2013. július 9.

Svájc történelme II. - A korai középkor

A korai középkor cirka 500 évet ölel fel, 454-től 911-ig tartott.
A római birodalom bukása után, a nemesek visszatelepültek az Alpok túloldalára.
A még rómaiak által Nyugat Svájcba betelepített burgondok átveszik a már korábban rómaivá lett gallok nyelvét, szokásait.
Ugyanakkor keleten az alemannok telepednek le, akikhez a kelták olvadnak be. Így egy éles határ alakul ki a nyugati és a keleti területek között, ami mind nyelvi, mind etnikai elválasztódást jelent.
A longobardok beolvadásával pedig Észak Itáliában az Alpok képezi a választóvonalat észak és dél között.
Ezzel már adott az ország négynyelvűsége, és a három nagy kultúrkörhöz való tartozása Svájcban.
A római folytonosságot, melyet egyben minden népcsoport magáénak tesz, a kereszténység foglalja magába.

A legkorábbi keresztény felirat Wallisból való, 377-ből.



Itt:

A kereszténység először a városokban terjed, valamint erősebb a hatása a déli és a nyugati vidéken. A keleti területeken viszonylag későn terjed az új hit felvétele. Első kiemelkedő emlék a 720-ban alapított St. Gallen apátsága.


Wallisban St. Mauriceban Sigismund burgundi király 515-ban alapít apátságot, a Nagy Szent Bernát hágó felé vezető úton. A legenda szerint a keresztény thébai légió és vezetője Szent Mauritius szenvedett mártíromságot.


A frankok Itális politikájuknak megvalósítására abban érdekeltek, hogy a nyugati és a raetiai hágókat megtartsák. Ez viszonylag nagy szabadságot enged a keleti régiónak egy ideig.
Nagy Károly uralkodása alatt azonban megkezdődik a területek grófságokra, grauságokra való osztása, ami már a hűbér rendszer kialakulását vetíti elő.
Ez a mai napig megmaradt a kantonok nevében (Aargau, Thurgau).

Idővel Jura és a Középvidék beintegrálódik a frank birodalomba.
Nagy Károly 814-ben bekövetkezett halála után a fiai, majd azok leszármazottai többször felosztják, így először kettő majd három részre szakad Svájc.
Az utolsó Karoling uralkodó kihalásával gyakorlatilag az összetartozás is teljesen elhal.




6 megjegyzés:

  1. Egyre jobban erdekel, mit hozol ki ebbol a sorozatbol!
    Orulok, hogy feldolgozod! Koszonom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az ötlet onnan jött, hogy sokszor meséltem otthon az itteni dolgokról. Sok esetben a választ már borítékoltam előre: "na jó, könnyen vannak, mert ott nem volt háború"...
      Való igaz, a két világégést megúszták, de itt sem volt soha fenékig tejfel.
      Remélem sikerül egy picit erre is rávilágítani.

      Törlés
    2. En orommel olvasom. Terveim kozott volt elolvasni egy svajci tori konyvet franciaul, de most a nagy reszet megismerhetem altalad. Amugy sincs ra most idom es nagyon jo, hogy mast is erdekel a tema!;)
      Persze, "egyszercsak" elolvasok egy konyvet is, de az nem mostanaban lesz, rengeteg a kituzott feladatom...

      Törlés
  2. Nekem pedig az jutott eszembe ezt a mini-sorozatot olvasva, hogy mennyivel könnyebb lenne a gyerekek élete, ha azt tanulhatnák, ami tényleg érdekli őket. Van, aki a matekot gyűlöli, annak nem kéne matekoznia. Akit a töri hagy hidegen, azt nem fárasztanám a régi adatokkal és eseményekkel.
    Itt vagy te, és felnőtt fejjel, a saját igényeidtől vezérelve mész előre, és közben lelkesen jegyzetelsz. Nincs mögötte kényszer, se vizsgák, se osztályzatok.
    A világ iskoláinak jelentős részében elhibázott a rendszer attól a pillanattól kezdve, hogy nem veszik figyelembe az egyén igényeit.
    Ezt pedig már irányított oktatásnak hívjuk, ahol majd a rendszer dönti el, hogy mit kell tanulni, hogy az a hatalom javát szolgálja. Én így látom ezt.
    Csak azért írtam le, mert az oktatási rendszer hallatán nálad is lemegy a roló. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Eddie, teljesen igazad van.
      :)
      Azt bizton állíthatom, hogy egyenletekről soha nem fogok írni.

      Törlés
    2. En is egyetertek! Tokeletes suli lenne!
      S azt se felejtsuk el, hogy mi, akik rajongunk valamiert, konnyebben tudunk lelkesiteni masokat is a tema irant. Nalunk pl most az egesz csalad Napoleon-lazban eg, mert o az egyik fo temaja a konyvemnek!
      Hihetetlen, ahogyan erot meritenek az anekdotaimbol! ;) Dorka mindig azt mondja, ha en lennek a toritanar mindenki rohanna, hogy toriora van, mert nem szokvanyos, ahogyan tanitom ot is a vizsgaira. viszont kitunore felel minden egyes alkalommal es meg evek mulva is emlekszik egy-egy olyan sztorira, amit mas talan soha nem is hallott..:)

      Törlés