2014. szeptember 4.

Airport vs. taxi

Ma megint kihúzom a gyufát egyes, meg kettes olvasóim körében.
:)
Előre szólok, a kritika nem Magyarországnak/ról szól, hanem egy helyzetnek, ami nem tökéletes (és akkor finoman fogalmaztam).
A korábbi incidenseim alkalmával a reptér (Liszt Ferenc, nekem Ferihegy) dolgozói is megerősítették, hogy a működésük egy nagy határ lócitrom, mióta megszűnt a MALÉV. Semminek sincs gazdája, felelőse. Csoda, hogy nem történt még nagyobb probléma (köszönhetően a dolgozók rutinjának).

Várakoztam a reptéren, volt időm megfigyelni dolgokat és az alábbi, számomra korántsem szimpatikus esettel szembesültem.
A történet kicsit fapados, mert nem ismerem a helyzetet és nincs hangulatom kikeresni, hogy mi van jelenleg, hol tart a téma. Egy ideig követtem a taxisok kontra reptér párbaját, koncesszió vagy nem, és a többi, de elveszítettem a fonalat. Fogalmam sincs, hogy most mi a szabály. Ha valaki tudja, írja meg.
Ezt láttam:


A képen látható urak a taxisaink, akik a terminál bejáratánál állnak és "taxi-taxi" felszólítással szólítják le a frissen érkezetteket. Velük találkozik először az országba érkező.
Szörnyű.
Gondolom, az erős kihívás lenne, hogy normálisan jelenjenek meg. A kigyúrt, kopasz, márkás farmer-ing/póló kombinációban megjelent urak nekem már majdnem ijesztőek, de semmi esetre sem számítanak turista csalogatónak.
Megjegyzem, volt ott valaki a Radissonból, öltönyben. Na, az már stimmel.
Tudom, nem a ruha teszi az embert, de mégis. Vannak olyan helyzetek, munkakörök, amikor megtiszteljük az ügyfelünket azzal, hogy normálisan jelenünk meg. Pláne, ha működik (?) a koncesszió.Szerintem a dress code-t nem csak a taxikra kellene alkalmazni.
A 80-as évek Romániája jutott eszembe, amikor hajnalban megérkeztem Kolozsvárra, és taxisok hada támadott le, hogy begyömöszöljön egy-egy Daciába, majd jó sok pénzért elszállítmányozzanak a kijelölt címre (persze, szigorúan taxióra nélkül). :)

Nem tudom, hogy azóta arra mi a helyzet, de ezt a lerohanós utasszerzést még Montenegróban sem tapasztaltam. Pedig hajlamosak vagyunk legyinteni, hogy az a Balkán.
A többi repteret meg sem említem.

Megoldás nyilván lenne, csak senkit sem érdekel, hogy már az első percben elriasszuk a vendégeinket. :(
Apró dolgok ezek, de a sok apró dolog határozza meg a nagy egészet.
Abban az egy órában amíg ott voltam, csupán egyetlen utas fogadta el az ajánlatukat.
Vagy jöttek értük, vagy tömegközlekedéssel mentek, vagy tömegtaxival.
Én annyira nem csodálkozom ezen.

Talán érdemes lenni "bekapcsolni" az újratervezést a témában...


26 megjegyzés:

 1. Valóban nem nyújtanak szép látványt az illegális taxisok.

  Szerintem nem érdemes hazajárnod, ha csak a rosszat nézed. Igaz, hogy ez magyarul van, de általánosságban kijelenthető, hogy az országimázst sokkal jobban rombolják a távolra szakadt magyarok. Azok, akik görcsösen igyekeznek minden fórumon önigazolást nyerni, hogy jól döntöttek a kivándorlással.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hogy ki miért jár haza ahhoz sok közünk nincs. Miután olvastam már tőle Svájcban rosszul működő dolgokat, miért ne írhatná meg hogy otthon mi nem tetszik? Amúgy neked mi a problémád? Hogy otthon vagy? Ugye nem gondolod komolyan hogy a taxis hiéna jelenséget a kivándorlók az országimázs lerombolására használják? Nevetséges. Olyan mintha valami személyes bajod lenne a blog tulajával. Nem lenne egyszerűbb azt leírni hogy mi?

   Törlés
  2. Tudod, vannak olyan emberkék, akiknek ha azt írod, hogy gyönyörű napsütés van, azt olvassa ki belőle, hogy ömlik az eső.
   :)

   Törlés
  3. Turchi, te lassan olyan vagy ezen a blogon, mint egy személyes testőr.

   Másik Névtelen társam pedig kétlem, hogy ezeket írta. Én legalábbis nem látom bele azt, amit ti írtok.

   Törlés
  4. Bár, a megszólítás nem engem illet, de a végére többes szám lett belőle, így reagálok. :)
   Ahogy korábban írtam, ez a blog nem kötelező olvasmány, akinek bármi szúrja a szemét, az ne olvassa.
   A blog írójaként, felhívtam a figyelmet egy rossz dologra. Ezt egy értelmes ember nem Magyarország támadásának, egyszerűbben fogalmazva fikázásának tekinti.
   Ennyi és nem több.
   Turchi nem szorul az én védelemre (tökös csaj, megvédi magát), de külföldön élve, van összehasonlítási alapja, azt is látja, amit az nem aki otthon él.
   Ezt nem támadásnak kellene felfogni, hanem el kellene rajta gondolkodni.

   Törlés
  5. "Tävolra szakadt magyarként", csak annyit füznék hozzä az elsö hozzäszolo "itéletéhez", hogy az orszägimäzst maga a TÉNY rombojla, nem az a személy aki azt észreveszi , vagy szovä teszi ! :))))

   Törlés
  6. Valamelyik Névtelennek: Én mint testőr? DD Igazad van, rosszul írtam, nem csak a blog tulajával van bajod hanem velem is. Olyat még nem hallottál hogy valakik hasonlóan gondolkoznak?

   Törlés
 2. Kedves Névtelen!
  Ez nem önigazolás, csupán egy olyan észrevétel, amin lehetne javítani, hogy az ország szebb képet mutasson..
  Sokan azt mondják, hogy azért vannak szar állapotok, mert nincs pénz.
  Ez sem pénz kérdése, sok más olyan apróság mellett, amivel a közállapotot, közérzetet, közhangulatot lehetne javítani.
  Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy nehéz elfogadni azt, hogy máshol másképp csinálják, esetleg jobban.
  Ebben az esetben sem kellene feltalálni a spanyolviaszt, csak ellesni onnan, ahol már működik.
  Csak egy kérdés: amikor megjegyzem valamiről, hogy az jó, akkor miért nem írsz egy jegyzetet?
  Így egy picit vicces, de azért köszönöm, hogy megosztottad a véleményed.
  Eddig csak hazaárulók voltunk, mostanra országimázs rombolók is.
  :)

  VálaszTörlés
 3. Na lehet hogy elszállt egy megjegyzésem, akkor röviden: A Főtaxi a hivatalos reptéri szállító. Az épület előtt van egy bódéjuk, ott kell bejelentkezni és egy kísérő megmutatja melyik taxi a tiéd. A hiénákra nem találják a jogszabályokat, hogy lehetne kitiltani őket. Zavaró és bunkó dolog. Kairóban csinálják ezt, de hát ott ez elfogadott, de ugyanolyan idegesítő.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. "A hiénákra nem találják a jogszabályokat, hogy lehetne kitiltani őket"... sajnos nem csak a taxisok világára jellemző ez ma a folyamatosan "jobban teljesítő" Magyarországon. Jelentem: ma már csak azok nem kivánják elhagyni ezt az "új Magyarországot", akik túl idősek, betegek, totál szakképzetlenek (egyre több van belőlük, ahogy összeomlik a szakképzési rendszer), netán rutinos bűnözők (azok száma is folyamatosan nő)... vagy rendelkeznek politikai protekcióval amivel elfoglalják az utolsó érdekes munkahelyeket még ha tökhülyék is. Lehet ezzel nem egyet érteni, de kiméljen politizált okoskodásával az, aki nem tisztességes munkából próbál jelenleg megélni ebben a nagyon szomorú módon (és vélhetően szándékosan) lepusztított országban.

   Törlés
  2. "agy rendelkeznek politikai protekcióval amivel elfoglalják az utolsó érdekes munkahelyeket még ha tökhülyék is"

   Minap meséli az otthoni polgármester: egy pályázat ügyében kellett x minisztériumba utaznia. Ott az az államtitkár fogadta, aki az egyetemen csoporttársa volt, x+akárhány év alatt végezte el a sulit, és segg hülye volt. Igaz, neki voltak kapcsolatai. :)

   Törlés
 4. Teljesen egyetértek a poszttal, mi meg azon szoktunk elszörnyülködni, hogy milyen állapotok várják az autósokat a határon, ha megállnak neadjisten egy matricát venni. Van itt minden, olcsó lányoktól kezdve kedves ablakmosó fiatalemereken át egészen a kigyúrt késárusig, sőt, talán még békésen sétáló, nézelődő rendőrök is... Mi mindig éjfél körül érünk oda, és egy brutális kultúrsokkal indulunk tovább :)

  De hogy jót is mondjak, a hazai földek illata mindig jóleső otthon-érzéssel tölt el, rögtön pár perccel utána....

  VálaszTörlés
 5. Ami a ferihegyi hiénákat illeti, könnyű (lenne) ilyesmit megoldani... feltéve hogy meglenne a szándék hozzá. Nem kell feltalálni a magyar viaszt, így szokták ezt megoldani a civilizáltabb helyeken: a reptér induló és érkező taxifolyosók sorompóval ellátva, melyek csak az engedélyezett járműveket eresztik át egy egyszerű elektronikus jel technólógia alkalmazásával; ha mégis átjut egy nem-engedélyezett taxi, a többiek azonnal jeleznek és megjelennek a rend őrei (rend-őrök mindig vannak bőven a nemzetközi reptérek környékén), akik kitessékelik az illetőt még ha izompacsírta is vagy az alvilág büszke tagja miután alaposan megbirságolták.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Itt is volt rendőr, kettő is. Épp mellettük strázsáltak, de gondolom nem tartozik a hatáskörükbe intézkedni, vagy mi fene...

   Törlés
  2. Persze az is igaz, hogy a "régi rendszerben" is már érinthetetlenek voltak a reptéren portyázó taxisok. Gondolom tegnap is, ma is leginkább a korrupció áll a háttérben. Volt egy kis taxivállalatom Svájcban (ma már nyögdíjba vonultam és hazatértem) és a 90. évek elején úgy gondoltam kis hazámban, Pesten is talpraállíthatnék egy leányvállalatkát mint ahogy ez előzően már sikerült Kínában, de aztán kiderült hogy annyi csúszómászópénzt kell ide-oda folyamatosan lökdösni meg állandóan résen lenni többé-kevésbé alvilági módszerekkel "dolgozó" konkurrenciával szemben, hogy inkább kijózanodtam az ötletből, fő a lelki nyugalom.

   Törlés
  3. "csúszómászópénz"...
   :D
   Sajnos, ismerős. Egyszer (még otthon) mentünk elszámolni az egyik nagy építőipari megbízóhoz, és jeleztük, hogy az egyik alkalmazottjuk csúszópénzért osztja a munkát a vállalkozóknak. Azt mondta az elnök-vezér: "adjatok ti is"...

   Törlés
  4. Szomorú ez, mert közben mi magyarok egyáltalán nem vagyunk hülyébbek másoknál, sőt... általában mindenhol a nagyvilágban remekül megállja a sarat a magyar ember. Talán túl hiszékenyek és nagyravágyók vagyunk mi férfiak és abban vagyunk hajlamosak megbízni, ak a legnagyobbakat a leghangosabban tudja harsonázni. Talán csak akkor lesz rend, igazság és jólét Magyarországon, ha már jóval kevésbé macsóvilág lesz nálunk a politika. Ki tudja...

   Törlés
 6. Egy mai hír: Minden nagyon szép, minden nagyon jó...
  De!
  Görgess az ellenőrzések címszó alá:
  http://www.bkk.hu/2014/09/egy-eve-lepett-hatalyba-a-fovarosi-taxirendelet/

  VálaszTörlés
 7. Vissza is vannak vonva taxivállalat engedélyek rendesen... de minek? Pár nappal ezelőtt egy zsíragyú taxisofőr megverte az Omega két tagját (ezek már idős emberek, igazi papik...), mert merték kifogásolni a szolgáltatás minőségét... aztán kiderült, hogy a taxivállalat engedélye már egy idő óta "vissza volt vonva" hasonló "incidensek" miatt. Ha most nem celebeket verte volna össze a sofőr, vajon meddig tudott volna továbbműködni a "visszavont engedéllyel" rendelkező taxivállalat? Magyarán: nem elég a szabály/törvény, azokat be is szokták tartatni egy valamirevaló jogállamban és nem csak azokkal, akik nem rendelkeznek ilyen-olyan politikai vagy korrupciós kiváltsággal.

  VálaszTörlés
 8. Én már rájöttem hogy tilmir miért él magyar híreken. Nem tud németül, így a helyi híreket nem tudja olvasni...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves vágyálompor!
   Szeretnélek megkérni, hogy érdemben szólj hozzá vagy kimoderállak.
   1. Sokszor, sok helyen elmondtam, hogy nem beszélem jól a németet.
   Tehát, ezzel most nem okoztál nagy meglepetést az olvasóknak.
   Itt kérdezhetném: és? közöd hozzá?
   2. Amit írsz nettó baromság, mert a svájci hírekből is szemezgetek. A taxis sztori meg saját tapasztalat, nem úgy olvastam.
   Szóval, nem szóltál volna, bölcs maradtál volna.
   :D

   Törlés
 9. a kulcsszó a jogállam... magyarisztánban mióta van vagy mikor volt jogállam?

  VálaszTörlés
 10. Egy másik névtelen vagyok Ausztriából.

  Megvédem Tilmirt, sokat ír Svájc sötét oldalairól is, mint ahogy a magyarról is. Bőven szokott hozni svájci cikkeket is német forrással.

  Ezenkívül meg azt olvas, amit akar, nem?

  Hagyjátok már békén!

  Pl. a "A takarítást meg kell fizetni" posztja nekem nagyon tetszett, holott nem érint a dolog. De egyszer lehet, hogy igen, jó tudni, hogy van ilyen is.

  Köszi Tilmir.

  Amúgy szerintem nyugdíjasként mindenki hazatér úgyis, hiszen a nyugati nyugdíj is kevés nyugaton, nem csak a magyar Magyarországon. Később meg még kevesebb lesz a rossz kórfa miatt. Otthon meg királyul lehet élni egy osztrák/svájci nyugdíjból. Így teljesen jogos az otthoni események követése, akár a jövő, akár a rokonok miatt is.

  Ez meg különben is nem egy konkrét otthoni hír, hanem amit látott a reptéren, amikor otthon volt, miért ne írhatna erről. Tiszta hülyék vagytok, kritizálók!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Örülök, hogy olvastad.
   :)
   Az utolsó bekezdésben írottak teljesen megállják a helyüket. Itt Svájcban a 20 év (nem túl magas bérrel) kevés lesz ahhoz, hogy jó minőségű életet lehessen élni nyugdíjasként. Mi sem itt tervezzük. Igaz, egyelőre otthon sem, egy még költségtakarékosabb hellyel barátkozunk. Ettől függetlenül magyarnak vallom magam, naná, hogy érdekel, hogy mi történik ott, ahol az életem felét leéltem.
   :)

   Törlés
 11. Nem olvastam végig a kommenteket. A lényeg az, sokat utazom, hogy már elég régóta átvette egy taxis cég, vagy ő kapta a kizárólagos megbízást a reptári fuvarokra és azóta nagyon rendezetten megy a dolog. Spec. ma néhány órája érkeztem utoljára haza. Ki van írva "taxi" odamegy az ember, bemondja a címet, kap egy cédulát a kalkulált árral és a taxisnak fizet. A Taxis háboruzásnak már elég régóta vége. A szomorú csak az, hogy alig van a reptéren forgalom, mióta nincs Malev.:-( A Swiss viszont normálisan közlekedik Zürich-Budapest utvonalon.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Az igaz hogy van egy kizárólagos taxitársasága a reptérnek de ezt a többi társaság nem fogadja el. Amikor te utaztál, éppen nem voltak ott de én is utazom rendszeresen és ott vannak. Nem tudom honnan veszed hogy a háborúzásnak már régen vége mert nincs. Kérdezd meg legközelebb a taxisokat. Fognak mesélni.

   Törlés