2013. július 18.

Homo sapiens - vélemény

Nem, nem, nem...
Nem a -nem létező - latin tudásomat szeretném csillogtatni, ezzel a kifejezéssel azonban mindenki találkozott már, ha más alkalommal nem, akkor a  középiskolai történelem órán.

Homo sapiens - a gondolkodó (értelmes) ember.
A wikipédia szerint : Az ember (latinul Homo) társadalmi lény; közösen végzett munka, a tagolt beszéd és gondolkodás jellemzi. Mindezek révén képes a világ megismerésére és átalakítására. 

Hogy miről jutott ez eszembe?
Voltam oly botor és megnéztem az esti híradót
A műsor végére érve azt a következtetést vontam le, hogy egyes emberek nem tartanak ezen a szinten, sajátos evolúciós úton járnak.

Egyik téma -ismét- a dohányboltokkal kapcsolatos mizéria. A mutyin már nem akadok fenn,  ha jól belegondolunk mindig az aktuális kormány teszi döntéshozó pozícióba az embereit, a saját holdudvarának kedvez.
Mint jelen esetben is.
Hm... ez van....

De, hogy miért kell visszafejlődni az Australopithecus szintjére?
Megértem, hogy mindenhova saját ember kell, de nem kellene szakmai alapon is megvizsgálni, hogy alkalmas-e valaki a pozícióra? Vagy nincsenek hozzáértők, csak Bólogató Jánosok?
... 
A törvény értelmében 18 év alattiak nem tehetik be a lábukat a nemzeti dohányboltokba, még az épületbe sem. Valamelyik tv társaság csinált egy próbavásárlást, mely alkalmával egy 16 éves srác látogatta meg a boltokat, és 10-ből 8 esetben hozzájutott a cigihez.
A törvényalkotó felhívta a figyelmet arra,  hogy aki lebukik, attól az engedélyt is visszavehetik, vagy bírságra számíthat.
Persze, a trafikosok nagyobb részének tele is lett az alsógatyája. 
A következő nap, amikor egy fiatal anyuka próbált cigarettát vásárolni, két kicsi ( 4 és 2 éves) gyereke társaságában, 50 %-ban nem engedték be a boltba (megjegyzem a hírcsatorna pont az ellenkezőjét emelte ki, miszerint ismét megsértették a törvényt azok akik kiszolgálták).
He? (kérdezi a művelt svájci)
Az eladó szerint a gyereket kint kell hagyni.
Hát könyörgöm nooormáááális?
Hogyan? Felügyelet nélkül egy babkocsist, meg egy négyévest?
Ha ezt megtenné, akkor meg egyből előkerülne a gyámhivatal.

Igaz, tudjuk nem egészséges a cigaretta, de a személy önálló döntése, hogy cigizik-e vagy nem. Nehogy már az állam szabja meg, hogy dohányzik valaki vagy nem. Az állam nem hozhat diszkriminatív döntéseket. 
Félreértés ne essék, nem a dohányosok mellett lobbizok, csupán ésszerű megoldással a kecske is jól lakik és a káposzta is megmarad. Így csinálják ezt normális helyen.
De!
Vizsgáljuk meg a kérdést egy más aspektusból is:  mondjuk egy kiskorú rosszul lesz az utcán.... nem baj... inkább dögöljön meg ott, de nem mehet be a boltba (bocsánat a kifejezésért, csak érzékeltetni szeretném az egész morbiditását).

A törvény szerint a szülő felelőssége, hogy oldja meg a cigaretta vásárlást, nem tesz kivételt semmilyen esetre sem. 
Olyan helyzetben sem, ha mondjuk séta közben a kicsi megszomjazik az utcán, és csak ásványvizet akar venni a szülő. 
Ne akarjon, ne legyen szomjas, hát mit képzel... inni? nyáron?

Akkor még nem említettem azokat a településeket, ahol nincs lehetőség dohányáru vásárlására. Józsi bácsi 80 éves, menni is alig tud, de menjen be a városba, ha egy doboz cigit akar venni.
Szégyen...
Szégyen, hogy döntéshozó pozícióba olyan emberek kerültek, akik még embert sem láttak élőben.  Pedig a homo sapiens sajátja a gondolkodás. Hát nekik nem sikerült ezt elsajátítani.
Gyanítom többen minimum egy, de inkább több MSc diplomával rendelkeznek, summa cum laude.
Ennyit sikerült megtanulni az egyetemen?

Következő sommás bejátszás: elfogott egy betörőt a TEK.
TEK: terror elhárítási központ. Ez meg minek nekünk egyáltalán? Nem tudom, az elmúlt években volt-e a nevükben foglaltaknak megfelelő bevetés.  Gyanítom nem. Akkor minek? Pénzkidobás. 
Vicces volt, amikor öt álliig felfegyverzett, csuklyás, kétajtós szekrény méretű csávó lebirkózott egy 50 kilós besurranó tolvajt.
Meg nem sajnáltam ugyan, de biztos tele lett a gatyája. :)

Még mindig sokan vannak, akik azon agyalnak, hogy vajon hogyan lehet bekerülni a tv-be. Ez a hír eszembe juttatta Hajós műsorát, A benne leszek a tv-ben címűt. Kb. az a színvonal elég is hozzá, hogy bárki a hírekben láthassa magát.
Egy pilóta (David Hasselhof napszemüvegben) szemét, repülés közben elvakította egy lézer, amivel egy 13 éves kislány játszott. Állítása szerint hosszú percekig nem látott. 
Elmondása szerint a levegőből először beazonosította az utcát, majd a házat és értesítette a rendőröket.
Egy kérdés motoszkál bennem: ha percekig nem látott, akkor hogy a fenébe sikerült beazonosítani a helyszínt. No, mindegy, neki sikerült. A rendőrség természetesen eljárást indított az elkövető ellen, de mivel az kiskorú, így meg is szüntette azt.
Egyébként, kipróbáltam. Nekem is van ilyen kis lézerem, amivel a macskákkal szoktam játszani.
Nem történt semmi.
Mindegy, ő három perc erejéig bekerült a tv-be.

Jön a Sólyom Airlines. Még engedélye sincs, de már beköltöztek Ferihegyre. A szóvivő semmi konkrétumot nem mond, csak azt, hogy indulnak. Kivel? Mivel? Titok. Állítólag még az engedélyt sem kérték meg. Hm...

Ha már szóvivő: nem tudom figyeltétek-e, hogy ahol már ketten dolgoznak, ott van szóvivő. Nem baj, ha nem tud beszélni, elmondani egy összetett mondatot, de státusz. Komoly státusz. Lassan a szóvivő szóvivőjének is lesz szóvivője.

Következő hatalmas hír:
Önkormányzati rendelet - tilos a kutyának ugatni, tilos a nyílt vízben fürdetni, a játszóteret csak 14 éves korig lehet használni. A szóvivő szerint a közterület felügyelők döntik el, mi számít szabálysértésnek, és módjukban van bírságolni is (naná!)
Azt vélelmezem, hogy ezek az idióta szabályok, az egyes döntéshozó igényeit szolgálják ki, nem a köz érdekét szolgálják. 

Visszatérve a híradóra,arra a következtetésre jutottam, hogy két út áll előttem:
vagy - nem nézem,
vagy - lecserélem a Showder klubot erre. Kiss Ádám után szabadon,  besza-behu.
Gyakorlatilag végigröhögtem az egészet.


  

3 megjegyzés:

  1. Latod, ezert nezed a hireket!:)))
    Nyilvan, csak viccelek.

    Ami nekem fura: 14 eves korig lehet csak hasznalni a jatszoteret, a kutya pedig ne ugasson...;)))
    Miert, a torvenyalkoto odamegy es elmagyarazza a kisgyermek tesojanak, hogy ki kell mennie onnan, mert rault a kicsivel a merleghintara? A kutyat pedig kioktatja, hogy ugatni szabalyellenes?
    Na, ezek utan nem is csodalom, hogy a legtobb ember nem is hallott arrol, hogy modositottak a bunteto torvenykonyvet, barki tarthat otthon puskat es onvedelembol leloheti azt, aki bemegy hozza...ja, a lopasoknal masodik alkalommal duplazodik a buntetes, aztan igy tovabb..kvazi, ha valaki elemel egy pici kenyeret es melle meg egy pici sajtot, azert mar 8 ev borton jar! Lassan ujra levagjak erte a kezet, mint a kozepkorban!

    Durva, ami ma ott megy, orulok, hogy mar nem elek ott es feltem a nagyobbik gyerekmet, aki egyre inkabb hajlik arra, hogy visszajojjon.

    VálaszTörlés
  2. Minden, amit leírtál, nem más, mint [elme]zavarkeltés.
    Minél nagyobb a káosz a fejekben, annál többet tudnak lopni a nagyok.
    Ne hidd, hogy a törvényalkotók gondolkodni képtelen emberek.
    Nagyon is tudják, hogy mit miért tesznek.
    Sikerül összezavarni és megosztani a népet? Simán.
    Tehát nem csinálják rosszul, amivel megbízták őket.

    VálaszTörlés
  3. http://www.hir24.hu/belfold/2013/07/18/kidobtak-egy-negyeves-gyereket-egy-nemzeti-dohanyboltbol/#aktualis

    VálaszTörlés