2014. szeptember 1.

Új élet hajnalán

Na, jó ez egy picit  nagyon hatásvadász...
:)
De olyan jól hangzik!!!

Szóval, a múlt heti diagnózis nem csapott annyira homlokon, mert voltak tüneteim. Ugye, annak hiányában mi a fenének mentem volna gasztroenterológushoz?
Csak a glutén lepett meg, erre nem gondoltam. Mindenképp a laktózintoleranciát akartam magamra húzni, de valahogy nem stimmelt. Azt is tudom miért. Nagyon sok ételt habarással készítek, amiben van liszt és tejtermék. Ez tévesztett meg.


Ugyan, klinikailag még nincs igazolva, de a tünetek alapján majdnem 100 %-ban biztos vagyok benne, hogy jó az előzetes diagnózis, ezért megpróbálok ezek figyelembevételével étkezni.

Félreértés ne essék, nem élem meg csapásként, csak nem egyszerű az átállás. Lesz pár dolog, amiről le kell mondjak, vagy meg kell találnom, hogy mivel helyettesíthetem a tiltott élelmiszereket.

Tudom, sok anyag van a neten a témában, de ha van saját ötletetek, receptetek, szívesen veszem, ha megosztjátok.
Köszönöm!

16 megjegyzés:

  1. http://lifetilt.hu/shapetilt/ Én ezt az oldalt nagyon ajánlom :) Elsőre csak egy diétás/fogyókúrás dolognak tűnhet, de ez igazából életmódváltás, és nagyban kerülik a finomított élelmiszereket.

    VálaszTörlés
  2. http://www.lanutrition.fr/la-boutique/livres/a-table-sans-gluten-et-sans-lait-christine-calvet.html

    VálaszTörlés
  3. Coop-ban, meg Sun Store-ban is árulnak Schar lisztet, meg mindenféle egyéb termékeiket (sütik, kekszek, stb.)

    http://www.schar.com/

    Jellegzetes sárga a csomagolása. Főleg kukoricalisztet tartalmaz, ha "bejön", akár ezen is lehet élni, ha nem ízlik annyira, bio boltokban millió és egy fajta gluténmentes liszt kapható (rizsliszt, meg egy csomó, aminek a magyar nevüket kevésbé tudom, sarrasin, amarant, arrow root, tapioca, manioca, stb.)
    Nem csak liszt, de tészta is van rizslisztből, teljesen meg lehet szokni.
    A legnagyobb kihívás talán a jó kenyér sütése gluténmentes lisztből, az összes többi ételnél szerintem nincs komoly különbség.

    Még 2014 wimbledoni bajnoka, Novak Djokovic is gluténmentesen étkezik, úgyhogy nagy baj nem lehet belőle...:-)

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm szépen mindhármótoknak. Indulásnak remek lesz, át fogom nézni.
    Most még komoly fekete lyuk számomra a téma.
    :)
    Időlegesen beszámolok majd róla, hogy mire jutottam.

    VálaszTörlés
  5. Nézz paleo recepteket, azok gluténmentesek. Pl. itt: http://www.mindenmentes.hu/ vagy http://betuleves.wordpress.com/ vagy http://pocakpanna.blogspot.ch/ vagy http://paleohedonistaknak.blogspot.hu/. Habarni rizsliszttel is tudsz és a rizskenyér is egész ehető. Ha magad akarsz kenyeret sütni, receptet is tudok küldnei. Sok sikert az átálláshoz!

    VálaszTörlés
  6. szerintem a habarás annyira nem is fontos - úgy is tudsz levest / fõzeléket süriteni, hogy kiveszel a zoldsegbol valamennyit, ez azt turmixolod le, és ennyi is. :) (Mondjuk én alapból egy szuperhíg fõzelékes családból származom, és az anyukám a spenóton kívül nem habart semmit, még a sóskát se, úgyhogy sajnos nem tudom, hogy kellemetlen-e a habarás mentes élet.)

    Sok sikert és kevés nélkülözést kívánok! :) (ez elég hülyén hangzik, de gondolom érted, hogy mire gondolok!)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi az ötletet, mindent ki fogok próbálni.
      És persze nem akarok nélkülözni sem.
      :)
      Már agyalok a kedvencek átmentésén.

      Törlés
  7. Glutén- mentes étkezésben (sem) vagyok "kimüvelt", de süritésre nagyon jo a kukoricakeményitö ( Maisstärke ), s ugy tudom azt a cöliäkäban szenvedök is fogyaszthatjäk. Kikérdezem egyébként a szomszédasszonyomat, näla kb. 5 éve ugyanezt a diagnozist ällitottäk fel, s azota ö nagyon kimüvelödött a témäban

    VálaszTörlés
  8. Semmiképpen ne diétázz a vizsgálatok előtt, mert csalókák lesznek az eredmények, legyen csak a szervezetedben annyi glutén, amennyi szokott lenni! Ez nagyon fontos!
    Most éppen nincs sok időm, de a paleo receptekkel vigyázni kell, mert ők esznek zabot, a gluténallergiások pedig nem. A zab nélküli receptjeik jók!
    Megoszlanak a vélemények a zabbal kapcsolatban, de én mindenhol azt olvastam, hogy a LÉ betegek nem eszeik meg, aki kipróbálta mégis, az rosszul lett tőle...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Gilda, erre nem is gondoltam. Kvázi, oldjam meg minél előbb a vizsgálatot, mert addig nem leszek jól. :(
      Igyekszem, akkor.

      Törlés
    2. Maga a zab nem tartalmaz glutént, viszont gyakran a feldolgozás, csomagolás, szállítás stb. során "szennyeződik". (pl. olyan tárolóban van, ahol előtte búza is volt).

      Törlés
    3. Igen, igazad van, de ezt nem volt időm kifejteni. Sajnos nagyon ritka az olyan zabos termék, ami nem szennyeződik. Elvétve lehet kapni olyat, ami gluténmentes, mert a feldolgozásnál nincs keresztszennyeződés, ezeken ezt fel is tüntetik.
      Sajnos például a kölesre is igaz ez, mert azokra a termékekre is a legtöbb esetben rá van írva, hogy glutént tartalmazhat :-(
      Így én nem adok sem zabot, de már kölest sem a gyereknek...

      Törlés
  9. Rengeteg mindenre kell majd figyelned sajnos, a vásárlásoknál nem felejtheted otthon a szemüvegedet, mert az összetevőket is nézni kell.
    A legjobb, ha olyan terméket veszel, amire már eleve rá van írva, hogy gluténmentes. Hiába GM például a kukorica, a Coopban kapható bio kukoricadara tartalmaz glutént, pedig nincs is más összetevője, csak olyan üzemben készítik, ahol nem GM termékeket is gyártanak, ezt itt Svájcban már bevizsgálták, a fiam orvosa mondta.
    De rá is van írva, hogy glutént tartalmazhat!
    Nagyon sok zöldséget, gyümölcsöt egyél majd, hogy pótold a rostokat!
    Köretnek rizs, hajdina, köles, zöldségek, GM tészták, de sajnos sokukban szintén lehet glutén a keresztszennyeződés miatt.
    Itt Svájban általában a Coopos termékeken feltüntetik, hogy tartalmaz vagy tartalmazhat-e glutént, de csak a saját márkás termékeiken.
    A Lidl-ben kapható Chorizo (szeletelt) biztosan GM, rá is van írva. A Herta-nak van Gm kockázott szalonnája is, amelyikre nincs ráírva az általában nem GM. Gyulai GM kenőmájas otthon kapható, de ebből is csak a jellel ellátott a jó.
    Az összetevőknél bújik el a glutén :-(
    A keményítő lehet gluténes, hacsak direkt nem írják ki például, hogy kukoricakeményítő...stb.
    Magyarországon vannak jó GM termékek, nagyobb a választék.
    Sűríteni rizsliszt, kukoricaliszt (de csak amin szerepel, hogy nincs benne glutén), illetve a direkt GM lisztek eléggé drágán.
    A natur tejtermékek általában GM-ek, de már az ízesített joghurtok nem!
    A magyar hivatalos LÉ oldal: http://liszterzekeny.hu/tiki-index.php
    Itt biztosan pontos információkat találsz.
    Röviden most ennyi jutott eszembe, de majd a vizsgálatok után kérdezz nyugodtan, már eléggé szakértő lettem sajnos :-(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na, igen. A szemüveg. Nem elég, hogy figyelni kell, de rendszerint 5-ös betűnagysággal írják rá.
      :)

      Törlés