2014. augusztus 26.

Rasszizmus, előítélet, általánosítás ?

Mostanában sokat hallott, értelmezett, átértelmezett szavak.
Mindegyik jelentése világos - a szótárban. A hétköznapi életben azonban gyakran összemosódnak, átértelmeződnek.
Sokszor állítjuk magunkról, hogy mi NEM.
Nem nyilatkozok mások nevében, de bizony sokszor mi is IGEN.

Egy olyan faluban nőttem fel, ahol sok kisebbségi élt (most több). Abban az időben még nem volt divat az integrációról beszélni (hisz együtt éltünk), egy iskolába jártak a magyar és a cigánygyerekek.  Egy „élmény” volt.
Hatévesen együtt kezdtük az írás, olvasástanulást, többszörösen bukott, néha 10-12, vagy több évesekkel. A pedagógusnak sem volt egyszerű. Nem beszélve arról a tényről, hogy a korbeli különbségnek köszönhetően jóval erősebb fizikummal rendelkeztek, így mi meg sem mertünk szólalni a szünetekben, féltünk tőlük.
A telet nagyon nem szerettem, mert nem lehetett eleget szellőztetni. Azóta nem bírok bizonyos szagokat. Nem is kellett több, már akkor kialakult bennem egy utálat a népcsoporttal kapcsolatban. 

Aztán eltelt pár év, rendszerváltás, jöttek a polgárjogi aktivisták, akik megmondták a tutit, hogy ez bizony rasszizmus. Megjegyzem, a többségük valószínűleg nem látott még egy roma embert sem, vagy max. képről, de nem próbált meg velük eltölteni egy kis időt, mondjuk az ő mikrokultúrájukban.
Amikor szülő lettem, mindig az lebegett a szemem előtt, hogy ezt a helyzetet elkerüljem, és ne kelljen az én gyerekeimnek hasonló körülmények között iskolába járnia. 

A félelmeimet a nagyobbiknál sikerült eloszlatni, "elit" iskolába járt, ott esély sem volt arra, hogy kisebbségi osztálytársa legyen.
A kisebbik ovijában azonban volt egy cigány kislány.
Az ő édesanyja azonban teljesen más volt. Be akart illeszkedni a társadalomba. A kislány olyan tiszta volt, hogy érezni lehetett a sampon illatát a haján, az öblítőt a ruháján.  Pedánsan kivasalt, habos-babos ruhába járatta. A gyerek illendően viselkedett, és az anyuka is mindent megtett, hogy ő ne „az a cigány” legyen. Szinte mindenkivel jóban volt, SENKI nem éreztette vele, hogy más rassz. Én is becsültem, amiért próbálkozik. Jóban voltunk.
Ekkor jöttem rá, hogy az ellenkező híreszteléssel szemben, nem is vagyok rasszista, csupán azzal az emberi (nem) viselkedéssel van bajom, amit jellemzően a társadalom ezen szegmense testesít meg.

Hogy miért írtam le mindezt?
Van két sztorim, ami rávilágít arra, hogy itt miért állnak néha negatívan a bevándorlókhoz a helyiek. Hol jogosan, hol nem.

Gyakorta a Lidlben vásárolok. Sokan azt mondják, hogy jellemzően ez a bevándorlók boltja. Lehet, bár gyakran látok őslakosokat is.  Engem egyébként nem zavar egészen addig, amíg…
…minap is épp bevásároltam, amikor egy elég harsány szülő-gyerek szóváltásra lettem figyelmes. Egy anyuka kiabált az 5 éves forma gyerekkel. Elég hátborzongató nyelven nyomták, amikor a közelükbe értem, akkor láttam, hogy „paki-félék”. 

Nem tudom miről folyt a vita, a kölyök azt hiszem meg akart vetetni magának valamit, miközben nyámmogott egy frissen vásárolt akármit. A csomagolópapír a bevásárlókocsiban hevert.  Mondjuk, már azt sem értem, hogy miért kell kibontani az ételt a boltban (ez nem csak a külföldiekre jellemző). Na, mindegy.

Persze, a hangoskodásra mindenki felkapta a fejét, de anyuka nem zavartatta magát, kiabált tovább. Nagyjából egyszerre végeztünk a pénztárnál, és toltuk vissza a szekeret.  A kibontott papír még mindig ott hevert az alján. Kivette a pénzt a kocsiból, és már ment volna tovább, amikor egy mellette álló helyi erő, jelezte, hogy „bennfelejtett valamit”.
A hölgy rossz akcentussal válaszolt, hogy „az nem az enyém”.
A helyi csak annyit mondott: „Auslandern”.
Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem esett rosszul. Szívem szerint a paki nő kezeit törtem volna el, vagy vertem volna be a fejét a kocsiba.
Bakker! Szemetel, majd letagadja. Hogy rohadnál meg! Lehet, hogy csak én fogom fel tragikusan, de ez rendben van?
Persze, a helyi papa is általánosít. Én is "Uslander" vagyok, de soha nem szemetelek. Otthon sem.
Ha esetleg ott, abban a pillanatban kikérem magamnak ezt az általánosítást - jogosan-, nem hiszem, hogy ő érezte volna kellemetlenül magát, sőt...

Vagyunk egy páran külföldiek, akiknek nem okoz problémát a többségi társadalom által elvárt megfelelő viselkedés. Egy bevándorlónak ezt akkor is el kell fogadni/meg kell tanulni, ha ő egy teljesen már normákat követő országból jön. 
Soha nem a többségnek kell alkalmazkodnia a kisebbséghez.
A gond azzal van, hogy sokuknak eszük ágában sincs ezt megtenni. 

Arról nem is beszélve, hogy ennek a rétegnek a nagyobb része menekültként érkezik, tehát a svájci állam - az adófizetők pénzéből- fényesre nyalja a seggüket. 
Hm...

Másik eset hasonló. Elég szigorú a szemételhelyezés kérdése, a szemetünk elviteléért fizetni kell (korábban írtam róla), nem csak kirakjuk az utcára. Ugyancsak a Lidl előtt van egy nagy kuka. Azonban az üzemeltetők hamar rájöttek, hogy élelmes (?) emberkék megoldják okosban, a háztartási hulladékot beledobják. Igen ám, de így pillanatok alatt lenne tele, ezért tettek rá egy rácsot. A tetején egy kis lyuk van, ahol az apróbb szemetet lehet csak beledobni. 
Egyik nap jön egy emberke, amolyan "tegnap mászott le a fáról" kategória, hozza a kukát otthonról. Nem zavartatta magát, hogy a 35 liternyi szemetet nem tudja a kis lyukon betuszakolni. Nemes egyszerűséggel lerakta a kuka mellé. Hát na.
Nem mert neki szólni senki sem, de láttam a rosszalló arckifejezéseket.
Valóban, de ez így nincs rendben.

Persze, az általánosítás sincs rendben.
Sokan mondják, hogy a svájci toleráns. Egy nagy túrót. Maximum nem meri szembe mondani a véleményét.
Természetesen van a tárdadalomnak egy rétege, aki tisztában van azzal, hogy külföldiek nélkül itt nem lenne semmi (az ő jóléte sem), ezért elviseli a helyzetet (de ez még nem tolerancia).
Ugyanakkor az sem igaz, hogy nincs diszkrimináció. Dehogynem!
Csak az nem látja, aki nem akarja.

Németül nem tudóknak: egy álláshirdetés, amiben van egy kitétel (a sárgával kiemelt rész), miszerint olyan pályázót várnak, akinek már a nagyapja is svájci útlevéllel rendelkezett. :)


A vicces, hogy a kép alján látható politikus nem titkoltan külföldi ellenes, de még az ő nagyapja sem volt echte.
:D

Mint ahogy minden írásomnál próbálok rávilágítani, úgy itt is: ez nem fikázás, csak egy téma boncolgatása. A svájci sem különb a "Deákné vásznánál", nálad, nálam, akik megpróbálunk a társadalmi elvárások (szokásos, tanult minta) szerint viselkedni.
Azt csak nagyon halkan jegyzem meg, néha olyan honfitársunkkal is találkozok, akitől szintén feláll a szőr a hátamon, és szégyenlem magam helyettük.
:(
Mi a véleményetek?






14 megjegyzés:

  1. " Félve" irom meg a véleményem - mert nem akarok vität szitani . Ugy gondolom, hogy mindenkinek és mindenhol ahol "vendég", kötelessége lenne, az adott orszäg szokäsait, irott és iratlan szabälyait megismerni, és betartani. Korra, nemre, fajra, börszinre valo tekintet nélkül ! Erre mellesleg hajdan az utlevelünk utolso lapjain külön fel is hivtäk a figyelmet ! :) Hogy helyes-e az egyedek viselkedése kapcsän "ältalänositani" - nyilvänvaloan nem ! Csakhogy : itt jön fel a régi, és mär itt is sokszor kivesézett téma . Sväjcban a lakossäg közel 1/3-a külföldi menekült, vagy bevändorlo. Ez nagyon nagy aräny - összehasonlitva az egyéb europai statisztikäkkal. Azt gondolom, ha minden 3. ember aki szembe jön velem az utcän, "potenciälis veszélyt jelent" arra, hogy a megszokott életrend a sajät hazämban - esetleg nem tetszö iränyba - vältozik,esetleg minden x.-nél erre utalo viselkedést is tapasztalok ( ld. példa) lehet hogy én is "hideglelös és ältalänosito" lennék. Én - részben - megértem öket, még ha jol nem is esik. De meg lehet forditani a dolgot . Viselkedjünk ugy külföldön, hogy ne adjunk okot, a helybélieknek az " egy kalap alä vevésre", esetleg bizonyitsuk be, hogy nem oda valok vagyunk. Probälkozni vele - sajät tapasztalatom szerint - mindenképp érdemes ! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen. Minden nezopont kerdese. Megertem az o viselkedesuket, de azert nem esik jol. :) Szoval, nehez tema ez.

      Törlés
    2. tehát a külföldiek veszélyt jelentenek az echte majmok meg nem. mi meg vendégek vagyunk külföldön:DD én nem vendégnek tartom magam hanem egy dolgozó embernek aki építi az országukat.

      Törlés
  2. Az elöttem szólóval csak egyet tudok érteni. A baj itt Svájcban csak az, hogy nem mindig lehet szó nélkül hagyni. Példa: kollégámat ("echte" svájci) fényes nappal verte meg az autópálya leállósávjában egy barna börü társaság (kis sziget India mellett, a felkelök "Tigris"-nek nevezik magukat - most korrekt voltam), utána nekem (szintén "Ausländer"-nek) meséli el, hogy már nem érzi biztonságban magát a saját hazájában. Na ettöl nekem nyílik a bicska a zsebemben...

    VálaszTörlés
  3. Mekünk épp az iskolakezdéssel kapcsolatban mesélte a főnökünk, h náluk nincsenek problémák az iskolában, amióta szétválasztott osztályok vannak. Ez elvileg állami iskolákban nem megengedett, de ott megtették

    VálaszTörlés
  4. Csak halkan jegyzem meg, hogy itt N.o.-ban az egyébként tényleg vicces hirdetés feladója már bíróságra járna diszkrimináció miatt....
    Nem véletlen, hogy itt az álláshirdetések tele vannak a zárójeles toldványokkal, mert ugye ez a bolond nyelv különbséget tesz nönemü-hímnemü alakok között: "Wir suchen eine(n) zuverlässige(n) Schreiner(in) ...." Hirdetöként ezt egyszer mulasztod el (vagy nem jegyzed meg a hirdetés alatt lóbetükkel, hogy "hirdetésünket ugyan az egyszerübb érthetöség kedvéért...., de természetesen mindkét nemre egyformán vonatkozik ..."), máris a nyakadban a per.... :))))

    VálaszTörlés
  5. Ez azért - tudtommal - nem "valos" hirdetés volt, hanem egy szerkesztett kifiguräzäs :). Az internet jotékony hatäsa :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jelen hirdetésről nem tudok nyilatkozni, de olyat bizony sokszor olvasok, hogy csak svájci állampolgár, illetve német anyanyelvű pályázatokat várnak. :(

      Törlés
  6. Ez igaz !
    Mondjuk a "sväjci ällampolgär" kitétel elsösorban a lakäshirdetéseknél szokott elöfordulni, s azt mondjàk ez nem szämit "diszkriminäcionak" mivel mindenkinek szive joga eldönteni, hogy kinek akarja kiadni a lakäsät. Älläshirdetésnél még ( legaläbb is én ) nem lättam.
    Ott inkäbb a "sväjci német anyanyelvü ill. a sväjci németet anyanyelvi szinten beszélö" kifejezésekbe bujtatjäk hogy kiknek szänjäk az älläst . :)

    VálaszTörlés
  7. az a helyzet, hogy míg sok európai országban szabályozva van az, hogy mi alapján nem (de)szelektálhatnak, de Svájcban ez nincs így. Ezért lehet annyi olyan hírdetést találni, hogy anyanyelvü, x állampolgárságú 20-30 év közötti csinos külsõvel rendelkezõ hölgyeket keresnek titkárnõnek, vagy recepciósnak stb. Arról nem is beszélve, hogy 30-on felül már egyáltalán nem keresnek nõnemü munkavállalót, mert az már "veszélyes" kor... Engem ez eléggé felháborít, de a helybéli szakmabeli kollégáim nem értik, hogy miért. (Nagyon zárójelben: ha nem is írhatnák bele ezeket a kitételeket a hírdetésbe, akkor is kb. 3 perc munka lenne kiszürni a nem megfelelõ jelölteket. "Így megspórolnak maguknak is meg a jelentkezõknek is egy csomó idõt.")

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát azért nem ennyire egyértelmű ez. Mert lehet, hogy ha behívnak, akkor simán kiderülne, hogy negyven-ötven-akármennyi évesen is lehet egy nő olyan csinos, hogy alkalmas lehet, esetleg még öt másik olyan tulajdonsággal rendelkezik, ami a CV-ből és az önéletrajzból nem derül ki. Persze, csak ha nem arra kell, hogy a kedves főnök kedvét lelje.

      Törlés
  8. Az első hozzászóló leírta a véleményemet a témával kapcsolatban.

    A maradék hozzászólóhoz: hiába azt hiszitek, h Németországban meg Magyarországon nem írhatnak ilyeneket az álláshirdetésekbe, h "30 év alatti" meg hímnemű/nőnemű alak, valamiért minden főnöknek titkárNŐje van, aki legtöbbször minő véletlen, csinos, bizonyos élelmiszerláncokban csak helyiek dolgoznak és az Ausländer bizonyos helyekre soha nem fog bejutni, egyszerűen mert Ausländer.

    Magyarországon ugyanez van sok helyen (nőt diszkriminálják, ha van gyereke, ha nincs, öreget nem vesznek fel, bizonyos helyekre csak csinos nőket vesznek fel, stb.).

    Ugyanez igaz gondolom Svájcban, csak ott legalább kiírják, h ki mit várhat el és milyeneket keresnek.

    Amúgy Tilmir: gondolom a legtöbb gond a menekültekkel és a segélyesekkel van (sokszor a kettő fedi egymást), nem a rendesen dolgozó külföldiekkel. Legalábbis Ausztriában így van. Szociális bevándorló nem hinném, h sok van Svájcban, mert az állam nem olyan bőkezű, mint a németeknél, osztrákoknál.

    VálaszTörlés
  9. Geza Kuhmann, szerintem maximálisan igazad van, és egyet is értek veled, de ahogy itt felettem névtelen is írja, hiába nem írod bele, a valóságban úgy is kiszürnek és kész. Lehetsz szebb, okosabb, képzettebb nõ, vagy férfi, vagy külföldi, vagy ötvenéves, aki 99.9%-ban megfelel az Anforderungsprofilnak, ha az a 0.1% pont egy leírt, vagy sokszor íratlan elvárásba ütközik, azonnal ki fogják szórni az életrajzodat. Mert "biztos nem tud svájciul" meg "majd jól elmegy szülni a próbaidõ után" meg "elfárad a müszak felére" meg "ha egyetemet végzett, akkor túl sokba kerül, és/vagy amúgy se itteni a diplomája" - stb. stb. stb.
    Az amerikai életrajzokon nincs fénykép, nincs születésnap és semmilyen személyes infó a neven kívül - azok meg a Changeket, a Shaquandákat, meg a Lopezeket szürik. Módszer mindig van, sajnos.

    VálaszTörlés
  10. Sajnos NEM CSAK a menekültekkel van gond :( Szerintem inkäbb mi, a bevändorlok mutogatunk gyakran a menekültekre :), holott a "kiskapukban" a törvények kijätszäsäban, a vélt- vagy valos "jogaik" hangoztatäsäban, munkanélküli-segélyek kihasznäläsäban talän a bevändorlok elöbbre järnak mint a menekültek :))) Sväjc hozott egy törvényt, ami szerint ha egy menekült stätuszban lévö törvénytelenséget követ el, azonnal kitoloncoljäk. Ez szerintem helyes. Nem az adofizetök pénzén kell börtönben tartani, ellätni. Az mäs kérdés, hogy a szemetelés és egyéb viselkedési anomäliäk természetesen ( sajnos ) nem esnek büntetö kategoriäba.:))))

    VálaszTörlés