2014. augusztus 8.

Hogyan mondjam el neked?

... hogy vége, nem jövök többet.
Nem egyszerű téma sem otthon, sem itt.
Mai téma, a felmondás, és néhány hozzá kapcsolódó dolog.

Változnak az idők a szokások. Míg régen sokan az első munkahelyükről mentek nyugdíjba, addig ma már ez ritkaságszámba megy.

Nem /lenne/ olyan bonyolult a dolog, pláne ha a munkaszerződés tartalmazza a felmondás lehetőségeit/feltételeit. Ez azonban sok esetben nincs így, ilyenkor a Munka Törvénykönyve az irányadó.
Ha külföldre megyünk, nem árt előtte tájékozódni, megnézni a munkafeltételeket (munkaidő, szabadság, pihenőidő és a többi).

Sokszor állok értetlenül egy-egy hozzászólás előtt a közösségi oldalakon, hogy ilyen-olyan szemét a főnök, hogyan tudom otthagyni, nem fizettek ki, nem számolták el az óráim, stb.
Minap valaki a munkáltatótól írt egy bejegyzést, hogy segítséget kérjen, hogy aláírja-e a munkaszerződést.
Vicces volt.

Az itteni tapasztalataim alapján biztos vagyok abban, hogy egy nagyobb cégnél ezek a dolgok fehérek vagy feketék, nincs trükközés.
De nem minden cég állami vagy multi.
:)
Egy albán munkaadótól mentesen meg az Isten. Jót még nem hallottam róluk.

A magam részéről úgy gondolom, hogy sok esetben a munkavállaló is hibás egy-egy esetben. Lehet, hogy a hiányos nyelvtudás miatt már az elején félreértett dolgokat, a szerződést meg sem nézi, akár a halálos ítélete is lehetne. Utólag meg hova a reklamáció?
Pedig a felmondás oka sok esetben pont a munkaidővel, a munkakörülményekkel kapcsolatos.

A munkaszerződésről:
- ha egy hónapnál tovább tart a foglalkoztatás, mindenképp írásba kell foglalni. Kötelező elemek a személyes adatokon túl, a munkaidő, a bér, a munka leírása, ki fizeti az esetleges betegséget, felmondás. Figyelembe kell venni, hogy a MT. mellett Svájcban vannak úgynevezett ágazati megállapodások (kollektív szerződések), amik szabályozzák a munkafeltételeket. Nem árt ennek is utánanézni, mert nagy eltérések lehetnek egy-egy szakmában is. Sok esetben a munkaszerződés ezekre a megállapodásokra utal.

A próbaidő:
Általában egy, maximum 3 hónap. Egyéb megállapodás hiányában a felmondás a próbaidő alatt 7 nap.
Tehát NINCS olyan, hogy "nem tetszik a menyasszony" és lelépek. Olvastam ilyet is. :(

A munkaidőről:
Az átlagos munkaidő Svájcban 38,5 - 42,5 óra. A szabályozás szerint a heti munkaidő nem haladhatja meg a heti 45 órát. DE! Vannak kivételek, a már említett ágazati megegyezésben foglaltaknak megfelelően. Ezt is rögzíteni kell a munkaszerződésben, illetve azt is, hogy a túlóra milyen juttatást von maga után.

A 13.havi fizetés:
Ez is benne foglaltatik a szerződésben, sok esetben a munkáltató ennek összegét nem egyben fizeti, hanem elosztva havi szinten. (Külön soron szerepel a bérjegyzékben)
Ezen kívül még elképzelhető ilyen-olyan bónusz is (egyedi/egyéni megállapodás kérdése).

Felmondási idő:

A foglalkoztatás időtartama              Felmondási idő                           Felmondás napja            

Próbaidő alatt                                            7 nap                                     Minden nap

0-1 év                                                      30 nap                                    Ha a szerződés másképp nem                                                                                                                      rendelkezik, akkor a hónap utolsó                                                                                                                napja.

2-9 év                                                       2 hónap                                  u.a.

10 év vagy több                                         3 hónap                                  u.a


Felmondási védelem betegség esetén:
0-1 év között 30 nap, 2-5 év között 90 nap, e felett 180 nap védelem illeti a munkavállalót.

Felmondás utáni jogorvoslat:
Amennyiben valaki úgy gondolja, hogy jogtalanul mondtak fel neki, akkor azt írásban kell megtámadni, lehetőleg azonnal. Érdemes a szakszervezethez vagy tanácsadóhoz fordulni. Általában a betegséggel, terhességgel, szülési szabadsággal kapcsolatos jogsértések esetén van esélyünk.

Minden más esetben kevés.
Amit érdemes szem előtt tartani: minden egyéb hírteszteléssel szemben, sokkal kevesebb a jogorvoslati lehetőség, mint otthon.

Minden esetben olvassuk el alaposan a munkaszerződést, fordíttassuk le, és csak utána írjuk alá.

Ha úgy érezzük, hogy valami nem felel meg a szerződésben foglaltaknak, akkor tisztázzuk a főnökkel! Amennyiben ez nem vezet eredményre, akkor vannak olyan szervezetek, akik akár ingyenesen is képviselnek bennünket.
Minden esetben írásban tegyük meg a felmondást, a munkáltatónak címezve, vagy személyes átvétellel, vagy ajánlott levélben.

Mit írjunk? Nem kell cifrázni.

Arbeitnehmender)                                                    (Ort, Datum)
  
                                                                               (Arbeitgebender)


Kündigung

 Sehr geehrte Damen und Herren (allenfalls Name des direkten Vorgesetzten)

Ich kündige meinen Arbeitsvertrag vom (Ausstellungsdatum des Arbeitsvertrages einsetzen) per (Datum auf welches gekündigt wird).
 Besten Dank für Ihre Kenntnisnahme.
 Freundliche Grüsse
  
(Unterschrift)


 Végezetül: miért érdemes "tisztességesen" elválni?
A munkáltató minden esetben kiállít egy Arbeitszeugnis-t (tulajdonképpen referencia), amiben nem mindegy hogy mi van...
:)


3 megjegyzés:

  1. Kikopiztam az eredeti megjegyzést, és hozzáírtam némi kiegészítést – remélem elnézi nekem ezt az internet népe, és nem vádolnak plagizálással. ;) (2 részletben, mert amúgy túl hosszú)
    A munkaszerződésről:
    Az írott szerzõdés nem kötelezõ, egyáltalán, ellenben kötelezõ az elsõ fizuról papírt adni (utána pedig csak akkor, ha a munkavállaló kéri, illetve ha változik a fizetés. Ettõl függetlenül mindig ki szokták adni havonta a fizetési papírt.)
    Négy kötelezõ elemnek kell lennie egy szerzõdésben:
    1 Erbringung der Arbeitsleistung (azaz a munkakör megnevezése)
    2 Lohn (fizetés)
    3 Unterstellungsverhältnis (ki a közvetlen felettes, nem névvel, hanem pozícióval)
    4 Dauer (meddig tart a szerzõdés, határozott, vagy határozatlan idejü.)

    A többi az konyhanyelven szólva „mindegy“, mivel ezek törvénybe (gyakran diszpozitívan, azaz nem kötelezõ érvényüen) vannak iktatva. Egyébként én ötödiknek nem a biztosításokat illetve a szabadságot nevezném meg, hanem a munkavégzés helyét, mert abból sok probléma szokott lenni. A kollektív szerzõdéstõl is el lehet térni, ha mondjuk például egy munkavállaló azokat a kondíciókat nem akarja aláírni.

    A próbaidő:
    Általában egy, maximum 3 hónap lehet normál szerzõdés esetén, de gyakran el is tekintenek tõle. Kivétel ezalól a Lehrvertrag, ahol fontos okokból adódóan a kantonnal, az iskolával és a szülõkkel egyeztetve a maximum próbaidõ kiterjeszthetõ 6 hónapra. Egyéb megállapodás hiányában a felmondás a próbaidő alatt 7 nap (naptári nap és nem munkanap!)

    A munkaidőről:
    Az átlagos munkaidő Svájcban 38,5 - 42,5 óra. A szabályozás szerint a heti munkaidő nem haladhatja meg a heti 45 órát irodai munkában dolgozók számára, de például a fizikai munkások, illetve például az eladók esetében ez 50 óra hetente..
    Ezt is rögzíteni kell a munkaszerződésben, illetve azt is, hogy a túlóra milyen juttatást von maga után. Ne felejtsük el, hogy 2 fajta túlóra van, az Überstunde, illetve az Überzeit, az elõbbit nem köteles a munkáltató kompenzálni, az utóbbit viszont igen. Hogy mi a különbség? Überstunde az, amelyet a szerzõdésben foglalt heti óraszám és a törvényben meghatározott maximális óraszám között végez a munkavállaló, az Überzeit pedig az efeletti óraszám. Tehát mondjuk ha nekem 40 óra van a szerzõdésemben és egy héten 52 órát dolgozom, az 5 Überstunde és 7 óra Überzeit. Erröl részletesen az Arbeitsgesetzben lehet olvasni, az OR csak megemlíti. A kompenzáció szerintem egy olyan téma, amirõl oldalakat lehetne írni.

    VálaszTörlés
  2. A második rész:
    A 13.havi fizetés:
    Ez is benne foglaltatik a szerződésben, sok esetben a munkáltató ennek összegét nem egyben fizeti, hanem elosztva havi szinten. (Külön soron szerepel a bérjegyzékben)
    Ezen kívül még elképzelhető ilyen-olyan bónusz is (egyedi/egyéni megállapodás kérdése).
    A 13. havi fizetés nem kötelezõ. Azért volt eredetileg kitalálva, mert annak idején az adó mindenkinek az egyhavi fizetése volt, úgymond. Ezért novemberben megkapták, és az év végéig szépen be tudták fizetni a következõ évre az adót. Persze lehet, hogy ez csak külvárosi legenda, nekem egy nagyon idõs svájci néni mesélte ezt. :)

    Felmondási védelem betegség esetén:
    0-1 év között 30 nap, 2-5 év között 90 nap, e felett 180 nap védelem illeti a munkavállalót.
    A próbaidõ alatt nincs védelem! 7 nap a felmondási idõ, hacsak más nincs a szerzõdésben (ld. feljebb). Fontos, hogy habár a munkáltató ezalatt a ciklus alatt nem mondhat fel, de nem is kötelezõ fizetni ezalatt az idõ alatt a fizetést. (OR 324 a/2.) – erre találták ki a skálákat (Basler, Berner, Zürcher) amelyek meghatározzák, hogy mennyi ideig köteles a munkáltató táppénzbiztosítás hiányában fizetni.

    Felmondás utáni jogorvoslat:
    Amennyiben valaki úgy gondolja, hogy jogtalanul mondtak fel neki, akkor azt írásban kell megtámadni, lehetőleg azonnal, de legkésõbb a felmondási idõ végéig elõször a munkáltatónál. Ha ez nem jár sikerrel, akkor pedig a kantonnál kell feljelentést tenni (OR 336.b) – 180 nap után elévül, ígyhát érdemes gyorsan cselekedni! Svájcban nem köteles a munkáltató megindokolni a felmondást, ezt írásban kell kérni, ha nem teszik meg automatikusan.

    Minden esetben olvassuk el alaposan a munkaszerződést, fordíttassuk le (szükség esetén ;)), és csak utána írjuk alá. Nem elég csak a szerzõdést elolvasni, ki kell kérni az összes szabályzatot is, mivel ezekben lehetnek olyan dolgok, amelyek a szerzõdésben nincsenek benne, de mondjuk nem feltétlenül értünk velük egyet. Betriebsordnung / Personalreglement / Fringe benefits / biztosítások, stb.

    A felmondólevél
    Amit Tilmir ír, az tökéletes. Némi kiegészítésként csak annyit, hogyha személyesen adjuk át a felmondólevelet, akkor azonnal kérjünk rá egy aláírást és egy datálást. Sose hagyjuk a legutolsó napra a hónapban, pláne ha postai úton küldjük, ugyanis akkor nem feltétlenül érvényes. A levelet mindig ajánlva tessék feladni, mindig legkésõbb 28-án. (Ennek azért van jelentõsége, mert az ajánlott levél érvényes felmondásnak minõsül, ha az elsõ nap, miután a postás bedobja az értesítõt még a hónap vége elõtt van. (Ez egyébként mindkét félre igaz, de ez semmilyen törvényben sincs benne, hanem valami Rechtsprache volt néhány éve…)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a kiegészítést. Amit a táppénzzel kapcsolatban írtál, nem tudtam én sem. Mondjuk, van még pár sötét ló ezen kívül is.
      :)

      Törlés