2014. szeptember 26.

Legfőbb ellenségem, az étel

Soha nem gondoltam volna, hogy egyszer ilyet kell írnom.
Enni jó.
Enni szeretek/szerettem/szeretnék.
Soha nem diétáztam, nem volt okom megtagadni magamtól a nem épp kalóriaszegény magyar étkeket, de a másik kedvencemet, az olasz konyhát sem.
Ha hazementünk, soha nem hagytunk ki egy tartalmas, jó ebédet vagy vacsorát kedvenc éttermünkben.

Ha ebben a pillanatban kellene írnom egy gyors menűt, amit most megennék, az
előételnek : libatepertő, puha kenyérrel, lilahagymával
főételnek : tejszínes, paradicsomos lazac, garnéla ragúval, fekete tésztával.
desszertnek : mondjuk egy jó tiramisu lenne.
Na, itt beleér a kezem a bilibe és felébredek.
:(
Az előételből a kenyér, a főételből a tejszín, a tészta, a desszertből pedig az egész esik ki.
:(
Mielőtt bárki a fejemet veszi, tudom, hogy van élet liszt, meg tej nélkül, de az átállás nem egyszerű. Lehet egyedül vagyok vele, de néha éhezek.
Ez mondjuk kifejezetten jó abból a szempontból, hogy az utóbbi évek - viszonylagos- stresszmentessége megtette hatását, és felrepült néhány  sok kiló.
:)
Most "ég a zsír".

Amikor kiderült, hogy a gluténnel és a laktózzal van a gond, rögtön elkezdtem megoldáson törni a fejem. Azt hittem, hogy nem lesz ilyen nehéz dolgom.
Az itteni boltok felhozatala konvergál a nullához. Egy nagy Coop-ban mindössze egyfajta gluténmentes lisztet, egy kész muffint, rizspelyhet, és nulla bármilyen kenyért helyettesítő akármit kaptam.
Ez azért meglehetősen lehangolt.
Rizstej időszakosan kapható az Aldiban, most épp nem. Ott a múltkoriban akciós jelleggel volt kétféle GM tészta. Fél kiló 3,5 frank.
Nem elég, hogy nem ehetek mindent, de még kapni sem kapok.
Bizonyára vannak olyan boltok, ahol beszerezhetőek ezek a termékek is, de ez még egy fekete folt.
:(
Arról nem beszélve, hogy iszonyatos drága minden, ami beszerezhető.
:(




Azt mondják, innen szép nyerni.
Németországban találtam egy nagykert,  ami csak és kizárólag allergénmestes élelmiszerek forgalmazásával foglalkozik. Gyakorlatilag mindent gyártanak, amire egy intoleranciával küszködőnek szüksége lehet/megkíván. Az tartós élelmiszerek mellet még friss kenyér, sütemény is megtalálható.
Igen ám, de a bolt valahol München mellett van. Oda nem lehet csak úgy elugrani. :(
Ha harc, legyen harc.

Utánajártam, és azt sikerült kiderítenem, hogy webshop is van. Azt már korábban kinyomoztam, hogy vannak olyan német szolgáltatók, akik Paketstationokat üzemeltetnek.
Tehát, megrendelem a német oldalra (jelentős postai költséget megtakarítva), sms-ben kapok értesítést, amikor a csomag megérkezik és nekem csak át kell mennem a határ túloldalára  és fel kell vennem. Ennek a költsége pár euró csupán.
A jelenlegi törvények értelmében ezen termékek után nem kell vámot fizetnem, tehát akár 300 euróig rendelhetek.
Azért is keresem a megoldást.
:)

14 megjegyzés:

  1. Ha Konstanz jatszik akkor ajanlom ezt a helyet, mar hasznaltam:
    kostenlose-lieferadresse.de
    Kreuzlingenben pont a hatar elott le tudsz parkolni, gyalog atmenni es akkor nem kell kivarni a neha fel oras sort kocsival. B igazolvannyal pedig meg ugye visszajon a nemet AFA is ;)

    VálaszTörlés
  2. Hello, regota olvaslak, en is svajci lany leven. Hasonlo problemaval kuszkodok, mit te, gluten es laktoz.... Nem tdom felfogni, hogy mit nem talalsz meg ...mentesen. A coop es a Migros is tele van GF es LF termekekkel. De Nemetorszagban meg tobb valasztek van, az igaz. En tejet, vajat, tejszint a Coopban veszek, sajtokat meg a Migrosban. A Migrosnak vannak Bio jelzessel ellatott sajtjai, ha elolvasod a hatan az osszetevoket, sokfelen rajta all, hogy natürlicherweise lactosefrei- eddig mindig tuleltem. A Migrosban a melyhutopultban van GF halrudacska, pizza, kenyer satobbi...A Pizza azt hiszem nem laktozmentes, de ha nem minden nap eszed, egyszer-egyszer elmegy.Kenyeret, tesztat bioboltokban, naturladenekben szerzek be, ha ramtor a sporolhatnek, akkor Nemetorszagba megyek. A nemet webshop München mellett erdekelne, linket esetleg? Ja, es nagyonbb Cooprol es Migrosrol beszeltem, a falusi kicsiben nem biztos, hogy ennyire bo a valasztek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm neked is.
      Ahogy írtam, "kezdő" vagyok. Azon a pár terméken amit írtam nagybetűvel rá van nyomtatva az ELEJÉRE, hogy gluténfrei, laktozfrei. Az világos.
      Hogy bogarászam a hátoldalon lévő összetevőket, nekem meglehetősen macerás.
      Pl. otthon akár a madaras Tescoban, akár a rendesben van külön polc ezeknek a cuccoknak. Jóval egyszerűbb a "kutatás".
      :)
      A link: http://www.querfood.de/?gclid=Cj0KEQjwnZShBRDfxqzr55rcyMEBEiQA1iRNPwk3_XiXDkrodOe8TOm5yE7wXjE9JqkIk9khkLQmJg8aAiwY8P8HAQ

      És közben találtam egyet itt is: http://www.i-can-eat.ch/?gclid=Cj0KEQjwnZShBRDfxqzr55rcyMEBEiQA1iRNP4b_jw-CNnSzUN2JS_i04ptzDJvw0Vd7-nkU75B4v_4aAhed8P8HAQ


      Ha valaki tud Aargauban bio-boltot, írja már meg, hol van. Köszönöm szépen.

      Törlés
  3. Gratulálok a sikeres fogyáshoz.
    :)
    Nekem annyit nem kelle. Én régen rendszeresen sportoltam, de volt egy szívműtétem és én meg akkor rezeltem be és álltam le. Az elmúlt évben próbáltam meg újra. Sajnos, nem rendszeresen, pedig nem ártana.
    Köszönöm a linket. Hallottam már, de így most meg is nézem.
    :)

    VálaszTörlés
  4. Na még a laktóz is! :-( Nem irigyellek! Én még emlékszem azokra az időkre, amikor átálltunk a fiamnál a GM diétára, iszonyatosan nehéz volt kideríteni kezdőként, hogy mit ehet és mit nem....Pedig akkor még otthon éltünk, és ott nagyobb a választék, pontosabban jelzik az összetevőket, allergén infokat is. Ha kell segítség glutén ügyben, csak írj! Holnap haza kell utaznom, ott maradok 1 hétig, de elvileg lesz internetem. Megjegyzem, hogy akkor én is megkaptam, hogy "mit olyan nehéz megtalálni" azoktól, akik már régóta ezen a diétán élnek. Talán elfelejtették a kezdeteket...

    VálaszTörlés
  5. ez lesz ma a desszert:
    http://pocakpanna.blogspot.hu/2010/09/bananos-muffin-tele-minden-joval-gluten.html

    VálaszTörlés
  6. Nem feleljtettem el a kezdeteket, csak nyitott szemmel jarok. A hatoldalon az osszetevoket olvasni tenyleg maceras,de csak az elejen. Idovel megtanulja az ember, hogy mit lehet, es mit nem. En ugy emlekszem, az elso harom honap elegge agyrombolo volt, utana kezdtem belejonni.
    Szoval visszaterve a Migrosra: van az AHA! termekcsaladjuk, a tesztak, vaj, stb. ehetoek, de a joghurttal vigyazni kell. A naturon kivul semmi sem glutenmentes, ugyanez igaz a Coop FreeFrom termekeire is. Keserves tapasztalat alapjan.... :) De en borzaszto erzkeny vagyok, nekem azt mondta az orvos, hogy 100% -bol 0,5 % reagal annyira durvan, mint en tettem azt 3 eve.
    Receptek minden mennyisegben: www.glutenfrei-kochen.de
    Infok: www.zöliakie.ch
    Aargauban hol? En a szomszed kantonban vagyok,(SO), Aarburgban van egy pekseg, lehet GF Csokitortat is rendelni. Tobbek kozt:)
    http://www.baeckerei-waelchli.ch/?page_id=32

    Es koszonom a linket!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is köszönöm a segítséget. Nagyon hasznos lesz.
      :)
      Idővel biztosan belejövök. Feltéve, ha nem marad otthon a szemüveg. :D
      Az összetevőket rendszerint 5-ös betűnagysággal nyomtatják.
      :D

      Törlés
    2. Akkor jo bongeszest. Igen, az osszetevoknel en is szoktam hunyorogni rendesen:)

      Törlés
  7. Én nagyítót hordtam vásárláshoz mert még szemüveggel sem láttam azokat a mikropi...i betűket, főleg mikor ráragasztották az árcédulát vagy hogy honnan való, vagy valami baromságot. Nekem több mint 1 év kellett mire a gyereknek mindent összeszedtem amit kellett. Majd rá egy évre szigorítottak az összetételek felsorolásában és a fele ételről kiderült hogy van benne olyan amit nem lehet. Nem egyszerű...

    VálaszTörlés
  8. Hát én nem hiszem, hogy a kezdetekben például sokan tudják, hogy ha az összetevők között van például keményítő, akkor nem biztos hogy megvehetik. Ha nincs feltüntetve, hogy milyen, akkor nem! Kukorica, burgonya, rizs és tápiókakeményítő az jó, ha odaírják...De az E1400-E1450 adalékanyagok is keményítőből készülnek, a kérdés csak az, hogy milyenből...Na én ilyenekre gondolok, ezeknek a feltérképezéséhez idő kell még akkor is, ha nyitott szemmel jársz.
    Arra reagáltam csak, hogy "nem tudom felfogni, hogy mit nem találsz meg...mentesen"
    Szerintem az AHA család a Migrosban nagyon drága, én olyat sosem veszek, inkább a Coopban a Schar termékek, azokat én olcsóbbnak találom.
    http://www.mixabc.hu/schar-termekek/gluten-es-laktozmentes-termekek-osszes-gluten-es-laktozmentes-termek-16442/16442/

    VálaszTörlés
  9. Kedves Blogíró! Mélyen át tudom érezni a problémáját. Lányom glutén-t, tej-, tojás- és rizsérzékeny. Így még a gluténmentes termékek zöme is tiltólistás számunkra. Próbálok úgy főzni, hogy elfogadható legyen a család többi tagja számára. Egész biztosan Önnek is könnyebbé válik idővel a diéta betartása, ahogy megtalálja a helyettesítő élelmiszereket. Ha tud kukoricakeményítőt venni, akkor a piskóta vagy a kervert tésztás ételek elkészítése nem fog gondot okozni. Amihez tej kellene, süteményeknél kiválóan működik a kókusztej. Ha konzerveset vesz, az sokkal sűrűbb, akár 3-4x-re hígítható (érdemes felbontás után jégkockákra fagyasztani, hogy ne vesszen kárba, ha nem használja fel az egészet, és szükség szerint elővenni belőle) és úgy árban sem olyan vészesés. Pudingokhoz, krémekhez, muffinhoz stb. nagyon jó lesz, citrommal káprázatos, fagyialapnak is bevált alternatíva. A panírt kukoricaliszt-tojás-kukoricaliszt kombinációval egész korrektre meg lehet sütni, gluténmentes panír valószínűleg nehezebben található, mint kukoricaliszt. De ha natúr kukoricapelyhet összetör morzsásra, abba is lehet forgatni, és akkor nagyon ropogós a végeredmény.. Kicsit sárgább, nem kell olyan sötétre sütni. Az íze nem pont olyan, de vállalható. A kókuszgolyóhoz vagy ütés nélküli tortaaljhoz főtt kölest használok alapnak, azt ízesítem. Ha talál glutémnentes zablisztet, jó szívvel ajánlom, nagyon finom, és majdnem ugyanúgy viselkedik, mint a sima liszt, így egész jól használható részben vagy egészben. Laktózmentes tejszínt is lehet kapni, ha a tej egyéb összetevője nem gond. Hulala növényi tejszínt nem tudom, be tud-e szerezni, de abban csak kazein van, laktóz nincs, tiramisuhoz azért bevállalható, ha nem is teljesen ugyanaz. Keményítőből, főtt krumpliból és tojásból remek nudlifélét, gnocchit készíthet, ha gluténmentes tészta nem érhető el könnyen. Nem kell sok keményítő, és egy tojás is elég bele, ha lágyan gyúrható, jó is. Gyógyszertárban azért szoktak keményítőt árulni, úgy hallottam, Svájcban is. Bár ezt Ön bizonyára jobban látja helyben. Ha úgy gondolja, hogy segítségére lehetek, megírom a privát e-mail címem, pár receptet kikísérleteztem, és a no salty honlapján is talál sok tej és gluténmentes receptet, amikhez egyszerű alapanyagok is elegendők, hátha azokhoz könnyebben hozzá tud jutni. Sok erőt, kitartást és annál is több finom falatot kívánok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hú! Nagyon szépen köszönöm a sok gyakorlati tanácsot. :) Ki fogom próbálni egytől-egyig.
      Jó egészséget kívánok!

      Törlés