nyelvtannáci", de tényleg, legalább a címben javítsuk már ki a hibát...... Bocsi, bocsi, bocs, hogy élek.... :))))

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Most vak vagyok, vagy világtalan?
   Mit írtam rosszul?

   Törlés
  2. Uppsz!
   Csak rájöttem.
   Hát már nem halok meg hülyén.
   :D

   Törlés
  3. Ja, és köszi. A kezdetektől rosszul írtam. Nem csinálok/tam belőle titkot, a német nem az erősségem, és nem is abban kerestem a hibát. Azért nem találtam elsőre. Most megjegyeztem! :)
   Mercy!
   :)

   Törlés
 2. Köszi, így már nem bántja a szememet.... Tényleg bocs, a nyelvtani hiperérzékenységemet (vö.: más szemében a szálkát is... :)) ) már rég elvesztettem, de azért a címben csak zavart.... BOCS, hogy élek..... :)))))

  VálaszTörlés
 3. C-re nem vagytok még jogosultak, nem próbáltátok meg?
  Ott mi kell hozzá? (ez is eltér kantononként)

  VálaszTörlés
 4. Elméletileg "adható" lett volna, de itt Aargauban az ki van zárva.
  :)
  Nem néztem utána, hogy mi kellett volna hozzá, mert nem is nagyon kapálóztunk érte. Adó szempontjából nekünk jobb a Quellensteuer. Egyelőre.

  VálaszTörlés
 5. Szia!

  Amúgy ha már így a vízumokról van szó, hadd kérdezzem meg, hogy csak úgy be lehet menni Svájcba, mint az Eu-ba, tehát mindenki kap valamilyen vízumot rögtön, amivel munkát vállalhat, vagy ez bonyolultabb?

  Ugye volt ez a szavazás, ami akarja korlátozni majd a szabad munkaerőáramlást, de annak a hatálya csak pár év múlva lép érvénybe. Most akkor mi a helyzet? Most még bárki csak úgy be mehet dolgozni Svájcba, illetve kereshet munkát vagy ronthatja a levegőt segélykérésekkel, mint ahogy ez sok nyugati országban történik?

  A kérdéshez ez adta az apropómat, ha érdekel:
  http://www.portfolio.hu/gazdasag/munkaugy/a_nemetek_is_szigoritananak_a_bevandorlasi_szabalyokon.202443.html

  A németek félnek a sok segélyestől, ezért szigorítanak.


  Köszi a választ!

  Gábor

  VálaszTörlés
 6. Kedves Gábor!
  Jó a kérdés.
  :)
  Kezdjük ott, hogy ugye Svájc nem az EU tagja, tehát semmi sem úgy működik, mint ott.
  90 napot tartózkodhatsz az országban, mint turista, ha meg tudod finanszírozni.
  Ez alatt kereshetsz munkát.
  Ha találsz munkát és lakcímmel is rendelkezel, akkor folyamodhatsz engedélyért.

  Más esetben akkor juthatsz még papírhoz, ha valaki (lehetőleg svájci), garanciát vállal érted, hogy eltart,
  Más jellegű szociális segély frissen érkezettnek (nem menekült) NINCS.

  A népszavazás egyfajta kvótát állít fel, ami korlátozza a bevándorlók számát. Jelenleg, ha van szerződés, adnak engedélyt. Ha életbe lép a kvóta, azt is vizsgálni fogják, hogy egyáltalán szükség van-e arra az emberre. Ha azt állapítják meg, hogy már itt élővel is be tudják tölteni a szabad állást, akkor elutasíthatják a kérelmet.
  Nagyjából ennyi.

  VálaszTörlés
 7. Kedves Tilmir

  Ismét én (a "járulékos kioktató" :)) - "C" Bewilligung magyar állampolgársággal elõször 10 év itt tartózkodás után igényelhetõ alapjáraton. Az 5 éves "kedvezmény" az csak bizonyos EU tagállamokra, és néhány "Drittstaat"-ra vonatkozik (pl. USA, Ausztrália, India) - mert ezeknek van külön szerzõdése Svájccal. Ez nem kantonfüggõ, hanem az egész konföderációra vonatkozik.

  (Ezt egyébként onnan tudom, mert megpróbáltam 7 év után, és a Gemeinde szerint remek jelölt lettem volna. Elvittem bemutatni nekik külön a dokumentumot, amiben le van írva, amit fentebb említettem, azokról az államokról, amelyek állampolgárai 5 év után pályázhatnak. Azt mondták, ez biztos nem lesz probléma. Úgyhogy kifizettem az összesen kb. 300 frankot, és a bund kevesebb mint 72 óra alatt visszadobta a kérelmemet az állampolgárságom miatt.)
  http://www.admin.ch/opc/de/classified-compilation/20020232/index.html#a34
  Ill. hosszabb link mégtöbb részlettel www.ma.zh.ch/internet/sicherheitsdirektion/migrationsamt/de/rechtliche_grundlagen/bewilligungen_einreiseundaufenthalt/_jcr_content/contentPar/downloadlist_5/downloaditems/erteilung_der_nieder.spooler.download.1317814721507.pdf/Erteilung_der_Niederlassungsbewilligung.pdf

  Persze nincs kizárva, hogy mégiscsak máshogy van pro kanton, de akkor vajon miért jön annyi Drittstaatmensch ZH-ba mondjuk BE vagy AG helyett?! :)

  Üdvözlettel
  Egy kicsit sem rosszindulatú belebeszélõ :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm, hogy leírtad. Nagyon hasznosak a megjegyzéseid.
   :)
   Igen, én is így olvastam...
   De!
   Itt jön a szokásos de.
   Volt olyan ismerős, aki 7 vagy 8 év (nem tudom pontosan) után megkapta a C-t, kérés nélkül (ZH kanton).
   Na!
   Ilyenkor kezdem el játszani a "hülyegyereket", és járok/kérdezek utána a dolgoknak.
   Nekem a Treuhandler ajánlotta, hogy próbáljuk meg. Aztán, amikor kiderült, hogy adó-ügyileg nem biztos, hogy jól esne, szóba sem került.
   :)
   Jó ez nekünk. 2019. július 31-ig le van a gond.

   Törlés
 8. Adótoptimizálni mindig lehet. Vagy sok pénzért a Treuhänderrel, vagy pl. úgy, hogy az ember bemegy bármelyik bankba és azt mondja, hogy spórolni szeretnék magamnak és a cégemnek, hogy csináljuk? Na erre jön a Berater, és összerak egy olyan tervet ingyen és bérmentve, amivel az ember egyrészt súlyos ezreseket spórol, és további súlyos ezreseket tesz hozzá a vagyonához. És ebbe az is beletartozik, hogy segítenek az adózós kiskapukkal is. :)
  Én pont ezt csináltam, és nagyon meg vagyok elégedve a bankkal, ami a spórolós pénzkeresõs ügyeimet viszi itt.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hm, érdekes amit írsz.
   Pénzügyekben egyelőre még csak tapogatózok.
   :)

   Törlés
 9. Nem bírom a treuhändereket (elnézést ha valakit megsértek ezzel) - mivel több kliensük is van, és fix áron dolgoznak, ezért nem az elsõdleges érdekük a sikered. Ellenben a bank belõled él, és minél több pénzed van, neki is annál jobb lesz. Az adóbevallásban pedig a Gemeindesteueramt is egy szó nélkül és nagyon szívesen segít. (Nekem ez a tapasztalatom!)

  Ami a Bewilligungot illeti, nekem ZH vágta vissza egy szó nélkül, hiába a kantoni átlagnál magasabb fizetésem, a némettudásom, és a bizonyítható "soziales engagement" - azt mondták, hogy magyaroknak a 10 év az 10 év :) (lehet, hogy az ismerõsöd egy svájci állampolgárral, vagy egy C Bewilligungossal házasodott, esetleg!)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Érdekes...
   :)
   Az ismerősök is 100 % magyarok.
   Az is lehet, hogy szimplán benézte az ügyintéző.
   Már más kérdésben is előfordult ilyen.

   Törlés
  2. Én kaptam meg 8 év után, 2012 végén a C-t. (nem vagyok svájcival összeházasodva...) Erre azért volt szükségem, mert ha elfogadják az új Bürgerrechtgesetzet, akkor az állampolgárság igényléséhez elég a 10 év itt-tartózkodás, viszont kell a C-Bewilligung. http://www.nzz.ch/schweiz/sessionen/buergerrechtsgesetz-doch-noch-gerettet-1.18326164
   Elöször nekem is visszadobták, hiszen a magyaroknak 10 év után jár, helyesen írtad, hogy mely nemzeteknek jár 5 év után alanyi jogon. De van egy paragrafusa a külföldiekröl szóló törvénynek (AuG), amely megfelelö integráció esetén lehetövà teszi a C igénylését bárkinek 5 év után. MEg isírtam a következö levelet. Eléggé meg lehettek sértödve, mert a rá következö héten kommentár nélkül (értsd: semmi kíséröszöveggel) megjött postán a C-m... Ime a levél: (csak azért írtam ez le, hogy ne hagyjátok magatokat kioktatni, mindennek nézzetek utána alaposan, csak így lehet itt elérni bármit, sok a rosszindulatú ügyintézö...)

   Sehr geehrte Damen und Herren   ich wohne seit 09.07.2004 in der Schweiz und meine Aufenthaltsbewilligung läuft im Januar 2013 ab. Ich bin ungarischer Staatsangehörige.

   Gemäss Bundesgesetz über die Ausländerinnen und Ausländer (AuG) es ist möglich die Niederlassungsbewilligung auch vorzeitig beantragen.   Mein Antrag wurde leider abgelehnt gem. Art. 34 Abs. 2 AuG (Ausländerinnen und Ausländern kann die Niederlassungsbewilligung erteilt werden, wenn:

   a. sie sich insgesamt mindestens zehn Jahre mit einer Kurzaufenthalts- oder Aufenthaltsbewilligung in der Schweiz aufgehalten haben und sie während den letzten fünf Jahren ununterbrochen im Besitz einer Aufenthaltsbewilligung waren; und b. keine Widerrufsgründe nach Artikel 62 vorliegen.)   Ich habe aber die C- Bewilligung gem. Art. 34. Abs. 3 und 4 AuG beantragt.   (3 Die Niederlassungsbewilligung kann nach einem kürzeren Aufenthalt erteilt werden,wenn dafür wichtige Gründe bestehen.

   4 Sie kann bei erfolgreicher Integration, namentlich wenn die betroffene Person über gute Kenntnisse einer Landessprache verfügt, nach ununterbrochenem Aufenthalt mit Aufenthaltsbewilligung während der letzten fünf Jahre erteilt werden.)   Ich habe alle erforderlichen Dokumente zu meinem Antrag beigelegt, nämlich:

   -Strafregisterauszug

   -Aktueller Betreibungsregisterauszug der Wohngemeinden der letzten drei Jahre.


   -Nachweis, dass der Gesuchsteller in den letzten fünf Jahren in der Schweiz durchgehend

   einer Erwerbstätigkeit nachgegangen ist.


   -Zertifikat, das dem Gesuchsteller bescheinigt, die deutsche Sprache in Niveau B1

   (schriftlich und mündlich) zu beherrschen. (ich habe sogar B2, mündliche Prüfung 100%, schriftliche Prüfung 89 %)
   -Nachweis, dass der Gesuchsteller während der gesamten Dauer des Aufenthaltes in

   der Schweiz nie von der Sozialhilfe unterstützt werden musste.)   Trotz dem wurde mein Antrag abgelehnt. Ich möchte gerne wissen ob man noch etwas machen kann, weil mein Antrag war nicht gem. Art. 34 Abs. 2 AuG sondern Art. 34 Abs. 3 und 4 AuG.   Freundlich Grüsse

   Törlés
 10. Köszi a kimerítő választ a vízumokról!

  Gábor

  VálaszTörlés
 11. Milyen elonye van a C permitnek a Bhez kepest? Olvasgattam, es az adozasi reszen kivul nem igazan latokmast. Az meg ugyis csak azoknal jatszik foleg, akik zugban vagy valamelyik hasonlo adoparadicsomban laknak...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ahogy írod, kb.
   És adó szempontjából akkor van/lehet különbség, ha valakinek saját ingatlana van.

   Törlés
  2. Az, hogyha mondjuk állapolgár szeretnél lenni, és az új törvény életbe lép, akkor kell a C.

   Törlés
 12. A C Bewilligungot le tudod adni 4 evre es el tudsz utazni. Utana visszajohetsz es visszaadjak. Ha a B-t leadod, es esetleg visszatersz, akkor kezdheted elolrol az egeszet. A C Bewilligung ezen kivul meg az allampolgarsag igenylesehez is szukseges.

  VálaszTörlés
 13. A C Bewilligunggal 2 évre hagyhatod el az orszägot, nem 4-re, s a "bepolgärosodäshoz" nem feltétel. Legaläbb is én B-vel "keresztelkedtem" ät. Nem a Bewilligung milyensége szämit, hanem az itt eltöltött idö. Egyébként tudtommal is 10 év itt tartozkodäs a feltétel magyarok részére a C-hez, s bevallom mindig kétkedéssel fogadom az ennél rövidebb esetekröl szolo hireket :) Természetesen ez alol kivétel, ha valaki svàjci ällampolgärral köt häzassägot. Itt viszont az nem mindegy, hogy a kérvényt beado ide jött férjhez, vagy ide nösült, mert nemek szerint is mäs szabälyozäs alä esik, a scheinhäzassägok kiszürése céljäbol :)

  VálaszTörlés
 14. Bizonyos esetekben engedik, hogy 4 évre add vissza a C Bewilligungot (pont tavaly intéztem egy ilyet egy francia állampolgárnak.)
  Igen, elvileg a magyar állampolgároknak 10 év a Niederlassungsbewilligung megszerzése, ebben egyetértünk.
  Ami pedig az engedély kritériumlétét illeti, neked van igazad, habár valószínüleg mire releváns lesz ez a számomra pl., addigra már a C Bewilligung is elõírás lesz: http://www.tagesanzeiger.ch/schweiz/standard/Einbuergerung-nur-noch-mit-CAusweis/story/19943692

  VálaszTörlés