2014. augusztus 11.

Meddig tart a tolerancia?

Régen írtam már munkahelyi dolgokról, hamarosan lesz egy "érdekes" cikk, de most van egy extrém esetünk.
Be kell valljam, hogy a párom és én teljesen különbözőek vagyunk a vezetés terén. Ebből jó sok konfliktus is volt már köztünk. Míg ő közvetlenebb, én mindig megtartom a három lépés távolságot, nem bratyizok.
De, nem én vagyok a főszereplő...
:)
A történet a következő:
Egyik kolléga kivette a nyári szabadságát. Ez így rendjén is van. Csakhogy annak lejárta után, az első munkanap reggel nem volt sehol. Néhány órás késéssel (vagy másnap? - már nem emlékszem) megérkezett a nejével (!) az építkezésre, hogy nekik családi problémáik vannak.
A családi problémát nem ecsetelem, de nem halt meg senki, nem született gyerek, és a meglévők is egészségesek, így - mint munkáltató - nem tudtunk mit kezdeni a dologgal.
Ráadásul olyan segítséget kértek, amiben nem állt módunk támogatást nyújtani.

Abban maradtunk, hogy kiveszi a maradék szabadságát, aminek egy részét az év végi leállásra kellett volna tartalékolni és megoldják a dolgot otthon.

Minden szabadság véges, az övé ismét eltelt, emberünk sehol.
Majd vagy három hét múlva jelentkezett, hogy akkor most jön.
Itt arra nem térek ki, hogy mi volt az én véleményem.

Eltelt az első hét, majd hazament a hétvégére. Ezzel sincs baj, hisz a munkahét hétfőtől péntekig tart. Hogy a hétvégét ki, mivel tölti, semmi közöm hozzá.
Akár minden hétvégén haza lehet menni, de hétfőn munkára alkalmas állapotban kell megjelenni a munkahelyen, a munkakezdés megkezdése előtt, legalább 10 perccel.

Eljött a hétfő, ember sehol.
Mintegy két órás késéssel "befutott".
Késett a vonat...
Most akkor hogyan tovább?


9 megjegyzés:

  1. Ez most tényleg kérdés?
    A telefon mindig ott van (lett volna), esetleg egy email, legalább annyi hogy bocsánat, de nem tudok jönni, amint rendezem soraim, jelentkezem.
    Kirúg.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csatlakozom az elöttem szolóhoz. Kirúg nagy ívben. A tolerancia szép dolog, de csak korrekt körülmények között alkalmazandó.

      Törlés
  2. Háát, nálam legkésöbb a második (rendkívüli) szabi utáni elsö napon, a munkakezdéskor ért volna véget a kolléga munkaviszonya....
    Alkalmazottnak lenni nem habostorta, de munkáltatóként sem csupa móka+kacagás az élet. Söt. A státusz ezen részét kimondottan gyülöltem.

    VálaszTörlés
  3. (belebeszélõ) - OR 337. d - ha szándékosan nem jelent meg a munkahelyen, ill. elhagyta a munkahelyet egy szó nélkül és/vagy ok nélkül megtagadta a munkavégzést akkor kártérítést követelhetsz például, mivel "a maga hibájából" maradt távol. Itt még esetleg használtható a Haftung des Arbeitnehmers cikk is (OR 321.e) Én pedig nem fizetném ki a heteket amelyeket nem dolgozott le (fizetés nélküli szabadság) és egy írásbeli megrovásban is részesíteném, amit kötelezõ aláiratni vele. Ha nem írja alá, akkor tértivevénnyel feladni, a szelvényt megtartani (akkor is érvényes, ha nem veszi át.)

    Ezzel megalapoztad az akár még azonnali hatályú felmondást is (vigyázat, min. 1 írásbeli figyelmeztetés mindig legyen!) és nem mondhatja azt, hogy nicht gerechtfertigt, ungültig, missbräuchlich, mittudomén. Egyébként a fristlose Kündigungot egyáltalán nem ajánlom, jobb az ordentliche + felmentés a munkavégzés alól, pláne az építõiparban.

    Én mindig úgy csináltam, ahogy itt leírtam és néhányszor sikerült is így túlügyeskedni egy-két próbálkozót. De mindig úgy kezdõdik, hogy "majd a Rechtschutzversicherung ezt elintézi nekem!!!" aztán 2 nap múlva ott volt a postaládában az aláírt felmondólevél... :)

    ui1: rettenetesen utálok kirúgni embereket, ezt csak a helyzet tisztázása érdekében jegyzem meg. t.i. hogy nem vagyok beteg lelkü szadista. De ha ki kell rakni õket, akkor viszont atombiztosan csinálom.
    ui2: ajánlom az elõfizetést a Centre Patronal cég "Buch des Arbeitgebers" "Handbuch des Ausländerrechts" ill. a havi levélkékre. Nagyon sok remek cikk és fontos info található benne nemcsak HR-eseknek.

    Üdv!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hálám örökké üldöz!!!
      Komolyan. Ez is nagyon hasznos.
      :)

      Lesz később egy írás, amiben kiderül mi lett a történet vége...
      :)
      Ez csak az "ízelítő", a történet sokkal kacifántosabb, mint az elején látszott.

      ui1: Csak először "fáj". :) Én sem érzem magam szadistának, de azt nehezen viselem, hogy amit felépítünk (jó ez most nagyképűen hangzik), abba valaki(k) belerondítsanak. :(
      ui: Ezt is nagyon köszi. Nem ismertem őket, be fogom szerezni.

      Törlés
  4. Fontos, hogy az embernél mindig legyen ott az OR, és hogy tudja, hogy mi van a szerzõdésben (pláne ugye GAV esetén) és a Personalreglementben! Utána lehet a dolgokat elkezdeni csürni csavarni az ízlésünk szerint, mivel ez a hely nem éppen munkavállaló-barát.... :)

    Egyébként még azt tudom ajánlani, hogy sima felmondás helyett legyen "gegenseitige Vereinbarung" azzal a kikötéssel, hogy õ mond fel, mert akkor hiába lesz "beteg", nincs fizetési kötelezettsége a munkáltatónak, és nem hosszabbodik meg a felmondási idõ sem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, a GAV...
      :(
      Most rágtam át rajta magam.
      Sajnos, van amit nem jól csináltunk...
      :(

      Törlés
  5. Hát, a Betriebsordnungot, ha van, ill. a Pers.reglementet mindig át lehet írni! Fel a fejjel és csak optimistán! ;) (én átnézném az OR GAV-ról rendelkezõ részleteit is, lehet, hogy az segít.) Szerintem egyébként, ha te intézed ezeket az ügyeket a cégnél, akkor érdemes lenne elmenni egy Personalassistentin kurzusra (azt mondod, hogy már jól tudsz németül :)) és akkor a bérszámfejtést is át tudnád venni, ezáltal is költséget megtakarítva. :)

    Most próbálok még írni a másik posztohoz is, szerzõdésekkel kapcs. is! (van egy kis idõm most délután, kivételesen!)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm a kostenlos továbbképzést.
      :)
      Szeretném magam képezni, hiányzik a hazai életem ezen része, de sajnos a németem messze nem elég hozzá.
      De ami késik, az a vonat.
      :)

      Addig is igyekszem tájékozódni.

      Törlés