2016. szeptember 28.

Állatvédelem

Azt hiszem, hogy nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy Svájcban az állatok és az emberek viszonya sokkal magasabb szinten áll, mint otthon.
Nincsenek kóbor ebek, nem találkozol napi szinten megkínzott állatokkal, de még elgázolt jószágot is ritkán látni.
Nem látod, hogy egy autós kövér gázfröccsöt ad, hátha sikerül elgázolni egy óvatlan négylábút.
Csak az tart házi kedvencet, aki valóban felelősen gondolkodik az állattartásról és ennek szellemében gondoskodik a maga "családtagjáról".
Bár magam is nagyon elfogult vagyok állat-témában, néha olyan dolgokat tapasztalok, amit már én is túlzásnak tartok. Több száz frankos szállító ketrecek, összecsukható feljárók és még ki tudja mi a manót nem lehet eladni.
:)
A biztosítók állat-biztosítást is kínálnak, hogy egy-egy betegség ne döntse romba a gazdi anyagi helyzetét betegség, műtét esetén.
Igen, itt nem kiebrudalják a beteg, öreg állatot, hanem az utolsó pillanatig kitartanak mellettük.
Az én macskám éves biztosítási díja 150.- frank, amiben még az éves oltási költségből is le lehet vonni a felét.
Megnéztem, egy kutyára vonatkozóan, 250.- franktól vannak hasonló biztosítások.
Arról még nem is beszéltem, hogy "kutyaadó" is van. Ennek mértéke településenként eltér.
EZEN az oldalon, az irányítószám beírásával megnézhető, hogy az adott településen mennyit, és mikor kell fizetni egy-egy eb után (macskákra még nem kell fizetni).
A mi falunkban 120.- frank az éves díj, ami az alsó-közép átlagnak felel meg. Elmondható, hogy általánosságban vidéken olcsóbb a kutyatartás, városokban jóval drágább. Nagyjából 50-300.- frank között mozog a díj.
Az állatvédelmi törvény is sokkal szigorúbb, mint otthon (bár, ha lassan, de alakul ott is).
Remélem, hogy mihamarabb nem lesz különbség a két ország között.



Ennek fényében hatalmas port kavart a napokban történt dolog. Az összes nyomtatott és elektronikus hírfolyamban vezető hírként szerepelt, hogy egy férfi a megunt kutyái nyakába egy vasdarabot akasztott és bedobta őket az Aare folyóba.
:(
A kutyikat egy, a folyóparton sétáló fedezte fel és látva, hogy nem véletlenül fulladtak meg, értesítette a hatóságokat.
Kiderült, hogy egy portugál házaspár volt a tulajdonos, akinek a hölgy tagja unta meg az ebeket, és többször kérte a férjet, hogy csináljon velük valamit. Mivel "nem tudták", hogy mi a svájci gyakorlat ebben az esetben, ezért folyamodtak ehhez a "megoldáshoz".

A férjet a hatóság három hónap előzetes letartóztatásba helyezte.
Az állatvédő aktivisták döbbenten álltak az eset előtt, hisz itt is van lehetőség az állatok menhelyen való elhelyezésére vagy segítség kérésére.
A hatóságoknak széleskörű vizsgálatot kell lefolytatnia a brutális cselekmény ügyében. A jelenlegi törvény az ilyen eseteket akár 3 évi börtönnel is sújthatja az elkövetőt.
A cikkből az is kiderül, hogy a feleség épp ikrekkel terhes.
Vajon őket is a folyóba dobja, ha épp probléma merül fel velük?
:(
Hm...

Eredeti cikk itt és itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése