2013. július 3.

Vár itt, vár ott - I.

Már többször gondoltam rá, hogy feldolgozom a svájci történelmet - ami sokak szerint nem is létezik-, most ismét terítékre került. Hogy mi adta az aprópóját?
Svájc középső részén lakunk, és a környékünkön több vár, várrom is található.
Van ami még a római korból, van ami a korai középkorból maradt ránk.
Elhatároztam, hogy először a környezetünkben lévőket, majd a távolabbiakat is meglátogatom, utánajárok mit kell róluk tudni.

Közben utánanéztem, csak a kantonban 42 (!) darab vár van... lehet, hogy túlvállaltam magam?
:D

Első ízben nem utaztam messzire, kisétáltam a falu szélére. "Falu végén kurta kocsma, oda rúg ki a Szamosra", helyett egy vár rúg ki az Aara-re. :)
Jelenleg felújítás alatt áll, ha elkészül bizonyára szép lesz. Mivel teljesen le van takarva így fotót nem csináltam, de ilyen volt a munka megkezdése előtt:





Wildenstein várának nevezik, a falu központjától mintegy 1,5 km-re délre található, a Jura hegységhez tartozó Veltheimerberg hegyfokán áll, nem messze az Aare folyótól.
A Wildenstein kastély eredete ismeretlen. 1301 -ben említik először,  a várnak két tornya épült 1350 és 1400 között. Formája szabálytalan négyszög, az idők folyamán többször átépítették, 1650 körüli állapotot láthatjuk napjainkban.

1307 -ben a gróf Rinach család birtokolta. A gróf a Hansburg minisztérium képviselője volt.  

Sok tulajdonváltást élt meg az épület, volt, hogy eladták, elkobozták, mígnem Karl Friedrich Irminger (1813-1863),  zürichi festő vásárolta meg a kastélyt 1840-ben.

A múlt században az épület öregek otthonaként üzemelt.
A vár 2010-ben fizetésképtelenség miatt kalapács alá került,  Samuel Wehrli  az új tulajdonos azt tervezi, hogy a vár után a helyreállítás után, a nyilvánosság számára hozzáférhető lesz, múzeumként üzemel majd. 

4 megjegyzés:

  1. Jó ötlet a történelem feldolgozása a várakon keresztül, én érdeklődéssel figyelem! :)

    VálaszTörlés
  2. Nekem is nagyon tetszik! Koszi!

    VálaszTörlés
  3. Imádom a várakat! Csatlakozom, szívesen olvasok róluk :-)

    VálaszTörlés