2014. augusztus 12.

Megint a Bewilligungról - igénylés, hosszabbítás

Nemrégiben írtam arról, hogy megkértem munkatársainknak az állandó tartózkodási engedélyt. Akkor jeleztem, hogy egy kicsit macerás volt, de azt hiszem ez helyi probléma, balfék/rosszindulatú/buta (igény szerint kiválasztandó) volt a helyi "mondmeg".
Hozzáteszem, amikor a Migrationsamt megküldte az iratokat, még egyszer felhívtak bennünket és megkérdezték, hogy akkor most hol is laknak? Nem tudom, hogy mi nem volt világos, amikor előzőleg már bejelentettük őket a hivatalban, az összes írásba foglalt dokumentummal együtt.
No, mindegy. Nem is érdekes. Az első, jól sikerült L-re egyébként 5 hetet kellett várni. Hozzáteszem, a szerződésük határozott, tehát B szóba sem kerülhetett. Ráadásul, később kiderült, hogy tévedésből egy régebbi verziót nyújtottam be, ami nem is igazán felelt meg a követelményeknek. Ennek ellenére megérkezett a papír.


Időközben a miénk lassan lejár(t). Észben tartottam, de nyomatékosításként küldtek még egy behívót, ami egyben igénylőlapként is szolgált.
Ez nekem új, eddig még nem láttam/hallottam hasonlóról.
Nem sok adatra voltak kíváncsiak, csak a jogi státuszra és arra, hogy dolgozik/tanul/eltartott-e a személy.

A benyújtáshoz szükséges doksik listája fenn van az interneten (igazolvány vagy útlevél, fotó, munkaszerződés).
Mivel már tapasztalat is van, megfelelően felvértezve indultunk a hivatalba. A biztonság kedvéért vittem a lakásbérleti szerződést és a Krankenkassa szerződést is. Ezekre aztán nem volt szükség.

A felhívásban az szerepelt, hogy a lejárat (júli.31) előtt kettő héttel szükséges a leadás. Mi, biztos ami hótziher, már június közepén benyújtottuk.
Majd következett a várakozás...
1,2,3 hét...
Aztán eltelt, még 2 és jött egy levél, miszerint rossz igazolványt küldtünk be. Ó, hogy szakadna az ügyintézőre egy mázsa szar!!! A rosszat csatolta, miközben a jót kukázta.
Hát, na... van még hova fejlődni itt is.

Persze, másnap ismét Gemeinde, irat ismét leadva.
A múlt héten jött az értesítés,  hogy 196.- frank ellenében átvehetjük.
Ma augusztus 12 van. Tegnap vettük át az újabb 5 éves igazolványt. Hét hetet vártunk rá.
Tehát, nem árt felkészülni, hogy a várakozási idő inkább több, mint kevesebb.
Akkor sincs baj, ha már lejárt az engedély és esetlegesen valamilyen hivatalos ügyünk van, mert a Gemeinde ad ki egy igazolást arról, hogy az ügyintézés folyamatban van, nem jogtalanul tartózkodunk az országban.

22 megjegyzés:

  1. Csak icipicit ugrott elö a "nyelvtannáci", de tényleg, legalább a címben javítsuk már ki a hibát...... Bocsi, bocsi, bocs, hogy élek.... :))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most vak vagyok, vagy világtalan?
      Mit írtam rosszul?

      Törlés
    2. Uppsz!
      Csak rájöttem.
      Hát már nem halok meg hülyén.
      :D

      Törlés
    3. Ja, és köszi. A kezdetektől rosszul írtam. Nem csinálok/tam belőle titkot, a német nem az erősségem, és nem is abban kerestem a hibát. Azért nem találtam elsőre. Most megjegyeztem! :)
      Mercy!
      :)

      Törlés
  2. Köszi, így már nem bántja a szememet.... Tényleg bocs, a nyelvtani hiperérzékenységemet (vö.: más szemében a szálkát is... :)) ) már rég elvesztettem, de azért a címben csak zavart.... BOCS, hogy élek..... :)))))

    VálaszTörlés
  3. C-re nem vagytok még jogosultak, nem próbáltátok meg?
    Ott mi kell hozzá? (ez is eltér kantononként)

    VálaszTörlés
  4. Elméletileg "adható" lett volna, de itt Aargauban az ki van zárva.
    :)
    Nem néztem utána, hogy mi kellett volna hozzá, mert nem is nagyon kapálóztunk érte. Adó szempontjából nekünk jobb a Quellensteuer. Egyelőre.

    VálaszTörlés
  5. Kedves Gábor!
    Jó a kérdés.
    :)
    Kezdjük ott, hogy ugye Svájc nem az EU tagja, tehát semmi sem úgy működik, mint ott.
    90 napot tartózkodhatsz az országban, mint turista, ha meg tudod finanszírozni.
    Ez alatt kereshetsz munkát.
    Ha találsz munkát és lakcímmel is rendelkezel, akkor folyamodhatsz engedélyért.

    Más esetben akkor juthatsz még papírhoz, ha valaki (lehetőleg svájci), garanciát vállal érted, hogy eltart,
    Más jellegű szociális segély frissen érkezettnek (nem menekült) NINCS.

    A népszavazás egyfajta kvótát állít fel, ami korlátozza a bevándorlók számát. Jelenleg, ha van szerződés, adnak engedélyt. Ha életbe lép a kvóta, azt is vizsgálni fogják, hogy egyáltalán szükség van-e arra az emberre. Ha azt állapítják meg, hogy már itt élővel is be tudják tölteni a szabad állást, akkor elutasíthatják a kérelmet.
    Nagyjából ennyi.

    VálaszTörlés
  6. Kedves Tilmir

    Ismét én (a "járulékos kioktató" :)) - "C" Bewilligung magyar állampolgársággal elõször 10 év itt tartózkodás után igényelhetõ alapjáraton. Az 5 éves "kedvezmény" az csak bizonyos EU tagállamokra, és néhány "Drittstaat"-ra vonatkozik (pl. USA, Ausztrália, India) - mert ezeknek van külön szerzõdése Svájccal. Ez nem kantonfüggõ, hanem az egész konföderációra vonatkozik.

    (Ezt egyébként onnan tudom, mert megpróbáltam 7 év után, és a Gemeinde szerint remek jelölt lettem volna. Elvittem bemutatni nekik külön a dokumentumot, amiben le van írva, amit fentebb említettem, azokról az államokról, amelyek állampolgárai 5 év után pályázhatnak. Azt mondták, ez biztos nem lesz probléma. Úgyhogy kifizettem az összesen kb. 300 frankot, és a bund kevesebb mint 72 óra alatt visszadobta a kérelmemet az állampolgárságom miatt.)
    http://www.admin.ch/opc/de/classified-compilation/20020232/index.html#a34
    Ill. hosszabb link mégtöbb részlettel www.ma.zh.ch/internet/sicherheitsdirektion/migrationsamt/de/rechtliche_grundlagen/bewilligungen_einreiseundaufenthalt/_jcr_content/contentPar/downloadlist_5/downloaditems/erteilung_der_nieder.spooler.download.1317814721507.pdf/Erteilung_der_Niederlassungsbewilligung.pdf

    Persze nincs kizárva, hogy mégiscsak máshogy van pro kanton, de akkor vajon miért jön annyi Drittstaatmensch ZH-ba mondjuk BE vagy AG helyett?! :)

    Üdvözlettel
    Egy kicsit sem rosszindulatú belebeszélõ :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, hogy leírtad. Nagyon hasznosak a megjegyzéseid.
      :)
      Igen, én is így olvastam...
      De!
      Itt jön a szokásos de.
      Volt olyan ismerős, aki 7 vagy 8 év (nem tudom pontosan) után megkapta a C-t, kérés nélkül (ZH kanton).
      Na!
      Ilyenkor kezdem el játszani a "hülyegyereket", és járok/kérdezek utána a dolgoknak.
      Nekem a Treuhandler ajánlotta, hogy próbáljuk meg. Aztán, amikor kiderült, hogy adó-ügyileg nem biztos, hogy jól esne, szóba sem került.
      :)
      Jó ez nekünk. 2019. július 31-ig le van a gond.

      Törlés
  7. Adótoptimizálni mindig lehet. Vagy sok pénzért a Treuhänderrel, vagy pl. úgy, hogy az ember bemegy bármelyik bankba és azt mondja, hogy spórolni szeretnék magamnak és a cégemnek, hogy csináljuk? Na erre jön a Berater, és összerak egy olyan tervet ingyen és bérmentve, amivel az ember egyrészt súlyos ezreseket spórol, és további súlyos ezreseket tesz hozzá a vagyonához. És ebbe az is beletartozik, hogy segítenek az adózós kiskapukkal is. :)
    Én pont ezt csináltam, és nagyon meg vagyok elégedve a bankkal, ami a spórolós pénzkeresõs ügyeimet viszi itt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hm, érdekes amit írsz.
      Pénzügyekben egyelőre még csak tapogatózok.
      :)

      Törlés
  8. Nem bírom a treuhändereket (elnézést ha valakit megsértek ezzel) - mivel több kliensük is van, és fix áron dolgoznak, ezért nem az elsõdleges érdekük a sikered. Ellenben a bank belõled él, és minél több pénzed van, neki is annál jobb lesz. Az adóbevallásban pedig a Gemeindesteueramt is egy szó nélkül és nagyon szívesen segít. (Nekem ez a tapasztalatom!)

    Ami a Bewilligungot illeti, nekem ZH vágta vissza egy szó nélkül, hiába a kantoni átlagnál magasabb fizetésem, a némettudásom, és a bizonyítható "soziales engagement" - azt mondták, hogy magyaroknak a 10 év az 10 év :) (lehet, hogy az ismerõsöd egy svájci állampolgárral, vagy egy C Bewilligungossal házasodott, esetleg!)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdekes...
      :)
      Az ismerősök is 100 % magyarok.
      Az is lehet, hogy szimplán benézte az ügyintéző.
      Már más kérdésben is előfordult ilyen.

      Törlés
  9. Köszi a kimerítő választ a vízumokról!

    Gábor

    VálaszTörlés
  10. Milyen elonye van a C permitnek a Bhez kepest? Olvasgattam, es az adozasi reszen kivul nem igazan latokmast. Az meg ugyis csak azoknal jatszik foleg, akik zugban vagy valamelyik hasonlo adoparadicsomban laknak...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ahogy írod, kb.
      És adó szempontjából akkor van/lehet különbség, ha valakinek saját ingatlana van.

      Törlés
    2. Az, hogyha mondjuk állapolgár szeretnél lenni, és az új törvény életbe lép, akkor kell a C.

      Törlés
  11. A C Bewilligungot le tudod adni 4 evre es el tudsz utazni. Utana visszajohetsz es visszaadjak. Ha a B-t leadod, es esetleg visszatersz, akkor kezdheted elolrol az egeszet. A C Bewilligung ezen kivul meg az allampolgarsag igenylesehez is szukseges.

    VálaszTörlés
  12. A C Bewilligunggal 2 évre hagyhatod el az orszägot, nem 4-re, s a "bepolgärosodäshoz" nem feltétel. Legaläbb is én B-vel "keresztelkedtem" ät. Nem a Bewilligung milyensége szämit, hanem az itt eltöltött idö. Egyébként tudtommal is 10 év itt tartozkodäs a feltétel magyarok részére a C-hez, s bevallom mindig kétkedéssel fogadom az ennél rövidebb esetekröl szolo hireket :) Természetesen ez alol kivétel, ha valaki svàjci ällampolgärral köt häzassägot. Itt viszont az nem mindegy, hogy a kérvényt beado ide jött férjhez, vagy ide nösült, mert nemek szerint is mäs szabälyozäs alä esik, a scheinhäzassägok kiszürése céljäbol :)

    VálaszTörlés
  13. Bizonyos esetekben engedik, hogy 4 évre add vissza a C Bewilligungot (pont tavaly intéztem egy ilyet egy francia állampolgárnak.)
    Igen, elvileg a magyar állampolgároknak 10 év a Niederlassungsbewilligung megszerzése, ebben egyetértünk.
    Ami pedig az engedély kritériumlétét illeti, neked van igazad, habár valószínüleg mire releváns lesz ez a számomra pl., addigra már a C Bewilligung is elõírás lesz: http://www.tagesanzeiger.ch/schweiz/standard/Einbuergerung-nur-noch-mit-CAusweis/story/19943692

    VálaszTörlés