2014. szeptember 3.

Aki nem lép egyszerre...

Tudtad-e, hogy Svájcban kötelező a katonai szolgálat?
A svájci hadsereg jelen van földön, vízen és a levegőben is. Megőrizve az állam függetlenségét, nem vesz részt semmilyen fegyveres konfliktusban, de békefenntartói szerepet vállal. Mintegy 500 fővel jelen voltak (önkéntes alapon) Boszniában, Koszovóban is.Minden 18. évét betöltött férfi sorköteles, a lányok önkéntes alapon vállalhatják a szolgálatot. A kötelező idő letöltése után leszerelnek, de gyakran hívják be őket gyakorlatra, ezért az összes katonai holmi (a fegyver is) náluk marad.
Ennek köszönhetően (is) Svájc militarista ország, a lakosság 12 óra alatt mozgósítható. Ez jelenleg majd 2 millió ember.
A sorozás 18 éves korban történik. A svájci állampolgárok 2/3 része alkalmas, a többiek alternatív szolgálatot választhatnak. Évente kb. 20 ezer főt képeznek ki, a kiképzési idő 15-21 hét.
Majd évente van még egy gyakorlat, ami 3 hetet tesz ki. 26 éves koruktól tartalékosnak számítanak, de ekkor is behívhatók. Ez vonatkozik a polgári szolgálatosokra is. Aki megtagadja mind a fegyveres, mind a polgári szolgálatot, az pénzbüntetésre számíthat.

1989 óta több kísérlet is történt, hogy megszüntessék az egész katonáskodást, de eddig sikertelenül. Annyit sikerült elérni, hogy csökkentették a szolgálatot tevők számát, pillanatnyilag 220 ezer katona állítható csatasorba.
A hadsereg éves költségvetése 453 000 0000 frank, a GDP 0,76 százaléka, ami szintén csökken évről évre.
A takarékosság jegyében racionalizálják a rendszer, - a jelenleg érvényben lévő Armee XXI (21 századi hadsereg) program szerint - a fegyvereket is egységesítik.
A hadsereg csak egyféle gépkarabélyt használ (SIG SG 550).Akit bővebben érdekel a téma, ITT olvashat róla.

Ami miatt eszembe jutott a téma, a napokban történt. A falunk határában van egy kis híd, amit naponta használok, akár többször is. Hétfőn reggel vettem észre, hogy kiírták, hogy délután le lesz zárva. Nem jó hír, mert dolgom volt arra, és a kerülő egy 6-8 kilométeres kitérőt jelentett, a délutáni dugóról nem is beszélve. Arra gondoltam, hogy talán felújítják, de minek? Semmi baja.

Kora délután kezdett gyanús lenni a dolog, mert helikopterek húztak el a ház felett, a falu határában meg néhány álcaháló alól egy-egy Stinger vigyorgott.
Jajjjj, de "jó". Hadgyakorlat.
Persze, délutánra akkora dugó lett, hogy nagy. Kerülővel mentem (volna) haza, de a haderő pont a faluban vonult át, így félre kellett állnom.
A lakók itt is kíváncsiak, mindenki az utcákon volt, nem mindennap sétálnak az úton tankok.
:)


38 megjegyzés:

 1. A svájci hadsereg egy fontos társadalmi szerepet tölt be: alkalmat ad a fiataloknak, hogy közelről megismerjék a más területekről (kanotonokból) származó fiatalokat. Ez fontos, mert Svájc egy igazán multikulturális ország ahol együtt élnek német-, francia-, olasz- és romans nyelvű/kultúrájú csoportok, ráadásul még egy nyelvi csoporton belül is nagy kultúrális különbségek lehetnek. A hadsereg az egyik titka annak, hogy a sokféle Svájc egy erős, egységes nemzetet alkot de annak is, hogy gyakorlatilag nincs politikai és rendőrségi korrupció, hiszen a tisztviselők és a rendőrök szinte mind büszkén altisztek és tisztek (akár aktív, akár tartalékos) a hadseregben. Mivel a nagy svájci vállalatok is figyelembe veszik a katonai beosztást vezetőik kiválasztásánál, ezeket is elkerüli a korrupció és ráadásul garantáltan egészséges gondolkodású, hazafi, munkabíró és kiváló embervezető képességgel rendelkező menedzsereket kapnak. Mind ezeket az előnyöket nézve, nem csoda hogy a svájci polgárok nem hajlandók lemondani a honvédségükről, még ha néha le is kell zárni miatta pár órára a kis hidat :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen, ez így volt. Régebben olvastam egy cikket (sajnos, már nem találtam), hogy a mai fiatalok már közel sem gondolkodnak így, ezért próbálják ezt "reklámozni".
   Talán a "felvonulás" sem véletlen.
   Az egész falu ott totyorgott.
   :)
   Csak az időzítés nem volt túl szerencsés, délután munka után mindenki igyekezett volna haza. Az autósok kevésbé örültek.
   :)

   Törlés
  2. A nagyobb városokban valóban sok fiatal ellenzi a hadsereget, különösen Genfben és Zürichben, de ez így volt már harminc évvel ezelőtt is. Magam is ilyen voltam annak ellenére, hogy mégis bevonultam és aztán észrevettem, hogy annak valóban csak előnyei voltak számomra. Jelenleg is csak a lakosság egy kis része ellenzi a hadsereget, mint ahogy mutatják a témában rendszeresen megrendezett népszavazások is. Mindenesetre, szerintem csak az a férfi méltó svájci állampolgár lenni, aki katonaként is szolgálja az országot aki befogadta, feltéve persze ha egészségileg képes rá.

   Törlés
  3. Köszi a kiegészítést.
   :)
   Én nemzettől, lakhelytől, és állampolgárságtól elvonatkoztatva úgy gondolom, hogy (nyilván nem 36 hónapra) hasznos dolog volt.
   Sok fiatalra nagyon ráférne.

   Törlés
  4. Huhh, úristen, no offense, de te ezt te komolyan is gondolod?
   Biztos csak az én svájci kollégáim mások, de ők - már amelyikül volt - picit árnyaltabban nyilatkoztak ám a hadseregről, azt ott felszedett értékekről, az ottani "hatékony" menedzsmentről.

   Menedzsereknél katonai beosztást figyelmebe venni? Mégis melyik vállalatra gondolsz? Garantáltan (?!??!!?) egészséges gondolkodású? Katonáknál? Jahhahhaaaaj..

   Törlés
  5. Úgy látom, nem igen ismered (ha már tegezzük egymást) a svájci valóságot. Nagy vállalatok ahol számít a dolog: bankok, biztosítók, áruházláncok, ipar (gyógyszer, nehézgép, élelmiszer, stb.)... és persze maga az állam és a mindenkori svájci kormány (feltehetően magad is értékeled a svájci hivatalnokok és politikusok hazafiságát, hatékonyságát és becsületérzését).

   Törlés
  6. Szerintem meg elég jól ismerem a svájci valóságot, persze ezt te aligha ítélheted meg anélkül, hogy sokkal jobban ismernél.

   Egyébként egészen véletlenül magam is az egyik legnagyobb svájci cégnél dolgozom.

   De egy kicsit lentebb pont azt írtad, hogy ezek a tulajdonságok, mint a hazafiság, kötelességtudat, stb. nem a katonaságban fognak berögzülni, ha addig nem tették. Szóval akkor most hogyan is van az eredeti állításoddal a katonaság és ezek között?

   Törlés
  7. Egyszerűen fogalmazva és utoljára: egy gyenge jellemből nem farag embert néhány hónapos katonai szolgálat még a svájci hadseregben sem, de ha megvannak az alapok, egy demokratikus, erkölcsös és valóban nemzeti érdekeket szolgáló hadsereg csak megerősítheti ezeket mint ahogy a hazafiságot, önbizalmat, stressz tűrőképességet és társadalmi képességet is. Mindezt hogyan is tudná az, akinek nincs tapasztalata róla?

   Törlés
 2. Igen, tudtam.Ha Magyarországon is lenne még, akkor meg arról írnál hogy milyen kőkorszaki Magyarország hogy még mindig ez a katonásdni megy, meg elavult harci eszközökkel bohóckodnak a fiatalokkal.Svájcban természetesen az egész procedúra rendben van.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Tudod mit jelent az értő olvasás? Nézz utána kérlek!
   Vagy akkor hiányoztál?
   Hol írtam én arról, hogy támogatom vagy sem?

   Egyébként, tévedsz.
   Jót tenne a mai fiúknak a katonaság.
   :)

   Törlés
  2. Nem szoktam egyetérteni vagyalomporral, de svájci sapka te miért gondolod, hogy "jót tenne a mai fiúknak a katonaság". Szívesen hallgatnám, hogy mi is lehet az...

   Törlés
  3. Mert sok mindenre megtanít. Nem pont a budi fogkefével való sikálására gondolok, ami minden vígjátékban előjön. :)
   Tisztelet, fegyelem, pontosság, felelősségtudat és a többi.
   Sajnos, ez sokakból hiányzik manapság.
   Arról nem is beszélve, hogy a férfiak nagyobb része gondol rá jó emlékekkel.
   A párom is sokszor nosztalgiázik, nem úgy tűnik, hogy annyira szenvedett.
   :)
   És a fiam is túlélte volna.

   Törlés
  4. Ezekhez a tulajdonságokhoz nem katonaság kell, hanem két normális szülő. Esetleg egy általános iskolával megtámogatva. Szerinted ezeket majd pont 16-18 éves korában fogja megtanulni a katonaságnál az, aki addig nem tette? Szerintem nem.

   Az amit megtanulhat, az a parancsok gondolkodás nélküli teljesítése. Néhány embernek persze erre nagy szüksége van, mert gondolkozni ooolyan nehéz.

   A férfiak nagy része pedig arra emlékezik szívesen, hogy hányszor beb@sztak, vagy ellógtak, vagy elvesztették szüzességüket valami nőcskével, akinek tetszett az egyenruhájuk. Csak _egy_ értelmes nosztalgia-történetet mesélj nekem, amiben nem ezekre emlékeznek a férfiak, hanem arra, hogy hogyan tanulták meg a katonaságban a pontosságot, tiszteletet, felelősségtudatot. Én ilyet még soha nem hallottam.

   Persze, a fiad is túlélte volna, de az nem jelenti azt, hogy hasznára válik, vagy hogy élvezte volna, vagy hogy máshol ne tanult volna hasznosabbat...

   Törlés
  5. Nagyon sok családban nincs két normális szülő, az iskoláról jobb ha nem beszélünk.
   :(
   Lehet, az apukámmal kéne beszélned, neki rengeteg története van, és nem abban a témában, amit említesz.
   Véleményem szerint egy közösségben mindenki tanulhat számára hasznos dolgokat, barátokat szerezhet, stb.

   Törlés
  6. Egyebkent, mivel sem neked, sem nekem nincs relevans tapasztalatunk, meddo ez a vita. ;) Mas a velemenyunk. Ennyi. :)

   Törlés
  7. Egyetértek, más a véleményünk. De ha az iskolában képtelenek átadni ezeket az erényeket úgy 6-16 éves korig, akkor szerinted majd pont a katonaságnál sikerül? Pár hónap alatt? Áá, mindegy.

   Törlés
  8. Ezt is másként gondolom. A nevelés elsődlegesen a szülő dolga (lenne). Otthon kell lásson jó mintát, amit követni tud. Az iskola jelenlegi állapotában képtelen még csak ráerősíteni is.
   Abban egyetértünk, hogy nem a katonaság tanítja meg erre a gyereket, de egy megerősítés nem árthat. Arról pedig vannak releváns példáim, akik a kiképzés alatt szereztek akár élethosszig tartó barátokat. És akkor nem beszéltünk még a társadalmi feladatvállalással, amivel igencsak hadilábon állunk. Na, befejezem. Nem győzködlek, egy ateistát sem lehet megtéríteni. :) A te meggyőződésed más, amit én tiszteletben tartok.

   Törlés
 3. Kedves Vágyálámpor, tudod nem mindegy ha valaki olyan hadseregben szolgál, amely csupán egy idegen hatalom ágyútölteléke vagy olyanban, mely saját nemzetét szolgálja, ha érted mire gondolok.

  VálaszTörlés
 4. billió? :) nem inkább milliárdra gondoltál tilmir? :D

  Ez a vagyalompor fiú eléggé humoros egyébként, én örülök, hogy nem cenzúrázod ki. Gondolj bele, mennyi erõfeszítés mehet abba, hogy találjon valamit, amivel beléd tud kötni. (sapka <-> nemsapka) és utána még be is kell írni, majd várni arra, hogy megjelenjen! Ha pedig nem jelenik meg (azonnal), akkor lehet írni a következõt, hogy ezek a küfföldi árulók nem engedik az igazi hazafiak szabad véleménynyilvánítását... :) Én értékelem a lelkesedést, amivel a munkáját végzi, akár mint troll, akár mint bértollnok!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Budget: CHF4.53 billion (~US$4.83 billion FY12)
   Percent of GDP 0.76% (2012)
   (Wiki szerint)
   Azért teszem ki, mert én is jókat mosolygok rajta...
   Vicc helyett.
   :)

   Törlés
 5. de angolul a billion az magyarul milliárd! :) 10^9-en. A magyar wikin jól írják egyébként a büdzsét.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Azt is néztem... :)
   Itt van előttem az összes nulla... vagy hulla?
   453 0000000
   Ennyi. Osszátok be!
   ;)
   Soha sem szerettem a matekot!

   Törlés
 6. Kevesebb, mint a gdp 1%-a, az nem éppen érvágás egy jól működő gazdaságnak. Nem is kerülehet nagyon sokba, mivel nincs tengerészet, sem bombázásokra szakosított légifegyver, sem atomfegyver. Ráadásul a hadsereg felszerelésének egy jelentős része (különféle fegyverek, lövedékek, ruházat, egyéb járgányok és elektronikai berendezések, élelem...) svájci termék azaz nem kevés munkahelyet teremt folyamatosan.

  VálaszTörlés
 7. Én nem voltam Svájcban katona, de szeretném, ha a fiam az lehetne. Szerintem igencsak ráférne a mai ifjúságra (lakóhelytöl függetlenül), hogy egy kis rend meg fegyelem mellett megtanulják mi a kötelesség és a kötelességtudat.
  A hivatásos hadsereg, mint olyan csak ott müködik, ahol a hazaszeretet és a kalandvágy miatt megy az ember katonának, nem pedig a zsoldért és a fegyverimádatért (erre ott van az idegenlégió).
  A milliárdos kiadásokat épp most kurtítja meg az Ueli....

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ha valaki időben jelzi és fizikailag/mentálisan megfelel, akár választani is lehet sokféle alakulat között: http://www.vtg.admin.ch/internet/vtg/de/home/militaerdienst/rekrut/rekrutierung.parsys.79945.downloadList.63414.DownloadFile.tmp/92055d2014.pdf
   ...sőt, vannak szakképzés lehetőség is, ami után a hadseregnek lehet dolgozni (biztos és jól fizetett állás...): http://www.vtg.admin.ch/internet/vtg/de/home/schweizerarmee/berufe_karriere.html

   Törlés
  2. Köszi, ez nagyon hasznos információ.
   :)

   Törlés
  3. Örömest, bitte schön :)

   Törlés
 8. Aaaaaanyira rühellem, amikor valaki azzal jön, hogy "bezzeg a mai fiatalságra igazán ráférne a katonaság" mert... blalbla válogatott hülyeség... "ott aztán rendet és fegyelmet tanulna", etc. Meg kötelesség, meg hazaszeretet.

  Én meg úgy gondolom, hogy minden eszközzel támogatni fogom a fiam abban, hogy ha ő úgy akarja, akkor elkerülje, mint ahogyan én is tettem annak idején. (És ettől még egészen biztosan tudom, hogy mi az a fegyelem, meg kötelesség, legalább annyira, mint bármelyikőtök itt és máshol.)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ne húzd fel magad! :)
   Te biztosan egy üdítő kivétel vagy.
   És mint tudjuk, a kivétel erősíti a szabályt.

   Törlés
  2. Ugyanmár kedves Géza, nem kell nagy szavakkal dobálózni. Kötelességérzés, hazaszeretet, ezeket biztosan nem a hadseregben tanulja meg valaki felnőtt korában, ha addig nem tanulta meg a szülőktől/nevelőktől. Az önfegyelem is már a gyerekkorban kezdődik fejlődni és, ha ez valami miatt nem történik meg, néhány hónap a hadseregben nem igen fog rajta változtatni (különösen béke időben). Szóval csak Önön múlik és nem a hadseregen, hogy ezek a pozitív tulajdonségok meglegyenek a fiában. A hadsereg és különösen egy olyan magasan erkölcsös hadsereg mint a svájci sokkal inkább abban lehet hasznos egy fiatalember számára, hogy megtanuljon együtt élni, illetve egy közös cél érdekében együtt cselekedni hozzá hasonló fiatalokkal mindenféle körülmények között. Sokak számára a hadsereg kiváló alkalom arra is, hogy megismerje saját korlátait és megtapasztalja, mi az valóban amikor a saját szabadsága addig mehet, ameddig mások szabadságát nem sérti. Ezentúl, ahogy feljebb írtam, több okból is nagyon hasznos a hadsereg a svájci társadalom számára még béke időben is, azaz több okból is a társadalom hasznos tagjának érezheti magát az, aki nem menekül el előle ilyen-olyan homályos ideológia/vallás szempontból. Ne gondold, hogy egy militarista rambó vagyok, én magam például egyszerű egészségügyi katona voltam a svájci hadseregben és egyszer sem találkoztam "rambó" típusú katonákkal/tisztekkel sem abban az alakulatban, sem azoknál a "harci" alakulatoknál akikkel sokszor együtt gyakorlatoztunk. Egyébként van egy "Zivildienst" lehetőség is annak számára, aki háború esetén nem hajlandó vállalni az ország fegyveres védelmét (a svájci hadsereg egy kizárólag önvédelmű erő). Nem mellesleg, talán nem véletlen (szerintem nem), hogy éppen azokban a svájci nagyvárosokban van aránylag lényegesen több kábítószerfogyasztó fiatal, ahol a legnagyobb a sorkatonaság iránti ellenállás.

   Törlés
  3. Már bocs, de nem én dobálóztam nagy szavakkal. Te írtad ezeket: "elkerüli a korrupció és ráadásul garantáltan egészséges gondolkodású, hazafi, munkabíró és kiváló embervezető képességgel rendelkező menedzsereket kapnak."

   Én ennél nagyobbat ha akarnék se tudnék írni.
   De hiszen most meg azt írod, hogy mégsem a hadseregben tanuljuk a tisztességet, meg a kötelességet? De hát éppen erről volt szó! Hogy pontosan így van: nem ott.

   Sőt, a saját korlátaidat is felfedezheted hadsereg nélkül. Például egy négyeves gyerek a mászókán, aztán az iskolában, aztán a különféle sportokban, a munkájában, ehhez sem kell katonának lenni. Ez ilyen egyszerű. 16 éves korára egész csomó tekintetben megismeri magát az ember, feltéve hogy nem sík hülye.

   A kábítószer - nagyváros - sorkatonaság elutasítása összekapcsolásával pedig úgy gondolom abszolút fals következtetéseket vonsz le. Ilyen arány létezhet, csak nem egymáshoz kapcsolódnak, hanem valami egészen máshoz. Pl. nem lehet, hogy a nagyvárosban egyszerűbb kábítószert kapni, mint a faluban? Esetleg ott jobban megérí a dílereknek egy éjszakai szórakozóhelyt megcélozni, mint mondjuk a mi falunkban, ami pont olyan mint a többi, és este 6 után még szombaton sem tudsz egy kávét sem meginni sehol, nemhogy kábítószert venni a bulizóhelyeken? Vagy több a gazdad ember? Vagy több a szabados gondolkodású? Esetleg rá lehetne nézni a népszavazási eredményekre, mert a nagyvárosok sok kérdésben ott is markánsan más véleményen vannak, mint a "vidék". (csak nézd meg a Gegen Masseneinwanderung eredményeit).

   Érvelés ügyben javaslom a következő weboldalt: http://a.te.ervelesi.hibad.hu/ :)

   Törlés
  4. Nem szándékoztam ilyen részletesen belemenni ezekbe a dolgokba Géza, talán nem mindenkit érdekel. Ami a hazafiságot, munkabírást, felelősségérzést, embervezető képességeket és általában az egészséges gondolkodást, erkölcsi "egyenességet" illeti, a hadsereg nem alkalmas ezeket megteremteni az ember fiában (ez a szülők feladata), de megerősíti annál aki már valamennyire rendelkezik velük. A hadseregen belüli szelekció -amikor a katonák közül kiválasztják önkéntes alapon az altiszteket és aztán ezekből a tiszteket (ez így működik Svájcban)- lényegesen figyelembe van véve számos svájci vállalatnál valamint a kormány- és az önkormányzatoknál amikor új embereket vesznek fel vagy léptetnek előre vezető pozíciókba, különösen persze a férfiak esetében. A politikában is nehéz előre jutni katonai háttér hiányában, mert a választók (szerintem jogosan) általában kevésbé bíznak egy olyan férfi politikusban, aki valahogy elmenekült a katonai szolgálat elől vagy csak nem volt alkalmas/hajlandó legalább altiszt lenni. Ami az ember saját korlátainak a felismerését illeti, nem mindenki gyakorol olyan sportokat ahol ez olyan széles fizikai és emberi környezetben lehetséges, mint a seregben (jellemzően pl az alpinizmus). Ami a kábítószert illeti és úgy általában az egészséges életmódot, ha egy fiatalember élete része az évi háromhetes szolgálat ahol örömmel találkozik újra és újra a haverokkal miközben fizikailag is teljesíteni kell, sokkal jobban igyekszik megőrizni az egészségét mint az, aki nincs kitéve az ilyen rendszeres fizikai tesztelésre (ha csak nem sportol komolyan)... persze ezt nem feltétlenül érti az, aki nem vállal katonai kötelességet. Ennyit most a témáról, nem akarlak feltétlenül meggyőzni, hiszen unalmas lenne a világ ha mindenben mindenki egyetértene, igaza van Svájci Sapkának: más a véleményünk, ennyi. A nőknek egyébként mindig igazuk van és ez így is jó, ez az univerzum egyik alapszabálya :)

   Törlés
 9. A hazafi, hazájához mindig hű, magasan erkölcsös svájci hadseregről az a vicces történet jut eszembe, amikor nem szálltak fel a légierő gépei, mert munkaidőn kívűl kószál(l)t arra egy idegen gép :).
  http://www.tagesanzeiger.ch/schweiz/standard/Angriff-bitte-nur-zu-Buerozeiten/story/18625822

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ez így volt, de tegyük hozzá, hogy a szabályozás, ( csak munkaidőben repkedhetnek), szintén népakarat által született. Az meg ugye kötelező érvényű...

   Törlés
  2. Ha jól emlékszem, 1989-ig 24 órás szolgálatban volt a svájci légierő. Ma már csak a radarok figyelnek éjjel-nappal, de vannak megállapodások a barát francia, német és olasz légierőkkel s így ma is 24 órás védelem alatt áll a svájci légtér. Ez a helyzet a katonai költségvetés csökkentésének köszönhető, de állítólag hamarosan vissza lesz állítva a 24 órás légierő szolgálat mert azért ez így elég ciki. A svájci erények között szerepel a takarékoskodás is...

   Törlés
 10. Sajàt tapasztalatom nincs a sväjci katonaéletröl, mint ahogy - gondolom - a hazzäszolok 90%-nak szintén ! A csalädunkban a mostohafiam viszont végigcsinälta a kötelezö sorkatonai szolgälatot, és semmi rosszat nem mondott rola. Persze rossz volt Airoloban a hoban amikor hideg volt, hogy a bunkerben csak lämpefény van stb. :-), de sem inkorrrektségröl, sem bärmi olyanrol nem szämolt be, ami miatt rosszul érezte magät. Azok a sväjci ällampolgärok is, akik egyébként egészségügyileg megfelelnek a feltételeknek, välaszthatjäk az alternativ szolgälatot, söt a kiképzési idö letöltése utän anyagilag is ki lehet vältani a tartalékos behiväsokat. Ennek ellenére a többség mégis a szolgälatot välasztja, mert ezt ök igy tartjäk helyesnek. Én nem igazän értem, hogy miért kritizälja valaki az egészet amikor nem is ismeri, vagy miért nem "engedi" meg az egyénnek a jogot, hogy hogy ezt a kérdést sajät lelkiismerete alapjän itélje meg ? Ugyanis a sväjci ällam ezt megengedi !!!! :) A légieröhöz pedig annyit, hogy a 24 oräs szolgälat anyagi vonzatät az ällam a szükségességéhez képest soknak talälta, ezért ugy gondoltäk hogy erre nem "dobnak" ki az adofizetök pénzéböl sok-sok milliärdot feleslegesen, hanem redukältäk a szolgälati idöt. Kérdem én, ebben meg hol a hiba ? Azt ne képzelje mär senki, hogy ha häboru- vagy bärmiféle agresszio esetére nincs megszervezve hogy hogy ällithatok seperc alatt csatarendbe :)

  VálaszTörlés
 11. ...és itt olvasva a hozzászólásokat látjuk, hogy miért tartunk ott ahol...
  Véleménye mindenkinek lehet, azért még nem kell(ene) letámadni senkit. Mindenesetre ilyenkor örülök, hogy elég távol vagyok...

  VálaszTörlés
 12. Ajánlom ezt a sokkal részletesebben megírt cikket a témában: http://tiboru.blogrepublik.eu/2011/03/21/kantonok-karakan-katonai/

  VálaszTörlés