2016. szeptember 6.

Feketelista

Ismét egy érdekes statisztikai adatra bukkantam. A legutóbbi felmérés szerint 100 ezer fő fölött van azoknak a száma, akik nem fizetnek betegbiztosítást (Krankenkassa). Ez ugye mindenki számára kötelező, aki több mint 3 hónapot tölt Svájcban.
Ennek ellenére nekem is van az ismeretségi körömben olyan, aki évekig nem fizette azt.
Elég nehéz kibújni alóla, hisz általában kérik az önkormányzatnál, ha valaki bejelentkezik valahova lakóként. Én inkább azt tudom elképzelni, hogy valaki már megkötött biztosítása díjaival marad el.
Néhány kanton -9- megelégelte a magas kintlévőséget és feketelistát hozott létre, ahol nyilvántartják a nem tudó vagy nem akaró hátralékos személyeket.
Az érintett kantonok:
-Luzern,
-Aargau,
-Zug,
-Graubünden,
-Ticino,
-St.Gallen,
-Solothurn,
-Schaffhausen,
-Thurgau



Országosan mintegy 126 ezer hátralékos van, a tartozás összege több mint 236 millió frank.
Ebből a tételből Zürich kantoné majdnem 38 millió frank, ami az utóbbi hét évben gyakorlatilag megduplázódott.
Egy szakértő véleménye szerint ez óriási problémát jelent, hisz ezeket a költségeket a többi ember fizeti meg, mert a számla végösszegének 85 %-a a kantont terheli, a maradék 15 % a biztosítót.
A szakértő azt is megjegyzi, hogy a díjak magasak, elérték a legkevesebb jövedelműek ingerküszöbét, de sokan vannak olyanok, akik inkább költik a pénzüket utazásra vagy épp új autóra.
Hozzá kell tenni, hogy akik nem fizetnek, azok sem maradnak ellátás nélkül, a sürgősségi ellátás kötelező.
A kérdés nem egyszerű. Ezt szemlélteti egy példa, amelyet  megemlítenek az írásban. Mi van akkor, ha egy cukorbeteg, aki inzulinra szorul, nem fizetés miatt nem kap gyógyszert? Várható, hogy összeomlik, tehát a sürgősségin köt ki, ahol már el kell látni. A felépülés ideje akár heteket vehet igénybe, amit ebben az esetben is a kanton fizet legnagyobb részben.
A kérdés megoldása cseppet sem egyszerű, ebben egyetértett minden megszólaló szakértő, hisz a feketelistára olyanok is felkerülnek, akiknek valóban gondot okoz a díjak fizetése. Nem lehet egyenlőségjelet tenni azokkal, aki nem akarnak fizetni.
Thurgau kantonban már 2007-ben bevezették a feketelistát, de nem egyértelmű a hatása. A közegészségügyi hivatal munkatársa szerint fontosabb, hogy személyes kontaktus alakuljon ki a hivatal és a tartozást felhalmozó közt, hogy együtt találjanak megoldást a probléma rendezésére.

Zürich kanton továbbra sem tervezi a lista bevezetését. Szerintük több költséggel járna, mint haszonnal.
Egyelőre a hivatottak között sincs egyetértés, abban azonban mindenki egyetért, hogy szükséges a beavatkozás országos szinten.

A hatósági személyek mellett a civilek is elmondták véleményüket. Egy nevét nem vállaló hölgy meséli el esetét, amikor élete egy betegség kapcsán majdnem teljesen ellehetetlenedett. Évekkel ezelőtt veseproblémái voltak, a hosszas gyógykezelés megroppantotta a családi kasszát, aminek az lett a vége, hogy nem tudta fizetni a biztosítást, így felkerült a feketelistára.
A hölgy azt nehezményezi, hogy sokan önhibájukon kívül kerülhetnek nehéz helyzetbe és nagyon rossz megoldás őket egy kalap alá vonni azokkal, akik direkt nem fizetnek. Nagyon rosszul érintette a hatóságok hozzáállása, mert ők segítség helyett inkább mint egy bűnözőre tekintettek a hátraléka miatt, ami a mai napig több ezer frankra rúg.
A lap megkérdezte az esetről az illetékeseket, akik (természetesen) nem tudtak a konkrét ügyről. Ellenben utólag elmondták, hogy mit kellett volna tennie a hölgynek, hogy elkerülje ezt a helyzetet.
Khm...
Azt hiszem nem minden kerek a kérdésben és valóban nincs teljesen rendben a probléma megoldása. Egyik részről sem.
Ahogy egy károsultakat támogató szervezet munkatársa nyilatkozta, jó lenne végre ha a politikusok valami megoldást találnának a probléma megoldására vonatkozóan.

Végül az olvasók véleménye:
Kérdés:
Hasznosnak tartja-e a feketelistát a mulasztóknak?
1. Igen, különben a többi embereknek kell helytállni értük.
2. Csak a notóriusoknak.
3. Nem, ez nem működik.
4. Az érintetteknek egy szenvedés, a magas díjak miatt nem csoda, ha nem elég a pénz.
5. Nem tudom.

Umfrage
Finden Sie schwarze Listen für säumige Prämienzahler sinnvoll?
41 %
12 %
4 %
41 %
2 %
Insgesamt 27601 TeilnehmerEredeti cikk ITT:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése