2014. szeptember 12.

Sok ilyen fiatal kellene

Először egy szolgálati közlemény: az elkövetkezendő 5-6 hétben meglehetősen elfoglalt leszek, ezért egy kicsit ritkulnak az íráosk, vagy olyanokat veszek elő, amik már rég a fiókban pihennek, ezért kevésbé aktuálisak. Bízom benne, hogy ez nem veszi kedvetek az oldal látogatásától. Az e-mailekre sem fogok tudni azonnal válaszolni, kis türelmet kérek.
Köszönöm.
:)
Térjünk rá, mi foglalkoztatott a napokban.

(Ezt az írást ajánlom legfőbb "megmondómnak", vagyalompornak.)

Sokszor, sok helyen emeltem hangot a magyar oktatásrendszerrel kapcsolatban. Két gyerekkel végigkínlódva majd 20 évet, ez nem változott most sem.
Véleményem szerint, hibás az egész koncepció, kezdve az alapoktatástól, egészen a felsőoktatásig.
Ennek ellenére a rendszernek sikerül néha egy-egy értékes fiatalt kitermelnie, bár ebben vajmi kevés szerepet játszik maga az oktatás, inkább egy-egy pedagógus, a szülő és maga a gyerek érdeme. Sajnos egyre ritkábban olvashatunk ilyenekről, pedig egy JÓ oktatási politika kialakitásával sokkal többnek lenne esélye.



Minap egy érdekes cikket olvastam egy lányról, akit a ti figyelmetekbe is ajánlok.
Az írás ITT
És egy másikről, akiről ITT tudhattok meg többet.

Hogy a másik nemről se feledkezzünk meg, harmadikként egy fiú, akit van szerencsém személyesen is ismerni. Néhány évig szomszédok voltunk, a gyerekek együtt játszottak a téren.
Bár, vajmi kis esélye van annak, hogy ő vagy a szülei olvassák a blogomat (vagy 15 éve találkoztunk utoljára), sok szeretettel gratulálok és további sikereket kívánok.
Róla hírek ITT.
A Cern oldalán ITT.

De írhatok egy olyan példát, amikor valaki kétkezi munkával jutott előre. Igaz, ez ritkán kerül a hírekbe, pedig talán érdemes lenne ilyen példákat is állítani.
A történet: jó két évtizeddel ezelőtt megnyitott városunkban egy gyorsétterem (na, melyik?) Én, én a barátnőim gyakran betértünk, egyrészt újdonság volt, másrészt (a fő szempont), volt ott egy srác, aki akkor NB 1-nek számított.
Hamurgert sütött.
Aztán eltelt x idő, és legnagyobb örömünkre már a pultban állt, így akadály nélkül bámulhattuk. Később ő lett a csoportvezető, majd az egész kóceráj góréja. Majd még később már öltönyösként érkezett ellenőrizni.
Legutóbbi látogatásom alkalmával hallottam, hogy épp egy saját étterem megnyitásán dolgozik.
Hm...



Végezetül néhány gondolat: tudom, nem mindenki szeret tanulni, nem mindenkinek adatott tehetség, ám a célok meghatározása, a nehézségek felvállalása saját döntés. Ez nem az állam, nem a szülő/barát/szomszéd feladata, hanem az egyéné.
Hiszem azt, hogy bárki lehet sikeres, akár tanulással, akár kétkezi munkával.
Csak akarni kell, nem panaszkodni, másokra mutogatni.
:)
Szép napot nektek!

23 megjegyzés:

  1. Először leírod hogy a magyar oktatás szar, aztán a két nagyon releváns nők lapja link...aztán a végén a csattanó hogy amúgy minden rajtunk múlik. Most akkor mi van?

    Egyébként szerinted mit jelent az hogy sikeres valaki? Mert szerintem az sikeres az aki annak érzi magát. Engem nem a gennyes, pénzt hajtó társadalom fog beszintezni..pontosabban szintezhetnek, csak engem nem érdekel minek tartanak..ki minek gondol az vagyok annak... A világban siker = pénz. Mindig ez a végső reláció ugyanis. Nekem más gondolkodásmódom van. Szerintem siker = jó közérzet, elégedettség. És engem nem hangol le hogy nem leszek sose olyan gazdag mint te. Vagyis nem te, hanem a férjed. Akinek a pénzét költöd és blogolgatsz arról hogy legyünk pozitívak. Mintha én blogolgatnék egy gazdag maca oldaláról aki bejárna dolgozni én meg veretném egész nap itthon és étteremről étteremre járva mondanám meg hogy legyetek már pozitívak és sikeresek lesztek akkor!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi sem bizonyítja jobban az oktatási rendszer hiányosságait, mint te.
      Bocs.
      Értő olvasás azt jelenti, hogy egy szöveget A-Z-ig értelmezel, nem pedig egy mondatot kiragadva, magyarázod bele a te igazságodat az egész szövegbe. Tévesen.

      Második észrevételem, hogy neked komoly problémáid vannak a női nemmel. Érdekes módon, amiben az a szó szerepel, hogy "nő", arra csípőből tüzelsz. A nők lapjával van a bajod, vagy a két lánnyal? Gondolom, ebből a fóbiából fakad, hogy nincs partnered...

      A siker nem pénzt jelent. Sikeres valaki, ha megvalósítja az ötleteit, alkot, létrehoz, feltalál stb. valamit. A világ jelenlegi állása szerint a társadalmi elismerésen túl, ezeket az emberket pénzzel is "díjazza". A pénzre pedig szükség van. Tudom, időnként van néhány másként gondolkodó, aki próbálja bizonyítani az ellenkezőjét, de ez valahogy tömegesen nem tejedt el. :)
      Az utolsó mondataidra nem reagálnék, csak egy kérdés: te hogy csinálod, hogy napközben blogolgatsz? :D

      Törlés
    2. Akkor blogolok mikor ráérek. Én dolgozom. Ez a különbség köztünk. Én bejárok bagóért szopatni magam te a könnyebb utat választod. Ennyi az egész. Ez nem bántás, ez az igazság. Egy mekibe felvennének téged is. Miért nem mész el? Ja mert nem akarsz...

      Törlés
    3. Nem, az a különbség köztünk, hogy nekem van kb. 20 év előnyöm, amit munkában töltöttem.
      :)
      Ráadásul, folyamatosan tanultam, aminek napi szinten hasznát veszem. Kvázi, pénzt keresek vele. Említettem már, pénzt keresni sokféle módon lehet. :)
      Bocs, hogy ezzel többet keresek, mintha elmennék egy mekibe.

      Törlés
    4. És még egy: azt írod, hogy "bejárok bagóért szopatni magam". Miért nem teszel ellene?
      Engem soha sem szopattak.

      Törlés
    5. Elárulnád hogy mivel keresel otthon ücsörögve pénzt? Több ezer frankot..mekire lefordítva Svájcban..mivel keresel 3-4 ezer frankokat otthon ücsörögve?

      Nem tudok ellene tenni. Muszáj dolgoznom, ennyi az egész. Ez van. Próbálj meg te egy lehúzott mekis műszak után tanulni meg képezni magad. Sok sikert! Én csináltam magamnak. Most pedig meg kell enni amit főztem.Nem finnyáskodom. De az idegesít mikor mutogatnak rám nők, akik beleültek a meleg készbe, hogy na csinálj már valamit! Bocs, nem találok gazdag nőt aki eltart!

      Törlés
    6. Sok mindennel lehet pénzt keresni otthon. :)
      Pl. különböző befektetésekkel, kereskedelemmel.
      Ezt (is) tanultam. Nem nagy kunszt.
      Megjegyzem, otthon is többet kerestem havonta, mint 3-4 ezer frank.

      Én is dolgoztam napi 10-12 órát, és mégis tanultam. Ja, és családom is volt. Szóval, ne panaszkodj, te egyedül vagy! Blogolás helyett is lehet tanulni...
      És még egy. Nem mentem hozzá egy pénztárcához, hanem a párommal együtt segítve és támogatva értük el ezt a szintet. Ő büszke rám, és én rá. Volt amikor én húztam a szekeret, volt, amikor ő, és volt amikor együtt. Tiszteltjük egymást.
      Ennyi a titok.
      :)

      Törlés
    7. Ha több ezret keresel havonta akkor miért írtad le már egy csomószor hogy nem dolgozol? Szerintem az a felállás hogy a párod izzad a kis céggel (a munkásokat létmininimumon tartjátok gondolom...), ő zsírosodik, te meg költöd a new yorkerben a frankot....

      Törlés
    8. Én arról nem tehetek, hogy számodra csak az a munka, hogy bemész reggel 8-ra és este 6-ig hambit sütsz.
      Leírtam, hogy mit csinálok (már többször). Az szerinted nem annak számít. Passz, ezzel nem tudok mit kezdeni, és nem is akarok.
      Nem fogom elmagyarázni egy felnőtt (?) embernek, ma 2014-ben, hogy milyen jogi lehetősgek vannak arra, hogy valaki pénzt keressen.
      Ötletet sem adok. Bocs.
      A cégünk a GAV alá tartozik, tehát annyit fizetek, ami abban meg van határozva. Sem többet, sem kevesebbet.
      Vicces lenne, ha a NY-ben vásárolnék, így 50 fele.
      :D
      Csak szólok: ez volt az utolsó hozzászólásod, amit beendegdtem. Értelmeset nem tudsz írni, csak pufogtatod a frázisaid.
      Erre nekem nincs időm, tudod az idő pénz.

      Törlés
    9. Akkor miért akartál menni csokigyárba melózni? Brahiból? Ha még őszinte se bírsz lenni akkor mégis mi mást vársz mint ilyen markáns véleményeket?

      Törlés
    10. Ja, és még egy sikeres nő, de most nem a nők lapjából:
      http://www.uzletresz.hu/vallalkozas/20140910-a-csucson-mindig-van-hely.html?utm_source=origo-nyito&utm_medium=sec-top&utm_campaign=sec

      Törlés
    11. Mondom, nektek az a sikeres akinek sok pénze van. Röhej. Én nem pénzben mérek minden létező dolgot. Jó, persze jönnek a hangzatos szavak hogy önmegvalósítás, alkotás meg a többi baromság, a lényeg úgyis annyi hogy dőljön a lé.

      Törlés
    12. Na, figyelj!
      Már megint össze-vissza írsz. Soha nem akartam és nem is dolgozam csokigyárba, te valakivel összekeversz.
      Összesen 3 hónapig dolgoztam (igen, alklmazottként) egy sütődében. Akkor épp nem akadt más. Ennyi.
      A blogon annyit osztok meg a privát életemből, amennyit akarok. Ez remélem világos. Nem tartozok neked beszámolóval, eleszámolással, semmivel.

      A világot a pénz mozgatja. Ennyi. Ez ellen lehet harcolni, pl. elkölzöthetsz egy lakatlan szigetre. Miért nem teszed, ha ez téged zavar?
      Engem nem zavar.
      És most kérlek felejts el.
      Pénzt kell keresnem.
      :)

      Törlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  3. Szegény vágyálompor, megkeseredett irigy áldozata az életnek! Kifogásokkal tele a padlás... Ha többet akarsz elérni bármilyen téren, kapjad össze magad és tegyél érte.

    VálaszTörlés
  4. A majmokkal foglalkozó lányt olvastam, nagyon jó! A másik link nem nyílt meg. Aztán dolgozzál is, ne csak blogolgass DD. A "vitapartnered" nem a másik blogról a mekis fickó?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megnéztem. Elméletileg jó.
      De, igen. Ő az.

      Törlés
    2. Ja, akkor mindent értek csak azt nem hogy a másikon mintha udvariasabb lenne, vagy ott kivágják ha így személyeskedik? Ha tudtam volna hogy ő akkor nem szóltam volna eddig sem hozzá.

      Törlés
  5. Svájci Sapka, eddig csak olvastam a blogod, most kedvem támadt hozzászólni is. Tetszenek nagyon a bejegyzéseid, szeretem olvasni a blogod. Én nem készülök ugyan Svájcba, de mivel magam is külföldön élek, szeretem más küföldre költözött magyarok blogjait olvasni.

    Vágyálompor, téged viszont nem értelek. Ha állításod szerint sikeresnek tartod magad, akkor miért vagy ilyen megkeseredett? Aki sikeres és elégedett magával, az sosem ennyire keserű. Ha meg tényleg nem számít egyáltalán a pénz, akkor miért dolgozol, hogy legyen? Azt a logikát sem értem, hogy valaki akkor sikeres, ha annak érzi magát. Ha én alacsony fehér nő létemre magas fekete férfi kosárlabdázónak érzem magam, akkor magas fekete férfi kosárlabdázó leszek? Azon lehet vitatkozni, hogy mi számít inkább sikernek, a nagy vagyon vagy a kiegyensúlyozott lelkivilág, vagy a kettő egyszerre. De a hozzászólásaid alapján rád egyik sem vonatkozik. Nem ismerlek személyesen, így nem tudom, milyen vagy a való életben, de az összes hozzászólásból, amit ide írsz, csakis keserűség árad. Az pedig kár, hogy el sem tudod képzelni, hogy valaki megdolgozik a sikeréért. Szerinted akinek sok a pénze, tehát anyagilag sikeres, az vagy összecsalta magának vagy pedig beleült a készbe. De attól, hogy Magyarországon nem elterjedt a távmunka és nem divat otthonról dolgozni, befektetni meg még kevésbé, attól az még valós pénzkeresési forma és munkának számít. Igen, a befektetés is. Nem csak az számít munkának, ha valaki napi 8 órában egy otthonától eltérő helyen végez olyan tevékenységet, amiért fizetést kap. Bármi, ami pénzt hoz annak számít. Legyen az befektetés, vállalkozás, alkalmazotti munkaviszony. Függetlenül a munkavégzés helyétől.

    Eszter

    VálaszTörlés
  6. én nem tiltottam volni ezt a szegény vágyálomport-ez is egy forum ahol elmondhatja azt amit.de a másik-és ez sokkal fontosabb,hogy itt legalább kapott is valamit amin gondolkodhatott.és ez az esély ezzel most megszünt.mert ahol dolgozik? ott a köszönöm is ritka,nemhogy az okos tanács vagy a rámutatás arra,hogy hol hibádzik a gondolkodása.és amennyiben ezen nem változtat,az mire fog vezetni és az mit fog okozni neki.én sajnálom mert itt arctalanul megszabadult egy két fájdalmától-és ha kell keményen de még tartottam volna benne a lelket.mert kézzelfoghatóan kezd összeomlani ez az ember ez a fiatal ember.és egyszer majd az esti hiradóba látom amint az összes frusztrációját rádobja egy jó karban levő 50esre akinek elvágja a nyakát csupán azért mert a hölgynek van egy jaguárja.és mert senki nem mondta neki elégszer,hogy rinyálni és panaszkodni de úúúgy,hogy csak a körülményeket okolom-az nem vezet sehova-magamat pedig sajnálom csupán.a tükröt tartani is sokszor baromi nehéz nem beszélve arról ha beszél is a tükör ami okosakat mond.
    persze lehet mondani,hogy van mamája barátja akkor terelgesse az.de nincs neki.csak a kis buta feje ami ő szerinte okos és mindent jól lát.és innen a folyamat megállithatatlann válhat.
    blogolón mitsem ártott a sok ostoba megjegyzés igy hát nyugodtan néha néha a kávézása közben karitative irhatta volna az okos kiigazitásait.
    szerintem jó lett volna mert egyiknek nem okoz erőfeszitést,a másiknak meg baromi nagy szüksége lett volna rá.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves hozzászóló!
      Szerintem pár dolgot rosszul látsz. Először is, miért szegény? Ő, saját bevallása szerint elégedett az életével, tehát semmi ok sajnálni.
      Ez nem egy fórum, hanem egy privát blog, legtöbbször személyes érintettséggel, így saját belátásom szerint engedem be a hozzászólásokat (eddig keveset tiltottam ki). Azt szeretném én eldönteni, hogy mit fogadok el. A személyeskedést, sértegetést nem. Ezen kívül érdemi hozzászólása nem volt.

      A nevelés dolga nem az én, nem a mi dolgunk (lett volna). Honnan veszed, hogy nincs családja? A nővérével él.
      Más fórumokon is jelen van, a közönség eldönti, hogy "segít"- e neki. Te is megtalálhatod a HÁ-n, igaz más névvel.

      Törlés
    2. Névtelen: Ha normálisan írna és nem szemétkedne akkor igazad lenne, na de sértegetni folyamatosan másokat azért neki sem lehet büntetlenül. Van egyébként saját blogja is, ott nyugodtan pufogtathatja a dolgait.

      Törlés
    3. értem már-akkor csak egy kötözködő ámde szerencsétlen.nem tudtam,hogy folyamatosan észt oszt.....mindig mindenhol.
      dehogy még saját blogja is van?huha.

      Törlés