2015. december 16.

A szomszéd fája mindig zöldebb?

Közeleg az ünnep. Nálunk egészen pontosan négy nap múlva kerül a fa felállításra.
A ház már november végén kidíszítésre került. No, nem giccsesre, csak úgy ízlésesen.



Mindig is fontos volt a Karácsony. Míg a gyerekek kicsik voltak, egy szigorú koreográfia keretében zajlott le az ünnep.
Szenteste napján a gyerekeket kivittük a szüleimhez, majd kezdődött a készülődés. Főzés, fa díszítés, ajándék csomagolás.
Amikor elkészültünk, ment egy gyors hívás, majd a nagyszülők felpakolták a kicsiket, és jöttek hozzánk. Majd indult az este. Vacsora, ajándékozás.

A fával mindig bajban voltunk. Vagy csak nem volt szerencsénk, vagy csak bénák voltunk. Ragaszkodtunk az elő fenyőhöz, de valahogy soha nem sikerült szép fát venni. Pedig keresztül, kasba bejártuk az egész várost. Egyszer majdnem fánk sem lett, mert annyira a végére hagytuk, hogy már mindenhol elfogyott.
Legtöbbször "sarokfánk" volt, mert az egyik fele kritikán aluli volt, így azt fordítottuk a sarokba. :)
Valami ilyesmi, mint ami most szomszédban áll (bocsi, de ez nagyon csúnyácska).



Tovább nőtt a bosszúságom, amikor megláttam, hogy a rokonságban, az ismerősöknél, mindenhol szebb volt a fa, mint a miénk...
:)
Aztán teltek, múltak az évek és bár semmilyen összefüggésben nincs azzal, hogy a gyerekek felnőttek, jött egy ötlet, hogy a sarokfát cseréljük műfenyőre. Először nagyon ódzkodtam tőle, hisz az illat, meg a feeling...
Egy vásárlás alkalmával  megláttam egy üzletben a FÁT, ami annak ellenére, hogy mű volt, nagyon élethűen volt legyártva. Az összes ága ott volt, ahol lennie kell, a "tűlevelek" és meglehetősen valódinak hatottak. Mű, vagy nem mű, szép volt.
Megvettük és azóta is azt használjuk.



A tartózkodásom ellenére nem bántam meg, semmit sem von le az ünnep értékéből. Hogy nincs illat, azt ellensúlyozza, hogy nem találok még júliusban is tűlevelet a lakásban.
Nálatok?

6 megjegyzés:

  1. -Én, azt bántam meg, hogy nem egy jó évtizede vettem műfenyőt,-amikor még, "elérhető áron"!,lehetett, tényleg nagyon szépeket kapni...
    -(fenyőillat, stb.,-hááát...)
    -az utóbbi, jó néhány évben vettünk, különféle fákat, egy kedves ismerősünktől,olyanokat, amiket TÉNYLEG előző nap vágott ki!,--és mégse...
    -lehet, hogy a meleg, távfűtéses lakás miatt...
    Őszintén szólva minden évben elhatározzuk, hogy "időben! körbe járunk, szép műfa ügyben"...-de, sajnos eddig még nem jött össze...

    VálaszTörlés
  2. Én műfenyő párti voltam de annyira ronda volt hogy a gyerek követelte hogy legyen élő. Azóta az van. Nekem teljesen mindegy amúgy, a műfenyőt azért is szeretem többek közt mert nem hull és nem másznak elő belőle mindenféle bogarak. Nekem tetszik a házak "giccses" díszítése is csak mindig attól félnék hogy leég az egész velünk együtt. A karácsonyfát is úgy szeretem ha dugig van díszítve de lusták vagyunk díszeket venni így marad az "ízléses" DD

    VálaszTörlés
  3. Nalunk nincsen fa. Egypar ego az ablakba, egy sajat gyartmanyu Adventskranz azt hadd szojon. A lenyeg, hogy egyutt vagyunk,jol megvagyunk, szeretet, romantika, ilyesmi. Meg gyertyak minden mennyisegben,mindenutt.

    VálaszTörlés
  4. Nalunk lesz fa, bar eddig spanyol szokas szerint mar december elejen diszitettunk, most egyelore vonakodunk, mert van egy fel eves kiscicank. Ugyhogy a terv az az, hogy vagy feldiszitjuk a cicat, vagy bevallaljuk, hogy a karacsonyi kiosonunk nassolni projektekbe egy kis reszkessetek betorok feeling is kerul, ha a karacsonyfa segitseggel lepihenne :D Feliz navidad Valenciabol :)

    VálaszTörlés
  5. Engem is főképp az győzött meg a műfenyőről, hogy még augusztusban is tűlevelet kellett porszívózni. Már tíz éve műfenyő van, most cseréltük le, idén avatjuk fel az újat, amit év elején vettünk a leárazáskor, mert a régi is "hullatta" már a leveleit kissé. :-) Mondjuk van, hogy még most is találok tűlevelet, de már csak azt tudom elképzelni, hogy a vendégek hozzák be a ruhájukon, aztán leesik a szőnyegre. A fenyőillat sose hatott meg, annál inkább a gyanta, amikor az ember megmarkolja a fát, hogy hazavigye, méretre vágja a talpba, a helyére állítsa, levigye a kukához, ha vége a karácsonynak.

    VálaszTörlés
  6. Nekem tetszik :) Nekunk is mu van, elotte ragaszkodtam az igazihoz. Nem bantam meg, tenleg nincs tulevel, es en veszek ra fenyo illatu diszeket, igy az illat dolog is kipipalva.
    BHL

    VálaszTörlés