2015. május 10.

Anyák napja

Itt ma van anyák napja.
Igen, nem vétettem el. Otthon a múlt héten volt. Magam sem értettem, hogy akkor most ki is lóg ki a sorból, ezért megnéztem inkább.

Részlet a wikipédiából:

"Az anyák napja világszerte megünnepelt nap, amelyen az anyaságról emlékezünk meg. A különböző országokban más és más napokon ünneplik, Magyarországon május első vasárnapján.
Az anyák megünneplésének története az ókori Görögországba nyúlik vissza. Akkoriban tavaszi ünnepségeket tartottak Rheának, az istenek anyjának, és vele együtt az édesanyák tiszteletére. A történelem során később is voltak olyan ünnepek, amikor az anyákat is felköszöntötték.
Angliában az 1600-as években az ünnep keresztény vallási színezetet is kapott. Akkoriban a húsvétot követő negyedik vasárnapon, az anyák vasárnapján tartották az édesanyák ünnepét. A családjuktól messze dolgozó szolgálók szabadnapot kaptak, hogy hazamehessenek, és a napot édesanyjukkal tölthessék. A látogatás előtt külön erre a napra ajándékként elkészítették az anyák süteményét.
Az Egyesült Államokban először 1872-ben ünnepelték meg Bostonban az anyák napját, Julia Ward Howe segítségével.
1907-ben a philadelphiai Anna M. Jarvis próbálta az anyák napját nemzeti ünneppé nyilváníttatni. Az ünnepet május második vasárnapjára tűzte ki, elhunyt édesanyja emlékére. Rengeteg időt és energiát szánt arra, hogy az ünnepet előbb állami, majd nemzetközi ismertségűvé tegye. Jarvis a célját 1914-ben érte el, amikor Woodrow Wilson amerikai elnök 1914május 9-i proklamációjával hazájában minden év május második vasárnapját az anyák hivatalos ünnepévé nyilvánította. (1914-ben május második vasárnapja, és így az Anyák Napjának első hivatalos megünneplése május 10. napjára esett.)
Sajnos azonban Anna Jarvis a népszerűsítésre fordított ideje miatt nem vette észre, hogy hamarosan az ünnepet „felkarolták” a virágkereskedők, üdvözlőlap-gyártók, cukorka- és ajándék-kereskedők, akik Európában is propagálni kezdték az Amerikában elterjedt ünnepet, amelynek hatására az gyorsan népszerűvé vált a kontinensen is. Az eredeti elképzeléshez képest – az élő és elhunyt anyák tisztelete – az ünnep eltolódott az ajándékozás, Jarvis véleménye szerint pedig főképp a virágkereskedők hasznának növelése irányába. További élete során oly hevesen tiltakozott az ünnep üzletiesedése ellen, hogy még a törvénnyel is szembekerült egy vehemens tüntetése során. Élete végére megbánta tettét és nem akarta nevét Anyák Napjával kapcsolatba hozni.
Magyarországon 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta az első ünnepet, a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva. 1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az Anyák napját. Magyarországra az ünnep ötletét Petri Pálné, egy államtitkár felesége hozta Amerikából és a legelső Anyák Napi ünnepséget 1925. március 8-án a MÁV gépgyár foglalkoztatójában munkásgyerekeknek tartották. A gondolatot a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt vezetői karolták fel és megtették az előkészületeket az Anyák napja országos bevezetésére. A szervezet lapjában így írtak a napról: „Felkérjük a mélyen tisztelt Tanárelnököket, hogy május első vasárnapján tartandó «Anyák napját», ezt a gyönyörű ünnepet, szeretettel alakítsák ki növendékeik lelkében, amelynek pedagógiai, jellemképző ereje messze túlhaladja egy-egy család körét és a nemzetnevelés erkölcsnemesítő munkájába kapcsolódik.”
A legtöbb országban ez az ünnep májusra, ezen belül a legtöbb helyen május második vasárnapjára esik.
Más ünnephez kapcsolódik:
 • Egyesült Királyság (Anglia) és Írország: az itteni anyák napja (Mother's Day) nagyböjt negyedik vasárnapjára esik. A Mothering Sunday nevű vallásiünnepből alakult ki, amely eredetileg nem kapcsolódik a mai anyák napja ünnephez.
 • India: a nyugati hatásra átvett május 10-i anyák napja mellett megtartják a Durga Puja nevű, októberi tíznapos ősi hindu anyák ünnepét is.
 • Thaiföldaugusztus 12.Szirikit királynő születésnapja."

Svájcban az 1910-es években két csoport, egy szakszervezet és az üdvhadsereg kezdeményezte, hogy ünnepeljék meg az anyákat.
Egyrészről tetszett az angolszász modell, másrészről az egyház részéről is érkezett támogatás.
Így történt, hogy 1917-ben kiadtak egy felhívást, miszerint az anyaság megünneplése erősíteni a vallási tekintélyt is.
A kezdeményezések sikereknek bizonyultak, de a '20-as évek elejéig csak kis körökben ünnepeltek.
Aztán jött a biznisz. :)
A svájci virágárusok, cukrászok is lobbiztak az ünnep mellett, ám még ez sem volt elég a teljességhez.
Egészen az 1930-as évek elejéig tartott, mire elfogadták és bevezették hivatalosan is az ünnepet.

Én már pénteken fel lettem köszöntve, a keresztfiam által.
:)
Anyukák, nagymamák, keresztanyuk!
Boldog anyák napját és szép vasárnapot!1 megjegyzés:

 1. Boldog anyák napját neked és minden egyéb édesanyának!

  Ugyanakkor nem messze tőletek, Würenlingenben sajnos valakik lövöldözéssel ünnepeltek...

  http://www.bbc.com/news/world-europe-32680212
  http://www.spiegel.de/panorama/justiz/schweiz-polizei-findet-mehrere-tote-nach-schiesserei-a-1033039.html

  VálaszTörlés