2015. március 13.

Gumicsont

A Pletykafészek című rovathoz kaptam pár érdekes levelet.
Természetesen, többségében nem az írásra reagáltak (minő meglepő), hanem kifejtették, hogy már megint gonosz, hálátlan, stb. vagyok. A stb. kifejezéseket inkább nem részletezem.
Csak szólok, az írásban szereplő sztorit egy svájci mesélte. Nem az én tapasztalatom, nem az agyam szüleménye.
:)

Néhány mondatban szeretnék reagálni a levelekre, utoljára. Korábban is megtettem és már picit unalmas számomra. Olyan, mint a gumicsont.


Az a kérésem, hogy akit ennyire irritál a téma, a stílus, az ne kínozza magát az olvasással (kivéve, ha mazochista). Bizonyára vannak olyan blogok, amik megfelelnek a kényes ízlésnek is.
Nem "gyúrok" az olvasottságra, igaz, annak nagyon örülök, hogy időközben sokan kapn(t)ak rá, és legalább annyi elismerő levél is jön, mint fikázó.

A blogot annak idején azért kezdtem el írni, mert segíteni szerettem volna hasznos információval, annak, aki frissen érkezik. Az indíttatás onnan jött, hogy nekünk senki sem segített. Inkább rúgott belénk még egyet, akihez fordultunk.
Így van ez ma is.
Én biztos rosszul vagyok összerakva, de úgy gondolom, hogy segíteni jó. Nekem jó érzés, ha valaki, aki hozzám fordul elmondhatom, mit, hogyan, merre intézzen. Ha valamit nem tudok, és ha időm engedi, utánajárok. Pénzbe nem kerül.
Visszatérve:
A múltkor közzétettem egy felhívást, amiben segítséget kértem (utoljára).
Szerintetek hányan reagáltak rá?
Megmondom: SENKI. Pedig Svájcból is sokan olvasnak, és nem csak olyanok, akik most jöttek.
:)
Akkor egy picit elgondolkodtam, hogy érdemes- e ezt csinálni...
Segíteni nem, fikázni igen? Tudom, utóbbit egyszerűbb.
Hm.

A fenti cikket azért írtam, hogy egy/több svájci szemén keresztül ismerjük meg őket. Úgy, ahogy mi is jobban ismerjük magunkat, valószínűleg ők is.
Az én tapasztalataim hol ilyenek, hol olyanok, relevánsabb egy helyié, saját magukról.
Megismerni őket fontos. Személy szerint nekem a munka miatt. Tudnom kell, hogy egy-egy kérdésben hogyan gondolkodnak.
De. elkanyarodtam.
Ha nekem, mint magyarnak azt mondja egy másik náció tagja, hogy a magyar összeférhetetlen, akkor - szép, nem szép-, de meg kell erősítsem. Így van. Persze, nem vonatkozik ez mindenkire, de a nagy számok törvénye alapján kimondható.
Ez fordítva is igaz: számtalanszor értetlenkedtünk már (svájci) ismerősök körében, amikor pl. a logika kerül szóba. Nem egy svájci ilyenkor legyint, elmosolyogja magát és csak ennyit mond: svájciak. Többek kiegésztik a kézüket felemelve, hátul megfogva az ellenkező oldali fülüket. Megvan?
:)

Erre jön pár hazánkfia, aki - mintha alegalább a családját szidnám- , elkezd ellenkezni, hogy az nem is úgy van. Mert minden, ami svájci az egyszerűen TÖKÉLETES.
Vicces.
Persze, vannak nagyon rendes svájciak, nem vitatom. Én is találkoztam velük, de a nagy számokat nézve, ők sem különbek, mint mi. Még akkor sem, ha egyesek mindenáron erről akarnak győzködni.

Igen, azt is tudom, hogy vannak, akik üvegkalítkában élnek itt, és nem találkoznak azokkal a problémákkal, amikről néha írok.
Ha az otthoni életem sikerül ide átültetni, egész más lenne a merítésem, de attól még nem hazudtolnám meg azokat, akiknek mások a tapasztalatai. Max. megdöbbennék és tátott szájjal hallgatnám. Továbbmegyek, hálát adnék az Istennek, hogy nem velem történtek.
Félreértés ne essék, nem irigy vagyok, elégedett vagyok, csak más közegben mozgok, többet és mást tapasztalok, mintha egy irodában, kiskosztümben ülnék havi tizen ezer frankért.

Viccesnek tartom, hogy egyesek meg akarják mondani, hogy mit érezzek.
Kicsit olyan ez, mintha egy afrikai éhezőnek magyaráznánk a fogyókúráról. Milyen jó érzés 5 kilóval kevesebbnek lenni.
:P

Hála: Miért kellene hálásnak lennem, hálát éreznem azért, mert itt vagyok?
Én nem menekültként jöttem. Tele pénztárcával érkeztünk, céget alapítottunk, dolgozunk, adózunk (marha sokat).
Nekem a svájci állam még semmit sem adott, amiért ne fizettem volna. Nem kaptam ingyenes nyelvoktatást, képzést, lakást, kosztot-kvártélyt.
Mindent piaci alapon szerzek be/meg. Sőt, nehezítve azzal, hogy "csak" egy Bewilligungom van, ami nem könnyíti meg pl. a lakásbérlést.

Svájcnak szüksége van a know-how-ra és arra az x kézre, amit foglalkoztatok.
Ha nem lenne erre szükség, valószínleg nem alapíthatok céget, és nem kapok engedélyt.
Ez ilyen egyszerű.
Ezt nekik is tudomásul kell venni.

Akkor mire a hála?
Engem egyébként nem zavar, ha valaki ezt érzi. Szíve-joga benyalni a meleg szarig (bocsánat), de ne akarja nekem azt megszabni, hogy nekem is ezt kellene tennem/éreznem.
Korábban tagja voltam néhány FB csoportnak, ott is voltak olyan személyek, aki napi szintén elmantrázták ezt a hála dolgot, és ha valaki más véleményen volt, akkor rögtön szar magyar lett belőle, aki miatt a hálások szégyenkeznek,
:D
Nem gondolom, hogy miattam bárkinek is szégyenkeznie kellene. Nem viselkedek másként, mint otthon.
Betartom a szabályokat, törvényeket, termelem a GDP-t. Ennyi.
Ezek mellett eltűröm pl. a diszkriminációt.
Mert az is van. Tudom, az itt nem lézetik.
:D
Kérdezem, mi az, amikor egy hirdetésben az szerepel, hogy kizárólag svájcit vesznek fel, vagy egy lakáshirdetést, amiben az van írva, hogy csak CH- Bürgernek adják ki.
Gondolj bele, mekkora háború lenne abból otthon, ha egy hirdetés otthon úgy jelenne meg, hogy "cigányok kíméljenek".
Ugye?
Tessék csak egy picit elgondolkodni.

Befogadás: nem kötöttem senkivel vérszerződést, és nem is tervezem.
Komolyra fordítva a szót, addig vagyok befogadva, amíg nem keresztezem senki útját. Legyen az a szomszéd parkolási szokása, egy tender elnyerése.
És ez így van veled is. Max. nem látod, de inkább nem akarod látni.
Ha valamit másképp teszel, mint ami az elvárás, egyből Uusländer leszel. Jaaa, nem mondják a szemedbe, de azért ez így van.
:)
Engem ez sem zavar. Semmi bajom vele, nem is akarok más lenni, mint aminek születtem.

Megszoksz vagy megszöksz. Tartja a mondás. Nyilván megszokja az ember, de az nem jelenti, azt, hogy ne lehetne kritizálni, beszélni róla.

Végezetül, azt hiszem megválaszoltam mindent.
A témát egyszer és mindenkorra befejeztem.
:)
Szép napot mindenkinek (még a fikázóknak is)!



24 megjegyzés:

  1. En fullosan ertem h mirol irsz, es egyet is ertek amit irsz, igaz nem midnennel. Na de, nem a nem (csak) a "nem mindenert" olvaslak, hanem inkabb a tapasztalatok megerositeseert legfokeppen, mert a temak es helyzetek amit boncolgatsz sokszor ugyanugy jon le nekem is a hetkoznapokban. A hala dolog meg neveteseges, vmi osregi kiszolgaltatottsagbol jovo felfogas olyan embereknel, akik nem erzik a piacot es nem piackepesek.
    Vegere meg hadd koszonjem az idodet meg energiadat a blogba, orom olvasni es jo hogy van! Attila

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, Attila. :)
      Nem is baj, ha nincs teljes egyetértés (mi lenne a világgal?). Az teljesen rendben van. Nemrégiben fogalmazta meg valaki, hogy rég itt él, de annyi szar még nem történt vele, mint velünk. Ez korrekt. Nem állt neki cáfolni, stb. Tiszta ügy.
      Csípőből tüzelni, hogy te hülye vagy, nem is úgy van, az a nem korrekt.
      :)

      Törlés
  2. Én szeretem a blogodat, akkor is ha nem mindennel értek egyet. De miért is kéne egyetértenem? A többéves külföldi lét egyik legnagyobb tapasztalata számomra, hogy itt mindenki a saját dolgával foglalkozik, Mo-on meg csak a másikéval. Amihez egyébiránt az égvilágon semmi, de semmi köze nincs. Ha mélyebbre ásol, ez színtiszta kompenzálás, a saját sikertelen, szürke, elcseszett, kilátástalan életét próbálja ezzel valahogy feljavítani. Persze ettől csak még rosszabb lesz neki.

    Az a baj, hogy ezt hiába magyarázod egy otthon élőnek, akinek a horizontja kábé a városkája határáig terjed, esetleg még a politika, a tesco vagy a vv7 érdekli. Otthon ennyi az élet.

    Egy normális nyugati ország ehhez képest annyival színesebb, ingergazdagabb, komplexebb, még egy egyszerű szakmunkás életének a szintjén is, mintha egy másik bolygón élnél. Ha néhanapján haza kell látogatnom, olyan érzésem van, mintha 30 évet visszaugranék az időben.

    Hiába magyarázod az otthoniaknak, soha nem fogják megérteni. Más nyelvet beszéltek. Próbálkozhatsz, de esélytelen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Félreértés ne essék, senkit sem akarok meggyőzni, csupán bemutatni az országot úgy, ahogy én kezdem megismerni. A jó és rossz oldalát is, mert minden ellenkező híreszteléssel, az is van neki.
      :)
      Másrészről, vannak olyan folyamatok itt is, amik aggodalomra adnak okot, erről is érdemes beszélni.
      Ha az ember nem vesz róla tudomást, attól az még ott van.
      :(

      Törlés
    2. Hát ami a mindenki a saját dolgával foglalkozik történethez én azért tudnék egy-két dolgot hozzáfűzni, pl. a falusi pletykaláncról, kukucskáló szomszédról, ilyesmik... :)

      Amiről beszélsz, az szerintem lényegében pénzkérdés. Legalábbis alapfeltétel szintjén. Ha hosszabb ideig különösebb kilátás nélkül azért harcolsz, dolgozol éjjel-nappal, hogy csak ne merülj el a családoddal együtt, az bizony nyomokat hagy. Könnyű ingergazdag, színes szakmunkásnak lenni, ha félreteszel akár csak egy ötszázast havonta (frankban :)), abból már elhúzhatsz évente egyszer-kétszer nyaralni, erre-arra, hobbizhatsz, stb. Ez magyarországon tömegeknek nem adatik meg, így persze egy kicsit nehezebb a dolog.

      Ráadásul az a kilátástalanság amiről írsz, elég kevéssé az otthonélő egyes emberek "bűne", illetve az itteniek viszonylagos jóléte sem az emberanyag "minőségén" múlik csak.

      Törlés
    3. Szerintem az életben semmi sem "adatik" meg és ez így van rendjén. Küzdened kell, ha el akarsz valamit érni. Ha nekem bármi is "megadatott" volna, amikor eljöttem, akkor tuti nem lennék boldog ember, mert nem tudnám értékelni azt, amit elértem.

      Magyarországnak régesrég nem a pénzkérdés a legnagyobb problémája, főleg mióta dönti ránk a lóvét az Unió. Nem ezért áll egyhelyben 25 éve. Hanem a jó kis magyaros mentalitás miatt, amiről egyébként ez a bejegyzés is szól.

      Az, hogy otthon tényleg elhiszik emberek, hogy őket valaki elnyomja (mondjuk a gonosz nyugat - a sokmilliárd eurójával ugye), míg mondjuk a svájci munkásnak milyen egyszerű. Nem! Semmi sem véletlen a világon. Mindenki olyan országban él, amilyet létrehoz magának. A magyar is, meg a svájci is.

      Törlés
    4. "Egy normális nyugati ország ehhez képest annyival színesebb, ingergazdagabb, komplexebb, még egy egyszerű szakmunkás életének a szintjén is, mintha egy másik bolygón élnél. "

      te nem tudom, hol elsz, de Ausztriban pont ugyanolyan egyszeru az atlagember elete, mint Magyarorszagon

      sor, wurstl, wien rapid (foci), kis politika es titokban muszlimok/bevandorlok szidasa, austrian pop unnepeken, lereszegedes, helyi blikk olvasasa, evi egyszer elmennek kulfoldre nyaralni

      ennyi es nem tobb

      de lehet, hogy a svajci parasztok cnn-t neznek meg az aktualis torvenyek hatasait vitatjak meg egymassal a lila tehenek mellett :D

      Lukas M.

      Törlés
    5. "Szerintem az életben semmi sem "adatik" meg"

      Aha, persze. Szóval semmi különbség sincs esélyek tekintetében azok között, akik mondjuk Borsodszirákon és akik Budapesten születtek? Ühüm. Vagy mondjuk Hinterrhein (GR) és Zurich? Esetleg orvos/jogász/bankár szülők, a szíriai menekültek földműveshez?

      A francot. A mi szomszédunk egyik szomszédunk egy nyikhaj kis seggfej húszéves srác, aki agyatlan, mint a fatuskó a kertjében, amit anyuci meg apuci gondoz, míg ő a szőke picsa barátnőjével a nyolchengeres dzsipjével szaladgál.

      Igen mi is elértük ezt, egy magyarországi kis faluból indulva, de azért hadd ne beszéljünk már arról, hogy "semmi nem adatik meg" csak úgy.

      Az a gyanúm, hogy lövésed sincs, hogy mi a problémája sok-sok-sok embernek magyarországon. Ömlik az EU-s pénz? Ne röhögtess, hova? Valahova biztos, csak nem oda, ahova kellene. Ha oda ömlene ahova kell, egy szempillantás alatt hazaköltöznénk...

      Törlés
  3. Ez tök jó, és biztos hogy nagyon sok ember számára nagy segítség, még ha esetleg nem is köszönik meg. Én csak azt mondtam, hogy ne várj túl sokat - pláne európaiságot - a magyaroktól. Viszont azt bármikor elvárhatod tőlük, hogy megmondják mit csináltál rosszul. Legalább őszinték.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Világos.
      :)
      Csak segíteni kb. annyi, mint fikázni. És itt most nem rólam van szó.
      A múltkor csak azért vetemedtem erre, mert a neten is megtalálható információ nem volt elég, sokkal jobb lett volna gyakorlati tanács.
      Megoldjuk.
      :)

      Törlés
  4. Ez a hála dolog feltehetően egy régi copf. Jómagam már mint nyugati állampolgár mentem férjhez a szintén magyar, de svájci állampolgár férjemhez, ami által automatikusan svájci polgár is lettem. Egyszer aztán a kezembe kerültek a kópiák, férjem állampolgársági kérelméről. Mikor elolvastam a kérvényét, amit kötelezően be kellett adnia, teljesen kikeltem magamból. Ott volt aztán hála csőstől. Mondta, hogy ezt nem ő találta ki, hanem ezt tanácsolták mikor rákérdezett hogy mit szokás írni. Nyilván svájciakat kérdezett, miután ő 56-os volt. Nemigen voltak akkor még régebben kint lévő magyarok kéznél. Mondtam is neki, hogy én a büdös életben nem kaptam volna meg ilyen alapon a svájci állampolgárságot, mert én úgy érzem, hogy ha én egy országban élek, aminek betartom a törvényeit, semmiféle segélyre nem szorulok de fizetem rendesen az adót, akkor nem érzem, hogy hálásnak kellene lennem. Később elég sok mindenkivel találkoztam, németekkel is akik ugyanezt a hála dolgot mesélték.
    Sajnos a svájciak a külföldieket nem szeretik és minimum bizalmatlanok velük szemben.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem akarok senkit megbäntani, de az hogy mennyire "häläs vagyok Sväjcnak", tényleg az 56 magyarok standard szövege volt. Nem tudom ezt tényleg elvärta-e valaki - mivel akkor még nem is éltem :) - de az tény, hogy ök mindenben ällandoan ezt hangoztattäk. Viszont az mär nagyon régen volt.
      Mi teljesen megszokott uton "keresztelkedtünk ät",( semmi sväjci rokon, semmi menekült stätusz, semmi extra ) Egyältalän nem irtunk a kérelemben hälärol, egyältalän nem "nyaltunk be a meleg szarig" - ahogy ezt a blogiro fogalmazta - s nem is volt rä szükség.
      Annyi ällt benne, hogy x éve itt élünk, dolgozunk, jol érezzük itt magunkat, a gyerek itt nött fel, ide kötik a barätai, ismerösei. Kész.
      Levizsgäztunk ällampolgäraägi ismeretekböl, välaszoltunk kérdésekre a Gemeinde elöljäroinäl, majd a falugyülésre el kellett mennünk, ahol a falu lakossäga is feltehetett nekünk kérdéseket, mielött megszavaztäk hogy felvesznek-e bennünket, vagy sem.
      S igenis én büszke vagyok arra, hogy ellenszavazat nélkül vettek fel ! Nem häläs vagyok érte, de büszke vagyok !
      Azért vagyok büszke, mert ugy gondolom, ezért mi megdolgoztunk, s elértünk valamit. Bizalmat szereztünk magunk iränt, abban a közösségben ahol élünk. Feltételezem ez rajtunk is mulott. Nem vagyunk a "mi kutyänk kölyke" - ez tény, az volt és az is marad- s ezzel nekem nincs is semmi bajom, nem ez a lényeg !
      Hanem az, hogy elfogadnak, megbiznak bennünk, nekem ezt jelentette a szavazäs, s ezért tölt el büszkeséggel a "csontnélkülisége". Ezeket a dolgokat én igy lätom.
      A "häla" kifejezést nem nagyon tudom ebben a reläcioban hova tenni! Legfeljebb azért vagyok "häläs a sorsnak!" hogy itt élek, nem a mai Magyarorszägon KELL élnem.
      Lehet mäs szféräban mozgok mint több hozzäszolo, de ilyen értelemben vett "hälät" eddig még egy sväjci sem värt el tölem !
      Ugyanakkor igenis az a véleményem, hogy aki nem itt született , az vendég, s ezen stätuszbol kifolyolag, attol hogy befizeti az adot, vagy betartja ( +/-) a törvényeket még vendég marad, ugyanis ez a vendégnek is kötelessége. A stätuszbol fakado különbség az, hogy hiäba "példälodzik" azzal hogy a hazigazdäk ilyenek vagy olyanok/esetleg ugyanazt a "hibät" elkövetik, söt ezer példät is felhozhat arra, hogy mennyivel "különb" ö a häziaknäl !
      Nem vezet semmire, legaläbb is elöre semmiképp.
      Pont azért, mert ö vendég, s nem häzigazgazda !

      Törlés
    2. Most is vannak gyomorforgató kérdések (van-e prosti a családban?) és kell levélke is, hogy mennyire nagyon szeretne állampolgár lenni az illető.
      :)

      Törlés
    3. Sugaras!
      Ebben érzek egy kis csúsztatást.
      :)
      A név előtti titulus a világ minden országában tiszteletet ébreszt.
      Az esztergályos Józsinak nem biztos, hogy kijár.
      ;)

      Törlés
  5. Az mostani kérdöivet nem lättam, de ugy tudom ez a prostituciora vonatkozo kérdés Erleichterte Verfarennél szerepel. Vajon miért ? :))
    Amikor mi töltöttük ki, az szerepelt a kérdöiven, hogy miért, nem az hogy mennyire szeretnél ällampolgär lenni.
    Azon kivül természetesen szerepel hogy dolgozol-e,igénybe vettél-e valamilyen segélyt, volt-e olyan tartozäsod ami miatt eljäräs indult ellened, voltäl-e valamiért büntetve - akär sulyosabb közlekedési szabälysértésért - , stb.stb.
    A kérdések bizonyos dolgok "kiszürését" szolgäljäk, s ebben az esetben ezt én természetesnek tartom.
    Minden ember mäs és mäshogy érez, nälam szerencsére nem okozott gyomorforgäst a kérdöiv kitöltése :)

    VálaszTörlés
  6. Semmi csusztatäs nincs benne !
    A férjem nem hasznälja a neve elötti titulust, ugyanugy irja a nevét, mint pl. a Te férjed !!!
    Mellesleg azért a titulusért is megdolgozott, nem a piacon vette, räadäsul 50+ évesen megcsinälta ITT Sväjcban is kivälo eredménnyel azt a szakvizsgät, amit mär otthon 40 évesen letett, pont azért, hogy semmilyen oldalrol ne lehessen belé kötni !Ez az ut is nyitva äll mindenki elött !!!!
    Ne haragudj meg, de erre a megjegyzésedre tényleg nem volt szükség !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem személyeskedésnek szántam. Nem szeretnék senkit megbántani.
      (Még soha sem tettem akarattal.)

      Ezek egyszerű tények, amiket nem én találtam ki.
      Másként néz a társadalom a világ minden részén egy ügyvédre, orvosra és még néhány rétegre.
      Ezt a saját családomon is látom. Apai ágon, csak Dr. szerepel a nevek előtt.
      Őket sem útálom ezért, és ők is elismerik, hogy előny.
      Ennyi.

      Ezzel nincs semmi baj, hisz valóban megdolgoztak/tanutak érte.
      Függetlenül, hogy valaki használja vagy nem.
      Ezek az előnyök nem adatnak meg a társadalom más rétegében élőknek, nekik lehet több kört kell futni érte.
      Ami szintén nem baj, csak ne próbáljuk úgy beállítani, hogy az első eset a standard.
      Sajnálom, hogy ennyire nem érted, amiről írok.
      :(

      Törlés
    2. Amikor a mi eljäräsunk zajlott, velünk együtt egy cipöbolti eladonö nyerte el az ällamplgsägot.
      A kollegäm aki macedon és egy Hozzäd közeli településen lakik 3 éve, a kolleganöm aki német, Züricben 4 éve esett ät ugyanazen az eljäräson, problémamentesen.
      A szomszédom aki szintén német 2 éve, bär neki sväjci felesége van, ezért ez nyilvän rossz példaként lesz megitélve.
      Nekik, s csalädtagjaiknak sincs semmiféle titulus a nevük elött.
      A barätnöm länyät, akinek az anyja velem együtt dolgozik és magyar, az apja meg szintén magyar és portäs Magyarorszägon, novembernbe ugyanugy ellenszavazat nélkül vették fel itt a mi falunkban. Tanulo, és semmilyen titulus nincs a neve elött !
      A mäsik egy olasz csaläd volt akkor, ahol a papa Handwerker.
      Nem probältam ugy beällitani hogy ez a standard, s képes vagyok felfogni miröl irsz, mindössze többször nem értek vele egyet.
      Én azt sajnälom, hogy személyes tapasztalat alapjän csak akkor érdemes hozzäszolni, ha az negativ tapasztalat, de eztän majd ehhez tartom magam :)

      Törlés
    3. Ezek szerint minden rossz velünk történik. Így jártunk.
      :)
      Ettől még megírom, hátha vannak "sorstársaink".
      Örülük, ha másnak akadálymentesebb az élete, és mindent pozitívan tud szemlélni ennek megfelelően.

      Megjegyzem, ha olvasod az írásomat, akkor pont egy hozzászóló írta a múltkoriban, hogy ő sem adná ki Baufirmának a lakását.
      Hm... ez sem megkülönböztetés?

      :)

      Sajnálom, ha az utóbbi időben kivertem nálad a biztosítkot - a személyes ismeretség miatt is -, és számodra ellenszenves dolgokról (is) írok, de tégy belátásod szerint.
      Ezek az én, a mi igazságaink, és hogy ez nem jön be mindenkinek... ez van.

      Törlés
  7. Aki igyekszik, besimul, nem mond soha semmi ellenvéleményt a bennszülöttekre, azoknak könnyebb. Én se vagyok egy besimulós, persze nekem mindegy volt, hiszen ingyen és bérmentve kaptam az állampolgárságot. Sok külföldi, akik "hontalan" papírral éltek ott, ki voltak szolgáltatva. Oldalakat tudnék írni, személyes ismerősökről, akik a 70-es években jöttek ki. Senkinek se volt sétagalopp az állampolgárság megszerzése. Mindenki félt hol mit mond, nehogy baj legyen belőle később. Minden svájci egyben besúgó is, ezt ugye tudjuk. Kutyából nem lesz szalonna, nem hinném, hogy az elmúlt 15-20 évben annyira megváltoztak volna.

    VálaszTörlés
  8. Miert kell egyaltalan allampolgar lenni. En itt elek mar nyolc eve es barhol, mindenhol, ahol csak tudom elmondom, hogy magyar vagyok (mondhatnam, hogy büszke vagyok ra, de nem ugy, ahogy felreertelmezne barki is) es meg senki sem nezett le emiatt. Lehet, hogy vannak fenntartasaik, de nem erdekel, mar csak a nevem miatt sem leszek soha eidgenosse. C tartozkodasi engedellyel, de mar B-vel is szavazati jogon kivül minden mas jogom es kötelezettsegem megvan, gyerekeim magyarul beszelnek itthon es egymas közt, vallaljuk magyarsagunkat es Magyarorszagot minden hibajaval együtt. Nyolc ev alatt sok adminisztraciot megeltünk, ingatlanvasarlas, elötte berles, betegsegek, labtöres, korhazi ellatas, autobaleset, biztositasi ügyintezes, stb. Nincsenek illuzioink a svajci minösegröl, több mindent Magyarorszagon egyszerübben, simabban inteztünk. Ipari környezeben vezetökent dolgozom, ebben is meg van a (lesujto) velemenyem a termelesi minösegröl, de hat elötte Nemetorszagban dolgoztam, ezert tudom, termelesi minöseget ott keressetek. Magyarorszagon is, föleg külföldi cegeknel.

    VálaszTörlés