2015. december 12.

Jogosítvány 2.0

Néhány hete azt kértem tőletek, hogy adjatok tippeket, hogy miről írjak, miről nem esett szó, vagy mit olvasnátok tőlem szívesen.
Kaptam néhány ötletet, bár bevallom többre számítottam.
Természetesen, amiket feldobtatok, a közeljövőben megpróbálom feldolgozni.

Az első ilyen téma ihletője egy kedves olvasó, aki e-mailben vetett fel egy problémát.
Köszönöm neki.
Annak idején írtam már a jogosítvány megszerzéséről, de volt olyan részlet, amiről nem, vagy csak érintőlegesen esett szó.
Így most egy kis kiegészítés.

Az olvasó története a következő:
"A fiam 2014 augusztusában jött ide utánam családegyesítés keretében. 2014-ben Magyarországon kezdte el a jogosítványát csinálni. Sikeres KRESZ és eü. vizsga után 2014 júliusában  a 17.szülinapja után kezdhette csak el a gyakorlati képzést, tehát a vezetést. Sajnos a vezetési vizsga már nem fért bele az időbe, mert itt már kezdődött neki az (új) iskola augusztusban. De mint tudjuk, egy év áll rendelkezésre a vizsga időpontjáig.
Idén tavasszal visszautazott Magyaro.-ra pár napra, hogy a vezetési vizsgát letegye. Ez sikerült is, postán megkapta a magyar jogosítványát a 18. szülinapja betöltése után.
Aztán itt Svájcban beadta a kérvényt a jogosítvány cserére. És itt kezdődött a kálvária."

Sajnos, bár maximálisan megértem őt, a hatóság jogszerűen járt el. Ugyanis, ha valaki már életvitelszerűen Svájcban tartózkodik, akkor itt kell letennie a vizsgát.
Ez alól egy kivétel van. Ha időközben valamiért az egyén külföldön tartózkodik a jogsi megszerzése után egy évig. Természetesen ezt bizonyítani is kell, nem elég bemondani.

Továbbá, egy másik problémát is felvetett ezzel kapcsolatban: egy éves svájci tartózkodás után le KELL cserélni a magyar jogosítványt.
Ez abban az esetben is él, ha valaki egymás után többször "L" engedélyt kap, ugyanis a rendszerben benne szerepel az is, hogy mikor kapta az elsőt.
Ha valaki vét ezen szabályok ellen, akkor több száz frankos bírságot is kaphat.
Érdemes odafigyelni.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése